Ἐφραίμ: «Όταν δεν μνημόνευε (ο γέροντάς μου) φανερά τον» Οικουμενιστή «Αθηναγόρα, η Χάρις ερχόταν μετ' εμποδίων»!


Συνεχίζει να προκαλεί ονομάζοντας «αναρχικούς» και «αντάρτες» τους μοναχούς που αντιδρούν στην ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟ Σύνοδο!


Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο 

Βαριά η οικουμενιστική "παρακαταθήκη" που παίρνει από τον Οικουμενιστή Πατριάρχη ο γ. Εφραίμ! Ἀλλὰ θὰ τὴ  διεκπεραιώσει! Είναι οικουμενιστικό παλικάρι!

Μετά την αίσια έκβαση της πολύκροτης υπόθεσης "του Βατοπαιδίου" και την παμψηφεί αθώωση, μετά από πρόταση της Εισαγγελέως, τόσο του Ηγουμένου Εφραίμ όσο και των άλλων κατηγορουμένων, ο Ηγούμενος Εφραίμ πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του εκτός ελλαδικού χώρου προς τον Ηγουμενο και Επίσκοπο του Αγίου Όρους, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σε ομιλία του προς τους πιστούς, με την άδεια και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευλογία της υπαγωγής του Αγίου Όρους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για εκείνους που στρέφονται κατά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Κρήτη.
Τον Γέροντα Εφραίμ και τους Συνοδούς του, Ιερομόναχο Ευδόκιμο και Μοναχό Αρσένιο Βατοπαιδινούς, δέχθηκε με πατρική στοργή και εγκαρδιότητα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο Φανάρι, την Κυριακή Δ' των Νηστειών. Στην επικοινωνία μαζί τους ενημερώθηκε για την έκβαση της δίκης στην οποία όπως είναι γνωστό αθωώθηκαν. Συγκεκριμένα ο Γέροντας Εφραίμ τόνισε συγκινημένος πως αυτή η απόφαση λειτούργησε προς δοξαν της Εκκλησίας και παραμυθία του φιλόχριστου λαού χάρη στις προσευχές του οποίου δεν κάμφθηκε από τις σχεδόν δεκαετείς κατηγορίες το γνήσιο φρόνημα του ποιμένος και των λοιπόν πατέρων της Μονής με το μέγιστο φιλανθρωπικό και εκκλησιαστικό έργο.
Το ίδιο απόγευμα ο Ηγούμενος Εφραίμ συμπροσευχήθηκε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ναό του Αγ. Φωκά στο Βοσπορινό Μεσάχωρο όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την προτροπή του Οποίου απευθύνθηκε με εγκάρδια λόγια κατά τη λιτή δεξίωση που ακολούθησε. Προηγουμένως είχαν μιλήσει ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, ο κ. Παύλος Παντελάρας, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και ο Μητροπολίτης Τριπόλεως Θεοφύλακτος, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
Ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε σε βιώματά του Γεροντός του, μακαριστού Ιωσήφ, όταν διαχώρισε τις σχέσεις του από τους ζηλωτές που αρνούνταν να μνημονεύσουν το όνομα του Κανονικού Επισκόπου τους, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Ο Γέροντας Εφραίμ χαρακτήρισε «αναρχικούς» και «αντάρτες» εκείνους τους μοναχούς του Αγίου Όρους που αντιδρούν σήμερα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
