Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Η Κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακόπτει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές ενέργειες» και «ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων».
Η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) του πατριαρχείου της Μόσχας αποφάσισε σήμερα Τρίτη να διακόψει κάθε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, λόγω των δραστηριοτήτων του στην Ουκρανία.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές ενέργειες και την ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ο κλήρος της Ουκρανικής Ορθόδοξης

Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ: Ένα μεγάλο και πρωτοφανές θαύμα.

    Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων του Ιερού Χρυσοστόμου. Είναι αλήθεια,  ότι πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει  την ζωή και το έργο   ενός τόσου μεγάλου αγίου, όπως του Ιερού Χρυσοστόμου, τον ένα εκ των τριών μεγάλων Ιεραρχών. Υπήρξε μία από τις  ηρωικότερες πατερικές μορφές της εκκλησίας μας. Υπήρξε αναντικατάστατος και μοναδικός.  Μέγας σαν ιεράρχης, μέγας σαν διδάσκαλος, μέγας σαν Πατριάρχης. Γι αυτό θα παραμείνει  για πάντα το χρυσό διαμάντι, το χρυσό στόμα,  το χρυσό κόσμημα της Ορθοδοξίας μας.

H ζωή του ήταν συγκλονιστική αλλά το ίδιο αξιοθαύμαστα και μοναδικά ήταν και τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την κοίμησή του και ιδίως κατά την ανακομιδή των λειψάνων του.
Στην ορθολογική εποχή μας, δείχνουν απίστευτα αυτά που συνέβησαν για να γίνει η μεταφορά των ιερών λειψάνων του από τα Κόμανα, τον τόπο της εξορίας του,  στην Κωνσταντινούπολη. Η  επιστολή όμως, του αυτοκράτορα Θεοδοσίου δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την αλήθεια των γεγονότων που διεδραματίστηκαν κατά τον χρόνο της ανακομιδή του.
Είναι γνωστό, ότι  ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είχε μαρτυρικό τέλος κατά την διάρκεια της 3ης εξορίας του. Εκοιμήθη στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ στα Κόμανα του Πόντου μετά από φρικτές ταλαιπωρίες. Σχεδόν αμέσως, όμως μετά την αγία κοίμησή του, άρχισε η αποκατάσταση της αλήθειας και οι ένοχοι τιμωρήθηκαν σχεδόν όλοι. Κύριος πρόξενος για τα τόσα μαρτύριά του και τις εξορίες του ήταν η βασίλισσα Ευδοξία, σύζυγος αυτοκράτορα Αρκαδίου, την οποία ήλεγξε ο ο Ιερός Χρυσόστομος για τις αδικίες που διέπραττε και η οποία μαζί με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο, τον κυνήγησε   μέχρι τον θάνατό του.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αμέσως μετά την κοίμησή του στα Κόμανα της Καππαδοκίας, οι μαθητές του επήγαν στην Ρώμη, όπου Πάπας ήταν ο Αγιος Ιννοκέντιος και βασιλεύς ο αδελφός του Αρκαδίου, ο Ονώριος και τους διηγήθηκαν όλα τα μαρτύρια που υπέστη ο Αγιος

Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;

Έρχεται φιάσκο στην Ιεραρχία!



–«Ξερνάει» κλήρος και λαός την συμφωνία της ντροπής 

–Οι πρωτοφανείς (αν)ισορροπίες και οι πραγματικοί λόγοι ανησυχίας του Φαναρίου

Το γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο πως αυτό που συμφώνησαν Τσίπρας-Ιερώνυμος μοιάζει με “Συμφωνία της Βάρκιζας”, δηλαδή συμφωνία παράδοσης των όπλων της Εκκλησίας στην Πολιτεία.
Πολλοί Μητροπολίτες έχουν επισημάνει τα προβλήματα της συμφωνίας επί της ουσίας χωρίς κραυγές και τσιτάτα αντιδρώντας μαζί με τους κληρικούς στα όσα έφεραν στο προσκήνιο μετά από μακροχρόνιες μυστικές διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.
Το κλίμα στην Ιεραρχία είναι βαρύ. Την Παρασκευή ο κ. Ιερώνυμος θα βρεθεί ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό μπροστά σε σοβαρές και ισχυρές αντιδράσεις, που ούτε με τους

Και όμως: Μέσα στο σκότος που μας περιβάλλει, το φως των Πατέρων λάμπει τόσο, όσο ποτέ


   «“που γὰρ ἐπλεόνασε ἡ ἁμαρτία, ὑπερεπερίσσευσεν ἡ χάρις”,    ν  δ έ χ    τὴν χάριν».
  (Μ. Βασίλειος, Προτρεπτικὴ εἰς τὸ ἅγιον βάπτισμα, ὁμ. γ΄)

