Κληρικοί από όλο τον κόσμο και μελετητές κατηγόρησαν τον Πάπα Φραγκίσκο ότι διαδίδει «αιρέσεις» σχετικά με το γάμο, την ηθική ζωή και τα μυστήρια, τις οποίες οι παραδοσιακοί θεολόγοι επιμένουν ότι ο ποντίφικας έχει «υποστηρίξει άμεσα ή έμμεσα».

   Στην επιστολή τους, μεγέθους 25 σελίδων, που παραδόθηκε στον Φραγκίσκο τον περασμένο μήνα, 62 κληρικοί και λόγιοι από 20 χώρες, εξέδωσαν μια «αδελφική διόρθωση» στον πάπα. Είναι η
πρώτη φορά που ένα τέτοιο μέτρο έχει χρησιμοποιηθεί από τότε που επεπλήχθη ο Πάπας Ιωάννης XXII, το 1333, σύμφωνα με το Εθνικό Καθολικό Μητρώο.
    Η επιστολή, που είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες, αναφέρει ότι με την Αποστολική Προτροπή του «Amoris Laetitia» («Η χαρά της αγάπης») και «άλλες, σχετικές λέξεις, πράξεις και παραλείψεις», ο Φραγκίσκος έχει υποστηρίξει 7 αιρετικές θέσεις για το γάμο, την ηθική ζωή και τη λήψη των μυστηρίων και έχει προκαλέσει την εξάπλωση αυτών των αιρετικών απόψεων στην Καθολική Εκκλησία».
    Η Amoris Laetitia εκδώθηκε τον Απρίλιο του 2016 και έγινε στόχος σφοδρότατης κριτικής από λόγιους, επειδή άνοιξε την πόρτα για να επιτρέψει στους πολιτικά ξαναπαντρεμένους Καθολικούς, να λάβουν κοινωνία.
    Στο έγγραφο ο Πάπας ζητά από την εκκλησία να είναι πιο καταδεκτική σε «ατελή μέλη», λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να καταδικαστεί για πάντα». Στην Amoris Laetitia ο Πάπας λέει ότι οι ιερείς και οι επίσκοποι θα πρέπει να αποφασίζουν κατά περίπτωση αν κάποιος που έχει χωρίσει και ξαναπαντρεύεται μπορεί να επανενταχθεί στην καθολική εκκλησία και να λάβει κοινωνία.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον Εκκλησιαστικό Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορούν να λάβουν κοινωνία εκτός και αν απέχουν από τις σεξουαλικές σχέσεις με τους νέους συντρόφους τους, καθώς ο πρώτος γάμος τους εξακολουθεί να ισχύει στα μάτια της Εκκλησίας. Το άτομο στην περίπτωση αυτή θα διαπράξει την αμαρτία της μοιχείας υπό τις διδασκαλίες της Εκκλησίας.
Ωστόσο, οι υπογράφοντες την αδελφική διόρθωση υπογραμμίζουν ότι δεν κάνουν «κρίση για την υπαιτιότητα του Πάπα Φραγκίσκου στην διάδοση των 7 αιρέσεων», καθώς δεν είναι «καθήκον τους να κρίνουν αν έχει διαπραχθεί η αμαρτία της αίρεσης».
Έχουν σημειώσει, ωστόσο, ότι «άλλοι που μίλησαν υπέρ της Καθολικής πίστης έχουν υποστεί αντίποινα».
Ως εκ τούτου, οι «υπογράφοντες μιλούν για μεγάλο αριθμό κληρικών και λαϊκών πιστών που στερούνται ελευθερίας λόγου».
Οι κληρικοί και οι μελετητές «επιμένουν με σεβασμό» ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «καταδικάζει τις αιρέσεις που έχει άμεσα ή έμμεσα υποστηρίξει και διδάσκει την αλήθεια της καθολικής πίστης στην ακεραιότητά της».
Ο Πάπας δεν έχει ακόμη απαντήσει.
Τον περασμένο Ιούνιο έστειλε στον Πάπα επιστολή που υπογράφηκε από μια ομάδα 45 Καθολικών μελετητών, καλώντας τον να διορθώσει σφάλματα στο Amoris Laetitia που υποστήριζαν ότι περιέχουν «διάφορες δηλώσεις που μπορούν να γίνουν κατανοητές ως μια άποψη που είναι αντίθετη στην καθολική πίστη και ηθική».

Πηγή