Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η Εικονομαχία και η Εικονοφιλία του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και οι θηριωδίες των Εικονομάχων!

   

   Ένα χαρακτηριστικό γεγονός, που συνέβη στην περίοδο της Εικονομαχίας και δείχνει τι σημαίνει αίρεση, ποια θηριώδη ψυχολογία έχουν οι αιρετικοί!
    Ο Έπαρχος του “Θέματος” της Εφέσου Μιχαήλ Λαχανοδράκων, κατόπιν διαταγής του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε΄, φέρεται να εισέβαλε επικεφαλής στρατιωτών στη μονή την ώρα της Θείας Λειτουργίας. Αφού συνέλαβε τριάντα οκτώ από τους επιφανέστερους μοναχούς, υπέβαλε τους υπόλοιπους σε μια σειρά από βασανιστήρια, όπως ξυλοδαρμό, κάψιμο στην πυρά, κάψιμο των γενιών (τους άλειψε με λάδι και κερί και τους έβαλε φωτιά) και αποκοπή της μύτης. Στη συνέχεια έκαψε ολοκληρωτικά τη μονή και μετέφερε τους αιχμάλωτους μοναχούς στην περιοχή της Εφέσου, όπου και τους θανάτωσε.

    Το έτος 769 ο Μιχαήλ πραγματοποίησε διωγμό εναντίον των μοναχών, ανδρών και γυναικών, του θέματος Θρακησίων. Αφού τους συγκέντρωσε στην Έφεσο, στο Τζυκανιστήριο, τους υποχρέωσε να εγκαταλείψουν το μοναχικό σχήμα, να φορέσουν κοσμικὰ ρούχα, αλλά και να παντρευτούν, με την απειλή ότι, αν δεν ακολουθούσαν τις εντολές του, θα τους τιμωρήσει. Και πράγματι, επειδή δεν υπάκουσαν την διαταγή του, τους έβγαλε τα μάτια και τυφλούς τους έστειλε εξορία στην Κύπρο.


    Στο βίντεο ομιλεί κ. Νικόλαος Νικολαΐδης, ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης στην Πεμπτουσία για περίοδο της εικονομαχίας και της εικονοφιλία, τη συμβολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού μέσα από το θεολογικό του έργο, καθώς και τα μαρτύρια και τις κακουχίες που υπέστησαν οι Πατέρες και τον τελικό θρίαμβο της Εκκλησίας.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.