Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

"...Αληθινή(!) ...αδελφική(!) αγάπη ενώνει Καθολικούς και Ορθόδοξους!!!


Βαρθολομαίος:

Αληθινή αδελφική αγάπη ενώνει Καθολικούς και Ορθόδοξους

– Για ποια τρία μονοπάτια στο δρόμο για την ενότητα μίλησε


Του Μανώλη Κείου

“Το δώρο των λειψάνων είναι ένα κρίσιμο βήμα”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Vatican News με αφορμή την παρουσία του στην Ιταλία. Μιλάει για την έκπληξή του στο απροσδόκητο δώρο του Πάπα Φραγκίσκου και λέει πως το κλειδί του ευαγγελισμού είναι μέσω της λειτουργίας. Αναφέρει επίσης τις πυρκαγιές στο Αμαζόνιο και εξηγεί τους πνευματικούς και θεολογικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στο περιβάλλον.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ


π. Ευθύμιος Τρικαμηνάς

150.000 πιστοί στην πομπή για τον Αγ. Αλέξανδρο στην Αγία Πετρούπολη!

– Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο!



150.000 πιστοί στην πομπή για τον Αγ. Αλέξανδρο στην Αγία Πετρούπολη!

Περισσότεροι από 150,000 πιστοί πήραν μέρος στις δύο διασταυρούμενες πομπές που έλαβαν χώρα στην Αγία Πετρούπολη για να τιμήσουν τη μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι που έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1724.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Αγίας Πετρούπολης κ. Βαρσανούφιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Καζάν μαζί με αρκετούς άλλους ιεράρχες παρουσία ανωτάτων μελών της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και ξένων αξιωματούχων. 

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


 Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ
ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ
           
[Υπομνηματισμός στα εδάφια Ματθ. 16,24-27]

   «Τότε ὁ Ἰησοῦς εἶπε τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ· Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι (:Τότε ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του: “Εάν κάποιος θέλει να με ακολουθήσει ως μαθητής μου, ας διακόψει κάθε σχέση με τον διεφθαρμένο από την αμαρτία εαυτό του κι ας πάρει τη σταθερή απόφαση να υποστεί ακόμη και θάνατο σταυρικό και βίαιο. Κι ας με ακολουθήσει μιμούμενος σε όλα το παράδειγμά μου· και να μη διστάσει να προβεί στις αποφάσεις και τις θυσίες αυτές)» [Ματθ. 16,24].
     «Τότε ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του», λέγει ο ιερός Ευαγγελιστής· πότε δηλαδή; Όταν ο Πέτρος λίγο πριν είχε πει: «Ἵλεώς σοι, Κύριε· οὐ μὴ ἔσται σοι τοῦτο (:ο Θεός να σε φυλάξει, Κύριε, από όσα φοβερά μας είπες ότι θα σου συμβούν· Δεν πρέπει να σου συμβούν αυτά)» [Ματθ. 16,22]· και άκουσε ως απάντηση από τον Κύριο: «Ὕπαγε ὀπίσω μου, σατανᾶ· σκάνδαλόν μου εἶ· ὅτι οὐ φρονεῖς τὰ τοῦ Θεοῦ, ἀλλὰ τὰ τῶν ἀνθρώπων (:Πήγαινε πίσω μου και φύγε από μπροστά μου, σατανά˙ μου είσαι εμπόδιο στο δρόμο του καθήκοντός μου και πειρασμός· διότι δεν φρονείς εκείνα που αρέσουν στον Θεό, αλλά εκείνα που αρέσουν στους ανθρώπους)» [ Ματθ. 16,23]· διότι δεν αρκέστηκε στην επιτίμηση μόνο, αλλά θέλοντας να δείξει και με το παραπάνω και το ότι τα λόγια του Πέτρου ήταν άτοπα και ανάρμοστα και να αποκαλύψει και το κέρδος που θα πήγαζε από το Πάθος, λέγει: «Εσύ μου λέγεις: “ο Θεός να σε φυλάξει και να σε ευσπλαχνιστεί, ώστε να μη σου συμβεί αυτό”· εγώ όμως σου λέγω ότι δεν είναι μόνο επιβλαβές για σένα και ολέθριο το να με εμποδίσεις και να δυσφορείς για το Πάθος μου, αλλά ότι ούτε θα μπορέσεις να σωθείς εάν και εσύ ο ίδιος δεν είσαι προετοιμασμένος με κάθε τρόπο να πεθάνεις». Για να μη νομίσουν δηλαδή ότι είναι ανάξιο Αυτού το να πάθει, διδάσκει σε αυτούς το κέρδος του πράγματος, όχι μόνο με όσα είχαν προηγηθεί, αλλά και με όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ


 π. ΑΘ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Νο 13718-9-83