Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Άγιος Παΐσιος: «Έτσι πρέπει να αντιδρούμε όταν βρίζουν τα θεία»



Πώς αντιδράμε όταν ακούμε ανθρώπους να βρίζουν τα θεία;
Είναι δύσκολη και λεπτή κατάσταση. Μένουμε αμέτοχοι;
Αν ναι, πώς θα βρούμε κάποτε το θάρρος να υπερασπιστούμε την οικογένειά μας, το δίκαιο, έναν άνθρωπο που κατηγορείται και βρίζεται άδικα;
Ας δούμε τι λέει ο Γέροντας Παΐσιος γι’ αυτό. 

– Γέροντα, όταν μιλούν κατά της Εκκλησίας η κατά του Μοναχισμού κ.λπ., τι πρέπει να κάνη κανείς;

– Κατ’ αρχάς, αν κάποιος μιλάει άσχημα λ.χ. για σένα ως άτομο, δεν πειράζει. Να σκεφθείς: «Τον Χριστό, που ήταν Χριστός, Τον έβριζαν, και δεν μιλούσε· εμένα που είμαι αμαρτωλός τι μου

Με τί αντιμήνσιο λειτουργούν όσοι διέκοψαν τη μνημόνευση του Μητροπολίτη τους;




"Π.Π.": Η κακοδιδασκαλία του π. Θ. Ζήση
συνεχίζεται από τα παιδιά" του!


     να θαυμάσιο, διαφωτιστικὸ ἄρθρο, ποὺ ὅμως στὸ τέλος ὁ μαθητὴς κ. Β.Κ., δὲν ξεφεύγει ἀπὸ τὴν κακὴ κληρονομιὰ τῆς διδασκαλίας τοῦ π. Θεοδώρου Ζήση, ποὺ ποβαθμίζει τὴν ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ κα περτονίζει τὴν σημασία τοῦ σχίσματος, θεωρεῖ ὅτι τὸ "κοινωνῶν ἀκοινωνήτω" ΔΕΝ ἐφαρμόζεται στὴν περίπτωση τῆς ΠΑΝαἱρέσεως τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, ἀλλὰ ἐφαρμόζεται στὴν περίπτωση σχίσματος, κα θεωρε ὅτι οἱ Οἰκουμενιστές τῆς Ρωσίας κα τῆς Ουκρανίας θὰ καταδικάσουν ρθόδοξα τοὺς Οἰκουμενιστές τοῦ Φαναρίου κα τῆς λλάδος!
 Γράφει ὁ Β.Κ.: «Εάν συμβεί (πράγμα που απευχόμαστε) τον Οκτώβριο  η Εκκλησία της Ελλάδος να αναγνωρίσει -πρώτη αυτή!- τη σχισματική ψευδοεκκλησία, τότε κινδυνεύει σοβαρά να εκπέσει της Εκκλησίας! Θα έχουμε δραματικές εξελίξεις»!!!

    Δηλαδή, δὲν ἐξέπεσε τῆς Ἐκκλησίας ἀναγνωρίζοντας τὴν Κολυμπάρια Σύνοδο, ἀλλὰ θὰ ἐκπέσει ἀναγνωρίζοντας τὸ σχίσμα;



Με τί αντιμήνσιο λειτουργούν όσοι διέκοψαν τη μνημόνευση του Μητροπολίτη τους;

 Του Βασιλείου Π. Κερμενιώτη


Αποτέλεσμα εικόνας για αντιμήνσιο
 Το ιερό αντιμήνσιο είναι το καθαγιασμένο εκείνο ύφασμα που τοποθετείται επάνω στην Αγία Τράπεζα. Είναι εικονογραφημένο και αναπαριστά τον Επιτάφιο Θρήνο, δηλαδή τη σκηνή λίγο πριν τον ενταφιασμό του Χριστού. Φέρει επάνω του την υπογραφή και τη σφραγίδα του επισκόπου της κάθε μητρόπολης και χρησιμοποιείται σε κάθε Θεία Λειτουργία. Εύλογα, λοιπόν, κάποιοι ιερείς αναρωτιούνται: «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα κληρικοί πού διέκοψαν τη μνημόνευση του Μητροπολίτη τους; Με ποιο αντιμήνσιο λειτουργούν;»

            Σε έκτακτες ανάγκες, το ιερό αντιμήνσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντικαθιστώντας την Αγία Τράπεζα, «είτε όταν υπάρχει παντελής έλλειψη του σταθερού θυσιαστηρίου ―για παράδειγμα σε υπαίθρια Θεία Λειτουργία―, είτε όταν εκείνο δεν έχει ακόμα καθαγιασθεί».1  Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Ευάγγελο Θεοδώρου, η εμφάνιση των αντιμηνσίων ανάγεται στην περίοδο της Εικονομαχίας.2 Οι Ορθόδοξοι, για να αποφύγουν να συλλειτουργήσουν με τους αιρετικούς Εικονομάχους, που ενίοτε καταλάμβαναν τους Ναούς, τελούσαν τη Θεία Ευχαριστία κατ’ ιδίαν, στα σπίτια τους, χρησιμοποιώντας αντιμήνσια αντί της Αγίας Τραπέζης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟ: Τους πρώτους επτά αιώνες, λοιπόν, η Εκκλησία μπορούσε να τελεί Θείες Λειτουργίες και χωρίς αντιμήνσια, σφραγίδες και υπογραφές των επιχωρίων επισκόπων!

Τι σημαίνει: Μαρία – Θεοτόκος – Παναγία


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα


Μαρία. Ασφαλώς δεν είναι γνωστό σε πολύ κόσμο το τι σημαίνει το όνομα Μαρία, και το οποίο είναι το καθ’ αυτό όνομα που της δόθηκε αρχικά, και που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη και δεν της δόθηκε τυχαία.

«Το πανσεβάσμιον και κεχαριτωμένον όνομα της Μαρίας προσφυέστατα και αρμοδιώτατα εδόθη εις την αειπάρθενον Θεοτόκον κατά πρόγνωση και βουλή Θεού, παρά του οποίου παρά του οποίου ήταν ωρισμένη να γίνη Μητέρα Αυτού. Σημαίνει δε το όνομα Μαρία: Παντοδυναμία, τουτέστιν εκείνη η οποία ήνωσε τα δύο άκρα αντικείμενα Θεό και άνθρωπο.
Ακόμη σημαίνει Σοφία, η οποία βρήκε τον τρόπο δια να ενώση δύο φύσεις σε μια υπόσταση, χωρίς να συγχύση τα ιδιώματα των φύσεων. Και τρίτον σημαίνει Αγαθότης, ήτοι χάρις, η οποία