Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Άγιος Σέργιος του Ραντονέζ ο Θαυματουργός

    Ο όσιος Σέργιος ήταν ο δεύτερος από τους τρεις υιούς ευσεβών βογιάρων, του Κυρίλλου και της Μαρίας, οι οποίοι διεκρίνοντο γιά τον πλούτο και την ισχύ τους στην ηγεμονία του Ροστώφ.
Λίγες ημέρες πριν από την γέννησι του αγίου, ο Θεός με σημείο προεμήνυσε την μελλοντική δόξα του δούλου Του. Μία Κυριακή φώναξε δυνατά τρεις φορές κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας μέσα από την κοιλιά της μητέρας του. Γεννήθηκε το 1314 και οι γονείς του στό βάπτισμα τον ονόμασαν Βαρθολομαίο. Το σκεύος αυτό της Αγίας Τριάδος τις Τετάρτες, τις Παρασκευές και όταν η μητέρα του κρεοφαγούσε, δεν θήλαζε το μητρικό γάλα.

Σε ηλικία επτά ετών, ο Βαρθολομαίος εστάλη από τους γονείς του να μάθη γράμματα. Παρ’ όλη όμως την επιμέλειά του, δεν προόδευε και με πολλά δάκρυα ζητούσε την θεία βοήθεια. Του συνέβη τότε κάτι παρόμοιο με τον Σαούλ (βλ. Α΄ Βασ. κεφ. 9). Μία ημέρα ο πατέρας του τον έστειλε να βρή τα χαμένα τους άλογα και ο Βαρθολομαίος συνάντησε έναν ιερομόναχο, που προσευχόταν κάτω από μία βελανιδιά. Με απλότητα τού είπε την δυσκολία του

Το πάθημα του χωρικού


Άγιος Σέργιος του Ραντονέζ

– Η μνήμη του τιμάται στις 25 Σεπτεμβρίου



   Ὁ ὅσιος Σέργιος τοῦ Ραντονέζ (1314-1392) ντυνόταν πάντοτε φτωχικά. Γι’ αὐτό δέν τόν ἀναγνώριζαν οἱ ἐπισκέπτες.
Κάποιος χωρικός ἀπό ἕνα μακρινό χωριό ἄκουγε πολλά γιά τόν ὅσιο. Ἐπιθύμησε λοιπόν νά τόν δεῖ. Ἦρθε στή μονή καί ἄρχισε νά ρωτᾶ, ποῦ θά τόν συναντοῦσε. Τοῦ εἶπαν ὅτι βρισκόταν στόν κῆπο. Πῆγε στόν κῆπο καί εἶδε ἕναν ἁπλό μοναχό, ντυμένο μ’ ἕνα ροῦχο γεμάτο μπαλώματα, νά σκάβει τή γῆ. Ὁ χωρικός σκέφτηκε ὅτι τοῦ εἶπαν ψέμματα. Περίμενε νά δεῖ ἕνα λαμπροφορεμένο ἡγούμενο μέσα σέ δόξα καί τιμή.
Γύρισε λοιπόν στό μοναστήρι καί ἄρχισε νά παρακαλεῖ:
– Πέστε μου, ποῦ εἶναι ὁ γέροντας; Ἦρθα ἀπό πολύ μακριά καί θέλω νά τόν δῶ καί νά πάρω τήν εὐχή του.
Οἱ ἀδελφοί τοῦ ἀπάντησαν:
– Αὐτός πού εἶδες στόν κῆπο εἶναι ὁ ὅσιος πατέρας μας.
Ὁ χωρικός ἔμεινε ἀπαρηγόρητος. Στενοχωρήθηκε τόσο, πού

Ήρθε κι έδεσε: Φίλης με Άνθιμο Αλεξανδρουπόλεως

Kαι με τη δεύτερη απόφασή του το ΣτΕ νομολογεί ότι το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι ομολογιακό, να απευθύνεται και κατ` ουσίαν να κατηχεί τους ορθόδοξους μαθητές. Το ανώτατο δικαστήριο, απέρριψε τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών γιατί κατά τη γνώμη του αντιβαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην προηγούμενη μάλιστα απόφασή του είχε προχωρήσει σε αναλυτική θεολογική και παιδαγωγική απόρριψη των προγραμμάτων. Να θυμίσουμε ότι με τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών είχε συμφωνήσει η Ιεραρχία τον Ιούνιο του 2017,

Οι Ποιμένες και πιστοί παρέδωσαν τα όπλα, σαν το "Βατραχάκι". Ουδεμία αντίδραση στα συνεχιζόμενα παναιρετικά φληναφήματα περί "Πρώτου"!




Αυστραλίας Μακάριος: Δεν έχουν κάποιοι το πνευματικόν σθένος να αποδεχθώσιν ότι εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία υπάρχει Πρώτος




(Δεῖτε στὸ τέλος τὴν ἱστορία μὲ τὸ Βατραχάκι!)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Φωκά Μεσαχώρου

Καλωσόρισε με θερμούς πατρικούς λόγους πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και την Αυστραλία

*            *              *

“Να έρχεσθε και να επανέρχεσθε, να σκέπτεσθε τη Μητέρα Εκκλησία και να προσεύχεσθε διά το μαρτύριόν Της και διά την μαρτυρίαν Της. Αυτό κάνουμε επιμένοντες να ζούμε και να συνεχίζουμε την ιστορία μας, την παρουσία μας ως Ρωμηοσύνης της Πόλεως αυτής και την χριστιανικήν μαρτυρίαν την οποίαν δίδουμε και μόνον με την παρουσίαν μας εδώ”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά

Η Πανθρησκειαστές εργάζονται, οι Ορθόδοξοι κοιμούνται!

Απίστευτα πράγματα:

Εκκλησία, συναγωγή και τζαμί στον ίδιο χώρο στο Άμπου Ντάμπι




ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ:  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκάλυψαν αυτό το Σαββατοκύριακο τα σχέδιά τους για τη δημιουργία διαθρησκειακού συγκροτήματος με Εκκλησία, Τζαμί και συναγωγή στο Άμπου Ντάμπι.
    Η ανακοίνωση της δημιουργίας τω τριών τόπων λατρείας με την ονομασία Abrahamic Family House έρχεται λίγο καιρό μετά την πρώτη επίσκεψη του Πάπα στον Περσικό Κόλπο κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη σύμφωνο για