Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018

Επειδή δεν μετανοούμε, θα υποφέρουμε...Μάιος 2014, Αριζόνα

Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Βλέπετε την φωτογραφία αυτή του Γέροντα Ιωσήφ, του Ησυχαστή. Είχα μεγάλο Γέροντα, ήταν πυρ -πυρ, άνθρωπος φαινόμενο. Όλο τα επουράνια σκέπτονταν, μ’ αυτά ζούσε.
Δύο λέξεις μας έλεγε συνεχώς, υπομονή, υπομονή και προσευχή και εδώ μας βοηθάει, όσο του επιτρέπει η Πρόνοια του Θεού. Σαν υποτακτικοί του, ποτέ δεν μαλώσαμε μεταξύ μας. Άλλοι απέξω μας δημιουργούσαν προβλήματα, συκοφαντούσαν τον Γέροντα, τον κατηγορούσαν, αλλά ο Γέροντας Ιωσήφ έλεγε, «αυτοί ας λένε, εμείς να μην πούμε».
Συνομιλήτρια: Εμείς Γέροντα, είμαστε πολύ αδύνατοι σε όλα. Τι θα γίνει με εμάς;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Άλλα χρόνια είναι τώρα. Άλλα τα κριτήρια του Θεού, για σήμερα. Ο Γέροντας Ιωσήφ είχε το πνευματικό πανεπιστήμιο. Εγώ είμαι ευχαριστημένος να είστε εσείς (...δηλαδή τα πνευματικά του παιδιά) στο πνευματικό λύκειο. Σήμερα υπάρχει τέτοια πνευματική σύγχυση. Μεγάλος ανεμοστρόβιλος παρασέρνει τα πάντα. Κρατείστε γερά την παράδοση που σας παρέδωσα και να ξέρετε ότι σήμερα είναι ομολογία να λέμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Θεός μας. Αυτό δεν το θέλουν οι σκοτεινές δυνάμεις.

Συνομιλήτρια: Γέροντα, μετά από τόσα χρόνια αγώνα, τι σας έμεινε μέσα στη ψυχή σας;

Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Όλα είναι δεύτερα, όλα δεύτερα. Το πρώτο είναι το όνομα του Χριστού μας και τώρα , περνώντας τα χρόνια , είδα στη πράξη, ότι μόνο με την αγάπη κερδίζεται ο άνθρωπος. Η ζωή μου ήταν κόπος και πόνος, με την φτώχεια, με τους Γερμανούς, με την πείνα στη κατοχή, με τους πειρασμούς και τις θλίψεις στα μοναστήρια. Μεγάλος αγώνας. Μόνο το όνομα του Χριστού και της Παναγίας μας μ’ έβγαλε πέρα. Όποιος άνθρωπος δεν λέγει καθημερινά το όνομα του Χριστού και της Παναγίας μας, δεν είναι Χριστιανός.
Συνομιλήτρια: Δηλαδή η ευχή του Χριστού είναι το μέγιστο;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Βεβαίως, γιατί είμαστε συνέχεια με τη μνήμη του Χριστού μας. Οι Άγιοι Πατέρες φωτίστηκαν και μας άφησαν αυτές τις προσευχούλες. Τρία και δύο γράμματα, «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς» και «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς». Δεν είναι να διαβάσουμε εγκυκλοπαίδειες, ούτε πολλά βιβλία. Μ’ αυτές τις δύο προσευχούλες, σωζόμαστε όλοι οι Χριστιανοί. Οι μοναχοί που δεν έχουν τις μέριμνες των κοσμικών, προσεύχονται πολύ και φθάνουν ψηλά. Τους βοηθάει πολύ και η Παναγία μας. Είναι σαν να μιλούν στο αυτί του Χριστού μας, γιατί είναι αφοσιωμένοι στη προσευχή και αυτό είναι το κύριο έργο τους και όποιος έχει το δώρο της προσευχής στη καρδιά του, όταν πεθάνει δεν τον αγγίζουν τα τελώνια. Πηγαίνει μετά τον θάνατό του , κατευθείαν στο Χριστό μας. Δεν έχει εμπόδια, γιατί το όνομα του Χριστού έχει δύναμη. Είναι πυρ ο Θεός.
Συνομιλήτρια: Και οι χαιρετισμοί της Παναγίας μας είναι δυνατή προσευχή;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Βεβαίως, όταν τους λέμε, έχουμε χαρά και φώτιση από την Παναγία μας. Πολύ με βοηθάει η παναγία μας. Με βγάζει από πολλά αδιέξοδα.
Συνομιλήτρια: Σήμερα πάσχουμε από απελπισία και ανυπομονησία.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Η απελπισία είναι πάντα από τον διάβολο και όποιος απελπίζεται χάνει τις δυνάμεις του. Η βάση της ζωής μας είναι η υπομονή. Όταν δεν την έχουμε διαλύεται η ζωή μας.
Συνομιλήτρια: Γέροντα, ο κόσμος, εμείς, είμαστε σε μια δύσκολη θέση με όλα αυτά που γίνονται και ακούμε. Υπάρχει φόβος.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ναι, διαισθανόμαστε ότι θα γίνουν καταστροφικά πράγματα και γίνονται καθημερινά, Γι’ αυτό τρέχουμε στα μοναστήρια και στις εκκλησίες, αλλά δεν πρέπει να έχουμε φόβο. Για σκεφτείτε , αν ένα τάγμα αγγέλων έγιναν δαίμονες και κάνουν τόση ζημιά, τι βοήθεια μας προσφέρουν τα εννέα τάγματα των αγγέλων. Μια φορά είδα τον Χριστό στο θρόνο του και δίπλα την Παναγία μας και τα τάγματα των αγγέλων και των αγίων. Περιμένανε το νεύμα του Χριστού μας για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα στη νέα κατάσταση. Όταν γεμίζουμε συνεχώς την καρδιά μας με τον Χριστό καθημερινά δυναμώνει η πίστη μας και όλα τα αντιμετωπίζουμε. Η Παναγία μας, παρακαλεί για μας και δέεται συνεχώς, να έχουμε δύναμη και αισιοδοξία.
Συνομιλήτρια: Γέροντα σ’ αυτή την ηλικία που είστε, μπορείτε να προσεύχεσθε όπως πρώτα, ή διαφορετικά;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Προσεύχομαι καλύτερα από πρώτα. Βέβαια δεν έχω την ένταση της προσευχής του Γέροντα Ιωσήφ, του Ησυχαστή, αλλά έχω δυνατή προσευχή και αυτό παρηγορεί την ψυχούλα μου, τόσα που πέρασα και περνώ.
Συνομιλήτρια: Πολλές φορές τα άγια λείψανα ευωδιάζουν.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Είναι σαν να λένε είμαστε συγγενείς.
Συνομιλήτρια: Ο καρκίνος είναι διάχυτος σήμερα.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Οι καρκινοπαθείς είναι μάρτυρες. Προσπαθώ να τους ενισχύω με την προσευχή μου, με τις νουθεσίες και όταν μπορώ τους επισκέπτομαι.
Συνομιλήτρια: Πολλοί άνθρωποι περνούνε σκληρές δοκιμασίες, είτε από την κακία των άλλων, είτε από δικά τους παραπτώματα. Τόσο δύσκολα, σαν να ζουν τη κόλαση εδώ.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Όταν ζουν εδώ τη κόλαση .…. και αξιοποιήσουν αυτή τη κατάσταση, με πνευματικά κριτήρια, όταν πεθάνουν δεν θα δικαστούν καθόλου, αλλά θα πάνε , κατευθείαν στην αγκαλιά του Χριστού. Αν όμως δεν αξιοποιήσουν, με πνευματικά κριτήρια, τη κόλαση αυτή, τότε θα βασανίζονται και στην άλλη ζωή. Ήθελα να σας πω κάτι για τον Παράδεισο. Πριν από τα ογδόντα μου χρόνια, πήγαινα συχνά στον Παράδεισο. Και τώρα βέβαια, αλλά η ηλικία έχει τον ρόλο της. Μία φορά με πήρε ο Κύριος από το χέρι και μου έλεγε « ..εδώ έκανες εκκλησία, εδώ εξομολόγησες και σώθηκε η ψυχή, εδώ παρηγόρησες, εδώ νουθέτησες,.», μου έλεγε δηλαδή τα πάντα και μαζί με αυτό μου έδινε χαρά, συγχρόνως με το λόγο του, Τόσο πολύ χαρά που είπα. Χριστούλη μου, δεν αντέχω άλλο. Δεν αντέχω άλλο. Θα εκραγώ. Να με γυρίσεις πίσω. Και βρέθηκα πάλι στο δωμάτιό μου.
Άλλη φορά στον Παράδεισο, είδα έναν λεβέντη, θαυμάσιο. Είχε δίπλα του ένα άλογο με μια γυριστή ουρά, ωραιότατο. Μέσα μου το ζήλεψα. Ήθελα να το είχα εγώ αυτό το άλογο. Με φωνάζει και μου λέγει, ήτανε κάτι σαν διοικητής. « Να πας να πεις στο στράτευμα, ότι το πίσω μέρος το έχουν αφύλακτο και θα πάνε οι αντάρτες ( οι δαίμονες δηλαδή ) ». Και τρέχω και το λέγω. Και γύρισα τρέχοντας να πω ότι το έκανα. Εκείνος μ’ αγκάλιασε, με φίλησε και ανέβηκε στο άλογό του χαμογελαστός και έφυγε.
Συνομιλήτρια: Δηλαδή Γέροντα, γίνονται πολλά πίσω, που δεν τα πιάνουμε;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Βεβαίως. Γι’ αυτό πρέπει από παντού να προσέχουμε. Προσοχή μεγάλη. Θα περάσουμε δικαστήριο φοβερό.
Συνομιλήτρια: Η κόλαση πώς είναι;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Πως είναι; Φρίκη, φρίκη. Ούτε πουλάκι να μην πάει εκεί. Όπως πνίγονται οι άνθρωποι στη θάλασσα, έτσι πνίγονται στα βάσανα της κόλασης, συντροφιά με τους δαίμονες. Να προσευχόμαστε για τους νεκρούς. Είναι μεγάλη ελεημοσύνη. Η μητέρα μου ήτανε πολύ ενάρετη γυναίκα. Στα λόγια της στήριζα την παιδική μου ζωή. Πριν πεθάνει ήτανε δύο χρόνια κατάκοιτη και έλεγε. «Πάτερ πες τον Θεό να με πάρει. Κουράστηκα». Αλλά πριν φύγει έδωσε μάχη.
Συνομιλήτρια: Μάχη με ποιους;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Τους δαίμονες.
Συνομιλήτρια: Τους βλέπατε;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ναι, όπως βλέπω τους ανθρώπους.
Συνομιλήτρια: Ο Αρχάγγελος δεν την βοηθούσε;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ήτανε πίσω από τη πλάτη της. Είχε υποχωρήσει. Να πολεμήσει μόνη της, να στεφανωθεί.
Συνομιλήτρια: Τόσα που ακούμε για καταστροφές, που έρχονται, εμείς που ζητάμε την βοήθεια του Θεού, τι θα γίνουμε;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Κατά το σχέδιο που έχει ο Θεός για κάθε άνθρωπο, θα κάνει και τις πράξεις του, για να σωθεί, αυτός ο άνθρωπος. Πω ! Πω ! Τι θα περάσουμε! Δυσκολίες μεγάλες. Η Αθήνα έχει κρυφούς Αγίους πολλούς, αλλά και το Άγιο Όρος με τον Άγιο Δημήτριο στηρίζουν τη Βόρειο Ελλάδα. Έχω ιδιαίτερη αγάπη στον Άγιο Δημήτριο. Με το Άγιο Μύρο του κοιμάμαι. Η Ελλάδα γύρισε τη πλάτη της στο Χριστό. Γι’ αυτό θα υποφέρει πολλά. Τα παιδιά στην Ελλάδα σήμερα είναι ή πολύ φωτισμένα, ή πολύ σκοτισμένα. Τα παιδιά των ενάρετων οικογενειών, είναι η μαγιά του Χριστού και το μέλλον της Ελλάδας.
Συνομιλήτρια: Πολλές γυναίκες υποφέρουν στις οικογένειες σήμερα.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ο Χριστός είναι πολύ κοντά στις ψυχές που περιφρονούνται.
Συνομιλήτρια: Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα ιδιαίτερο πνευματικό χάρισμα. Πως γίνεται αυτό;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Αυτοί οι άνθρωποι, ή αδικήθηκαν πολύ, ή συκοφαντήθηκαν, ή εμβάθυναν σ’ αυτό τον τομέα και τους δόθηκε χάρισμα. Όπως κανοναρχούμε τον Θεό, έτσι και μας ψέλνει.
Συνομιλήτρια: Στα Ιεροσόλυμα, τα τελευταία χρόνια, γίνονται θαυμαστά πράγματα.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ήθελα και εγώ να τα έβλεπα. Εκεί είναι η βάση του Χριστού μας. Το Άγιο Φώς είναι κάθε ημέρα στον Πανάγιο Τάφο, αλλά το Πάσχα δίνεται γενικό δώρο σε όλους. Να πηγαίνετε στα Ιεροσόλυμα. Εκεί βλέπουμε τι υπέμεινε ο Χριστός για μας και εμείς, όσο μπορούμε να τον ευχαριστούμε και να ανταποκρινόμαστε στην αγάπη Του. Παλαιότερα είχα πάει και εγώ μερικές φορές.
Συνομιλήτρια: Πολλές φορές συμβαίνουν παρεξηγήσεις μεταξύ μας.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Αυτά είναι ανθρώπινα. Δεν θα λείψουν ποτέ. Να τα προσπερνάμε και να τρέχουμε στον Χριστό. Να σκεπτόμαστε τι μας έχει ετοιμάσει ο Χριστός, στο καλό – καλό παράδεισο, μετά την Δευτέρα παρουσία. Τώρα πηγαίνουμε στον νάρθηκα του Παραδείσου, Δεν χωράει νους ανθρώπου πως θα είναι ο καλός – καλός παράδεισος. Όλα φως ! Όλα ευωδία ! Χαρά ανεκλάλητη. Μακαριότητα. Τίποτε δεν θα είναι γερασμένο. Όλα νέα τα θέλει ο Χριστός στη Βασιλεία Του. Τίποτα παράταιρο. Όλα τέλεια. Η μητέρα μου πέθανε 95 ετών και εγώ την βλέπω στον παράδεισο τριάντα χρονών.
Στη κατοχή είχαμε κάτι γειτονόπουλα, που ήτανε λειψά στο μυαλό. Δύο παιδάκια ήτανε. Εμείς παίζαμε και αυτά ακόμη περπατούσανε να έρθουνε, ενώ είχαμε ξεκινήσει μαζί. Τα βρήκα στον Παράδεισο, γιατί πεθάνανε στη κατοχή από την πείνα, μικρά στην ηλικία. Τα λέγω : « Τι κάνετε εδώ ; Πως περνάτε ; ». Μου λένε: « Εφραίμ, εδώ δεν μιλάμε. Εδώ μόνον διαβάζουμε, έχουμε μελέτη ». Αυτά δεν ξέρανε να γράψουν το όνομά τους και στον παράδεισο μελετούσαν. Αυτό δείχνει την τελειότητα του παραδείσου.
Συνομιλήτρια: Πολλοί άνθρωποι βοηθάνε τα μοναστήρια, σε ανάγκες που έχουν.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ότι κάνουν όλα γράφονται στον ουρανό. Να έχουν ειρήνη και υγεία και ευλογία στα σπίτια τους.
Συνομιλήτρια: Στην εκκλησία ήμασταν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Δηλαδή, τι ωραία Γέροντα, σαν τους Αγίους Αποστόλους είναι το έργο σας. «Μαθητεύσατε πάντα τα έθνη».
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Είμαι ένα κούφιο καρύδι. Δεν έκανα τίποτα.
Συνομιλήτρια: Τι σκέπτεστε στην ηλικία που είστε;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Σκέπτομαι να στερεώσω το έργο μου εδώ, γιατί πολλοί άνθρωποι σώθηκαν, πολλές ψυχούλες. Και πως θα πάω να συναντήσω τον Κύριο; Που θα πάω ο ταλαίπωρος;
Συνομιλήτρια: Ο Κύριος θα στείλει τους αγγέλους του να σας πάρει.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Δεν το ξέρω αυτό, όπως κρίνει ο Κύριος. Το κεφαλάκι μου χωρούσε όλη την οικουμένη. Τώρα δεν με βοηθάει η υγεία μου, έχω γεράματα.
Συνομιλήτρια: Ο κ. Π…Γέροντα, πέθανε την ημέρα, ενός μεγάλου Αγίου.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Αυτός του άνοιξε την πόρτα του παραδείσου να μπει μέσα. Όταν κάποιος πεθαίνει και σώζεται η ψυχούλα του, ο Άγιος που γιορτάζει εκείνη την ημέρα, τον υποδέχεται στον παράδεισο, γιατί είναι η ημέρα δική του, η εορτή του δηλαδή.
Συνομιλήτρια: Πολλούς ανθρώπους ξαφνικά τους βρίσκει ο θάνατος.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ναι. Κάθε ημέρα να είμαστε με το εισιτήριο στο χέρι. Δεν γνωρίζουμε τι θα μας συμβεί. Κάποτε εξομολόγησα κάποιον στο νοσοκομείο με τα νεύματα και σε λίγο πέθανε. Κάτι καλό έκανε στη ζωή του και σώθηκε τελευταία στιγμή. Στη ζωή μου πέρασα πολλές ταλαιπωρίες και είδα ότι η Θεία Πρόνοια, κατευθύνει τα πάντα προς το καλό του ανθρώπου. Να μην μας φεύγει η μνήμη του θανάτου. Να διαβάζετε από το Γεροντικό, την συνομιλία του Αγίου Μακαρίου με το κρανίο. Κάποτε σε όραμα είδα τον εαυτό μου ντυμένο πολύ ωραία. Με άμφια, όπως στις γιορτές και ήμουνα ψηλά σε εξέδρα και πιο κάτω ήτανε κοπέλες, που είχα εξομολογήσει και φωνάζανε «Γέροντα…. Γέροντα. Θέλουμε και εμείς να έρθουμε αυτού», αλλά δεν τους επιτρεπότανε. Αυτό δείχνει την ευθύνη μου και την χάρη της ιεροσύνης, Γι’ αυτό, να προσεύχεστε για μένα. Να έχετε τάξη και προσοχή. Να αγωνίζεστε κάθε μέρα, όσο μπορείτε. Ο Χριστός μας αγαπάει την τάξη των μοναχών, γιατί είναι οι στρατιώτες του.
Συνομιλήτρια: Γέροντα, όταν πάτε στον παράδεισο και έχετε αυτήν την επικοινωνία με τον Κύριο, δεν του μιλάτε και για μας τους μοναχούς σας και τις μοναχές και για τους ανθρώπους που θέλουν την βοήθειά σας;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Βεβαίως του μιλάω.
Συνομιλήτρια: Τι σας απαντά;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Εντάξει. Θα φροντίσω. Ο.Κ.
Συνομιλήτρια: Όταν εσείς Γέροντα πεθάνετε και εάν τυχόν εμείς ζούμε, εσείς μη μας ξεχάσετε, που θα καλοπερνάτε με τον Χριστό μας και εμείς εδώ θα παλεύουμε.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: (Γελώντας) Όχι, αυτό δεν γίνεται.
Συνομιλήτρια: Αύριο φεύγουμε Γέροντα (..από την Αριζόνα ). Πέστε μας έναν τελευταίο λόγο.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Καλό και ευλογημένο ταξίδι να έχετε. Να έχετε την ευχή μου. Να έχετε υγεία και να έρχεστε. Ο καθένας ξέρει τι έχει στον τρουβά του, αλλά η Διαθήκη που σας αφήνω είναι να γνωρίσετε το Άγιο Πνεύμα. Να το εργαστείτε και να το χτίσετε μέσα σας, τηρώντας τις εντολές του Ευαγγελίου και έχοντας ειρήνη στη ψυχή σας, Να έχετε αγάπη, ομόνοια και να φωνάζετε το όνομα του Χριστού και της Παναγίας μας. Οι άγγελοι να σας συντροφεύουν.
Πως λένε αυτούς που παντρεύονται παράνομα εδώ;
Συνομιλήτρια: Μήπως εννοείτε τους ομοφυλόφιλους;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ναι αυτούς. Η Παλαιά Διαθήκη λέγει: «δεν θα μείνει το πνεύμα μου στους ανθρώπους, γιατί είναι σάρκες». Αυτό ισχύει για σήμερα. Τα Σόδομα κάηκαν, το ίδιο …τα πυρηνικά. Δεν ανέχεται αυτές τις αμαρτίες ο Χριστός. Παντού λατρεύεται η αμαρτία της σάρκας. Δεν υπάρχει μετάνοια. Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία μετανόησε. Όλοι οι ομοφυλόφιλοι θα εξαλειφθούν. Όλα χώμα…Τα πυρηνικά… Όλα χώμα. Ο πόλεμος θα γίνει για τις αμαρτίες.


(Απομαγνητοφωνημένο υλικό μοναχών, πνευματικών παιδιών του Γέροντος από την Ελλάδα, που τον επισκέφθηκαν στην Ελληνορθόδοξη Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου, στην Αριζόνα της Αμερικής)

23 σχόλια:

 1. Ανώνυμος30/8/18, 2:00 μ.μ.

  Μαλιστα. Δηλαδη εν συντομια το κηρυγμα του πατρος Εφραιμ της Αριζονας συνοψιζεται στα εξης: Ο Παραδεισος ειναι ενα ομορφο μερος το οποιο επισκεπτεται συχνα, οχι τοσο συχνα οσο οταν ηταν νεος, μιλαει απευθειας με τον Κυριο, και ο Κυριος του λεει οτι οι μοναχοι ειναι οι στρατιωτες του γι'αυτο τους αγαπα πολυ, οτι ο Κυριος θα κρινει με αλλα κριτηρια τους πιστους σημερα (!), οτι την Ελλαδα περιμενουν καταστροφες γιατι γυρισε την πλατη στο Θεο, οτι η προσευχη σωζει και ολοι οι ομοφυλοφιλοι θα εξαλειφθουν οπως και ολα γιατι η αμαρτια ειναι μεγαλη.

  Τιποτα για την παναιρεση του οικουμενισμου που ταλανιζει το σωμα της Εκκλησιας δεν ειπε ο πατηρ Εφραιμ; Για τον αιρεσιαρχη Βαρθολομαιο και τους πιστους που αντιστεκονται καταμονοι εγκατελειμενοι απο τους στρατηγους και στρατιωτες του Κυριου δεν ειπε;

  Αληθεια τι ωφελεια μπορουν να εχουν τετοιες αναρτησεις αγαπητη Π.Π.; Σαν να πιστοποιουν οτι ζουμε σε παραλληλα συμπαντα με τους επιφανεις αυτους γερονταδες και τιποτα περισσοτερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος30/8/18, 6:55 μ.μ.

   Σωστος αδελφε...Βεβαια ειναι το ΜΑΙΟ του 2014 η συνομιλια (πριν την ΚΟΛΥΜΠΑΡΕΙΑ ΣΥΝΟΔΟ) αλλα και τωρα, 2 χρονια μετα η σταση του γ.ΕΦΡΑΙΜ ειναι αξιοπεριεργη πραγματικα.. Για την ΨΕΥΔΟΣΥΝΟΔΟ δεν εχει πει τιποτα , και για την ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ , δυστυχως φωνη βοωντος..Πραγματι , ετσι ειναι ...Ιδιαιτερως λυπηρο!!!!

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/8/18, 1:07 μ.μ.

   "αξιοπερίεργη".Για όσους δεν καταλαβαίνουν φυσικά.Μήπως να καταδικάσουμε και τον φυλακισμένο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίo;Ούτε αυτός ομολογεί.Και μάλιστα ο Ειρηναίος είναι πολύ πιο ελεύθερος να ομολογήσει απότι ο γέροντας Εφραίμ.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος31/8/18, 1:32 μ.μ.

   Και για πειτε μας Ανωνυμε 1:07μμ τι εμποδιζει τον π.Εφραιμ να ομολογησει την Αληθεια; Ποιος ο λογος; για να δουμε τι θα σκεφτειτε να μας πειτε; ποια δικαιολογια υψιστης σημασιας θα σκαρφιστειτε για να δικαιολογησετε τα αδικαιολογητα; ποιος ειναι ο πολυ σοβαρος λογος που τους κανει εκει ολους να σιωπουν και να μνημονευουν αιρετικους κανοντας ετσι υπακοη οχι στον Θεο αλλα στον αιρεσιαρχη Βαρθολομαιο; Σας ακουμε καλοπροαιρετα και με προσοχη ...

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος31/8/18, 1:43 μ.μ.

   Στώμεν καλώς!

   1.Διακοπή μνημοσύνου και διακοπή κοινωνίας με όσους μνημονεύουν ή παραμένουν σε κοινωνία με τους Οικουμενιστές ΚΑΙ με όσους βοηθούν στην εξάπλωση του Οικουμενισμού.

   2.Μην κατηγορείτε άλλο τον γέροντα Εφραίμ.Και προσευχηθείτε γιαυτόν γιατί βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

   3.Τον γέροντα Εφραίμ τον κατηγορούν αλύπητα κάποιοι κύκλοι φανατικών παλαιοημερολογιτών έξω από την Θεσσαλονίκη.Μην γίνεστε σαν κι αυτούς.

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος31/8/18, 1:49 μ.μ.

   ΑΝΩΝΥΜΕ 1:07 ΜΜ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 20ΧΡΟΝΙΑ; ΠΑΡΑ ΛΕΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ "ΑΣΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ"; ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ; ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΘΙΣΗΣ ΜΙΑΣ ΑΙΡΕΣΗΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ Η ΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ; ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ...

   Διαγραφή
  6. Ανώνυμος31/8/18, 2:23 μ.μ.

   Τι κρατα αραγε αυτον τον οντως χαριτωμενο γεροντα να ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ?? Απο που προκυπτει αυτη η ανελευθερια του για ομολογια ??: Ποιοι και ποιος τον " δεσμευουν " για την εφαρμογη του 15ου ΚΑΝΟΝΟΣ που τον εχουν διαπραξει απλοι λαικοι και ιερεις , που σαφως ειναι σε πολυ χαμηλοτερη πνευματικη κατασταση απο αυτον?? Γιατι παρολη την επιρροη που εχει σε αρκετες ΜΟΝΕΣ του ΟΡΟΥΣ (τα λεγομενα ΕΦΡΑΙΜΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ) δεν ενισχυει συμβουλευοντας τους ηγουμενους αυτων να ΠΡΑΞΟΥΝ το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ??? Γιατι ,δεν ΚΛΟΝΙΖΕΙ με την ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ του, τον ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ στην καρδια του να αποτελεσει το παραδειγμα για τα χιλιαδες πνευματικοπαιδια του και να τον ακολουθησουν ομοθυμαδον στα δογματικα ??? Απλα ερωτηματα θετω αδερφοι!!!!

   Διαγραφή
  7. Ανώνυμος31/8/18, 2:36 μ.μ.

   "Τοῖς κοινωνοῦσιν ἐν γνώσει [τοῖς αἱρετικοῖς] ἀνάθεμα". (Ζ'Οικουμενικη)
   Αυτό ισχύει για όλους 1.07μμ. Όσοι το παραβαίνουν είναι ένοχοι.Και γιατί μας φέρνετε δηλαδή το παράδειγμα του Ειρηναίου απορώ! Δηλαδή υπάρχει κάποιος λόγος ιδιαίτερος για να εξαιρεθούν από τον Κανόνα ο φυλακισμένος Ειρηναίος ή ο γέροντας Εφραίμ ή ο όποιος άλλος;

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος30/8/18, 5:30 μ.μ.

  Αφήστε αυτόν τον άνθρωπο ήσυχο! Έχει προσφέρει δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων για να βρούνε έλεος οι ψυχές όλων μας. Από μικρό παιδάκι. Αν δεν βρει αυτός έλεος ενώπιον του Θεού για τα λάθη του,ποιός από εμάς θα βρει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος31/8/18, 9:13 π.μ.

   Η μηδαμινη αντισταση στην αιρεση, η μνημονευση αιρετικου και η αποτροπη αντιστασεως εναντι στην αιρεση δεν βρισκει ποτε ελεος ενωπιων του Θεου όσο ελεημων και αν εισαι. Αυτα ειναι το Αλφα και το Ωμεγα της Πιστεως μας Ανωνυμε 5.30μμ. και οχι οι ποικιλες ασυναρτητες συναισθηματικες εκρηξεις του καθενος.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/8/18, 9:38 π.μ.

   "Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Ουδέν ωφελεί βίος ορθός δογμάτων διεστραμμένων» (ΕΠΕ 23, 492 - 494)".
   "Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «ΤΟ ΜΗ ΚΡΙΝΕΤΕ, ΙΝΑ ΜΗ ΚΡΙΘΕΙΤΕ, ΠΕΡΙ ΒΙΟΥ ΕΣΤΙΝ, ΟΥ ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΕΩΣ» (P.G. 63, 231-232)".

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος31/8/18, 10:26 π.μ.

   "Ούτε οι προσευχές, ούτε οι ελεημοσύνες, ούτε οι Λειτουργίες, ούτε άλλη αρετή είναι αποδεκτή από τον Θεό αν ο άνθρωπος έχει λαθεμένες αντιλήψεις για τον Θεό" [Αγ. Ιωάν. Δαμασκηνού,Ιερά Παράλληλα].

   "Η απλότητα και η ακακία ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΘΕΙ αν πλανηθήτε από την πανουργία των ψευδοδιδασκάλων" [Αγ. Θεοφύλακτος Βουλγαρίας]

   "Είναι ΕΝΤΟΛΗ ΚΥΡΙΟΥ να μην σιωπούμε όταν κινδυνεύει η πίστις...Τι λες; Οι πέτρες θα φωνάξουν και συ θα μείνεις σιωπηλός και άπραγος;" [Αγ. Θεοδ. Στουδίτης]

   "Δια τούτο σου υπενθυμίζω να μην ξεφύγης καθόλου από την ένστασι, συ που έχεις στηριχθή πάνω στην ασάλευτη πέτρα της Ορθοδοξίας, μήτε να γίνεις ευκολοπτόητη και διχόγνωμη, εξ αιτίας των πτώσεων στην αίρεση είτε λαϊκών είτε μοναστών και όσων νομίζουν ότι είναι κάτι...Αυτοί είναι ψευδάδελφοι, ψευδαπόστολοι, που έχουν μόρφωσιν ευσεβείας, αλλά έχουν αρνηθή την δύναμίν της" [Αγ. Θεόδ. Στουδιτης επιστολή προς Ειρήνη Πατρικία]

   "Μόνο αν τύχει αιρετικός λόγος πάνω στο δένδρο της πίστεως και στα κλαδιά του, τότε δεν πρέπει να κρατιώμαστε ταπεινοί, ούτε να κρύβεται με σιωπή η αλήθεια και να φθείρεται η πίστη και να καταφρονήται η Ορθοδοξία σαν να ήταν άφωνο ψάρι, αλλά πρέπει να απαντά στους αντιθέτους για να φαίνεται το φως και να φεύγει το σκοτάδι από τις ψυχές των ανθρώπων και να μην κολάζονται" [Αγ. Ιωάννης της Κλίμακος]

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος31/8/18, 4:46 μ.μ.

  Σχόλια φανατικών παλαιοημερολογιτών: στάζουν μίσος και κακία. Αδιάκριτοι που καταδικάζουν τους πάντες και τα πάντα.Άνθρωποι που σκορπίζουν αφορισμούς και αναθέματα.Για τον γέροντα Εφραίμ έχουν ιδιαίτερο μένος από παλιά.Τους ξέρουμε πολύ καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος31/8/18, 5:43 μ.μ.

   Αν νομίζετε ότι είμαι παλαιοημερολογίτης και καταφέρομαι εναντίον του γέροντα Εφραίμ, τότε πραγματικά δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Είμαι νεοημερολογίτης αποτειχισμένος και ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: "Τοῖς κοινωνοῦσιν ἐν γνώσει [τοῖς αἱρετικοῖς] ἀνάθεμα". (Ζ'Οικουμενικη).
   Το ανάθεμα το εξαπολύει η Ζ Οικουμενική! Ισχύει για όλους διαχρονικά που έχουν εν γνώσει τους κοινωνία με αιρετικούς.
   Μάθετε την πίστη σας...αλλιώς θα βλέπετε παντού φαντάσματα, συνωμοσίες και φανατικούς παλαιοημερολογίτες!

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/8/18, 6:13 μ.μ.

   Αγαπητή Πατερική Παράδοση,μια φιλική συμβουλή.

   Ναι,συνεχίστε να υπενθυμίζετε την υποχρέωση όλων των Ορθοδόξων για διακοπή μνημοσύνου και διακοπή κοινωνίας με τους Οικουμενιστές και όσους βοηθούν στην εξάπλωση της πανούκλας του Οικουμενισμού.

   Αφήστε όμως τον γέροντα Εφραίμ,μην τον χτυπάτε,γιατί θα διώξετε πολύ κόσμο.Επαναλαμβάνω,θα διώξετε πολύ κόσμο,από Ελλάδα και εξωτερικό.Είναι κρίμα.

   Ή,εάν επιμένετε,τουλάχιστον,μην δημοσιεύετε σχόλια εναντίον του.Συγχωρέστε με.

   Διαγραφή
  3. Αγαπητέ/ή Ανώνυμε 6:13. Μπορεί εσείς να θεωρείτε φιλική την συμβουλή σας, στην πραγματικότητα όμως η συμβουλή σας δεν είναι καθόλου φιλική προς την αλήθεια, και άρα, ούτε προς εμάς. Εμείς δημοσιεύσαμε, όσα δήλωσε κυρίως για τη μετάνοια, γιατί σεβόμαστε το Γέροντα. Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε όμως τους σχολιαστές να γράψουν κάποιες αλήθειες, αφού αυτήν είναι η πραγματικότητα. Ο γέρων Εφραίμ εμπόδισε τον γέροντα Αγάθωνα (κατά δική του δήλωση) να αποτειχιστεί, με την έωλη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και τα άλλα 3 μοναστήρια του Αγίου Όρους που υπακούουν στον Γέροντα Εφραίμ! Είναι αυτό δικαιολογία για να παραμείνει ένας Ηγούμενος σε κοινωνία με τους αιρετικούς; Εσείς τι λέτε;
   Δεν θεωρούμε επίσης, ότι η παράθεση της αλήθειας είναι "χτύπημα". Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι, αν αυτά που γράφονται είναι αλήθεια, δεν διώχνουμε εμείς τον κόσμο, αλλά φεύγει μόνος του, επειδή δεν θέλει την αλήθεια, ή έχει προσωπολατρεία.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος31/8/18, 10:49 μ.μ.

   Ευχαριστω για το σχολιο Πατερικη Παραδοση! Με αναπαυει η σταση του ιστολογιου πληρως. Αν καποιοι θελουν να φιμωσουν τους πιστους που εκφραζουν την δικαιολογημενη αγανακτηση τους για την ενοχη σιωπη επιφανων ρασοφορων και κληρικων μπορουν να το κανουν οπως ολοι ξερουμε στα αρχονταρικια, τα μοναστηρια και τα ποικιλα ιστολογια τους. Το ιστολογιο Π.Π. ευτυχως διαπιστωνουμε οτι ειναι χωρος ελευθερης εκφρασης και μαρτυριας της Αληθειας (παντα σε κοσμιο υφος) χωρις προσωποληψια! Ευχαριστω!

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος1/9/18, 8:30 π.μ.

   Αγαπητή Πατερική Παράδοση,χαίρομαι ειλικρινά για το ότι σέβεστε τον γέροντα Εφραίμ.Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που κυριολεκτικά εκμηδενίζουν αυτόν τον άγιο άνθρωπο(φανατικοί παλαιοημερολογίτες).

   Για ρωτήστε τον π.Αγάθωνα.Μίλησε μόνο μια φορά με τον γέροντα Εφραίμ? Και κάθε φορά που μιλούσε με τον Εφραίμ εκείνος του έλεγε πάντα το ίδιο,δηλαδή να μην κάνουν διακοπή μνημοσύνου? Μήπως του είπε να κάνουν όπως θέλουν εκείνοι?

   Ο π.Αγάθωνας είναι ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για το ότι δεν έκανε διακοπή μνημοσύνου και να μην ρίχνει την ευθύνη στον γέροντα Εφραίμ!ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ κατά φαντασίαν αντιοικουμενιστές που δεν αποτειχίστηκαν ακόμη και βρήκαν σαν δικαιολογία τον Εφραίμ!

   Για να αποτειχιστείς από την αίρεση ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ και θα είσαι εσύ ο ίδιος υπεύθυνος αν δεν το κάνεις.

   Ας κοιτάξουμε λοιπόν όλοι την μετάνοιά μας στο θέμα της Ορθοδοξίας(αν έχουμε αποτειχιστεί από τον Οικουμενισμό)και ας αφήσουμε τον γέροντα Εφραίμ να κανονίσει ο ίδιος την δική του μετάνοια.

   Οι κανόνες της Ορθοδοξίας φυσικά και ισχύουν και για τον άγιο γέροντα Εφραίμ.Είναι όμως χτύπημα,και ας μην το κατανοείτε αυτήν την στιγμή,το να παραθετείς την αλήθεια και να λείπουν κάποια πολύ κρίσιμα κομμάτια από το σκηνικό,καθαρά προσωπικά.Και αυτό συμβαίνει με την περίπτωση του Εφραίμ.

   Ας μην ξεχνούμε ότι ο γέροντας Εφραίμ δεν έκανε ποτέ δημόσια ομιλία για να κηρύξει στον κόσμο οικονομισμό,δυνητισμό,αχρικαιρισμό.Ο γέροντας Εφραίμ σιωπεί.Ας τον σεβαστούμε και ας τον αφήσουμε στην μετάνοιά του.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος31/8/18, 5:53 μ.μ.

  Ο Θεός θα κάνει την τελική κρίση αλλά οφείλουν όλοι οι Άγιοι γέροντες να καταδικάζουν την αιρεση της εποχής τους, διαφορετικά χωλαινουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος31/8/18, 7:00 μ.μ.

   Έτσι μπράβο.Ο λόγος σου είναι Ορθόδοξος,αλλά έχεις και αγάπη.Μιλάς με σεβασμό,ανώνυμε 5,53.Ποιός είναι ο πνευματικός σου καλέ μου άνθρωπε;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/8/18, 9:04 μ.μ.

   Μην απαντήσεις 5.53μμ. Είναι φανερό ότι ρίχνει άδεια για να ψαρέψει γεμάτα!

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος1/9/18, 8:49 π.μ.

   Όχι δεν έριξα άδεια ανώνυμε 9,04.Όποιος και αν είναι ο πνευματικός σου ανώνυμε 5,53 χαρά σε αυτόν τον άνθρωπο,χαρά και σε σένα καλέ μου!Ο Ορθόδοξος λόγος αν δεν είναι αρτυμένος με αγάπη(σεβασμός,διάκριση)δεν έλκει.Απωθεί.Πιθανότατα να είναι ο π.Ευθύμιος Τρικαμηνάς.Εδώ η ταπείνωση,η διάκριση,ο σεβασμός στους άλλους,η πραγματική αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος1/9/18, 1:36 π.μ.

  Δηλαδη, η σταση ενος εκαστου (ακομη και του γ.ΕΦΡΑΙΜ ) σε θεματα ΠΙΣΤΕΩΣ , δεν πρεπει να ΕΛΕΓΧΘΕΙ οταν εφησυχαζει κινδυνευουσης της πιστεως κατα Μ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ???? Ερωτηση κανω..Συμφωνω απολυτως με την Π.Π ως προς την προσωπολατρεια..Τι αρρωστια ειναι αυτοι αδερφοι?? Δηλαδη , δεν θα πρεπει να ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ (παντα με αγαπη) τον γ ΕΦΡΑΙΜ, τον γ.Α τον γ.Β τον γ.Γ επειδη ετσι παρασυρουμε τον κοσμο , και τον διωχνουμε ( κατα μερικους) ..Μα ειναι σοβαρα πραγματα αυτα?? Και τι εχει η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ αδελφοι?? ΓΕΡΟΝΤΕΣ ,ΠΑΠΠΟΥΛΗΔΕΣ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ , που εχουν το μανδυα του ΓΚΟΥΡΟΥ ?? (κατα π.ΑΜΒΡΟΣΙΟ ΛΑΖΑΡΗ) .Αν θελουν καποιοι ας διαλεξουν να αποχωρησουν απο την αποτειχιση επειδη συμπεραινουν οτι προσβαλλεται ο ΠΑΠΠΟΥΛΗΣ τους !!! Ας διαλεξουν τον παππουλη τους ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ και τους ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΥΤΟΥ !!! Ας το προσεξουμε λιγακι γιατι κι αυτο δεν απεχει πολυ απο την ΑΙΡΕΣΗ..Μη γενοιτο να καταντησουμε ετσι..Ας θυμηθουμε λιγο το παραδειγμα του ΑΓ.ΣΥΜΕΩΝ του ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ που μετα την παραιτηση του απο την ηγουμενια του, ανακοινωσε στους μοναχους του οτι αν στο μελλον δεν σας διδασκω την ΠΙΣΤΗ και τα ΔΟΓΜΑΤΑ , ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΑΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΜΕΝΑ !!!! ( συγχωρεστε με παρακαλω αν λεω ανακριβειες και διορθωστε με , αν καποιος το ξερει ακριβως)..Συνεπως: Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο Ν.ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ αλλα οχι ο γεροντας, ο παππουλης,ο πατερ, ο πνευματικος,γιατι ετσι υπαρχει κινδυνος ιεροκατακρισης ,καταλαλιας , και δηθεν τυφλου παλαιοημερολογιτικου φανατισμου !!! Οποιος ανθρωπακος δηλ.ΤΟΛΜΗΣΕΙ να ΕΛΕΓΞΕΙ τον καθε ""ΣΤΑΡΕΤΣ"" για ζητηματα πιστεως ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ απο καποιους βαφτιζεται φανατικος ΓΟΧ , παραταξιακος , κι ενα καρο ΤΑΜΠΕΛΕΣ που ΒΟΛΕΥΟΥΝ τον ΠΑΠΠΟΥΛΙΣΜΟ !!! Ρε παιδια αληθεια, ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ ΑΥΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ??? ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΑΤΕΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ??: ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΚΙ ΕΓΩ !!! Μηπως αποτειχιστηκανε μερικοι , κι εχουν ακομη τις συνηθειες του παρελθοντος ΠΡΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ, και ΔΕΝ θελουν να τις ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ??: Μηπως εξισωνουμε τους ΑΓ.ΠΑΤΕΡΕΣ με τους παππουληδες μας , και τους εχουμε κανει ΑΓΙΟΥΣ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ τους ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΕΙ (και μακαρι) ο ΘΕΟΣ??? Μηπως εχουμε αλλαξει λιγο τις προτεραιοτητες μας ,και βαδιζουμε συμφωνα με τις οικουμενιστικες συνηθειες ετων , οντας ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΙ??? Παρακαλω , ας το δουμε λιγο ο καθενας μας ξεχωριστα αυτο..Και μια τελευταια παρακληση προς Π.Π ή κκ.ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ή κκ.ΡΙΖΟ ή κκ.ΣΑΚΑΛΑΚΗ ή τον οποιονδηποτε αδερφο , ας μας οικοδομησει κι εμας αναρτωντας ενα αρθρο με θεμα τον ΠΑΠΠΟΥΛΙΣΜΟ - ΓΕΡΟΝΤΙΣΜΟ για να ΩΦΕΛΗΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ....Ευχαριστω εκ των προτερων!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.