Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ας τα δούν όλοι αυτοί που τόσα χρόνια ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ στήριζαν τον Αρχιεπίσκοπο



Προκλητική δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Ο Αρχιεπίσκοπος για το μάθημα των Θρησκευτικών

  «Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν την συνεργασία τους» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών.
   Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:


   «Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτό το θέμα έχει μία συνέχεια. Έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο η Εκκλησία και η Πολιτεία να συνεχίσουν την συνεργασία τους, ώστε αυτό που θα βγει στο τέλος να γίνει βιβλίο».

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Ο Μέγας Κανών με μετάφραση

Ἁγίου Ἀνδρέου Κρήτης


Μ Ε Γ Α Σ   Κ Α Ν Ω Ν


«Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις;»

Εἰσαγωγή, νεοελληνικὴ ἀπόδοσις, σχόλια:
Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών

ᾨδαί [Α] [Β] [Γ] [Δ] [Ε] [Ϛ] [Κοντάκιον] [Μακαρισμοί] [Ζ] [Η] [Θ]

Πρόλογος

Ὁ Μέγας Κανών, ποὺ συνέθεσε ὁ ἅγιος Ἀνδρέας ὁ Ἱεροσολυμίτης, ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κι ἕνας ἀπ᾿ τοὺς πιὸ ἐξέχοντες ἐκπροσώπους τῆς ἐκκλησιαστικῆς ποιήσεώς μας, εἶναι ἕνας ἀπὸ τοὺς πιὸ ὑπέροχους καὶ περισσότερο γνωστοὺς ὕμνους στὸ ἐκκλησιαστικὸ πλήρωμα. Ψάλλεται τμηματικὰ τὶς τέσσερις πρῶτες ἡμέρες τῆς Καθαρῆς Ἑβδομάδας καὶ ὁλόκληρος τὴν Πέμπτη τῆς ε´ ἑβδομάδας τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς. Ἀποτελεῖ ἕνα ἐγερτήριο σάλπισμα ποὺ ἀποβλέπει στὸ νὰ φέρει τὸν ἄνθρωπο σὲ συναίσθηση τῆς ἁμαρτωλότητάς του καὶ νὰ τὸν ὁδηγήσει μέσα ἀπὸ τὴ συντριβὴ καὶ τὴ μετάνοια κοντὰ στὸν Θεό.
Ὁ Μέγας Κανὼν εἶναι ὕμνος βαθιᾶς συντριβῆς καὶ συγκλονιστικῆς μετανοίας. Ὁ ἄνθρωπος, ποὺ αἰσθάνεται τὸ βάρος τῆς ἁμαρτίας· ποὺ γεύεται τὴν πικρία τῆς μακριὰ ἀπὸ τὸν Θεὸ ζωῆς· ποὺ κατανοεῖ τὶς τραγικὲς διαστάσεις τῆς ἀλλοτριώσεως τῆς ἀνθρώπινης φύσεως στὴν πτώση καὶ τὴν ἀποστασία της ἀπὸ τὸν Θεό, συντρίβεται. Κατανύσσεται. Ἀναστενάζει βαθιὰ καὶ ξεσπᾶ σὲ θρῆνο γοερό. Ἕναν θρῆνο ὅμως ποὺ σώζει, διότι ἀνοίγει τὸν δρόμο τῆς μετανοίας. Τὸν δρόμο ποὺ ἐπαναφέρει τὴν ἀνθρώπινη ὕπαρξη κοντὰ στὸν Θεό, τὴν πηγὴ τῆς ἀληθινῆς ζωῆς καὶ τὸ πλήρωμα τῆς ἄρρητης χαρᾶς καὶ εὐφροσύνης.
† ὁ Ν. Σ. Σ.

