Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

«Σφόδρα γαρ τοι σμικρός ων τον νούν...»


(Ευσέβιος Καισαρείας – Τόμος 19, ΒΕΠ)

Τοῦ Ν. ΣΑΚΑΛΑΚΗ

       Ἀπὸ τὸ ἄρθρο τοῦ κ. Σακαλάκη ποὺ ἀναρτήσαμε χθές (ἐδῶ), κατὰ λάθος διεγράφησαν κάποιες ...σελίδες! Τὸ ὁλοκληρωμένο ἄρθρο εἶναι αὐτὸ ποὺ σήμερα ἀναρτοῦμε ἐδῶ.

Η φράση ανήκει στον Ευσέβιο Καισαρείας για τον Παπία, επίσκοπο Ιεραπόλεως Φρυγίας και πρόδρομο του σύγχρονου χιλιασμού.
Να υπογραμμίσουμε, ότι στην εισαγωγή του τόμου 19 (Βιβλιοθήκη Ελλήνων Πατέρων), ο Ευσέβιος αποκαλείται «Πατήρ της Εκκλησιαστικής Ιστορίας» ή και «Χριστιανός Ηρόδοτος», διότι γνώριζε να διακρίνει την αξιοπιστία των πηγών του.
Ο Ευσέβιος Καισαρείας γράφει για τον Παπία: «και άλλα δε ο αυτός ως εκ παραδόσεως αγράφου εις αυτόν ήκοντα παρατέθειται ξένας τε τινας παραβολάς του σωτήρος και διδασκαλίας αυτού και τινα άλλα μυθικώτερα· εν οις και χιλιάδα τινά φησιν ετών έσεσθαι μετά την εκ νεκρών ανάστασιν, σωματικώς της Χριστού βασιλείας επί ταύτησι της γης υποστησομένης· ά και ηγούμαι τας αποστολικάς παρεκδεξάμενον διηγήσεις υπολαβείν, τα εν υποδείγμασι προς αυτών μυστικώς ειρημένα μη συνεορακότα· σφόδρα γαρ τοι σμικρός ων τον νού…» (Σελ. 281).
Μύθευμα χαρακτηρίζει την «χιλιετή» βασιλεία, ως κοινωνική επίγεια – κοινωνική εφαρμογή, και δικαιολογεί τον Παπία ως «σμικρός ών τον νουν»…

Δεν μπόρεσε -μέχρι τέλους- να απομακρυνθεί από τον αιρεσιάρχη και την αίρεση!

Καθηγούμενος Γέροντας Γρηγόριος:

«Έλληνες εξεγερθείτε. Διάβηκε η ώρα. Μήπως είναι και αργά»



ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΕΚΘΕΣΗ

    Αὐτὴν τὴν ἔξοδό του τὴν συνοδεύει πλῆθος ἀστυνομικῶν. Μάζεψαν ὅλα τὰ παλληκάρια τῆς Ἑλλάδος καὶ τὰ τοποθέτησαν τεῖχος καὶ προμαχῶνα στὸν πρωθυπουργό! Ἂν ἦταν ἐκλεκτὸς καὶ ἀγαπητὸς στὸν λαό, τί χρειαζόταν αὐτὴ ἡ παρεμβολή; Καὶ ἂν γιὰ κάθε ἔξοδο τοῦ πρωθυπουργοῦ χρειάζεται τόσο προσωπικό, ἡ Ἑλλαδίτσα πόθεν θὰ οἰκονομῆ τὰ χρήματα τῆς ὑπεράσπισής του; Ἴσως τὰ ἀμυντικὰ σώματα στοιχίζουν πιὸ πολὺ ἀπὸ τὴν Διεθνῆ Ἔκθεση τῆς Θεσσαλονίκης.

Εἴδαμε ἡγεμόνες, προέδρους δημοκράτες, νὰ περιδιαβαίνουν τοὺς δρόμους τῶν πόλεων σὰν κοινοὶ ἄνθρωποι. Στὴν κρίσιμη αὐτὴν οἰκονομικὴ κατάσταση ποὺ βρισκόμαστε, πρέπει νὰ ὑπάρχουνε τέτοιες πολυτέλειες; Ὁ λαὸς πεινᾶ καὶ οἱ ἀρχηγοί του τὸν τρῶνε σὰν βλασερὸ ψωμί. Φρέσκο εἶναι τὸ ψωμί. Ποῦ εἶναι ὁ πραότατος

Για ...τέταρτη φορά στο λέω!

Παραβολή

Οι συζυγοι


Ένας σύζυγος ήθελε να βοηθήσει τη σύζυγό του, ο οποία, σύμφωνα με υποψίες, είχε προβλήματα ακοής.
Ένα βράδυ, στάθηκε πίσω της στην αντίθετη άκρη του δωματίου και είπε με ένα ψίθυρο:
- Μπορείτε να με ακούσετε;
Δεν υπήρξε απάντηση, ήρθε πιο κοντά και επαναλάμβανε:
- Και τώρα ακούτε;
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Ήρθε ακόμα πιο κοντά και ρώτησε:
- Με ακούς;
Χωρίς να ακούσει την απάντηση, επανέλαβε τελικά την ερώτησή του, στέκεται πίσω της.
Γύρισε προς αυτόν και είπε:
- Την τέταρτη φορά σου λέω: Ναι!
        Συμβαίνει αυτό: πιστεύουμε ότι κάτι συμβαίνει με τους άλλους, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι ένα πρόβλημα στον εαυτό μας ...

Ονούφριος σε Βαρθολομαίο: Λύστε πρώτα τα δικά σας σχίσματα

 – Αβαντάρουν την ουκρανική αυτοκεφαλία και οι Ουνίτες: Μητέρα μας η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης


Ο ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος πιστεύει ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αντιμετωπίζει τα σχίσματα των άλλων για τον απλό λόγο ότι δεν έχει ξεπεράσει το δικό της!

«Εάν λάβετε υπόψη το γεγονός ότι η ίδια η Μητέρα Εκκλησία υποφέρει από το δικό της βαθύ σχίσμα, ως αποτέλεσμα της οποίας η Ανατολική Βυζαντινή Αυτοκρατορία μετατράπηκε σε χώρα που

Καί σάν βρεῖ καρδιά, πού δέν Τοῦ ἐναντιώνεται, καρδιά ταπεινή, μπαίνει μέσα της καί τή γεμίζει χαρά

 

     Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος
    Ο Θεός βρίσκεται παντού. Και σαν βρει καρδιά, που δεν Του εναντιώνεται, καρδιά ταπεινή, μπαίνει μέσα της και τη γεμίζει χαρά. Τόση είναι η χαρά της καρδιάς, που έχει μέσα της το Θεό, ώστε κολλάει πάνω Του και δεν θέλει ποτέ να Τον αποχωριστεί. Σε καρδιά φουσκωμένη από εγωισμό δεν πλησιάζει ο Κύριος. Κι έτσι αυτή καταθλίβεται, μαραζώνει και σιγολιώνει, βυθισμένη στην άγνοια, τη λύπη και το σκοτάδι. 
   Όσο αμαρτωλοί κι αν είμαστε, μόλις στραφούμε με μετάνοια και πόθο προς τον Κύριο, η θύρα της καρδιάς μας ανοίγει σ’ Εκείνον. Η εσωτερική ακαθαρσία ξεχύνεται έξω, για να παραχωρήσει τη θέση της στην καθαρότητα, την αρετή, τον Ίδιο το Σωτήρα, τον μεγάλο Επισκέπτη της ψυχής, τον κομιστή της χαράς, του φωτός, του ελέους. Θείο Δώρο είναι αυτή η ευλογημένη κατάσταση, όχι δικό μας κατόρθωμα.  Και αφού είναι δώρο, πρέπει να ευχαριστούμε το Δωρητή με ταπείνωση. Ταπείνωση! Η βάση κάθε Αρετής και η προϋπόθεση της Πνευματικής καρποφορίας! Έχετε ταπείνωση; Έχετε το Θεό. Τα έχετε όλα! Δεν έχετε ταπείνωση; Τα χάνετε όλα!
Αγ. Θεοφάνους του Εγκλείστου,«Ο δρόμος της ζωής» -επιλογές-, Ι.Μ.Παρακλήτου)
https://proskynitis.blogspot.com/2018/10/blog-post_20.html?m=1


Τελικά τι γίνεται με την Ρωσία και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους;

Σύγχυση από νέες δηλώσεις της Μόσχας και νέα απάντηση σε Βαρθολομαίο


Πριν από λίγες ημέρες η Μόσχα εξέδωσε “ταξιδιωτική οδηγία” ούτως ώστε να μην επισκέπτονται Ρώσοι προσkυνητές το Άγιο Όρος και να μην ρίχνουν επενδυτές τα χρήματά τους στις μονές του. Μετά τις αντιδράσεις όμως φαίνεται να ανακρούει πρύμναν σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, ιερέας Αλεξάτερ Βολκόφ.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, τέθηκε το ζήτημα για τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με τον π. Αλέξανδρο, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι υποχρεωτικές, αλλά υπάρχει

Φωτεινή επίσκεψη


    Όπως το φως φωτίζει σε σκοτεινό μέρος, έτσι και ο φόβος του Θεού, όταν επισκεφθεί την καρδιά του ανθρώπου, φωτίζει αυτόν και τον διδάσκει όλες τις αρετές και τις εντολές.
Όσιος Ιάκωβος 
Πηγή 

Ο άγιος μεγαλομάρτυς Αρέθας και οι συν αυτώ μάρτυρες

(† 24 Οκτωβρίου)



Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος αρεθας
   Στα χρόνια του ευσεβούς βασιλέως Ιουστίνου (518-527) στην Αξώμη της Αιθιοπίας βασιλεύει ο πιστός και ενάρετος Ελεσβαάν. Στη γειτονική όμως χώρα της ευδαίμονος Αραβίας (βασίλειο Σαβά, σημερινή Υεμένη) την εξουσία την κρατά τυραννικά ο αιμοδιψής Δου-Νοουάς. 
      Επρόκειτο για ένα σκληρό βασιλιά που είχε ασπασθεί τον Ιουδαϊσμό και είχε το όνομα Γιουσούφ. Ο πονηρός αυτός βασιλιάς κατόρθωσε να συγκεντρώσει πλήθος στρατού. Και με τη δύναμη των όπλων να αιφνιδιάζει τις γειτονικές χριστιανικές πόλεις, με στόχο την εξόντωση των πιστών Χριστιανών «εφ’ όσον δε θα άλλαζαν την πίστη τους και δε θα ποδοπατούσαν τον τίμιο και ζωοποιό Σταυρό».
     Δύσκολες πραγματικά ώρες για τους Χριστιανούς. Καλούνταν όλοι να δώσουν εξετάσεις γνησιότητος αγάπης προς τον Ιησού Χριστό.
      Μία από τις πόλεις που αρίστευσε και ανέδειξε πλήθος μαρτύρων με επικεφαλής το μεγαλομάρτυρα Αρέθα είναι η πόλη Ναζράν (η σημερινή πόλη Νεγράν της βορείου Υεμένης). Μια πόλη με βαθιά χριστιανική Παράδοση από την εποχή του Κωνσταντίου υιού του Μ. Κωνσταντίνου. Προεστώς και υπεύθυνος της πόλης αυτής είναι ο Αρέθας, ένας πολύ σεβάσμιος και ενάρετος ηλικιωμένος με μεγάλο κύρος, αποδεκτός από όλους. Συνέβη λοιπόν τις ημέρες εκείνες ο μισόχριστος βασιλιάς Δου-Νοουάς να επιτεθεί στη χριστιανική πόλη Ναζράν. Ανέπτυξε μάλιστα έξω από τα τείχη της 12.000 στρατό. Και απειλούσε ότι «θα σφαγιασθούν όλοι, εάν δεν αρνηθούν την πίστη τους». Οι Χριστιανοί αντιστάθηκαν γενναία, και με σύνθημα: «ούτε ένας προδότης ανάμεσά μας» ήταν όλοι έτοιμοι για το μαρτύριο…
Βλέποντας όμως αυτή την αντίσταση ο πονηρός βασιλιάς άλλαξε

«Σφόδρα γαρ τοι σμικρός τον νούν...»


(Ευσέβιος Καισαρείας – Τόμος 19, ΒΕΠ)

Τοῦ Ν. ΣΑΚΑΛΑΚΗ

 Ἀπὸ τὸ ἄρθρο αὐτὸ τοῦ κ. Σακαλάκη κατὰ λάθος διεγράφησαν
κάποιες ...σελίδες! Τὸ ὁλοκληρωμένο ἄρθρο εἶναι ἐδῶ.

Η φράση ανήκει στον Ευσέβιο Καισαρείας για τον Παπία, επίσκοπο Ιεραπόλεως Φρυγίας και πρόδρομο του σύγχρονου χιλιασμού.
Να υπογραμμίσουμε, ότι στην εισαγωγή του τόμου 19 (Βιβλιοθήκη Ελλήνων Πατέρων), ο Ευσέβιος αποκαλείται «Πατήρ της Εκκλησιαστικής Ιστορίας» ή και «Χριστιανός Ηρόδοτος», διότι γνώριζε να διακρίνει την αξιοπιστία των πηγών του.
Ο Ευσέβιος Καισαρείας γράφει για τον Παπία: «και άλλα δε ο αυτός ως εκ παραδόσεως αγράφου εις αυτόν ήκοντα παρατέθειται ξένας τε τινας παραβολάς του σωτήρος και διδασκαλίας αυτού και τινα άλλα μυθικώτερα· εν οις και χιλιάδα τινά φησιν ετών έσεσθαι μετά την εκ νεκρών ανάστασιν, σωματικώς της Χριστού βασιλείας επί ταύτησι της γης υποστησομένης· ά και ηγούμαι τας αποσταλικάς παρεκδεξάμενον διηγήσεις υπολαβείν, τα εν υποδείγμασι προς αυτών μυστικώς ειρημένα μη συνεορακότα· σφόδρα γαρ τοι σμικρός ων τον νοώ…» (Σελ. 281).

Στο κενό η επιχείρηση Βαρθολομαίου να προκαλέσει σχίσμα;

Ukraine : les 400 prêtres du diocèse d’Odessa votent massivement pour leur maintien dans l’Église canonique
   Ο Μητροπολίτης και η σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία του κλήρου της επισκοπής της ιστορικής Οδησσού υποστηρίζουν  τον Μητροπολίτη Ονούφριο και τη διατήρηση του υπάρχοντος στάτους στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Οι ιερείς εξέφρασαν τη θέση τους σε μια σύναξη της Επισκοπής που διαδραματίστηκε στη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Οδησσό στις 22 Οκτώβρη. Ο Μητροπολίτης Οδησσού και Izmaïl