Του Μανώλη Κείου
Ποια είναι η πραγματική αντιπαράθεση που κρύβεται πίσω από το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα; Μια πρώτη απάντηση θα μπορούσε να ήταν ο νέος “ψυχρός πόλεμος” ΗΠΑ-Ρωσίας.
Είναι όμως μόνο αυτό;

Η Ευρώπη χωρίζεται ανάμεσα στον ρ/καθολικισμό και την Ορθοδοξία. Ναι, αλλά ποιά Ορθοδοξία; Την Ρωσική ή την Φαναριώτικη; Όσο δυσάρεστο κι αν είναι να διακρίνονται οι «Ορθοδοξίες” η δεύτερη έχει εναγκαλιστεί τα τελευταία χρόνια τις πρακτικές του Βατικανού και με συμπροσευχές, συλλείτουργα και άλλες οικουμενιστικές μεθόδους δείχνει ένα αν μη τι άλλο αποκρουστικό προφιλ.
Και οι Ρώσοι βέβαια, κυρίως μετά την συνάντηση Φραγκίσκου-Κύριλλου στην Αβάνα προ διετίας, έχουν ανοίξει συνεχή δίαυλο επικοινωνίας με την Αγία Έδρα.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί σύντομα να προκαλέσει την αποσύνθεση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σε μια
Ουκρανία που το παπικό στοιχείο είναι έντονο με την παρουσία των Ουνιτών.
Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελείται από ξεχωριστές αυτοκέφαλες εκκλησίες. Η απειλή για σχίσμα είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Με αγωνία αναμένουμε σήμερα τι θα αποφασίσει η Σύνοδος του Ρωσικού Πατριαρχείου.
Αν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφασίσει να αντισταθεί εμπράκτως και να κάνει πράξη την απειλή για διακοπή κοινωνίας με την Κωνσταντινούπολη, οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της διατήρησης καλών σχέσεων με τον Βαρθολομαίο και την Ουκρανία ή με τη Ρωσία.
Όμως, η πλευρά που στην πραγματικότητα θα ωφεληθεί