Εἰσαγωγή

1. Ἡ δομή του

Τὸ πιὸ ἀξιόλογο καὶ περισσότερο γνωστὸ ἀπ᾿ ὅλα τὰ ἔργα τοῦ ἁγίου Ἀνδρέα εἶναι ἀσφαλῶς ὁ Μέγας Κανών. Ξεχωρίζει ἀνάμεσα στοὺς πολλοὺς Κανόνες του γιὰ τὴν πρωτοτυπία του καὶ τὴν ἔκτασή του. Ἡ ἔκτασή του αὐτὴ εἶναι ᾿κείνη ποὺ τοῦ ἔδωσε καὶ τὴν ὀνομασία Μέγας. Ὁ Μέγας Κανὼν εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ εὐγενέστερα προϊόντα βαθιᾶς θρησκευτικῆς πείρας. Ἡ ἀξία του ἀπὸ πλευρᾶς θρησκευτικῆς καὶ αἰσθητικῆς εἶναι μεγάλη καὶ κατέχει ἐκλεκτὴ θέση στὴν ὅλη ἐκκλησιαστικὴ ποίηση καὶ τὴ λατρεία τῆς Ἐκκλησίας.

Σκύλλα και Χάρυβδη: Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μια "αδέσποτη" Διοικούσα Εκκλησία"!


Η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να απαντήσει εδώ και τώρα

    Ο ολοκληρωτισμός της Δύσης βρήκε τον καλύτερο συνεργάτη στην εθνομηδενιστική και αντίχριστη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν προηγούμενο, ένας ολόκληρος πολιτισμός καταστρέφεται, η ψυχή ενός λαού διαπομπεύεται και αυτοί μιλάνε για «προοδευτισμό» και «εκσυγχρονισμό». Δυστυχώς όμως μέσα σε αυτόν τον καταστροφικό στρόβιλο που σκοτώνει την Ελλάδα εμπλέκεται και η διοικούσα Εκκλησία. Το ποίμνιο αργά αλλά σταθερά συνειδητοποιεί την μετάλλαξη των ταγών της Εκκλησίας από ποιμένες σε πλυντήρια των πολιτικών.

Στην αυτονόητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις αλλαγές Φίλη στα Θρησκευτικά επειδή κλονίζουν την θρησκευτική συνείδηση, προέκυψε μία σειρά φασιστικών αντιδράσεων εκ μέρους του υπ. Α-παιδείας και του ΣΥΡΙΖΑ κατά της απόφασης αυτής. Οι κυβερνώντες με θρασύτητα δηλώνουν ακάθεκτοι στις θέσεις τους και αναρωτιέται κανείς από

Ο Μεγάλος Κανόνας

Τοῦ  I. Μ. Φουντούλη

Αγιον Βημα   Η πέμπτη εβδομάς των Νηστειών είναι το λειτουργικό αποκορύφωμα της Τεσσαρακοστής. Οι Ακολουθίες είναι μακρότερες και εκλεκτότερες. Στη συνήθη Ακολουθία των λοιπών εβδομάδων θα προστεθούν δύο νέες εκτενείς Ακολουθίες·  ο Μέγας Κανών και το  ο Ακάθιστος ύμνος. Κανονικά το αποκορύφωμα αυτό θα έπρεπε να αναζητηθή στην επομένη, στην έκτη εβδομάδα των Νηστειών, που είναι και η τελευταία της περιόδου αυτής. Αλλά όλα στη λατρεία

Πρόγραμμα Ακολουθιών Εβδομάδος


Οι εθνομηδενιστές της Κυβέρνησης προκαλούν και ψεύδονται! --Η επιστροφή χιλιάδων βιβλίων, δείχνει πόσο έχουν γίνει ..."αποδεκτά" τα νέα θρησκευτικά!!!

 Προκλητική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών

  Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πληροφορήθηκε από επιλεκτικές διαρροές απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.
    Το Υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους.

     Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων.
    Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει  το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων.
   Σημειώνεται δε, ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.
   Το Υπουργείο, τέλος, θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση.

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣτΕ:

Σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων (!)

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ
Κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας στράφηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας που έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα των Θρησκευτικών, ακυρώνοντας την υπουργική απόφαση του Νίκου Φίλη.
Το σκεπτικό είναι βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση.

Ακόμη, καλεί το υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει απαρέγκλιτα τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων διδασκαλίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων.
Η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να προάγει τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της συνύπαρξης με την διαφορετικότητα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει απαρέγκλιτα το έργο της βαθιάς μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων διδασκαλίας, που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει».