Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Για τη νηστεία (Γέροντας Ευστράτιος Γκολοβάνσκι)

    Η σωματική νηστεία είναι ένα βοηθητικό μέσο που μας χορηγεί η Εκκλησία μας, προκειμένου να ελευθερωθούμε από τα πάθη. Αν η νηστεία δεν συντελεί στην κάθαρση της καρδιάς από τα πάθη, τότε είναι μάταιη και ανώφελη.

    Αλήθεια, τι νόημα έχει το να αποφεύγει κανείς κάποιες τροφές και ταυτόχρονα να επιδίδεται ανεξέλεγκτα σε διάφορες κακίες και αμαρτίες, που μολύνουν την ψυχή; Σε μια τέτοια μολυσμένη ψυχή δεν πρόκειται ποτέ να αναπαυθεί το Πνεύμα του Θεού. Απεναντίας, ο άνθρωπος που και το σώμα του ταπεινώνει με τη νηστεία των τροφών και την ψυχή του καθαρίζει με τη «νηστεία» των παθών –αυτή είναι η

Ο ψηφιακός κόσμος κατάπιε τον πραγματικό

Χάθηκε η πραγματικότητα. Την έχει δει κανείς; –Ο ψηφιακός κόσμος κατάπιε τον πραγματικό


    Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας και εμείς βουλιάζουμε μέσα σε αυτήν. Η ανθρώπινη επαφή έχει χαθεί. Ποια δεν υπάρχουν πρόσωπα αλλά κινητά. Ο πραγματικός κόσμος εξαφανίζεται και ο εικονικός παίρνει τη θέση του. Αυτό ακριβώς παρουσιάζει γλαφυρά ο Π. Νικόλας στο ακόλουθο κείμενο που δημοσιεύτηκε στο agiameteora-friends.net.

Γνωρίζετε ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει 4 χρόνια ζωής του, κοιτάζοντας προς τα κάτω στο κινητό του;
Κάπως ειρωνικό, έτσι δεν είναι;
Πώς αυτές οι οθόνες αφής μπορούν να μας κάνουν να χάνουμε επαφή με την πραγματικότητα;
Αλλά είναι να απορεί κανείς σε έναν κόσμο γεμάτο με iMac, iPads και iPhones, τόσα πολλά «i» (από το εγώ), τόσα πολλά selfies, δεν είναι αρκετό πια σε μας το «εμείς».

Ο Άγιος Μεγαλομαρτύς Ιάκωβος ο Πέρσης και το Μέγα μαρτύριο που υπέστη

 († 27 Νοεμβρίου)

Σχετική εικόνα

   «Ο άγιος Ιάκωβος ήταν επί των βασιλέων Ονωρίου και Αρκαδίου, χριστιανός από γονείς χριστιανούς, κατοικούσε στην πόλη Βηθλαβά, στη χώρα των Ελουζησίων, από γένος έντιμο και λαμπρό, και ετιμάτο πολύ από τον βασιλιά Ισδιγέρδο. 

      Γι’  αυτόν τον λόγο, επειδή δηλαδή τον αγαπούσε πολύ ο βασιλιάς των Περσών, απομακρύνθηκε από την πίστη των Χριστιανών και ακολούθησε τον βασιλιά, οδηγούμενος έτσι στην απώλεια με την άρνηση του Χριστού. Όταν όμως η μητέρα του και η σύζυγός του διέκοψαν την κοινωνία τους με αυτόν, διότι προτίμησε την αγάπη του βασιλιά από την αγάπη του Χριστού, και για την πρόσκαιρη δόξα επέλεξε την αιώνια ντροπή και κατάκριση – κάτι που του το μήνυσαν με γράμματα που του έστειλαν – πληγώθηκε στην ψυχή και

Στα καίρια θέματα Πίστεως ασύδοτος, στα θέματα εξουσίας και Πρωτείων αυστηρότατος!


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
 ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος 

Την αυστηρή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το orthodoxia.info, αποκαλύπτοντας πως εδώ και ενάμισι χρόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ενημερώσει την Κυβέρνηση πως το Φανάρι είναι ενάντια σε κάθε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος.
Στην δισέλιδη επιστολή που απευθύνεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την 1η Αυγούστου 2017 έθεσε τον πρωθυπουργό ενώπιον των ιστορικών του ευθυνών ξεκαθαρίζοντας του πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί

Έσχατα χρόνια. Οι Ποιμένες συμβιβάζονται με την Παναίρεση. Απλανής Οδηγός μας πλέον τα κείμενα των Αγίων Πατέρων

Θαυμαστό όραμα για την αξία των Πατερικών βιβλίων




Πώς οι δαίμονες τρέμουν όταν οι πιστοί μελετούν πατερικά βιβλία

Όραμα του γέροντα Σωφρόνιου (μαθητού του οσίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκυ)

Το μοναστήρι του Νιαμέτς ήταν για την Μολδαβία ό,τι και το μοναστήρι της Άγιας Τριάδος στην Ρωσία, ό,τι της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου για την Ουκρανία, ό,τι το Άγιον Όρος για την Ελλάδα. Για πέντε αιώνες ήταν το κέντρο της θρησκευτικής διαφώτισης στην Μολδαβία. Από εκεί βγήκε ο περίφημος μολδαβός γέροντας Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ, ιδρυτής και πατέρας του θεσμού των γερόντων στη Ρωσία στους έσχατους καιρούς.
Εκεί ένας από τους πολλούς μαθητές του οσίου Παϊσίου, ο Σωφρόνιος, που εκείνη την εποχή ήταν ηγούμενος, όντας πνευματικός άνθρωπος και αυστηρός ασκητής, είδε ένα όραμα...
Μία νύχτα, νομίζοντας πως πλησίαζε να ξημερώσει, ο Σωφρόνιος βγήκε από την πύλη του μοναστηριού και κοίταξε προς την εξωτερική πύλη, εκεί που σήμερα βρίσκεται το αγίασμα. Εκεί είδε ένα άνθρωπο που ήταν μαύρος στην όψη και φοβερός στο θέαμα.
Φορούσε στρατιωτικό μανδύα και φώναζε δυνατά, όπως κάνουν οι αξιωματικοί όταν δίνουν διαταγές στους στρατιώτες. Τα μάτια

Όπισθεν ολοταχώς Τσίπρας και Ιερώνυμος (;)

 – Τρόμαξαν από τα γκάλοπ και τις αντιδράσεις


Τσίπρας – Ιερώνυμος: -Στις ελληνικές καλένδες η συμφωνία για την περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις για την εκκλησιαστική περιουσία και το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.

Υπό το βάρος των ισχυρών αντιδράσεων σε όλα τα επίπεδα αλλά και των μυστικών γκάλοπ που καταγράφουν την οργή των πολιτών, Αλ. Τσίπρας και Ιερώνυμος ανέκρουσαν πρύμναν.

Θα πνίξουν το Μαξίμου τα μαύρα ράσα…


Του Σωτήρη Τζούμα


Για την Εκκλησία υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με παρόμοιες διενέξεις με την Πολιτεία στο παρελθόν, αλλά τις αντιμετώπισε εν σώματι.
Από το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου 2018, μετά το αναπάντεχο κοινό διάγγελμα Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κατά το οποίο ανακοινώθηκε η «μυστική συμφωνία» ανάμεσα στον κ.Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ως δήθεν «ιστορική συμφωνία»,μπήκαμε σε έναν περίεργο αστερισμό που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει.
Για την Εκκλησία υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με παρόμοιες διενέξεις με την Πολιτεία  στο παρελθόν, αλλά τις αντιμετώπισε εν σώματι.
Η Εκκλησία -Αρχιεπίσκοπος, Μητροπολίτες, κλήρος και