Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Μετά την ψήφιση του νόμου για την ταυτότητα φύλου, η κυβέρνηση ζητά «συμφιλίωση» με την Εκκλησία



«Μασάζ» Κοντονή σε Ιερώνυμο

Μετά την ψήφιση του νόμου για την ταυτότητα φύλου,

 η κυβέρνηση ζητά «συμφιλίωση» με την Εκκλησία


Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου


Επιχείρηση κατευνασμού της Εκκλησίας άρχισε η κυβέρνηση στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη νομική ταυτότητα φύλου, που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Ιεράς Συνόδου. Η εφαρμογή του επίμαχου νόμου έχει προκαλέσει τη μήνιν εκκλησιαστικών προσώπων και -το κυριότερο- ένα σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις με την Εκκλησία, το οποίο, αν δεν γεφυρωθεί, ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα κρίση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν συμφωνήσει πως οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργείται θα λύνεται με απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους, προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρεμβάσεις τρίτων. Εξάλλου, ο
ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στους υπαλλήλους της Ιεράς Συνόδου, είχε τονίσει ότι εμπιστεύεται πρόσωπα και όχι κόμματα, κάτι που ερμηνεύτηκε ως στήριξη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ωστόσο, πολλοί μητροπολίτες δεν ενστερνίζονται τη μετριοπαθή στάση του Αρχιεπισκόπου.
Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος έβαλε τις καμπάνες των εκκλησιών να ηχούν πένθιμα, ο Κοζάνης Παύλος αρνήθηκε να ασπαστεί βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Φθιώτιδος Νικόλαος και Γόρτυνος Ιερεμίας έχουν κηρύξει «ανεπιθύμητους» τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος οι θέσεις της Εκκλησίας είναι πάντοτε σεβαστές.
Το «μασάζ» στην Εκκλησία άρχισε χθες, με την επίσκεψη του Σταύρου Κοντονή στον Αρχιεπίσκοπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος φέρεται ότι τόνισε πως ακραίες αναφορές πολιτικών προσώπων -κατά τη γνώμη του- διαστρέβλωναν την ουσία του νομοθετήματος. Επιπλέον, ο κ. Κοντονής φέρεται ότι έθεσε υπόψη του Αρχιεπισκόπου τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για το θέμα του φύλου, αλλά και τις 16 αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων που αποφαίνονται σχετικά. Παράλληλα ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου στην ηλικία των 15 ετών είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Σήμερα τη σκυτάλη παίρνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Η συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προετοιμαζόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη εβδομάδα. Το φάσμα των εκκρεμών διμερών ζητημάτων είναι ευρύ, εκκινώντας από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ φτάνει στη συνταγματική αναθεώρηση, τις προσλήψεις έμμισθων κληρικών και στο ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν την εκκλησιαστική εκπαίδευση. 
Η Αρχιεπισκοπή φέρεται ότι επιθυμεί την επανεκκίνηση της αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων από την κοινή εταιρία που συστάθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με εταίρους την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το υπουργείο Οικονομικών, με τα έσοδα των περιουσιακών στοιχείων της Αρχιεπισκοπής να πηγαίνουν κατά το ήμισυ στο κράτος.
Πορεία διαμαρτυρίας για τα βιβλία Θρησκευτικών
Η συμφωνία ανάμεσα στην Ιερά Σύνοδο και στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία διόλου έχει καθησυχάσει την Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (ΠΕΘ). Η ΠΕΘ κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της κατά του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος και, σε συνεργασία με την Εστία Πατερικών Μελετών, την Ενωμένη Ρωμιοσύνη και την Πανελλήνια Ενωση Φίλων των Πολυτέκνων (ΠΕΦΙΠ), καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των νέων βιβλίων-Φακέλων του μαθήματος των Θρησκευτικών, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και ώρα 17.00 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, από όπου θα ξεκινήσει μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας με τελικό προορισμό το υπουργείο Παιδείας.
 Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η Εκκλησία της Ελλάδος αποδέχθηκε τις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας στο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών, διατηρώντας τη δυνατότητα να δώσει η ίδια το «πράσινο φως» για το «τυπωθήτω» των νέων βιβλίων που θα διδάσκονται από το 2018 οι μαθητές. 
Μάλιστα, επιτροπή με μέλη τους μητροπολίτες Υδρας Εφραίμ, Μεσογαίας Νικόλαο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο θα εγκρίνει το δογματικό περιεχόμενο των νέων συγγραμμάτων προτού αυτά τυπωθούν.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων, «τα Νέα Προγράμματα Σπουδών και τα νέα βιβλία-Φάκελοι του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως προς τη φιλοσοφία, τη δομή και το περιεχόμενό τους, είναι και αντισυνταγματικά και αντιπαιδαγωγικά και αντορθόδοξα» και γι' αυτό απαιτεί από το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων «να αποσύρει άμεσα τα τωρινά βιβλία μαζί με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά, που οδήγησαν σε αυτού του είδους τα βιβλία (Φάκελοι), να επαναφέρει τον ορθόδοξο και ομολογιακό χαρακτήρα και προσανατολισμό του μαθήματος, θέτοντας σε ισχύ τα προηγούμενα προγράμματα και βιβλία, αφού γίνουν οι απαιτούμενες παιδαγωγικού και μεθοδολογικού περιεχομένου διορθώσεις από εξειδικευμένους επί τούτου παιδαγωγούς και θεολόγους». 
Επίσης, «να αντιμετωπίζει, όχι με ιδεοληπτικά, αλλά με θεολογικά και παιδαγωγικά κριτήρια το όλο πλαίσιο της αγωγής των Ελλήνων ορθοδόξων μαθητών» και «να σεβαστεί, επιτέλους, τη συνταγματική νομιμότητα και το ορθόδοξο χριστιανικό πιστεύω της συντριπτικής πλειονοψηφίας του ελληνικού λαού».

dimokratianews 17.10.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.