Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

«Υπακοής η χάρις, παρακοής η κρίσις»

(Κλημ. Αλεξ. GGS1, 69 και II, 481)
                    
                                                               Τοῦ Ν. ΣΑΚΑΛΑΚΗ

Ἢ για τὴν «προσπάθεια προαγωγής της «δυνητικής ερμηνείας» σε έγκυρη εκκλησιολογία



Προσπαθούμε μια πνευματική θαρραλέα διείσδυση στα εκκλησιολογικά γεγονότα της περιόδου (1960-74) με Πατερική προβληματική. Η προσπέλαση γίνεται με Εκκλησιαστικά–Αγιογραφικά και Πατερικά κριτήρια. Διαγράφουμε «οριακές» περιοχές, που έχουν βηματίσει οι Πατέρες. Όταν με επίγνωση ανοιγόμαστε στο βάθος του 15ου Κανόνα της ΑΒ Συνόδου και στην «Δυνητική ερμηνεία» του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου, δεν «μηδενίζουμε» το πρόσωπο, αλλά έχουμε αναφορά στον συγκεκριμένο σχηματοποιημένο λόγο του, στην πραγματεία του, στα επιχειρήματά του. Πότε, επιτέλους, ως Ορθόδοξοι, θα μάθουμε να διαλεγόμεθα στη διασταύρωση χρόνου και αιωνιότητας, ως αίτημα των καιρών για προάσπιση της Ορθοδόξου Πίστεώς μας; Ποτέ ένα πρόσωπο, ως πηγή πνευματικής ωφέλειας, δεν είναι αλάθητο.
Όταν κάποιος σύγχρονος κληρικός ή θεολόγος, για παράδειγμα ο καθ. Τρεμπέλας, στην άσκηση της διακονίας τους διατυπώνουν αναλυτικές κρίσεις για πνευματικά θέματα, τότε a priori οι θέσεις–κρίσεις τους υπάγονται στον διάλογο, το ισχυρό όργανο της διαλεκτικής οντολογικής αναγωγής.
Όταν μελετούμε τη λογική λειτουργία της εσωτερικής λογικής–πνευματικής σχέσης των συμβεβηκότων του Εκκλησιαστικού γίγνεσθαι, τότε σχολιάζουμε–απαντούμε μόνο με επιχειρήματα. Όταν μας εκτοξεύουν (ως απαντήσεις) ύβρεις, συκοφαντίες (σχισματικοί), ειρωνείες, κοροϊδίες τότε, αναμφίβολα, βλέπουμε αντικατοπτρισμό του Απολύτου πάνω στον Γέροντά τους ή τον διδάσκαλό τους. Τότε, δυστυχώς, ξεπηδάει από μέσα τους η προσωπολατρική τους μέριμνα. Αυτό δεν είναι Ορθοδοξία!
Ο π. Επιφάνιος πίστευε, στη βάση της «Δυνητικής ερμηνείας» τα εξής:

Τζάμπα όλη η φασαρία του 2000 για απάλειψη θρησκεύματος από ταυτότητες! --Ακόμη και το φόβητρο της ποινικής δίωξης επισείεται!!!

Δηλώσεις φρονημάτων ζητά το υπουργείο Παιδείας


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος, 2018 - 07:23 | Στην Κατηγορία:
Υπουργείο Παιδείας
Τάσος Κωστόπουλος - Εφημερίδα των Συντακτών

Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση με υπουργούς Παιδείας της Αριστεράς ν’ αποδεικνύεται αντιδραστικότερη από μια κυβέρνηση με υπουργό Παιδείας της Ν.Δ.; Η ανοιχτή πληγή του μαθήματος των Θρησκευτικών αποδεικνύει ότι, δυστυχώς, κάτι τέτοιο ισχύει.

Η επιλογή (και) του σημερινού υπουργού Παιδείας να διατηρήσει άθικτο το καθεστώς απροκάλυπτου εκβιασμού γονέων και μαθητών που επέβαλε δύο μέρες πριν από τις εκλογές του 2015 ο Ανδρέας

Εισάγουν βουδιστικές, ενώ "σνομπάρουν" τις ορθόδοξες σωτηριολογικές πρακτικές!

ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ MINDFULNESS:

Ένσταση γονέων για επικίνδυνες πρακτικές βουδιστικού διαλογισμού (mindfulness) στα δημοτικά σχολεία

(Πανελλήνια Ένωση Γονέων)


Οι παρεμβάσεις / δράσεις με βάση το παραπάνω έγγραφο που έχουν ήδη αναπτυχθεί από το Υ. Υ. καθώς και πολλές από τις νέες παρεμβάσεις, που θα κατατεθούν από το Υ. Υ. για έγκριση για το σχολικό έτος 2018-2019 έχουν πολύ ενδιαφέρον και φαίνονται αξιόλογες.
Όμως ο θεματικός άξονας: «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας παιδιού και εφήβου» και πιο συγκεκριμένα η 1η παρέμβαση με τίτλο «Η πυξίδα του εαυτού μου» – MINDFULNESS – πιλοτική εφαρμογή για παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε ΄ Δημοτικού, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

«Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών και παθόντα και ταφέντα…»

(Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων)

(ἀποσπάσματα ἀπό τήν ΙΓ΄ Κατήχηση)

ΚΓ΄. Εμείς όμως ας επανέλθουμε στο θέμα των προφητικών αποδείξεων που μου ζητήσατε. Σταυρώθηκε ο Κύριος, έχεις ακούσει όλες τις μαρτυρίες. Βλέπεις τον τόπο του Γολγοθά. Συμφωνείς και το επικροτείς επαινετικά και δοξολογικά. Πρόσεξε μήπως καμιά φορά, σε περίοδο διωγμού, Τον απαρνηθείς. Να μην ευφραίνεσαι μόνο σε περίοδο ειρήνης για το Σταυρό, αλλά και σε καιρό διωγμού να έχεις την ίδια πίστη. Να μην είσαι φίλος του Ιησού τον καιρό της ειρήνης και τον καιρό του πολέμου να γίνεσαι εχθρός. (…)
ΚΔ΄. Ο Χριστός λοιπόν σταυρώθηκε για χάρη μας, «Αυτός που δικάστηκε μια νύχτα παγερή και γι’ αυτό υπήρχε παραδίπλα ανθρακιά αναμμένη» (πρβλ. Ιωάν. 18, 18). Σταυρώθηκε την τρίτη

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΝΕΩΤΕΡΑ...


Σήμερα τό πρωΐ πῆγαν στόν γέροντα Γαβριήλ πατέρες ἀπό τό Κουτλουμούσι προκειμένου νά δώσουν διαβεβαιώσεις γιά τήν παραμονή του στό Κελλί, ὅπως ἐπίσης καί τοῦ βοηθοῦ του Ἀνδρέα. Πρός τό παρόν φαίνεται, πώς ἡ δημοσίευση τῶν σχετικῶν πληροφοριῶν στό διαδίκτυο ἔπαιξε τόν ρόλο της.
Γιὰ τὴν ὥρα δέν χρειάζεται παρέμβασή μας δι' ἐπιστολῆς. Εἴμαστε ὅμως πανέτοιμοι καὶ ἐὰν χρειασθῇ, θὰ ἐπέμβουμε.
Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν.

Νικ. Τζ.