Του Μάνου Χατζηγιάννη
Κρύος ιδρώτας έχει λούσει τους Ιεράρχες με την «αγία ανυπακοή»…. Ο ένας μετά τον άλλον εκδηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία τους για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές μνημονεύσεων από μεμονωμένους ιερείς, συμβουλεύοντας τους κληρικούς της μητροπολιτικής τους περιφέρεις να ….είναι υπάκουοι!
Τα παραδείγματα πάρα πολλά…

Πρόσφατα ο Μητροπολίτης Βεροίας ζήτησε υπακοή από τους κληρικούς του, ο δε Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου στην υπόθεση του π. Φώτιου Τζούρα μην ζυγίζοντας τα λόγια του μας είπε μεταξύ άλλων-άκουσον άκουσον- πως “Δεν μπορεί ένας ιερευς να είναι περισσότερο Ορθόδοξος από έναν Μητροπολίτη”..
Τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί μια σειρά από υπερβολικές δηλώσεις
“’Όποιος διακόπτει την σχεση του με τον Επίσκοπο είναι σαν να διακόπτει την σχέση του με τον Χριστό” είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης,
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας σε κήρυγμά του είχε πει: «Την ευθύνη των εκκλησιαστικών ζητημάτων την έχουν οι στρατηγοί της εκκλησίας, δηλαδή οι επίσκοποί της και όχι οι απλοί στρατιώτες», ενώ παλιότερα είχε δηλώσει: “Οι Φαρισαίοι παρά το θαύμα που επετέλεσε ο Κύριος, τον κατηγόρησαν για βλασφημία κατά του Θεού. Δυστυχώς έτσι συμβαίνει και στις μέρες μας και πολλές φορές ο διάβολος εισβάλει και στους ανθρώπους της Εκκλησίας, σπέρνοντας διχόνοια .Όπως και τότε έτσι και σήμερα οι αντιλέγοντες και οι αμφισβητίες κατηγορούν το καλό και είτε λόγω της αμάθειας ή της ημιμάθειας τους διαστρεβλώνουν την αλήθεια και δυστυχώς απ’ αυτούς ξεκινούν οι έριδες και τα σχίσματα, τα οποία κομματιάζουν την Ενότητα της Εκκλησίας”.
Ο Μητροπολίτης Κορίνθου πήγε ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας “αίρεση” την ανυπακοή στον Επίσκοπο.
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος έστειλε έμμεσο πλην σαφές μήνυμα λέγοντας πως “είναι γεγονός και νόμος του Θεού, ο οποίος λέει «Μνημονεύετε των ηγουμένων ημών…» “
Νέο…κρούσμα στην Καστοριά
Το τελευταίο παράδειγμα ήρθε από την Καστοριά κατά την χειροτονία του Μοναχού Νικηφόρου Καλλίνικου σε διάκονο που τέλεσε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ χθες Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καστοριάς.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του προς τον νέον διάκονο ο κ. Σεραφείμ σημείωσε: «Ο κληρικός, σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι κι αυτός ένας μαθητής του Χριστού, όπως και οι Απόστολοι του Χριστού ήταν μαθητές Του. Και ένας τέτοιος μαθητής δεν μπορεί να λέγει και να διδάσκει διαφορετικά από αυτά που ορίζει η Εκκλησία μας, το ευαγγέλιο και η παράδοσή μας. Οφείλει υπακοή στο θέλημα του Θεού και υπακοή στο πρόσωπο του Επισκόπου, από τον οποίο έλαβε την ατίμητη ιερωσύνη».
Κατέληξε δε προτρέποντας τον νέο Διάκονο να μιμηθεί κι αυτός τους μαθητές του Χριστού και να έχει στη ζωή του πίστη, υπακοή και εμπιστοσύνη. Τέλος, του τόνισε πως το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να προσφέρει στον Επίσκοπό του θα ήταν η προκοπή του και αγιασμός του.
Αρχές του άλλου μήνα θα διεξαχθεί η νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θα πάρει θέση περί όλων αυτών των ηχηρών εξελίξεων η επίσημη Εκκλησία ή και σε αυτό το θύμα να νίπτει τας χείρας της;;;