Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Από πτώση σε πτώση! Η νέα αιρετική-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ εκκλησιολογία του π. Παϊσίου Παπαδοπούλου!


Ὁ νεοφανὴς ἐκκλησιαστικὸς ἀστὴρ ποὺ ἀκούσει στὸ ὄνομα Παΐσιος Παπαδόπουλος, δημιουργεῖ-διδάσκει μιὰ νέα αἱρετική-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ἐκκλησιολογία,  ἀνακατεύει σχίσμα καὶ αἵρεση· στὴν ὁποία ἐκκλησιολογία δηλ. χωροῦν σχισματικοί, αἱρετικοὶ καὶ ὀρθόδοξοι. Εἶναι αὐτὴ ἡ ἐκκλησιολογία ποὺ
α) ἐν μέρει δέχονται οἱ Ἁγιορεῖτες πατέρες,
β) γιὰ τὴν ὁποία σωπαίνουν οἱ Θεσσαλονικεῖς πατέρες (ποὺ ἀρνοῦνται συμφεροντολογικὰ νὰ πάρουν θέση) καὶ
γ) γιὰ τὴν ὁποία ἀγάλλονται οἱ Γ.Ο.Χ. ποὺ ἀπέκτησαν ἀποκλειστικὸ διδάσκαλο δογματολόγο γιὰ τὰ ἱστολόγιά τους καί -ὅπως φιλοδοξεῖ ὁ π. Παΐσιος- μελλοντικὸ δεσπότη τους!


Καὶ μετά, ζητοῦν αὐτὴ τὴν αἱρετικὴ ἐκκλησιολογία νὰ τὴν ἀποδεχθοῦμε, γιὰ νὰ μᾶς δεχθοῦν στὴν νέα Ἐκκλησία τους! 

Γράφει ὁ π. Παΐσιος:
       «Η Εκκλησία  ...είναι πλέον το λήμμα εκείνο, που μολονότι είναι διασκορπισμένο σε πρόσωπα, ομάδες, συνάξεις, εκκλησιαστικές κοινότητες ως ενορίες ή επισκοπές και όπου αλλού υπάρχει όντως Ορθοδοξία, στο παλαιό και στο νέο ημερολόγιο, ως σύνολο των πιστών κληρικών και λαϊκών, και αποτελεί το σώμα του Χριστού, επειδή είναι συνδεδεμένο με την κεφαλή του, κρατώντας με την ομολογία την αποκαλυφθείσα Πίστη, η οποία είναι αυτή που πρωτίστως μας προσδιορίζει εκκλησιαστικά, ερχόμαστε τώρα να δούμε τί είναι ο Οικουμενισμός μέσα στην Εκκλησία»!!!
     Καὶ συνεχίζει μὲ ἕνα προβληματικὸ παράδειγμα, μὲ τὸ ὁποῖο δὲν θὰ ἀσχοληθοῦμε ἐδῶ:  «Γι' αυτό θα εξηγήσουμε με παραδείγματα στην συνέχεια αυτού του κεφαλαίου: Πώς οι Οικουμενιστές ενώ βρίσκονται θεσμικά στην διοίκηση της Εκκλησίας εν τούτοις είναι εκτός Εκκλησίας, όπως ο καρκίνος είναι μεν στο σώμα μέχρι όμως να αφαιρεθεί αφού είναι θέμα χρόνου το να αποκοπεί χειρουργικά».
                                               Ἡ συνέχεια ἐδῶ.

15 σχόλια:

  1. Αγαπητή Π.Π, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τον χαρακτηρισμό οικουμενιστική εκκλησιολογία, διότι δεν ακούγεται ως έγκυρη χρήση του όρου και προκαλεί σύγχυση. Από τη στιγμή που ο πάτερ βάζει μεγάλη προσπάθεια( και σωστά ) να καταφερθεί κατά του οικουμενισμού , θα πρέπει να βρούμε άλλον όρο για την φίλενωτική ημερολογιακή του προσπάθεια. Η ενδιαφέρουσα οριοθετική θεωρία του δανείζεται στοιχεία και πρακτικές οικουμενισμού, εστιάζοντας στα κοινά και αψηφώντας τις διαφορές και τη σχισματική κληρικαλιστικη υποδομή που δεν μπορεί να συμμετάσχει επί ίσης όροις και αμετανόητα σε συνοδο. Ο φίλενωτικός σκοπός του πάντως είναι άγιος. Μην ξεχνάμε ότι και ο Όσιος γέροντας Παΐσιος είχε επιθυμία για την επίλυση του ημερολογιακού πριν από κάθε διάλογο με ρωμαιοκαθολικούς και άλλους. Επίσης "εν δυνάμει" φιλενωτικοί από τον χώρο των ΓΟΧ, όπως ο γνωστός μας δάσκαλος καμαρώνουν τις αναρτήσεις στα ιστολογία τους. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα σκληροπυρηνικό ποσοστό ανάμεσα τους, που δεν θεωρεί εκκλησία και κανονικό χειρότερονημενο κληρικό οποιονδήποτε προέρχεται από τις τάξεις του νέου ημερολογίου. Αυτό μπορεί να συμπεράνει κάποιος από τις ψήφους "διαφωνώ" κάτω από το αναρτημένο κείμενο του πάτερ. Όταν στην μακρόχρονη πορεία υπήρξαν τόσες ειρωνείες, ύβρεις και συκοφαντίες που έχουν αμετανόητα εκστομίσει διάφοροι και ειδικά από τους ΓΟΧ, κάτι που συμβαίνει ως γνωστόν και μεταξύ τους, θεωρείται υπερβολικά δύσκολο να υπάρξει ευρεία αποδοχή της συγκεκριμένης εκκλησιολογίας. Στο παρελθόν ανοίγματα της Εκκλησίας της Ελλάδος προς αυτούς, ώστε ομάδες ΓΟΧ να ενωθούν με την εκκλησία κρατώντας το δικό τους ημερολόγιο και αποδεχόμενοι στις τάξεις των κληρικών τον πρώην ΓΟΧ κληρικό τους δεν έτυχε ευρείας υποστήριξης και αποδοχής. Το πώς μπορεί η κοινή ομόγλωσση εκκλησία να υπάρχει στην ίδια γεωγραφική περιοχή και με διαφορετική εκκλησιαστική διοίκηση, αυτό θα έπρεπε ο πάτερ να το εξηγήσει καλύτερα. Προσπαθώντας Ίσως να κατέληγε σε μία βελτιωμένη πρόταση, πλησιέστερα αυτής που σοφά φέρεται να έχει κάνει ο πατέρας Ευθύμιος. Διαφορετικά αυτή η εκκλησιολογία ανοίγει τις θύρες σε οποιοδήποτε σχισματικό να θεωρείται σώμα Χριστού και εκκλησία.

    Συνεπώς ποια μπορεί να είναι η απάντηση στην συμπερασματική ή ερωτηματική πρόταση
    που κλείνει το Ιατρικό-πνευματικό του ανακοινωθέν ο πάτερ; (Αχρείαστη επίδειξη επιστημονικών γνώσεων σε λάθος αναγνωστες, όταν πιο συνοπτικά θα μπορούσε να γίνει η παρομοίωση.)
    "να θελήσουμε να συνεργαστούμε στην Εκκλησία όλοι, του Παλαιού και νέου εορτολογίου ως η μία αληθινή Εκκλησία επειδή ακριβώς έχουμε την αυτή βάση της Πίστεως και δεν αποτελούμε χωριστές Εκκλησίες, και να διευθετηθούν τότε τα όποια προβλήματα συνοδικά σε μία όντως Ορθόδοξη Σύνοδο αντί να ερίζουμε δαιμονοκίνητα;"

    ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΤΕΡ, ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΡΑΦΤΗ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΘΗΚΑΤΕ TON EAYTO ΣΑΣ;
    Δαιμονοκίνητοι είναι όσοι επί δεκαετίες θεωρούν την εκκλησιολογία ΓΟΧ ως μη υποστατική και ακοινώνητη ορθοδοξία, άρα επ'ουδενί τοπική εκκλησία; Όλες οι τοπικοί σύνοδοι αν την υφήλιο που δεν δεχτηκαν την κοινωνία εκπειράχθηκαν λέτε τόσο σφόδρα; Κρίμα πάντως οι ΓΟΧ να είναι δυνητικά κατηχημένοι και αγωνιστικά διακείμενοι και να μπορούν μυστηριακά να ενωθούν εύκολα εάν το αποφασίσουν αλλά να προσκολλώνται στο παρελθόν της δικαίωσης των ενεργειών κυρίως των προγόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε εκθέσει τις αποψεις μας επί τούτου, ειδικά τον τελευταίο καιρό, αλλά η απαξίωση, η εμμονή στὴν δογματοποίηση του Ημερολογίου και οι ύβρεις είναι η απάντησή τους. Γι' αυτό, χωρίς μια εκ μέρους αλλαγή νοοτροπίας η προσέγγιση δεν είναι δυνατή, εάν θέλουμε να μένουμε πιστοί στην Ευαγγελική αρχή: "αιρετικόν άνθρωπον μετά πρώτην και δευτεράν νουθεσίαν παραιτού, ειδώς ότι εξέστραπται ο τοιούτος και αμαρτάνει ων αυτοκατάκριτος". Εν τέλει δηλαδή, αφού ο σκοπός τους δεν είναι αγαθός, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η εξαπάτηση και η μόλυνση των απλουστέρων και το χάσιμο χρόνου. Έως τότε δεν επανερχόμαστε στο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/5/19, 8:20 μ.μ.

    Η Ανατολικη Εκκλησια επεσε το 2016. Το Εκκλησιασμα διασκορπισθηκε. Ο καθενας πλεον ειναι μονος. Μαντρα που να μην εχουν καταλαβει οι λυκοι δεν υφισταται προς το παρον. Οι ΓΟΧ επεσαν το 1935 οταν παρεδοσαν τον αγωνα τους στους επισκοπους εγιναν συνοδοι και διαμελιστηκαν... Αραγε ευρισει την Πιστη οταν επανελθει; Το εχει προφητευσει. Εμεις το ζουμε. Λοιζος Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτό και δεν πρέπει να πτοηθουμε αλλά να κρατήσουμε την πίστη μας και την εμπιστοσύνη μας στην πρόνοια του Θεού. Χριστός ανέστη.

      Διαγραφή
  4. Είδαμε ότι ο π. Παΐσιος δημοσίευσε απάντηση στο άρθρο μας στο ιστολόγιο των σχισματικών, «Κρυφὸ Σχολειό». Αργότερα είδαμε ότι μας έστειλε ως πληροφορία αυτή την απάντησή του, χωρίς να μας στείλει και το κείμενο! Φαίνεται δεν θέλει να την δημοσιεύσουμε ή πίστεψε ότι δεν θα την δημοσιεύσουμε.
    Ως «Πατερική Παράδοση» δεν θα ανταπαντήσουμε, αφού ήδη έχουμε δια πολλών απαντήσει με τὴν «παρουσίαση βιβλίου "Ου βουλόμεθα ζην ψευδολογούντες"», τὸ βίντεο του οποίου υπάρχει στη δεξιά στήλη του ιστολογίου μας και βέβαια με το ίδιο το βιβλίο και όσα σχετικά άρθρα στη συνέχεια δημοσιεύσαμε. Απαντήσαμε αλλά ο π. Παΐσιος που θεωρεί τον εαυτό του φωτισμένο, δεν ασχολείται με τις αγιοπατερικές αλλά και επιστημονικές αποδείξεις ημών που θεωρεί αφώτιστους (όπως φαίνεται στο άρθρο του εδώ: http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2019/05/blog-post_76.html). Ομιλεί δηλαδή, σαν να μη διάβασε ή άκουσε τίποτα από όσα παραθέσαμε, ασφαλώς γιατί απαξιώνει να ασχοληθεί με τις θέσεις ημών των αφώτιστων, αλλά και του π. Ευθυμίου, που στην παρουσίαση του βιβλίου παραδέχτηκε ότι οι Γ.Ο.Χ. πλέον, εκφέρουν κακόδοξες θέσεις, αφού με τον επί χρόνια μετ’ αυτών διάλογο, αποδείχτηκε ότι έχουν δογματοποιήσει το Ημερολόγιο και παραμένουν αμετακίνητοι και αμετανόητοι στις θέσεις τους! Και δικαιολογημένα γράφει αυτά ο π. Παΐσιος· αφού αποδέχτηκε κάποιες από τις θέσεις τους, πρέπει να τις δικαιολογήσει και να τους υποστηρίξει, διότι διαφορετικά είναι εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα. Συμφωνούμε λοιπόν και επαναλαμβάνουμε χθεσινό σχόλιο στο ιστολόγιό μας: «Μέχρι τώρα καλά έκανε ο Γέροντας Ευθύμιος και έκανε διάλογο μαζί τους. Τώρα όμως, πώς μπορεί να διαλέγεται με ανθρώπους που πεισματικά μένουν στο σχίσμα-αίρεση; Το "Αιρετικόν άνθρωπον ...παραιτού", δεν ισχύει για τους Παλαιοημερολογίτες;».
    Στη συνέχεια δημοσιεύουμε ένα μεγάλο σχόλιο που μας εστάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος31/5/19, 12:40 μ.μ.

    Αγαπητή Π.Π. Διάβασα στο Κρυφό Σχολειό, απάντηση του π. Πα.ι.σίου Παπαδόπουλου και επειδή κι εγώ ενστερνίζομαι τις αγιοπατερικότατες θέσεις του Γέροντα Ευθυμίου και βλέπω τις «φωτισμένες»-κακόδοξες θέσεις του π. Πα.ι.σίου έχω να σχολιάσω τα εξής:
    Α) ο π. Πα.ί.σιος μας χαρακτηρίζει ὡς «τρικαμηνικούς». Στο ιστολόγιό σας δεν είδα ποτέ τέτοιους χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του ή τα πνευματικοπαίδια του ( π.χ. Παϊσικούς ή Παπαδοπουλικούς), αλλά απλώς διαβάζουμε τον έλεγχο των πλανών του. Ο χαρακτηρισμός του αυτός είναι κακόβουλος και πονηρός, διότι ούτε ο π. Ευθύμιος έχει κάνει ή προωθεί κάποια ομάδα, αντιθέτως μάλιστα κηρύττει πάντα την ενότητα εν αληθεία με κόστος που προσπερνά ο π. Πα.ί.σιος, και μόνο τις δικές του διώξεις βλέπει. Εμείς αυτοπροσδιοριζόμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί. Αυτός μας βλέπετε πίσω από τα «φωτισμένα» ματογυάλια του αλλιώς. Ας τον αφήσουμε μ’ αυτή την ικανοποίηση.
    Β) Έπειτα λέει, «Αν, έπειτα, από όσα διαδραματίσθηκαν στο κελλί του Γέροντος Γαβριήλ άφηνα κάποια πράγματα χωρίς να ξεχωρίσω την θέσιν μου θα ήμουν ζευγμένος στο άρμα των αποφάσεων τους και της άρνησης της αγιότητος και όχι μόνο της αγιοκατάταξης του Γέροντος Παϊσίου». Αφού δέχετε την αγιότητα του γέροντος Πα.ι.σίου, και καλά κάνει, τότε πώς κοινωνεί με ΓΟΧ που δεν την δέχονται; Αυτοί μιλούν για μη αγιότητα Αγίων της Εκκλησίας μας, και θέλει να τον δεχθούμε και να τον ακολουθήσουμε στον κατήφορό του;
    Αλλά το κυριότερο είναι αυτό, ότι καταργεί την διδασκαλία του αγίου Πα.ι.σίου, που ήταν απολύτως σύμφωνη με την διδασκαλία τὼν αγ. Πατέρων και αντίθετη με την δική του κακοδιδασκαλία. Ο Άγιος αντίθετα με αυτόν έχει πεί: «Καὶ ἐμεῖς βέβαια ἐδῶ στὸ Ἅγιον Όρος μὲ τὸ παλιὸ πᾶμε. Ἀλλὰ εἶναι ἄλλη περίπτωση. Εἴμαστε ἑνωμένοι μὲ τὴν Ἐκκλησία, μὲ ὅλα τὰ Πατριαρχεῖα, καὶ μ’ αὐτὰ ποὺ ἔχουν τὸ νέο ἡμερολόγιο καὶ μ’ αὐτὰ ποὺ ἔχουν τὸ παλιὸ ἡμερολόγιο. Ἀναγνωρίζομε τὰ μυστήριά τους καὶ αὐτοὶ τὰ δικά μας. Οἱ ἱερεῖς τους συλλειτουργοῦν μὲ τοὺς ἱερεῖς μας. Ἐνῶ αὐτοὶ οἱ καημένοι ξεκόπηκαν. Οἱ περισσότεροι καὶ εὐλάβεια ἔχουν καὶ ἀκρίβεια καὶ ἀγωνιστικότητα καὶ ζῆλο Θεοῦ. Μόνο ποὺ εἶναι ἀδιάκριτος, «οὐ κατ’ ἐπίγνωσιν». Ἄλλοι ἀπὸ ἁπλότητα, ἄλλοι ἀπὸ ἀμάθεια, ἄλλοι ἀπὸ ἐγωισμό, παρασύρθηκαν.
    Θεώρησαν τὶς 13 μέρες θέμα δογματικὸ καὶ ὅλους ἐμᾶς πλανεμένους,
    καὶ Ε Φ Υ Γ Α Ν ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία.
    Δὲν ἔχουν κοινωνία οὔτε μὲ τὰ Πατριαρχεῖα καὶ τὶς Ἐκκλησίες ποὺ πᾶνε μὲ τὸ νέο, ἀλλὰ οὔτε καὶ μὲ τὰ Πατριαρχεῖα καὶ τὶς Ἐκκλησίες ποὺ πᾶνε μὲ τὸ παλιό, γιατί δῆθεν μολύνθηκαν ἀπὸ τὴν ἐπικοινωνία μὲ τοὺς νεοημερολογίτες. Καὶ ὄχι μόνον αὐτό. Καὶ αὐτοὶ οἱ λίγοι ποὺ ἔμειναν, ἔγιναν, δὲν ξέρω καὶ ἐγώ, πόσα κομμάτια. Καὶ ὅλο καὶ κομματιάζονται καὶ ἀλληλοαναθεματίζονται καὶ ἀλληλοαφορίζονται καὶ ἀλληλοκαθαιροῦνται». https://www.agiazoni.gr/article.php?id=52431173649701766237
    Μας κατηγορεῖτε παπούλη, αλλά εμείς προτιμούμε να ακούμε τον Άγιο και όχι εσάς που δεν τον ακούτε, και με αυτόν τον τρόπο τον τιμάτε υποκριτικά, αφού με τις νέες κακοδοξίες σας περι Εκκλησίας τον βγάζετε ψεύτη.
    Γ) Λέει ακ΄ομα: «Δεν είναι δυνατόν να λέμε στους παλαιοημερολογίτες ότι ανάγουν σε δογματικό ζήτημα το ημερολόγιο και να το ανάγουν οι ίδιοι οι νεοημερολογίτες σε δόγμα λέγοντας γιὰ αυτούς ότι είναι στην Εκκλησία του Χριστού». Μά, αυτοί είναι που μιλούν για καινοτόμο ψευδοεκκλησία του Νέου, για δυνάμει αιρετικούς. Δεν τα διάβασε ή έχει πρόβλημα κατανοήσεως των κειμένων; Όχι, δεν το πιστεύω αυτό. Απλά τα παραβλέπει για να δικαιολογήσει τις επιλογές του.
    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την απάντηση του
      http://krufo-sxoleio.blogspot.com/2019/05/blog-post_76.html#comment-form
      τα εξής:
      Πάτερ Π.Παπαδόπουλε, γράφετε κατά διαστήματα πολλά ωραία και σωστά, έχετε καλή πρόθεση, αλλά ξεχνάτε τα αυτονόητα. Που βρήκατε τεκμηριωμένα τα κατά κανόνα στους ΓΟΧ; Γράφετε σωστά εν πολλοίς θεολογικά κατεβατά για να δείξετε επάρκεια, ώστε να προσπαθήσετε να περνάτε στο τέλος χωρίς αποδείξεις τις αυθαιρεσίες σας. Επιπρόσθετα, κατηγορείτε όσους τις εντοπίζουν ότι "όπως ο πάνθηρας ενεδρεύει, ορμούν εκεί που δεν υπάρχει η συνολική συνάφεια στο συμπέρασμα του κειμένου ". Μα το να τοποθετείτε αυθαίρετα τους πολυ-διασπασμένους, υβριστές κατά περιπτώσεις και ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΟΥΣ με τους υπόλοιπους επί δεκαετίες ΓΟΧ ως ισότιμα μέλη Χριστού δεν διαφέρει και πολύ από το να βάλουμε και τους μονοφυσίτες στην εξίσωση , και μάλιστα με μεγαλύτερη συμπάθεια , ειδικά σε χώρες χωρίς ανατολική ορθοδοξία.
      Κάνετε ότι δεν ξέρετε ότι δεν είναι κάποια ειδική άποψη των "τρικαμηνικών" αλλά καθολική και τεκμηριωμένη πίστη της παγκόσμιας ορθοδοξίας για τους ΓΟΧ επί δεκαετίες, με σημειωμένες προσπάθειες επίλυσης. Θα ήταν καλύτερα να είστε πιο ευθύς και ειλικρινής επί του σημείου στην παρουσίαση σας. Άλλωστε σιωπηλά το αποδεχόσασταν και εσείς αφού παρομοίως πίστευε η εκκλησιαστική σας αρχή και το πλήρωμα που ποιμαίνατε. Τώρα μετά το Κολυμπάρι θυμηθήκατε να λοξοκοιτάξετε παραταξιακά;