Tοῦ Ἀδαμάντιου Τσακίρογλου

        Ὅταν γράφει κανεὶς καὶ ξαναγράφει γιὰ τοὺς καιροὺς ποὺ ζοῦμε, ἔχει τὸ συναίσθημα, ὅτι ἔχει καταντήσει γραφικός, ὅτι πιὰ ἀπογίναμε Κασσάνδρες. Καὶ ὅμως: Οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας αὐτὸ μᾶς δίδαξαν νὰ κάνουμε, ἀκόμα κι ἂν οἱ περισσότεροι σιωποῦν. Οἱ καιροί μας —πρέπει νὰ χιλιοειπωθεῖ— εἶναι καιροὶ ἐσχατολογικοί.
Ὁ κύκλος ποὺ ἄνοιξε μὲ τὴν Βαυαροκρατία καὶ ὑπέταξε τὴν Ἐκκλησία στὸ κράτος, κλείνει μὲ τὸν χειρότερο τρόπο. Οἱ ὑποτιθέμενοι ποιμένες Της κατήντησαν κυνάρια ποὺ γαυγίζουν καὶ ἀγωνίζονται γιὰ τὰ ψίχουλα τῆς δημοσιοϋπαλληλικῆς τραπέζης, ἐνῶ σιωποῦν καὶ ἀρνοῦνται τὸ κάλεσμα τοῦ πλουσιοπάροχου τραπεζιοῦ ποὺ ἑτοίμασε ὁ Κύριος γιὰ ὅλους ἐμᾶς.
Ἡ κοινωνία ἀπὸ κοινωνίας ἀνθρώπων κατάντησε ἕνα μείγμα διαστροφῆς, καλοπέρασης, καὶ ἀνηθικότητας μὲ πρωτοπόρους τὸν ἐγωϊσμὸ καὶ τὸν ναρκισσισμό. Εἶναι πιὰ τόσο ἄδεια, ὥστε τὰ σκυλιὰ καὶ τὰ γατιὰ ἔχουν καλύτερη μοίρα καὶ ἀπολαμβάνουν μεγαλύτερης ἀγάπης ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους.
Ἡ κρατικὴ καὶ κοινωνικὴ ἀδικία ἔχει ξεπεράσει κάθε ἱστορικὸ προηγούμενο καὶ ἡ πορεία πρὸς τὴν πλήρη ὑποταγὴ τοῦ ἀνθρώπου στὸν ὁλοκληρωτικὸ ἔλεγχο μὲ ἀποτέλεσμα τὴν θυσία

Απαξιωτική η αδιάλογη συμπεριφορά του Κράτους προς την ορθόδοξη Ιεροσύνη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   H Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων στέκεται αλληλέγγυα στους Ιερείς της Εκκλησίας μας, αντιμετωπίζοντας κριτικά τον πολιτικό κρατικισμό. Η «συμφωνία» ή «πρόθεση συμφωνίας», που μεταφέρεται μέσω του Μακαριωτάτου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για περαιτέρω συζήτηση και απόφαση, δεν αποδεικνύεται ως προϊόν προηγηθείσας διαλογικής συμπεριφοράς.

Πατριαρχείο Σερβίας: “Μη δεσμευτική για την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία η απόφαση της Κωνσταντινούπολης να αποκαταστήσει και να αναγνωρίσει δύο αρχηγούς σχισματικών στην Ουκρανία”

Δήλωση της Ιεράς Συνέλευσης των Επισκόπων για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια
Αντίθετη η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στις ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Το Συμβούλιο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση του αναθέματος στη σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «αβάσιμη». «Το Συμβούλιο καταρχάς εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έλαβε μια αβάσιμη απόφαση να αποκαταστήσει και να αναγνωρίσει δύο αρχηγούς σχισματικών στην Ουκρανία — τον Αρχιεπίσκοπο Φιλάρετο Ντενισένκο και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτις»,

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: "αν δεν συμβούν οι δοκιμασίες στους αγίους δεν αποκαλύπτεται ο πλούτος της ψυχής τους"


"Ο Θεός είπε στον Ιώβ· ‘σε μεταχειρίστηκα έτσι όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά για ν’ αναδειχθείς δίκαιος". Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ἰωάννης Χρυσόστομος -St. John Chrysostom_Святой Иоанн Златоуст_წმიდა იოანე ოქროპირი_1
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως
Εορτάζει στις 13 Νοεμβρίου
Κοιμήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 στα Κόμανα του Πόντου
Αυτός με την πάγχρυση διδασκαλία του σαγήνευσε πολλά έθνη και τα έφερε στην πίστη του Χριστού. Γι’ αυτό και οι θείοι Απόστολοι φάνησαν οφθαλμοφανώς σε αυτόν, ως ισαπόστολο, τόσες και τόσες φορές, ο Πέτρος και Ιωάννης δύο φορές….
Ο ιερός Χρυσόστομος αγάπησε όσο κανείς άλλος στην ιστορία της Εκκλησίας τον απόστολο Παύλο. Γι’ αυτό είχε μεγάλη επιθυμία να ερμηνεύσει τις επιστολές του Αποστόλου και επεδόθη με μεγάλη προθυμία στο έργο αυτό. Παρακάλεσε λοιπόν τον Θεό να του αποκαλύψει, για να βεβαιωθεί, εάν η ερμηνεία των επιστολών ήταν αρεστή στον Παύλο. Κάποιος αυλικός άρχοντας έπεσε άδικα σε δυσμένεια, απολύθηκε από τον βασιλιά