Σφοδρή κριτική στις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι οι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών παραμένουν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά στο νέο μάθημα των Θρησκευτικών, ισχύουν απολύτως όσα κατά καιρούς έχω δηλώσει με κατακλείδα την εκτίμηση “Ο Φίλης έφυγε, οι αλλαγές στα Θρησκευτικά έμειναν”.
Οι προσπάθειες της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας να δημιουργήσει παραπλανητικές εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση, έχουν εξ αντικειμένου διαψευστεί. Ούτε την ίδια την Εκκλησία ούτε την ενότητα του λαού βοηθάει ο από καιρού εις καιρόν αναμηρυκασμός του θέματος εκ μέρους της,  για λόγους αυτοδικαίωσης, ή, για να εξημερώσει την ισχυρή στους κόλπους της Ιεραρχίας “Ακροδεξιά του Κυρίου”.
Όσα ισχυρίζεται ο κ. Ιερώνυμος και τινές περί αυτόν περί “συναπόφασης” και “διαλόγου από μηδενική βάση”, ανήκουν στη
σφαίρα των ευσεβών τους πόθων. Επικαλούνται, σήμερα, αυτά τα στοιχεία για να αποκρύψουν τη στρατηγική υποχώρηση στην οποία εξαναγκάζονται λόγω της αποδοχής του νέου μαθήματος από τους μαθητές αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των θεολόγων.
Η αλήθεια που θέλουν να συσκοτίσουν είναι, ότι, τελικά, αποδέχονται το περιεχόμενο του νέου μαθήματος που μέχρι χθες πολεμούσαν λυσσαλέα μαζί με την Π.Ε.Θ. και τους άλλους αντιδραστικούς και σκοταδιστικούς κύκλους, εξαπολύοντας αναθέματα εναντίον του “προβληματικού”, όπως με χαρακτήριζαν, υπουργού Παιδείας.
Ο επιβεβλημένος διάλογος που και επί των ημερών μου στο υπουργείο Παιδείας διεξάγονταν και που συνεχίζεται από τη σημερινή ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει συναπόφαση. Ας συμβιβαστεί, επιτέλους,  με αυτήν την απλή αλήθεια, την απορρέουσα από το Σύνταγμα της χώρας, ο κ. Ιερώνυμος και ας πάψει να προκαλεί.

Συναπόφαση με την Πολιτεία για ζητήματα στα οποία αυτή έχει τον τελικό λόγο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν θα πάρει η Εκκλησία από αυτή την κυβέρνηση, όσο κι αν επιμένει. Όσο για ορισμένες δευτερεύουσες τεχνικής φύσεως αλλαγές στη διάταξη της ύλης, αυτές, κρίθηκαν χρήσιμες και  απαραίτητες από το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ενσωματώθηκαν στο μάθημα, μέσω έκδοσης ΦΕΚ,  όπως άλλωστε συμβαίνει κατά πάγια πρακτική, με όλα τα μαθήματα.
Η ουσία δεν αλλάζει. Το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθε για να μείνει».