Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Προκαλεί το Υπουργείο Πολιτισμού: παραδίδει Ορθόδοξο ναό σε καθολικούς

 2017-10-21_16.16.20 (1).jpg

Προκαλεί ανεύθυνα το Υπουργείο Πολιτισμού: παραδίδει Ορθόδοξο ναό σε καθολικούς ιερωμένους
Με ανάρτηση του στην σελίδα στο facebook το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων, υφιστάμενη υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, καυχάται καθότι τελείται η δήθεν πρώτη λειτουργία στον Ι. Ναό των Γενεθλίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Λάμποβο του Σταυρού από καθολικούς ιερωμένους και ομάδα λαϊκών που τους συνόδευαν. Δεν είναι απλώς παραβάτες της ίδιας της ισχύουσας νομοθεσίας… αλλά με θράσος καυχώνται και γι αυτό!
Είναι πολλές οι παράμετροι του θλιβερού αυτού γεγονότος που έλαβε χώρα στην Ενορία αυτή της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, χθες Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017. Εδώ και μερικούς μήνες ο περίφημος Βυζαντινός ναός τελεί υπό εργασίες αναστηλωτικές που γίνονται με ευθύνη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Εν τούτοις όμως δεν έπαψε και να λειτουργείται κανονικά και να καλύπτει με τις σχετικές οικονομίες της ανάγκες της εντόπιας κοινότητας των Ορθοδόξων πιστών.
Φαίνεται όμως ότι άλλες ήταν οι λογικές των Υπηρεσιών της πολιτείας που επέλεξαν τις αναστηλωτικές επεμβάσεις σ’ αυτό το Ναό. Στην ουσία στοχεύουν την οριστική δήμευση του και κατά το δοκούν χρήση του. Ας μην διαφεύγει ότι αυτή η εκκλησία που τελώντας υπό κατάληψη των κρατικών αρχών, που εμμένουν και δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους για το τι μέλει γενέσθαι με Ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια που έχουν και τη διάσταση της πνευματικής Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, είχε γίνει και χώρος αθλίων φωτογραφήσεων καθώς και γυρίσματος ιερόσυλης κινηματογραφικής παραγωγής!!!
Με το επεισόδιο όμως της Πέμπτης τα πράγματα ξεφεύγουν εντελώς και εισέρχονται στο πεδίο της πρόκλησης των ευαίσθητων διαθρησκευτικών σχέσεων και ισορροπιών. Η Διευθύντρια του κρατικού φορέα, Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων, Άρτα Ντολάνι όχι απλά συμμετέχει σ’ αυτή τη λατρευτική σύναξη καθολικών σε Ορθόδοξο ναό, αλλά αναρτά φωτογραφίες και δημοσιοποιεί ότι ο εν λόγω φορέας παρέδωσε το ναό σε άλλη απ’ την κατά το Νόμο και την ιστορία ανήκουσα εκκλησία! Δεν είναι βέβαια απερισκεψία, ούτε η ευθύνη όλη των καθολικών που γνωρίζουν καλύτερα απ’ τους κρατικούς φορείς τα της εκκλησιαστικής τάξης.
Προφανώς το κράτος έχει συμφέρον να δημιουργήσει δόλια αφορμές για συγκρούσεις μεταξύ των Ορθοδόξων και των Καθολικών. Το επιχείρησε εξ άλλου ο Ράμα και ο Κοκεδήμα, και πάλι με το Ινστιτούτο Μνημείων στην περίπτωση του Αγίου Αθανασίου και αποφεύχθηκε λόγω ψύχραιμης αντιμετώπισης και απ’ τους ιθύνοντες στην καθολική εκκλησία στην Αλβανία. Τώρα όμως προφανώς βρήκαν ξένους γυρολόγους, Ιταλοί φέρεται να είναι οι ιερωμένοι χρησιμοποίησαν το ζηλωτισμό τους σε μια στιγμή που χρειάζονται διάφορες τέτοιες εντάσεις ώστε να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη απ’ το μεγάλο θέμα της εμπλοκής όλου του κρατικού μηχανισμού στη διακίνηση ναρκωτικών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που προκύπτει απ’ αυτά.
Η πολιτεία έχει παραβιάσει την νομοθεσία που διακανονίζει τις σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία για μια ακόμη φορά. Ουδέποτε μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι ως κατασχέτης το κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού αρπάζει το 2017 τον Ορθόδοξο ναό και τον θέτει έστω και για προσωρινή χρήση στη διάθεση άλλης θρησκευτικής κοινότητας…
Ενώ με την χαρακτηριστική τους κουτοπονηριά οι φορείς της πολιτείας νομίζουν ότι αναστατώνουν την Ορθόδοξη κοινότητα στην ουσία πυροβολούν τα πόδια μιας εύθραυστης πολυθρησκευτικής κοινωνίας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει όχι απλά δικαίωμα να αντιδράσει για την παραβίαση αυτή της θρησκευτικής ελευθερίας και την παρεμβολή του κράτους στη διαχείριση της ιδιοκτησίας της, υλική και πνευματική, αλλά και να καταγγείλει διεθνώς την αθέτηση της εγχώριας νομοθεσίας και της πρακτικής που ισχύει διεθνώς για την προηγούμενη άδεια του ιδιοκτήτη στη χρήση χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.