«Όταν ο παππούς μας ο Ιωσήφ ο ησυχαστής προσευχόταν, τότε με τους ζηλωτές, που όταν ζούσε, ήταν στο έπακρο και επειδή η κανονικότης της Εκκλησίας ευρίσκεται εις το Φανάρι και τότε απετειχίσθη από τους ζηλωτές άκουσε τόσες ύβρεις και ειρωνείες. Και αυτό που έκανε τότε ήταν μεγάλο τόλμημα διότι όλοι τον θεωρούσαν ως κέντρο της ζηλωτικής παρέας. Παρόλα ταύτα έφυγε και πήγε με τα μοναστήρια. Και δεν θα ξεχάσω στον παπά Εφραίμ τον Κατουνακιώτη που ήταν υποτακτικός του παππού του Ιωσήφ που αυτός είχε ζηλωτή γέροντα και του λέει τι να κάνεις εσύ τώρα και του λέει ο παππούς θα μνημονεύεις μυστικά μέχρι να πεθάνει ο γέροντας. Και μου είπε  και το καταθέτω στην αγάπη Σας, Παιδί μου, μου λέει, εμνημόνευα τότε μυστικά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηναγόρα τότε. Ήταν προκατειλημμένοι οι Αγιορείτες. Μου λέει ότι έβλεπε την μεταβολή της Χάρης των Θείων Δώρων σε κάθε Θεία Λειτουργία, αλλά όταν δεν μνημόνευε φανερά τον Αρχιεπίσκοπο (Πατριάρχη Αθηναγόρα) η Χάρις ερχόταν μετ' εμποδίων, μόλις εκοιμήθη ο γέροντας και άρχισε να μνημονεύει κανονικά τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως τότε η Χάρις ερχόταν άνευ εμποδίων».
Όπως είπε ο Ηγούμενος Εφραίμ στους παρισταμένους αυτό ήταν ένα παράδειγμα, γεγονός οντολογικό, που δεικνύει το μέγεθος και το βάθος και το πλάτος και την αξία της σωστής εκκλησιολογίας.
«Και αυτό που λέει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος εκεί στο Άγιο Όρος μερικοί που αντιδρούν τώρα με τη Μεγάλη Σύνοδο ξέρω ότι είναι αναρχικοί, είναι αντάρτες που έφυγαν από τα μοναστήρια και δυστυχώς υπάρχει μια κρυπτή υπερηφάνεια που ετόνισε ο π. Αγαθάγγελος είναι καρπός του ευσεβισμού.  Οι ευσεβιστές που έχουν αυτή την ακαλλιέργητη κατάσταση μέσα τους και κρίνουν τους πάντες και τα πάντα και νομίζουν ότι αυτοί είναι οι προύχοντες οι πνευματικοί που θέλουν να δώσουν γραμμή στην Εκκλησία. Και δυστυχώς η Εκκλησία πάσχει από αυτούς τους ανθρώπους για αυτό και η σωστή θέση, η σωστή πορεία η σωστή και αυθεντική πατερική γραμμή είναι να ακολουθούμε την Εκκλησία και ότι έχουμε να το λέμε στην Εκκλησία. Και η Εκκλησία φερομένη πατρικά εις τα τέκνα της ακούει και καλή ώρα ο Παναγιώτατος πάντοτε χαίρεται. Και μου έλεγε ο Άγιος Σταυρονικήτα πως με χαρά είδατε (απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο) την ανταπόκριση των Αγιορειτών. Για αυτό και εμείς χαιρόμεθα που είστε εδώ στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, στην Καθέδρα της Ορθοδοξίας. Γι' αυτό δεν Σας αποκρύπτω Παναγιώτατε οτι η Πόλης αυτή παρ' ολο πού ειναι με Μουσουλμάνους, εν τουτοις αισθανόμεθα οτι ειναι η χάρις της Παναγίας διότι αφιερώθη  αυτή επί Κωνσταντίνου Αυτοκράτορος στην Παναγία. Γι΄ αυτό καί ο Θεός, είναι μεγάλο πράγμα το οποίο γίνεται τώρα παρ' όλα τα εμπόδια, τούς πειρασμούς, η χάρις του Θεού θέλει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να είναι στην Κωνσταντινούπολη ... Δεν είναι τυχαίο το ότι το Άγιον Όρος, η έδρα του ασκητισμού δεν υπάγεται στην Ελλαδική Εκκλησία, που θα μπορούσε να υπαχθεί και όμως υπάγεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως που οι γεροντάδες μας, μας έλεγαν, ότι μια ιδιαίτερη ευλογία της Παναγίας είναι ότι το Άγιο Όρος υπάγεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως».