Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Η μαρτυρική πορεία και το τέλος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου


Ένας σοφός εἶπε: “Αν είναι να ζεις για τον εαυτό σου, καλύτερα να μην γεννιέσαι”.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε για να ζει για τους άλλους, ακόμη και στις επικίνδυνες και πιο σκοτεινές μέρες του".
Βασανιζόμαστε τον περισσότερο χρόνο της ζωής μας πασχίζοντας να αρέσουμε στους άλλους, κι αυτό μας οδηγεί σε επίγεια κόλαση. Στον αντίποδα κάποιοι βασανίζονται οδυνηρά για να αρέσουν στον Θεό, έστω κι αν αυτό στοιχίζει την καθημερινή τους ηρεμία ή ακόμη και την ζωή τους. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι ανάμεσα στους δεύτερους.
Με αφορμή την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου (τιμάται στις 27/1),

Μιά απλή «ανάγνωση» του Τόμου της Αυτοκεφαλίας


 

    Πρό δύο μηνῶν περίπου, ἀλγεινή ἐντύπωση μοῦ προκάλεσε ἡ εἴδηση ὅτι ὁ Τόμος τῆς Αὐτοκεφαλίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας καλλιγραφήθηκε ἀπό Ἁγιορείτη, καί θέλησα γιά λόγους συνειδήσεως, ὡς Ἁγιορείτης κι ἐγώ, ἄν καί ἀνάξιος, νά γράψω κάτι γιά τό θέμα αὐτό, ὡς ἕνα μικρό ἀντίβαρο στήν παραπάνω εἴδηση. Διάβασα λοιπόν τό κείμενο τοῦ Τόμου, μετά τή δημοσίευσή του [1], καί ἔγραψα τότε τίς παρακάτω παρατηρήσεις, ἀλλά δέν τίς δημοσίευσα τελικά, περιμένοντας νά γράψουν καί νά μιλήσουν ἄλλοι, οἱ πλέον ἁρμόδιοι καί ἐνδεδειγμένοι. Κατά τό διάστημα πού μεσολάβησε, εἰπώθηκαν καί γράφτηκαν πολλά σχετικά μέ τόν Τόμο, καί δέν θά ἔπιανα νά συμπληρώσω τό παρόν, ἄν δέν εἶχε γίνει πρόσφατα γνωστό ὅτι 4-5 Ἁγιορειτικές Μονές φάνηκαν θετικές στήν πρόσκληση τοῦ Ἐπιφανίου πρός τήν Ἱερά Κοινότητα νά στείλη ἀντιπροσωπία στό Κίεβο γιά τήν ἐνθρόνισή του [2], καί ὅτι 2 ἤ 3 Ἁγιορεῖτες, μεταξύ τῶν ὁποίων καί ἕνας ἡγούμενος (ὁ Γέροντας τοῦ ἱερομονάχου πού καλλιγράφησε τόν Τόμο)

Από το Ιράκ έως τις ΗΠΑ το «γαϊτανάκι» των αντιδράσεων για την ουκρανική αυτοκεφαλία

Παγκόσμια είναι η εμβέλεια των αντιδράσεων για την ουκρανική αυτοκεφαλία. Η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει μια εκκλησία που δεν αναγνωρίζεται σχεδόν από κανέναν και να δώσει τον τόμο της αυτοκεφαλίας στον Επιφάνιο, — που είναι ο νέος ηγέτης της — προκαλεί αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη από ανθρώπους που φοβούνται για τη διάσπαση της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου.

Κοπέλια του Σουλτάνου;

Πρόσκληση Ερντογάν σε Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να παραστεί στο δείπνο με Τσίπρα


Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα γίνει το σημερινό δείπνο στην Άγκυρα προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την πρωτοβουλία να τον καλέσει με τον ίδιο να ανταποκρίνεται θετικά.

Σε μια κίνηση έκπληξη προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Άγκυρα για να βρεθεί στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε η τουρκική προεδρία προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, φυσικά, ανταποκρίθηκε θετικά και ήδη ο κ. Βαρθολομαίος ταξιδεύει για την Άγκυρα, ώστε να είναι παρών στο δείπνο, στο «παλάτι» του Ερντογάν.
Είναι η πρώτη φορά που, σε παρόμοια επίσκεψη, η Άγκυρα προσκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίσημο δείπνο το οποίο παρατίθεται προς τιμήν Έλληνα πρωθυπουργού.
Στο δείπνο, έχουν προσκληθεί και ο πρώην εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσης Βακουφίων Λάκης Βίγκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στέλιος Πούλαδος και ο πρόεδρος του Ρωμαίικου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης τον Γιώργο Θεοδωρίδη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