Πριν από λίγες ημέρες τους χαρακτήρισε «μουμιοποιημένους» και «ειδωλολάτρες» Χριστιανούς, χθες είπε πως σπέρνουν ζιζάνια διχόνοιας, ενώ μίλησε και για το κοινό Πάσχα!

«Ο Ιησούς προσεύχεται για την ενότητα των Χριστιανών, αλλά εντός της Εκκλησίας υπάρχουν και εκείνοι που σπέρνουν ζιζάνια, εκείνοι που διχάζουν και καταστρέφουν την κοινότητα με τη γλώσσα τους». Αυτό ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου στην χθεσινή λειτουργία στη Casa Santa Marta.
Σύμφωνα με τον ποντίφικα «Η ενότητα της χριστιανικής κοινότητας, της χριστιανικής οικογένειας, είναι μάρτυρας: ένας μάρτυρας στο γεγονός ότι ο Πατέρας απέστειλε τον Υιό Του. Και, ίσως, το να φθάσει κανείς στην ενότητα, σε μια χριστιανική κοινότητα, σε μια ενορία, στην κατοικία του επισκόπου, σε ένα χριστιανικό ίδρυμα, σε μια χριστιανική οικογένεια είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Η ιστορία μας, η ιστορία της Εκκλησίας, μας κάνει να ντρεπόμαστε τόσο συχνά. Έχουμε εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των Χριστιανών αδελφών μας. Για να αναφέρω μόνο ένα, σκεφτόμαστε τον Τριακονταετή Πόλεμο ».
Συμπλήρωσε δε πως :
«Όπου οι Χριστιανοί κάνουν πόλεμο μεταξύ τους,δεν υπάρχει καμία μαρτυρία»

Ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε πως και σήμερα οι Χριστιανοί είναι διχασμένοι: » Και ο κόσμος βλέπει ότι είμαστε χωρισμένοι και λέει: Ας έρθουν σε συμφωνία μεταξύ τους, τότε θα δούμε … Πώς είναι δυνατόν, αν ο Ιησούς Ανέστη και είναι ζωντανός, αυτοί, οι μαθητές Του, να μην συμφωνούν ο ένας με τον άλλο; Κάποτε, ένας καθολικός Χριστιανός είπε σε μια άλλη Χριστιανή, από την Ανατολή, επίσης Καθολική: ο Χριστός μου θα αναστηθεί μεθαύριο. Πότε θα αναστηθεί ο δικός σου; Δεν είμαστε ούτε ενωμένοι στο Πάσχα! Και αυτό σε όλο τον κόσμο. Και ο κόσμος δεν πιστεύει»
Σύμφωνα με τον Πάπα ήταν «ο φθόνος του διαβόλου», που ο θάνατος εισήλθε στον κόσμο. Ο Πάπας εξήγησε, λοιπόν, πως επίσης στη χριστιανική κοινότητα, εισήλθε ο εγωισμός, η ζήλια, ο φθόνος, οι διασπάσεις και αυτό οδηγεί σε ανθρώπους που μιλούν ο ένας για τον άλλο πίσω από την πλάτη του. Στην Αργεντινή, σημείωσε, αυτοί οι άνθρωποι αποκαλούνται σπορείς ζιζανίων (zizzaniere): σπέρνουν τα ζιζάνια, που χωρίζουν.
Ο πάπας κατέκρινε όσους λένε: “Όχι! Το δόγμα είναι αυτό» αντι να ζητούν διευκρινίσεις και συμπλήρωσε: «είναι ευκολότερο να μιλάμε πίσω από τις πλάτες του άλλου για να καταστρέψουμε τη φήμη του άλλου»
Μάλιστα ο Πάπας παρέθεσε και μια γνωστή στους Ρ/καθολικούς ιστορία του αγίου Filippo Neri: σε μια γυναίκα που είχε ομολόγησει πως έκανε κουτσομπολιό για τους άλλους, ο άγιος έδωσε την μετάνοια του λέγοντάς της να μαδήσει ένα κοτόπουλο και να πετάξει τα φτερά γύρω από τη γειτονιά, και στη συνέχεια, να προσπαθήσει να τα ξαναμαζέψει. «Αλλά αυτό είναι αδύνατο!» είπε η γυναίκα και ο Άγιος της εξήγησε: «Είναι το ίδιο με το κουτσομπολιό …»
Ολοκληρώνοντας ζήτησε να προσευχηθούμε στον Κύριο για να μας δώσει τη χάρη του, ενάντια στη δύναμη του διαβόλου, της αμαρτίας, που μας ωθεί στο διχασμό: «Θα μπορούσε να μας δώσει τη χάρη, θα μπορούσε να μας δώσει το δώρο. Και ποιο είναι το δώρο που δημιουργεί ενότητα; Το Άγιο Πνεύμα! Θα μπορούσε να μας δώσει αυτό το δώρο που παράγει αρμονία, Και ο ίδιος θα μπορούσε να μας δώσει την ειρήνη, αλλά με ενότητα. Ας ζητήσουμε τη χάρη της ενότητας όλων των Χριστιανών, την μεγάλη χάρη, αλλά και την μικρή χάρη για κάθε μέρα μέσα τις κοινωνίες μας, στις οικογένειές μας και η χάρη αυτή είναι να δαγκώσουμε τη γλώσσα μας!» είπε.