Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

«Οποία έσται και η εσχάτη λαμπρότης της Κτίσεως»



Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος 
–Ηθικός πρώτος– ε΄

Τοῦ Ν. ΣΑΚΑΛΑΚΗ

  
Όποιος Ορθόδοξος επιθυμεί να εποπτεύσει τους εσχατολογικούς χρόνους υπό το φως  των Αγιογραφικών κειμένων, θεολογικά και ερμηνευτικά, πάντοτε επιζητεί τη βοήθεια–συνδρομή των μεγάλων Πατερικών μορφών που διαμόρφωσαν την Ορθόδοξη διδασκαλία και πνευματικότητα στον εσχατολογικό άξονα.
Ο Άγιος Συμεών είναι ο νέος μεγάλος θεολόγος, που προσέγγισε χαρισματικά–βιωματικά το βάθος της Ορθοδόξου πίστεως, όχι μόνο σε επίπεδο προσωπικής τελειώσεως αλλά και σε εσχατολογική προοπτική. Η κοινή εμπειρία της επίσκεψης–φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, οδήγησε τον Άγιο Συμεών, τον Προφήτη Δανιήλ, τον Ησαΐα, τον Ιεζεκιήλ, τον Ιερεμία, τον Ωσηέ, τον Αμώς, τον Μαλαχία, τον Ιππόλυτο, τον Ειρηναίο, τον Ιωάννη Χρυσόστομο, τον Ιωάννη Δαμασκηνό, τον Κύριλλο Ιεροσολύμων, τον Ανδρέα Καισαρείας, τον Θεόδωρο Στουδίτη, τον Εφραίμ τον Σύρο και τον Κοσμά τον Αιτωλό, να λένε τα ίδια πράγματα στην εσχατολογική προοπτική.

Κυριακή ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ - Σταγιάτες - Συλλειτούργησαν ο π. Ευθύμιος με τον π. Σπυρίδωνα

   
         Σήμερα στὸ Μοναστηράκι Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Σταγιατῶν, συλλειτούργησε μὲ τὸν π. Εὐθύμιο, ὁ π. Σπυρίδων ἕνας ἀπὸ τοὺς ἀποτειχισμένους ἱερεῖς ἀπὸ τὰ Σφακιὰ τῆς Κρήτης. Στὸ τέλος μάλιστα μίλησε ἀπὸ καρδίας, ἀπευθύνοντας ἕνα χαιρετισμὸ στοὺς πιστούς.
     Εὐχόμαστε ὁ Κύριος νὰ τὸν ἐνδυναμώνει στὸν ἀγώνα ποὺ διεξάγει ὁλομόναχος ἐκεῖ στὴν Κρήτη μὲ τὴν συμπαράσταση τῆς πρεσβυτέρας του ἀναπαύοντας ταπεινὰ καὶ χαριτωμένα ψυχὲς πού, ἀρνούμενοι νὰ κοινωνοῦν ἀπὸ τοὺς Οἰκουμενιστές, δέχονται ἀπὸ τὰ χέρια του τὰ χαριτόβρυτα θεῖα Μυστήρια. 


Παράπονο κεκοιμημένων στον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη!


Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης
(1912-1998)


    Όταν είχα γίνει ιερεύς, σκέφθηκα να μην μνημονεύω τους συγγενείς μου, παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ. Έγραψα πρόχειρα τα ονόματά τους μ’ ένα μολύβι και τα έβαλα εις τον ιερόν, μαζί με άλλα ονόματα που είχαμε, να τα μνημονεύει ο Γέροντας μου, ο π. Νικηφόρος.
Έτσι, πέρασαν αρκετές ημέρες και ήμουν σίγουρος ότι μνημονεύονται τα ονόματα.
Ένα βράδυ, βλέπω εις τον ύπνο μου γερόντια, γριούλες, τους συγγενείς μου, όλους αυτούς που είχα γράψει πρόχειρα εις το χαρτί, να με πλησιάζουν και να μου λένε:

Είναι ένα και το αυτό

    «Με τις προσευχές και την ελεημοσύνη τους, για τους κεκοιμημένους, οι Χριστιανοί φανερώνουν τη σχέση ανάμεσα σ’ αυτόν τον κόσμο και στον επερχόμενο. Η Εκκλησία στον κόσμο τούτο και η Εκκλησία στον άλλο κόσμο είναι ένα και το αυτό –ένα σώμα, μία ύπαρξη– όπως η ρίζα ενός δένδρου, κάτω άπω τη γη, συγκροτεί έναν ενιαίο οργανισμό με τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου πάνω από τη γη.

Διάσπαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας:

 Πέντε λόγοι για τους οποίους δεν είναι απλά μια «μάχη του ράσου»

Του Άγγελου Ρούσσου 


     Μόσχα εναντίον Φαναρίου, Βαρθολομαίος κόντρα σε Κύριλλο και αλήθεια ποιος ενδιαφέρεται;;
    Ο μέσος αναγνώστης της ιστορίας που συγκλονίζει τον Ορθόδοξο κόσμο θεωρεί πως πρόκειται για μια ακόμη θεολογική διαμάχη και αδιαφορεί.
      Κι όμως είναι κάτι παραπάνω από την “μάχη του ράσου”…
    Καταρχάς η αντιπαράθεση που έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες είναι μέρος της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή καλύτερα Ρωσίας-ΗΠΑ.
    Η προσπάθεια για την ανεξαρτησία της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας ενισχύθηκε το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και οι αυτονομιστές της Ρωσίας κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας στην ανατολική Ουκρανία.

Βαθαίνει το «ρήγμα»

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως σχισματικό 


Ο Βαρθολομαίος «αναγνώρισε τους σχισματικούς
και εντάχθηκε και ο ίδιος στο σχίσμα».


  Σχισματικό είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς αναγνώρισε τους σχισματικούς και εντάχθηκε και ο ίδιος στο σχίσμα, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.
   Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης είναι σχισματικός, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, όπως μεταδίδει το Sputnik.
   Σύμφωνα με τον Ιλαρίωνα, με την απόφαση να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην μη κανονική εκκλησία στην Ουκρανία, ο Βαρθολομαίος «αναγνώρισε τους σχισματικούς και εντάχθηκε και ο ίδιος στο σχίσμα».

Πανθρησκεία: Ορθόδοξοι Μητρoπολίτες... προσεύχονται σε μουσουλμανικό νεκροταφείο (βίντεο)



Την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετέβη αεροπορικώς στην Τραπεζούντα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στην ανακαινισμένη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Ματσούκα.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ταξίδι συνόδευαν μεταξύ άλλων και οι Μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Γέροντας Πέτρος.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με το romfea.gr, ο Μητροπολίτης Δράμας, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Διονυσίου, επισκέφθηκαν ένα μουσουλμανικό νεκροτατείο στην Τραπεζούντα.

Εκεί μαζί με τον Ιμάμη της περιοχής προσευχήθηκαν για τον παππού, του γνωστού Επιχειρηματία Εφκάν Μπασκάν, ο οποίος έφυγε την περασμένη χρονιά από την ζωή.
Να αναφερθεί ότι τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όσο και οι Άγιοι Αρχιερείς, διατηρούν χρόνια τώρα πολύ καλές σχέσεις με τον Τούρκο Επιχειρηματία. 


Πρίν έρθει η Πανθρησκεία και ο αντίχριστος, ο...οικουμενισμός!

  π. Αθανάσιου Μυτιληναίου


    «Ὁ οἰκουμενισμός, νά ξέρετε παιδιά, εἶναι ὁ τελευταῖος πρόδρομος τοῦ ἀντιχρίστου, γιατί, ὅταν θά γίνει...
     μία ἰσοπέδωση θρησκευτική καί πολιτική-κυβερνητική, θά ὑπάρξει ἕνας μόνο, πού θά κυβερνήσει τόν κόσμο. Αὐτός ὁ ἕνας, κατά τήν Ἁγία Γραφή καί τούς Πατέρες, 
    θά εἶναι ὁ ἀντίχριστος. Ἔτσι, ὁ οἰκουμενισμός, χωρίς περιστροφές, ἀπό τούς μεγαλύτερους θεολόγους τῆς ἐποχῆς μας χαρακτηρίστηκε ἀντίχριστο σύστημα». 
Δανιήλ, ὁμιλία 5η
 

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 

      
   Εἶναι ἐπί θύραις ὁ οἰκουμενισμός, ἄς τό προσέξουμε αὐτό [ἡ ὁμιλία ἔγινε στίς 6-12-1993].
   Λυποῦμαι πού τά λέγω, ἀλλά πρέπει νά εἰπωθοῦν γιά νά ἑτοιμαζόμαστε καί νά ξέρομε. Τό πρῶτο βῆμα ἡ ἕνωση Ὀρθοδοξίας - Ρωμαιοκαθολικισμοῦ - Προτεσταντισμοῦ. Αὐτοί προσεταιρίζονται τόν Ἰουδαϊσμό - Μωαμεθανισμό, τό δεύτερο βῆμα. Καί αὐτά τά πέντε ἑνωμένα. Καί πᾶμε στό τρίτο βῆμα, πού εἶναι ὅλες οἱ λεγόμενες φυσικές θρησκεῖες, πού εἶναι εἰδωλολατρικές, Βουδισμός κτλ., νά ἑνωθοῦν ὅλα. Αὐτή ἡ λεγόμενη «Ὑπερθρησκεία». 
    Πρίν ἔρθει ὁ ἀντίχριστος θά ὑπάρχει ὁ οἰκουμενισμός. Ὅταν ἔρθει ὁ ἀντίχριστος, θά καταργήσει τόν οἰκουμενισμό, θά καταργήσει ὅλες τίς θρησκεῖες, ὥστε σέ αὐτόν τό ναό τοῦ Θεοῦ, σάν θεός θά καθήσει καί θά πεῖ: «Ἐγώ εἶμαι θεός, δέν ὑπάρχει ἄλλος θεός», θά ἀποδεικνύει μέ ψευδοθαύματα τόν ἑαυτό του ὅτι εἶναι θεός»
(Ἡσαΐας, ὁμιλία 9η).