      1.Η κοινή πίστη και τήρηση του ευαγγελίου μετ' υπακοής στην εκκλησία προϋποθέτει την κοινωνία μετά ενότητας των τοπικών εκκλησιών. Το να χρησιμοποιείτε αυτή την γεωγραφικά διασπαρμένη και ημερολογιακά / λειτουργικά διαχωρισμένη ενότητα των κατά τόπους εκκλησιών με σκοπό να εντάξετε σφήνα τους ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥΣ ΓΟΧ είναι η επιτομή της αυθαιρεσίας. Πως μπορεί κάποιος ανυπάκουος και προκλητικός για δεκαετίες έναντι της τάξεως να θεωρείται εκκλησία όταν καταχράται την γεωγραφική τοπική εξουσία του κανονικού επισκόπου; Αδυνατείτε να καταλάβετε το δικό σας "Όπως έχει καθένας μας την υποχρέωση να κρατήσει την Πίστη έχει την υποχρέωση να κρατά και την ενότητα", κάτι που οι ΓΟΧ δεν τήρησαν και πρώτοι ανήγαγαν σε δογματικό το θέμα για να βρουν νόμιμο πάτημα..Αυτό φαίνεται μέχρι και σήμερα και έχει αποδειχτεί εδώ. Δεν σας τιμά που δεν έχετε απαντήσει τεκμηριωμένα και κάνετε ότι δεν ξέρετε κρυβόμενος πίσω απο ένα υποτιμητικό "τρικαμηνικοί = εγωιστές που μισούν". Τελικά το Αγιο Όρος και αλλοι κράτησαν το παλαιό και οι ΓΟΧ αυτό-αποκόπηκαν για να το κρατήσουν. Αν χάσεις την ενότητα με δική σου υπαιτιότητα, τότε...

      2. Μιλάτε για κανονικές χειροτονίες όταν η μισή σύνοδος της διασποράς δεν είχε υπογράψει, για να μην πάμε σε άλλες πιο ακραιες περιπτώσεις...Και ενώ έχουν αναρτηθεί τόσα όχι μόνο από τους "τρικαμηνικούς" αλλά και από το σύνολο της εκκλησίας που υπηρετήσατε, έρχεστε τώρα, χωρίς αναίρεση, να ισχυρισθείτε τα γνωστά των ΓΟΧ. Άρα το Βάπτισμα και Θεία ευχαριστία τίθενται εν αμφιβόλω. Στην περίπτωση του αντίχριστου διωγμού βεβαία, κάποιοι που θα αντισταθούν και θα θεωρηθεί ομολογία ή θα φτάσουν στο μαρτύριο πιθανόν θα θεωρηθούν βαπτισμένοι..Κύριος γνωρίζει.

      3 . Διατείνεστε ότι προγνωρίζετε το τι έχει κοστίσει στον κάθε πιστό η ιδιότητα του ζηλωτή χριστιανού και η απομόνωση /αποτείχιση. Αντί αυτού κατηγορείτε όσους υπερασπίζονται στο θέμα όχι τα περί ορθής/ υποχρεωτικής αποτειχισης βάσει Πατέρων που είναι ιδίωμα κυρίως των "τρικαμηνικών" αλλά την επί δεκαετίες ταύτιση τους με την υπόλοιπη παγκόσμια ορθοδοξία στο θέμα. Είστε μακράν της αλήθειας ΠΕΡΙ ΚΌΣΤΟΥΣ και σας το λέω με κάθε βεβαιότητα. Μην κρίνετε με το φαίνεσθαι ή ακόμα χειρότερα με το αποφαίνεστε..γιατί δεν είναι δικαία κρίση!

      4 . Είναι λυπηρό να σας βλέπουμε με άλλα λογία να αγαπιόμαστε και να επαναλαμβάνετε τα χιλιο διαλυμένα - με σαφή τεκμηρίωση - επιχειρήματα των ΓΟΧ, όχι μόνο από την Π.Π αλλά και από άλλες πηγές (π.χ Στώμεν Καλώς) και να υπερασπίζεστε την εγωιστική επιλογή όσων διεκδικούν "δικαιωματικά" και αμετανόητα μυστηριακή εκκλησιαστική υπόσταση και κοινωνία στο παγκόσμιο λατρευτικό σώμα.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος31/5/19, 2:03 μ.μ.

    Ας κοιτάξει ο π. Παισιος τι έλεγε εδώ https://www.pentapostagma.gr/2017/06/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC-%CF%80%CE%B1%E1%BF%93%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF.html
    για τους ΓΟΧ και αφού αναιρέσει τον εαυτό του ας αναιρέσει τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά μας εστάλη το άρθρο του π. Παΐσιου και το δημοσιελυουμε:
    ΑΡΧΙΜ. ΠΑΪΣΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΦΙΛΩΤΑ

    “ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟΝ Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ”
    Η Θεολογία δεν είναι λογομαχία αλλά, με την γενική έννοια του όρου, είναι λόγος περί Πίστεως, Λατρείας και εν Χριστώ ζωής εν τη Εκκλησία του Θεού για τον άνθρωπο, όταν είναι μέλος Χριστού και προχωρά, τουλάχιστον, από την κάθαρση προς τον φωτισμό, για να μην αποκλείσουμε τους μη φωτισμένους και επισημάνουμε ότι είναι αποκλειστικά λόγος εκείνων που “Θεωρούν” όσα ο Κύριος τους αποκαλύπτει μέσα στο απαύγασμα του Ακτίστου Φωτός Του. Είναι επικίνδυνο να ζει κανείς στα πάθη, και την ακαταστασία της ψυχής του να την μεταφέρει στην Εκκλησία, γι' αυτό: «ου παντός… το περί Θεού φιλοσοφείν, ου παντός» (Γρηγορίου Θεολόγου,PG. 36, 13). Το να ομιλεί κανείς σχετικά με την Πίστη σημαίνει ότι γνωρίζει, τουλάχιστον, καλά στην εξ ακοής Πίστη. Και πάλι αυτό δεν φτάνει• διότι, αν κανείς είναι αμέτοχος της ενυποστάτου Πίστεως δεν μπορεί να διεισδύσει στο βάθος, την αλήθεια των πνευματικών ζητημάτων γι' αυτό:«δυσθήρατος εστιν ο της αληθείας λόγος» (Μ. Βασιλείου, PG. 31, 200), και «επικίνδυνον εστιν ου μόνον τοίς αγνοούσιν, αλλά και τοίς επισταμένοις το περί πίστεως λαλείν» (Αναστασίου Σιναίτου, PG. 89, 768). ΘΕΟΛΟΓΙΑ εστί το περί Θεού λέγειν, όπερ μέγα.«όρος γάρ εστιν άναντες (απότομως ανηφορικόν) ως αληθώς δυσπρόσιτον η Θεολογία»(Γρηγορίου Νύσσης,PG. 44, 373). Έχοντας συνείδηση περί αυτού ενώ ξεχώρισα την θέση μου εξ αρχής με την αποτείχιση από την αίρεση που εισήγαγε θεσμικά η διοίκηση της Εκκλησίας με την ψευδοσύνοδο του Κολυμβαρίου δεν θέλησα να ηγηθώ του αγώνος εκτός Μονής, ούτε βγήκα σε περιοδείες αλλά έμεινα με την Χάριν του Θεού στην λειτουργική μου βάση και γράφω περισσότερο αμυνόμενος, διότι μέχρι τώρα η Μητρόπολις Φλωρίνης ήθελε να με παρουσιάσει ότι κάνω σχίσμα, συνεπώς, έπρεπε να απαντώ, διότι ποτέ δεν δέχτηκα ότι είμαι εκτός Εκκλησία.


    Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΚΑΜΗΝΙΚΟΙ ΑΔΙΚΩΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ
    Και ενώ βγήκαμε ορισμένοι πατέρες στον αγώνα της αποτείχισεως στερούμενοι όχι μόνο αποδοχών αλλά και των μοναστηριών μας, στα οποία είμαστε οι κτήτορες, και διωκόμενοι παντοιοτρόπως παρουσιάζονται τώρα, ορισμένοι λαϊκοί που ισχυρίζονται ότι διδάσκουμε οικουμενιστική Εκκλησιολογία, διότι δεν συνευδοκούμε στην κρίση τους να θέτουν εκτός Εκκλησίας τους Χριστιανούς που ακολουθούν το Πάτριο εορτολόγιο.
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. (Συνέχεια)
    Σαφώς, πρόκειται για την ομάδα των προσώπων του π. Ευθυμίου Τρικαμηνά που ο αγώνας της αποτείχισης γι αυτούς, στην πραγματικότητα, δεν τους κόστισε και τίποτε, διότι δεν στερήθηκαν και κάτι, αν μάλιστα, δεν ήταν και μια εκτονωτική ψυχαγωγία -γηπεδικού τύπου- που βγάζουν όλο το μένος τους εναντίον αδελφών, τάχα για αγώνα εναντίον της αιρέσεως, που και αυτό δεν γνωρίζω αν ισχύει, διότι καθώς έχω υπόψιν μου για το εκκλησιαστικό θέμα της Λάρισας ξεκίνησαν την αποτείχισή τους νωρίτερα. Και είναι να θαυμάζει κανείς για το που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, αν δεν προσέξει να κρατήσει τον φόβο του Θεού στην ψυχή του και λίγο το γνώθι σ' αυτόν! Και, βέβαια, δεν θα έγραφα τίποτα σχετικά, αν δεν μου απέδιδαν “μιὰ νέα αἱρετική-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ἐκκλησιολογία” με άρθο της Τετάρτης 26/5/2019 με το να γίνουν οι “αλάνθαστοι” και αυτόκλητοι κριτές και να μας “θέτουν” όλους εκτός Εκκλησίας, επειδή θέλουμε και κρατούμε την εκκλησιαστική Παράδοση στο θέμα του ημερολογίου και ακολουθούμε το πάτριο εορτολόγιο, εφόσον διαπιστώνουμε ότι το η αλλαγή του εορτολογίου προξένησε την διαίρεση στην Εκκλησία της Ελλάδος και έγινε με σκοπιμότητα την σταδιακή εισαγωγή της Παναιρέσεως του Οικουμενισμού στην μάνδρα του Χριστού!

    Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ
    Ποια είναι η κατηγορία που μας αποδίδουν; “ἀνακατεύει σχίσμα καὶ αἵρεση· στὴν ὁποία ἐκκλησιολογία δηλ. χωροῦν σχισματικοί, αἱρετικοὶ καὶ ὀρθόδοξοι”. Πάντοτε, με την Χάριν του Θεού, ήμουν κατά των αιρέσεων γι αυτό είχα ορισθεί ενταταλμένος της Μητροπόλεως Φλωρίνης για θέματα αιρέσεως και παραθρησκείας. Όταν σταμάτησα να είμαι ο εντεταλμένος το έκανα, διότι εκεί στις πανορθόδοξες συνάξεις που γίνονταν, του Παπικούς δεν τους θεωρούσαν αιρετικούς, και γενικά ασχολούμασταν μόνο με τους Πεντηκοστιανούς και τις Σέκτες. Έτσι, κατενόησα ότι χάνω τον καιρό μου ανάμεσά τους και για να μην δημιουργώ πρόβλημα στον τότε επίσκοπό μας Φλωρίνης Θεόκλητο παραιτήθηκα, διότι έβλεπα ότι ήταν άλλης νοοτροπίας. Τουλάχιστον, τα τρία αυτά έτη της αποτείχισεως, όμως, δεν έκανα τίποτε άλλο από το να ξεχωρίζω την αίρεση από την Ορθοδοξία, γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο έκανα την ορθόδοξη αποτείχιση σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας και όχι απλώς διακοπή μνημονεύσεως. Όταν, εκείνο, το απόγευμα προ της ημερίδας του Ωραιοκάστρου βρέθηκα στην οικία του π. Θεοδώρου Ζήση το απαίτησαν οι Αγιορείτες που τώρα δεν με χρειάζονται γι' αυτό και κάνουν ημερίδες μόνοι τους στην Πτολεμαΐδα και δεν καλούν ούτε τον π. Ιγνάτιο ούτε την ταπεινότητά μου. Αν,τότε όμως δεν είχα παρέμβει η αποτείχιση δεν θα είχε τον Ορθόδοξο χαρακτήρα της και τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα. Αν, έπειτα, από όσα διαδραματίσθηκαν στο κελλί του Γέροντος Γαβριήλ άφηνα κάποια πράγματα χωρίς να ξεχωρίσω την θέσιν μου θα ήμουν ζευγμένος στο άρμα των αποφάσεων τους και της άρνησης της αγιότητος και όχι μόνο της αγιοκατάταξης του Γέροντος Παϊσίου. Αλλά για κάθε τι θα έπρεπε να τους ερωτώ ενώ οι ίδιοι δεν με ρωτούσαν ποτέ και μόνοι τους κανόνιζαν για Σερβία και Ρουμανία τις σχετικές συννήσεις και τα θέματα της αποτείχισης. Και γνωρίζουν πολύ καλώς οι Τρικαμηνικοί ότι δεν χαρίζομαι σε πρόσωπα, συνεπώς, δεν έχω την εύνοια των παραπάνω προσώπων, διότι διαφωνώ σε κάποια βασικά σημεία στρατηγικής αλλά και θεώρησης τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, προκύπτουν κάθε φορά και νέα, που ενώ προσπαθώ να τους πλησιάσω φεύγω μακρύτερα, διότι ακούω την μία φορά ότι το Μεσονυκτικό της Κυριακής δεν έχει σωστή τριαδολογική θεολογία, επειδή συγκεκριμένα λέει για: Νου, Λόγο και Πνεύμα για τον Πατέρα, τον Υιό και το άγιο Πνεύμα αντίστοιχα. Την άλλη ακούω να αμφισβητείται η πατρότητα των 150 κεφαλαίων του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπου και εκεί γίνεται λόγος πάλι για νου λόγο και Πνεύμα και σε λίγο θα αμφισβητηθεί εν προκειμένω και ο άγιος Μάξιμος ο Ομοληγιτής που και ο ίδιος μιλά γι' αυτά. Έτσι όταν ομιλώ για αυτά και μετά έχω ταραχή αποφεύγω τους εν λόγω Πατέρες μέχρι να διαπιστώσω ότι αλλάζει κάτι, διότι καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά.
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (Συνέχεια)
    Όσο, λοιπόν και αν τους αγαπώ όλους, και εσάς, μολονότι, κινήστε πάντοτε με κακία εναντίον μου, δεν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε αν δεν αλλάξετε νοοτροπία. Διαφωνώ συνεπώς και με τρεις ομάδες προσώπων και δεν έχουν κανένα λόγο να με στηρίξουν. Δεν πειράζει διότι τελικά με στηρίζει ο Θεός, επειδή λέω την αλήθεια. Δεν προβλημτίζεστε όμως καθόλου γιατί δεν προχωρά καθόλου η αποτείχιση; Μόνο οι μητροπολίτες σφάλλουν; Με αυτό το ήθος που πηγαίνουμε; Επομένως, αν όπως ισχυρίζεται ο ανώνυμος αρθρογράφος, ίσως ο Παναγιώτης Σημάτης ότι αυτή,
    “Εἶναι αὐτὴ ἡ ἐκκλησιολογία ποὺ
    α) ἐν μέρει δέχονται οἱ Ἁγιορεῖτες πατέρες,
    β) γιὰ τὴν ὁποία σωπαίνουν οἱ Θεσσαλονικεῖς πατέρες (ποὺ ἀρνοῦνται συμφεροντολογικὰ νὰ πάρουν θέση) καὶ
    γ) γιὰ τὴν ὁποία ἀγάλλονται οἱ Γ.Ο.Χ. ποὺ ἀπέκτησαν ἀποκλειστικὸ διδάσκαλο δογματολόγο γιὰ τὰ ἱστολόγιά τους”
    Εφόσον είναι σωστή και δεν μπορούν να βρουν κάτι αιρετικό, τότε γιατί να την απορρίψουν; Αν πάλι σφάλλω εκκλησιολογικά ας μας υποδείξουν, όχι με γενικότητες αλλά κατά κεφάλαιο και παράγραφο, ποιό είναι το αιρετικό το οποίο γράφω και πού σφάλλω;

    ΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΣΧΙΣΜΑ - ΑΙΡΕΣΗ- ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    Στο https://paterikiparadosi.blogspot.com/2019/05/blog-post_416.html ο ανώνυμος αρθογράφος - σχολιστής δεν μας υποδεικνύει σε ποιό κεφάλαιο και σε πια παράγραφο συγχέουμε την Ορθοδοξία με το σχίσμα και την αίρεση! Γράφει: “ἀνακατεύει σχίσμα καὶ αἵρεση· στὴν ὁποία ἐκκλησιολογία δηλ. χωροῦν σχισματικοί, αἱρετικοὶ καὶ ὀρθόδοξοι” Πού όμως γίνεται αυτό δεν το σημειώνει! Επομένως, υπάρχει δόλος και πονηρία. Ορίστε, λοιπόν, τι κάνει. Επειδή έχει πρόβλημα ο ίδιος με τηνπαράγραφο § Ⅰ. του ΣΤ' ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ που επιγράφεται: “Η ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΟΣΟΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ” και συγκεκριμένα στο κείμενο: ''Εφόσον προσδιορίσαμε ότι η Εκκλησία, στα έσχατα τουλάχιστον, είναι πλέον η μαγιά, το λήμμα εκείνο, που μολονότι είναι διασκορπισμένο σε πρόσωπα, ομάδες, συνάξεις, εκκλησιαστικές κοινότητες ως ενορίες ή επισκοπές και όπου αλλού υπάρχει όντως Ορθοδοξία, στο παλαιό και στο νέο ημερολόγιο, ως σύνολο των πιστών κληρικών και λαϊκών, και αποτελεί το σώμα του Χριστού, επειδή είναι συνδεδεμένο με την κεφαλή του, κρατώντας με την ομολογία την αποκαλυφθείσα Πίστη, η οποία είναι αυτή που πρωτίστως μας προσδιορίζει εκκλησιαστικά, ερχόμαστε τώρα να δούμε τί είναι ο Οικουμενισμός μέσα στην Εκκλησία”. Αυτό είναι που ενοχλεί και μάλιστα πιο ειδικά η φράση: “στο παλαιό και στο νέοημερολόγιο...”, διότι διαφορετικά και οι ίδιοι είναι “σχισματικοί” έτσι, τουλάχιστον, μας θεωρούν οι Οικουμενιστές και όσοι τους ακολουθούν πιστά.


    ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΣΟΥΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Ⅷ ΤΟΥ Ε' ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΧΤΥΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤ' ΚΕΦΑΛΑΙΟ
    Όταν κανείς δεν μπορεί να χτυπήσει κάτι που είναι θεολογικά ορθό επειδή παρουσιάζονται στην συνάφειά του τα νοήματα που εκθέτουμε και όχι ξεκομμένα ψάχνει να βρει τον τρόπο να το κάνει στην συνέχεια αλλού. εκεί που θα μπορέσει! Γυρεύει όμως την αφορμή, διότι δεν προσέχει τα γραφόμενα ως προς τα νοήματά τους αλλά τον ενδιαφέρει να πλήξει το κύρος του συγγραφέως και μάλιστα να τον εξουθενώσει και να τον αχρηστεύσει επικοινωνιακά, διότι δεν εξυπηρετεί τις επιδιώξεις και τις σκοπιμότητές του. Αυτά, τώρα, γίνονται από εκκλησιαστικά πρόσωπα που βγήκαν και στην αποτείχιση! Και δεν έχει ευθύνη καθόλου ούτε ο Γέροντάς τους ούτε όλοι αυτοί που συνεργάζονται μαζί τους; Μάλιστα, ο σκοπός σύμφωνα με αυτούς -που είναι και παπικό μοντέλο θεώρησης- αγιάζει τα μέσα! Κατά τα άλλα κρατούμε Ορθοδοξία. Λοιπόν, τί θα μπορούσαν να βρουν στην παράγραφο § Ⅷ του Ε' Κεφαλαίου; Παραθέτω το κείμενο, παρακάτω, για τους αναγνώστες και παρακαλώ αλλά και προκαλώ όσους δεν έχουν καλή προαίρεση να μου υποδείξουν ποιό είναι το σημείο που συγχέω την αίρεση, το σχίσμα και την Ορθοδοξία σε ότι είχα γράψει στο Ε' κεφάλαιο και την παράγραφο § Ⅷ. Ορίστε τι είχα γράψει τότε στην συγκεκριμένη παράγραφο:
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. (Συνέχεια)
    § VIII. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΙΡΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΙΣΤΙΣ “Επομένως, α. η γεωγραφική θέση των κατά τόπους Εκκλησιών στην Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική, Αυστραλία, β. η ιδιαίτερη κατανομή τους ως διοικητικών θεσμών στην Ορθόδοξη Εκκλησία πρεσβυγενή και νεώτερα Πατριαρχεία ή Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις, κ.ο.κ επισκοπές, ενορίες, ιερές μονές που αποτελούν τα διοικητικά μέρη της και γ. η διασπορά εκκλησιαστικών κοινοτήτων, συνάξεων ή και μεμονωμένων ακόμη προσώπων λόγω του χωρισμού σε παλαιό και νέο εορτολόγιο, καθώς και με την αποτείχιση λόγω Οικουμενισμού και παρεισφρήσεως εκκλησιολογικής αιρέσεως με την Σύνοδο του Κολυμβαρίου, σαφώς δεν διαιρεί την Εκκλησία, εφόσον μένουν εν τη Εκκλησία κρατώντας το κάθε μέρος ή μέλος αυτής απαρασάλευτα τον Κανόνα της Αληθείας, όχι προσχηματικά αλλά πραγματικά και ουσιαστικά, δια της ομολογίας και της υπερασπίσεως της Ορθοδόξου διαχρονικής και καθολικής Πίστεως και έτσι τελούν ή συμμετέχουν στα Μυστήρια εκφράζοντας την στις Συνάξεις με προεστούς που ως κληρικοί έχουν με κανονική χειροτονία και αποστολική διαδοχή”!

    ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΟΝΗΡΙΑΣ ΤΟΥΣ
    Επειδή θα κρίνονταν ως ανορθόδοξοι από τους αναγνώστες τους και για να μην εκτεθούν σιωπούν στο παραπάνω κείμενο διότι, τί έχουν να αντιτείνουν θεολογικά; Και όπως ο πάνθηρας ενεδρεύει ορμούν εκεί που δεν υπάρχει η συνολική συνάφεια στο συμπέρασμα του κειμένου που τοποθετείται εισαγωγικά στο επόμενο κεφάλαιο. Εκεί τους “παίρνει” κάπως να χιμήξουν. Στο σημείο που χτυπούν όμως λησμονούν ή μάλλον σκοπίμως παραβλέπουν ότι είναι εισαγωγικό και συνδέει τα δύο κεφάλαια και, βέβαια, υπενθυμίζει τον αναγνώστη ότι η Εκκλησία είναι όλοι όσοι κρατούν την Πίστη στο παλαιό και το νέο ημερολόγιο και αυτό είναι που τους ενοχλεί, όχι μόνο η θέση πάνω στην οποία χτίζεται η Εκκλησιολογία που παρουσιάζω αλλά και η στρατηγική, ώστε να ενωθούμε σε αυτή την βάση. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βάσις αυτή είναι ισχυρό θεμέλιο και δύναται επ' αυτού να υπάρξει ενότητα. Ενότητα για τους Τρικαμηνικούς όμως σημαίνει αναίρεση όλης τους της προσπάθειας, αφού σκύλιασαν να βγάλουν σχισματοαιρετικούς τους παλαιοημερολογίτες. Υπήρχε περίπτωση να δεχτούν κάτι τέτοιο; Θα προτιμούσαν να κατέλθουν στην κόλαση, στον Άδη παρά να ενωθούν το νέο με το Πάτριο εορτολόγιο!

    ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΩ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ
    Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι το θέμα του ημερολογίου δεν είναι ζήτημα δογματικό. Όμως ο λόγος για τον οποίο άλλαξε το ημερολόγιο αφορά θέμα πρωτίστως εκκλησιολογικό. Αφού διέσπασε την λειτουργική ενότητα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, αυτή οπωσδήποτε πρέπει να αποκατασταθεί, αν αληθινά πιστεύουμε ότι είμαστε Σώμα Χριστού. Όταν κάποιος πραγματικά πονά για την Εκκλησία δεν κυνηγά μόνο την αίρεση αλλά αγωνίζεται για την ενότητα στο σώμα του Χριστού. Τα δύο μαζί μας κάνουν γνησίους μαθητές του Χριστού. Τα υπόλοιπα είναι φτηνές δικαιολογίες. Όπως έχει καθένας μας την υποχρέωση να κρατήσει την Πίστη έχει την υποχρέωση να κρατά και την ενότητα. Δεν είναι δυνατόν να λέμε στους παλαιοημερολογίτες ότι ανάγουν σε δογματικό ζήτημα το ημερολόγιο και να το ανάγουν οι ίδιοι οι νεοημερολογίτες σε δόγμα λέγοντας γι' αυτούς ότι είναι στην Εκκλησία του Χριστού. Αν δεν είναι άλλου ετερόδοξοι σαφώς είναι ομόδοξοι. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αντιμετώπισης του προσώπου μου δεν υπήρξε και τόσο καλή από το σύνολο των προσώπων που εκδήλωσαν και εκδηλώνουν όχι μόνο επιφυλακτικότητα και καχυποψία αλλά και έναν εριστικό τρόπο που εκφράζει ορισμένους συγκεκριμένους πυρήνες εντός των Γ.Ο.Χ. Θα πρέπει να ισχυρίζομαι γι' αυτούς ότι δεν είναι στην Εκκλησία; Αυτό δεν μπορώ να το ισχυρισθώ ούτε για τους Ματθαιϊκούς που δεν αναγνωρίζουν μυστήρια. Αυτό είναι μία πλάνη και όχι αίρεσις! Όπως πλάνη είναι και η δική σας θεώρηση να μην τους
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. (Συνέχεια)
    αναγνωρίζεται ως την Εκκλησία του Χριστού και μόνιμα να τους επιτίθεσθε με τον πιο άσχημο τρόπο. Όταν κάποιους συνέχεια τους λέει κανείς κατηγορώντας τους ότι δεν είναι Εκκλησία τί θα του πουν αυτοί, θα αναγνωρίσουν ότι είναι στην Εκκλησία; Αν όμως δεν είναι αίρεσις, διότι το μόνο για το οποίο δεν μπορείτε να κατηγορείτε τους παλαιοημερολογίτες είναι ότι έχουν κάποια αίρεση ή να τους πείτε ότι είναι Οικουμενιστές γι' αυτό και αποτελούν Σώμα Χριστού ενώ οι νεοημερολογίτες που δεν διέκοψαν κοινωνία σαφώς είναι μολυσμένοι από την αίρεση και αυτό το γνωρίζουμε όλοι.

    Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ
    Όμως το θέμα έχει και δογματική προοπτική, αφού η αλλαγή του ημερολογίου έγινε με σκοπιμότητα την ένωση με τους Φράγκους και Παπικούς. Και μόνο αυτό θα πρέπει να είχε ανακαλέσει στην τάξη την διοικούσα Εκκλησία στο νέο ημερολόγιο και να καταδικάσει όχι μόνο τον Οικουμενισμό αλλά και να επιστρέψει στο Πάτριο εορτολόγιο, διότι το ένα έγινε προϋπόθεσις του άλλου. Μήπως σφάλουμε σ' αυτό; Ισχυρίζεστε ότι το εορτολογικό δεν είναι σωτηριολογικό. Σαφώς και δεν είναι θέμα σωτηρίας όμως είναι θέμα Παραδόσεως και υπακοής στην επί τόσους αιώνες λειτουργική πράξη της Εκκλησίας, την οποία σεβάστηκαν οικουμενικές, τοπικές και πανορθόδοξες σύνοδοι, άγιοι και εκατομμύρια πιστών. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τον 16ο αιώνα που έγινε και προβλήθηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο με όλες τις αλλαγές που έφερνε στο εορτολόγιο της Εκκλησίας τρεις διαδοχικές Πανορθόδοξες Σύνοδοι καταδίκασαν αυτήν την αλλαγή και, μάλιστα, με αναθέματα. Πατέρες δε της εποχής εκείνης ονόμασαν την αλλαγή αυτή νεοφανή αίρεση και παγκόσμιο σκάνδαλο, επομένως, οι άγιοι αξιολόγησαν το γεγονός. Μπορείτε, ίσως, να ισχυρισθείτε ότι οι παλαιοημερολογίτες έχουν φανατισμό. Όντως, επειδή δεν υπήρξε σημαντική κατήχηση, ίσως κατά περιπτώσεις προσώπων να έχουν σημειωθεί ακρότητες όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν Ορθοδοξία και ότι δεν ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού.

    ΟΥΤΕ ΣΧΗΣΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ
    Πολλοί εκ του νέου ημερολογίου ισχυρίζονται όμως ότι αποτελούν ξεκάθαρα σχίσμα. Ούτε αυτό ισχύει! Αν υπάρχουν γεγονότα που δημιουργήθηκαν από σκοπιμότητα και έγιναν αυτά αιτία να υπάρξει διάσπαση, όπως στην περίπτωση του 1924 που Εκκλησία της Ελλάδος με την αλλαγή του ημερολογίου ξεκόπηκε τότε από την Εκκλησιαστική Παράδοση το σύνολο, σχεδόν,της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος και γι' αυτό αντιδρώντας ορισμένα μέλη μιας Συνόδου έμειναν στην Αγία Παράδοση τα πράγματα είναι διαφορετικά! Θα ισχυρισθείτε ότι η αιτία της απόσπασης της από την Παράδοση δεν αφορά αλλοτρίωσιν περί την Πίστιν ή αλλαγές όμως εις την Παράδοσιν της Εκκλησίας επάγουν τελικά αλλοτρίωσιν περί την Πίστιν! Και αυτό το γνωρίζουμε καλά διότι το είδαμε να επαληθεύεται στο Κολυμβάρι. Δεν βαρύνουν η ευθύνη κυρίως αυτούς που ξεχώρισαν την θέσιν τους για την εορτολογική καινοτομία αλλά τα μέλη της
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. (Συνέχεια)
    Συνόδου που αποστάτησαν από την λειτουργικής ενότητος της Ιεράς παραδόσεως. Αν, μάλιστα, το εγχείρημα της αποστασίας από την λειτουργική ενότητα έγινε όχι απλώς με συνέργεα της πολιτείας αλλά, διότι αυτή κίνησε τα νήματα με σκοπιμότητα, πολλώ μάλλον δια εντολών της Μασονίας και επιπλέον, όταν αυτό αποσκοπούσε στην επίτευξιν εδραιώσεως του Οικουμενισμού, τότε τα πράγματα φανερά δείχνουν ότι οι χριστιανικές κοινότητες που αποσχίστηκαν από την συνολική διοίκηση έκαναν σχίσμα επαινετό προκειμένου να κρατήσουν την Αγία Παράδοση, δια της οποίας κρατούν και την Ορθόδοξο Πίστη απαρασάλευτον. Διότι η εορτολογική αλλαγή σκοπό είχε την ένωση με τους ετεροδόξους, μάλιστα, με τους Λατίνους των οποίων η κακοδοξία είναι καταδικαστέα.

    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
    Ποιά είναι τα στοιχεία που μας συνδέουν με την κεφαλή της Εκκλησίας τον Κύριο μας Ιησού Χριστό για να αποτελούμε το Σώμα του Χριστού, συνεπώς, την Εκκλησία Του; 1. Η Πίστις, 2. το Βάπτισμα, 3. Η Θεία Ευχαριστία. Εννοείται, ότι πρέπει να υπάρχει και αποστολική διαδοχή και κανονικές χειροτονίες. Εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτές κατά κανόνα στους επισκόπους του Πατρίου εορτολογίου δεν ψάχνουμε να βρούμε αν είναι στην Εκκλησία! Τα υπόλοιπα, και, αν ακόμη υπάρχουν κάποιες υπερβάσεις κανονικής φύσεως, μπορούν με εκκλησιαστικό συνοδικό τρόπο να διορθωθούν εφόσον υπάρχει καλή θέληση για την ενότητα των αληθινά ορθοδόξων. Άραγε πως θα νιώθατε, αν ήσασταν ιερείς και βρισκόσασταν μπροστά στην Ιερά Πρόθεση θα ψάχνατε να βρείτε ποιους πρέπει να μνημονεύσετε. Και δεν εννοώ μόνο λαϊκούς αλλά και κληρικούς. Εκεί θα συνειδητοποιούσατε ότι αιρετικός ο ένας σχισματικός ο άλλος μήπως, τελικά, μόνο εσείς είστε η Εκκλησία του Χριστού;

    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
    Ποιά είναι τα στοιχεία που μας συνδέουν με την κεφαλή της Εκκλησίας τον Κύριο μας Ιησού Χριστό για να αποτελούμε το Σώμα του Χριστού, συνεπώς, την Εκκλησία Του; 1. Η Πίστις, 2. το Βάπτισμα, 3. Η Θεία Ευχαριστία. Εννοείται, ότι πρέπει να υπάρχει και αποστολική διαδοχή και κανονικές χειροτονίες. Εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτές κατά κανόνα στους επισκόπους του Πατρίου εορτολογίου δεν ψάχνουμε να βρούμε αν είναι στην Εκκλησία! Τα υπόλοιπα, και, αν ακόμη υπάρχουν κάποιες υπερβάσεις κανονικής φύσεως, μπορούν με εκκλησιαστικό συνοδικό τρόπο να διορθωθούν εφόσον υπάρχει καλή θέληση για την ενότητα των αληθινά ορθοδόξων. Άραγε πως θα νιώθατε, αν ήσασταν ιερείς και βρισκόσασταν μπροστά στην Ιερά Πρόθεση θα ψάχνατε να βρείτε ποιους πρέπει να μνημονεύσετε. Και δεν εννοώ μόνο λαϊκούς αλλά και κληρικούς. Εκεί θα συνειδητοποιούσατε ότι αιρετικός ο ένας σχισματικός ο άλλος μήπως, τελικά, μόνο εσείς είστε η Εκκλησία του Χριστού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος2/6/19, 8:17 μ.μ.

    Δεν μπόρεσε ο διάβολος να σας πάει στους παλαιοημερολογήτες με << Εκκλησιολογικά επιχειρήματα >>, σας πάει με λογισμούς κενοδοξίας π.Παΐσιε. Καλύτερα να είχατε μείνει στην Πανθρησκεία, παρά να βγείτε σαν αγωνιστής αποτειχισμένος που γίνεται αιτία και αφορμή να λένε οι πανθρησκειαστές τους αγωνιστές αποτειχισμένους "Γ.Ο.Χ.".


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.