Του Μανώλη Κείου

“Ο συνεχής οικουμενισμός του αίματος μας ωθεί να προχωρήσουμε” ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου κατά την ομιλία του χθες στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο ίδρυσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Σε ένα οικουμενιστικό κρεσέντο ο ποντίφικας αποκάλυψε ποια είναι τα σχέδια για την περίφημη “ενότητα” των Χριστιανών και τόνισε μεταξύ άλλων πως “ο πραγματικός οικουμενισμός θέτει τον Χριστό πάνω από την όποια διαίρεση”.
«Οι διαφορές μας δεν πρέπει να είναι δικαιολογίες. Ακόμα και τώρα μπορούμε να περπατήσουμε στο Πνεύμα: μπορούμε να προσευχόμαστε, να ευαγγελιζόμαστε και να τελούμε μαζί», είπε. «Αυτό είναι δυνατό και είναι ευχάριστο για τον Θεό! Περπάτημα, προσευχή και συνεργασία: αυτή είναι η σπουδαία πορεία που καλούμαστε να ακολουθήσουμε», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ο σκοπός αυτής της πορείας, σύμφωνα με τον Πάπα, είναι η ενότητα και το αντίθετο είναι ένα μονοπάτι προς τη διαίρεση που οδηγεί σε «σύγκρουση και διάλυση». Τόνισε ακόμη ότι η έλλειψη ενότητας μεταξύ των Χριστιανών δεν είναι μόνο «ανοιχτά αντίθετη προς το θέλημα του Χριστού», αλλά είναι επίσης «σκάνδαλο και βλάπτει τα πιο άγια αίτια: το κήρυγμα του Ευαγγελίου σε κάθε πλάσμα».