Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟΥ ΚΙΤΡΟΥΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ;

exodikoΠηγή: exapsalmos.gr

ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΙΤΡΟΥΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟ…


••• Να επέμβει άμεσα ο Εισαγγελέας,
για να εξετάσει τις καταγγελίες και κυρίως
τις συνθήκες διαβίωσης του Γέροντα Μητροπολίτη!
 
* ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Δεν συνηθίζω να υιοθετώ άκριτα και αβασάνιστα καταγγελίες για σκάνδαλα και καταχρήσεις εξουσίας, στο χώρο της Εκκλησίας!
Ούτε να λαμβάνω σοβαρά υπόψη εξώδικες καταγγελίες,απ´όπου κι αν εκσφενδονίζονται!
Και το σημαντικότερο: δεν δημοσιοποιώ ποτέ το περιεχόμενο δικογράφων, όσο ενδιαφέρον και αν έχουν!
Ολα αυτά τα θεωρώ και είναι επίδειξη κακότητας και ένδειξη.αν οχι και απόδειξη, έλλειψης στοιχείων και ουσιαστικών επιχειρημάτων!

Ομως, όσο κι αν το παίζω ψύχραιμος και υπεράνω, δεν μπορώ να μείνω με κλειστά τα μάτια και απαθής, μπροστά σε αυτά που ακούω να συμβαίνουν στην Κατερίνη, με επίκεντρο τον σεβαστό μας από τα φοιτητικά μας χρόνια Γέροντα Μητροπολίτη Κίτρους Αγαθόνικο!
Τί αμαρτίες μπορεί να πληρώνει ο σεβαστός Γέρων Ιεράρχης, για να αντιμετωπίζει αυτού του είδους την κατάσταση που φθάνει στα όρια του διασυρμού; Ποιός κακός δαίμων εβάσκανε την Αρχιερωσύνη του και φρόντισε να του επιφυλάξει αυτό το επώδυνο,επαίσχυντο και εμπόλεμο τέλος;
Δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί λόγω ασθενείας από τον θρόνο του

και επιτέλους να εφησυχάσει και η κατάσταση στη Μητρόπολη Κίτρους θυμίζει μέτωπο!
Εχει γίνει το μήλον της έριδος, ως προς το ποιός θα αναλάβει την περίθαλψή του!
Όλο αυτό γίνεται ανάμεσα σε τέσσερις αντιμαχόμενες πλευρές, που η κάθε μία από αυτές διεκδικεί για τον εαυτό της τον Γέροντα, λές και είναι κτήμα τους, εκθέτοντάς τον ανεπανόρθωτα και δημιουργώντας μία αποπνικτική και δυσώδη ατμόσφαιρα,που επιβαρύνει την υστεροφημία του Γέροντος Αγαθονίκου!
Οι τέσσερις πλευρές, που ως μνηστήρες διεκδικούν τον Γέροντα, είναι (α) οι κατά σάρκα συγγενείς του Αγαθονίκου– εξαδέλφη και ανηψιά του, (β)ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος,ο οποίος δεσμεύτηκε από την εκλογή του οτι θα περιθάλψει με στοργή τον προκάτοχό του,( γ) ο πνευματικός του υιός, Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ και ( δ) ο πνευματικός του αδελφός και συμμοναστής, από τα πρώτα χρόνια της εκκλησιαστικής του πορείας Καλαβρυτων Αμβρόσιος!

Όλοι αυτοί και οι τέσσερις πλευρές δηλαδή, υποτίθεται οτι θέλουν το καλύτερο για τον Γέροντα, αλλά κάποιοι εξ αυτών το επιδιώκουν με λάθος τρόπο!
Μάλιστα ο κοινός αυτός στόχος, που θα έπρεπε μα τους ενώσει για το καλό του Γέροντα,δημιουργεί πρόσκαιρες συμμαχίες, μεταξύ των τεσσάρων πλευρών, εναλλάξ!
Η αιχμή, όμως, του δόρατος παραμένει στα χέρια του Μητροπολίτη Κίτρους Γεωργίου και των συγγενών του Γέροντα Αγαθονίκου! Αυτές οι δύο πλευρές, πυροδοτούν την ατμόσφαιρα και οι άλλες δύο– Καστορίας Σεραφείμ και Καλαβρύτων Αμβρόσιος– παρεμβαίνουν για να βοηθήσουν την κατάσταση και να εκτονώνουν το κακό κλίμα!

Η διένεξη έχει οδηγήσει τους δύο πρωταγωνιστές σε δικαστικές διαμάχες– για τις οποίες αφήνουν υπονοούμενα, για παραδικαστικές παρεμβάσεις– κατηγορώντας οι μεν τους δε για αμελή φροντίδα προς τον Γέροντα, για κακή νοσοκομειακή περίθαλψη, για φαρμακευτικές υπερβάσεις και πολλά έξοδα χωρίς έλεγχο και άλλα ηχηρά παρόμοια! Ολα αυτά δίνουν παράταση στο δράμα που διέρχεται ο Γέροντας– και όχι λύτρωση– και τον γελοιοποιούν και τον ρεζιλεύουν στα μάτια της κοινής γνώμης!
Οι συγγενείς του Αγαθονίκου(εξαδέλφη και ανηψιά) ζητούν να πάρουν εκείνες και να περιθάλψουν τον Γέροντα Αγαθόνικο μέχρι το τέλος του!
Τους λόγους τους καταγράφουν σε ένα πολυσέλιδο εξώδικο το οποίο κοινοποιούν στον Εισαγγελέα αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο και τη ΔΙΣ.
Για του λογου το αληθές δημοσιεύουμε φωτογραφικά ,το εξώδικο χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία του περιεχομένου του και χωρίς να αναλύουμε τα όσα καταγγέλλονται σε αυτό, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει να υπάρξει εισαγγελική έρευνα για ενδελεχή έλεγχο των καταγγελομένων και διαπίστωση για τις αλήθειες ή τα ψέματα! Θα πρέπει επίσης να ενδιαφερθεί και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και να ζητήσει ευθύνες για όλα όσα λέγονται και ακούγονται– έστω κσι ως κουτσομπολιά! Να επισημάνουμε οτι στο εξώδικο αυτό γίνεται ευθαρσώς καταγγελία οτι για απρεπή και υβριστική συμπεριφορά του Γεωργίου προς τις δύο κυρίες συγγενείς του Αγαθονίκου αλλά και προς επισκέπτες του Αρχιερείς που έρχονται να πάρουν την ευχή του! Επίσης γίνεται λόγος οτι οι δύο βραχίονες του Αγαθονίκου– οι δύο έμπιστοι κληρικοί του– έως ότου παραδώσει την εξουσία ήταν κοντά του αλλά από την επομένη κιόλας ημέρα, ετάχθησαν στο πλευρό του νέου προϊσταμένου των Μητροπολίτη Γεωργίου– αδειάζοντας ανοικτά τον Γέροντα Αγαθόνικο και τους συγγενείς του!
Επίσης ένα ευτράπελο που παρουσιάζεται στο εξώδικο είναι η κατά δήλωση της ανηψιάς του Γέροντος Αγαθονίκου ομολογία του Κίτρους Γεωργίου ο οποίος της είπε οτι …<<εγώ δεν ήθελα να γίνω Κίτρους αλλά Λαγκαδά!!>>. Αν αυτό είναι αληθές τότε είμαστε κυριολεκτικά για γέλια και για κλάματα !!
Από την πλευρά του ο Γεώργιος, όπως είναι φυσικό, τα αρνείται όλα αυτά ! Και έχει στηλώσει τα πόδια και αρνείται να δώσει τον Γέροντα Αγαθόνικο, επικαλούμενος την δέσμευσή του, από τη στιγμή που εξελέγη Κίτρους οτι θα γηροκομήσει τον Γέροντα!
Στην Ιεραρχία του Ιουνίου ,είχε δημιουργηθεί μία σοβαρά διένεξη μεταξύ του Κίτρους Γεωργίου με τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο–στον οποίο έχουν προσφύγει οι συγγενείς του Γέροντος Αγαθονίκου, δεδομένου οτι γνωρίζονται από πολλά χρόνια. Ο Γεώργιος στην αξίωση αυτή αντεπιτέθηκε έχοντας ως εναλλακτική πρόταση την φιλόξενία του Γέροντος στη Μονή Δοβρά , στην Μητρόπολη Βεραίας και ξεσήκωσε με σκηνοθετικά άψογο τρόπο,τον έτερο ενδιαφερόμενο Καστορίας Σεραφείμ να φωνάζει οτι διεκδικεί και αυτός τον Γέροντά του! Τα ακούσαμε με τα αφτιά μας να τα λέει ο ίδιος ο Γεώργιος από τους διαδρόμους της Συνόδου τηλεφωνικά σε αποδέκτη που περίμενε αυτή την ενημέρωση!
Οι συγγενείς πάντως εξακολουθούν να αντιδρούν σε όλα αυτά και ζητούν να περιθάλψουν τον Γέροντα Κίτρους οι ίδιοι και μάλιστα χωρίς να έχουν οποιαδήποτε αξίωση!
Συμβιβάζονται τελικά να τον πάρει και να τον περιθάλψει ως πατέρα του, μόνον ο Μητροπολίτης Καστορίας, ο οποίος έχει και το θετικό προηγούμενο της υποδειγματικής πως περίθαλψης τον Γέροντα Μωυσή!
Δεν ξέρουμε την εξέλιξη των πραγμάτων και ποιά πλευρά θα επικρατήσει σε αυτή την άχαρη διαμάχη!!
Εκείνο που θεωρούμε απαραίτητο είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να βρεθεί μία λύση αποδεκτή από όλους! ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.