Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Αγία Γραφή και Επικαιρότητα

 (Πρωτοπρ. Θωμάς Βαμβίνης) 

     Δημοσιεύουμε μιά μικρή εἰσήγηση στήν πρώτη φετινή σύναξη τῶν ὑπευθύνων Κληρικῶν τοῦ κατηχητικοῦ ἐνοριακοῦ ἔργου τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου & Ἁγίου Βλασίου καί τῶν λαϊκῶν κατηχητῶν, πού μᾶς ἀνατέθηκε νά παρουσιάσουμε. Ἔχει τήν μορφή ὁμιλίας, ἀπαρτίζεται ὅμως ἀπό ἐπίκαιρους σχολιασμούς αἰχμηρῶν ποιμαντικῶν προβλημάτων, πού γεννιοῦνται ἀπό τήν αἰχμαλωσία σέ πειρασμικούς λογισμούς τῆς ρέουσας κοσμικῆς ἐπικαιρότητας.
    πως φανερώνει ὁ τίτλος τῆς εἰσήγησής μου –«Ἁγία Γραφή καί Ἐπικαιρότητα»– θά μιλήσουμε γιά ἕναν πειρασμό πού μᾶς προσβάλλει μέσα στήν διαδικασία τῆς κατήχησης, γενικά μέσα στήν ποιμαντική πράξη τῆς Ἐκκλησίας. Θέλουμε μέ κάθε τρόπο νά παρουσιάσουμε τήν Ἁγία Γραφή καί ὅλη τήν ζωή τῆς Ἐκκλησίας σάν κάτι τό ἐπίκαιρο. Δέν εἶναι κακός ὁ σκοπός. Πολύ συχνά κακός εἶναι ὁ τρόπος. Σ’ αὐτόν τόν τρόπο θά ἐπικεντρωθοῦμε. Πολύ συχνά, λοιπόν, θέλουμε νά ἐπικαιροποιήσουμε τήν Ἁγία Γραφή ἔχοντας τόν νοῦ μας αἰχμαλωτισμένο στήν νοοτροπία τοῦ κόσμου καί ὄχι στήν ζωή τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία εἶναι ζωή ἀληθινή καί γι’ αὐτό εἶναι πάντα ἐπίκαιρη.

Εκοιμήθη σε ηλικία 93 χρονῶν ο αντι-Οικουμενιστής αγιορείτης μοναχός Ιλαρίων.

   κοιμήθη σὲ ἡλικία 93 χρονῶν ὁ ἁγιορείτης μοναχὸς Ἰλαρίων. Ἦταν σφόδρα ἀντι-Οἰκουμενιστής, εἶχε διακόψει τὸ μνημόσυνο τοῦ ἀρχηγέτη τοῦ Οἰκουμενισμοῦ Πατριάρχη Βαρθολομαίου (ὁ ὁποῖος ἐπισκέπτεται τὸ Ἅγιον Ὄρος). Τὰ περισσότερα χρόνια τὰ πέρασε ὡς ἐξαρτηματικὸς τῶν Ἁγίων Πατέρων ἐπὶ Βέκκου, τῆς Ἱ. Μ. Δοχειαρίου. Δυστυχῶς ἕνας-ἕνας οἱ παλαιοὶ Ἁγιορεῖτες Πατέρες φεύγουν, ἀλλὰ ἐκεῖνοι ποὺ τοὺς ἀντικαθιστοῦν δέχονται καὶ ὑποδέχονται τιμητικὰ τὸν νέον Βέκκο (=Πατριάρχη Βαρθολομαῖο). Κι αὐτὸ εἶναι δυστύχημα.


    Ὁ Γέροντας τελευταῖα, ἀνήμπορος λόγῳ ἡλικίας καὶ ἀσθενειῶν, ζοῦσε στὸν ἅγιο Μάξιμο Καρυῶν, ὅπου τὸν ὑπηρετοῦσε μὲ αὐταπάρνηση ὁ ὑποτακτικός του μ. Δοσίθεος.



Δημοσιεύουμε παλαιότερη ἀνάρτηση γιὰ τὸ Γέροντα ἀπὸ τὸ ἱστολόγιο «Κατάνυξις»:


ΓΕΡΩΝ ΙΛΑΡΙΩΝ:
Η αλήθεια για τους Λατίνους (Καθολικούς) [ΒΙΝΤΕΟ]

     Θέματα της ανάρτησης: Πως να γίνονται οι διάλογοι, να είμαστε απόλυτοι, να είμαστε αληθινοί, να δίνουμε την καλή μαρτυρία, να ελέγχουμε τα κακώς κείμενα.
Στο βίντεο αυτό παρουσιάζουμε μια απλοϊκή διήγηση του γέροντος Ιλαρίωνα από το Άγιον Όρος που θα συγκινήσει κάθε ψυχή. Γίνεται με την απλότητα και την ορθόδοξη εμπειρία του ο γέροντας γνώμονας, γίνεται πυξίδα για να ευθυδρομήσει όποιος αιρετικός αναζητά την αλήθεια καλοπροαίρετα.
    Αναβλύζει με φυσικότητα μέσα από την ψυχή του η απορία, πως γίνονται οι διάλογοι τα συνέδρια και τα συμπόσια, όταν εμείς δεν είμαστε απόλυτοι, αληθινοί να έχουμε το Θεό στις συναντήσεις αυτές. Μας το έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αγαπητός φίλος του ιστολογίου μας με το ακόλουθο σημείωμα:
     “... Ο γέρων Ιλαρίων είναι Άγιος! Ο πατήρ Άνθιμος που αναφέρει είναι ο μακαριστός πνευματικός του Άνθιμος Αγιαννανίτης. Είχα την ευλογία από τον Θεό να κάνω Ανάσταση στο Άγιον Όρος, πριν από περίπου 4 χρόνια, στην Καλύβη του Αγίου γέροντος Γαβριήλ, (που ομολόγησε αυτό που αναρτήσατε για τον οικουμενισμό)! μαζί τους.. ”
     Ένα μικρό σε διάρκεια ντοκουμέντο, αλλά ένα μεγάλο δώρο που αξίζει να το παρακολουθήσουμε με την καρδιά μας.
     Την ευχή τους να έχουμε.  
   
ΓΕΡΩΝ ΙΛΑΡΙΩΝ - Η αλήθεια για τους Λατίνους (Καθολικούς)[ΒΙΝΤΕΟ]


Gerontes Agiou Orous
Ο Γέρων Ιλαρίων αναφέρει μια συζήτηση, που είχε με έναν λατίνο (καθολικό) μοναχό και με ποια επιχειρήματα του έδειξε την αλήθεια της ορθοδοξίας.
Σε αντίθεση με τους διαλόγους και τα συνέδρια, η αλήθεια μπορεί να πληροφορήσει τον άνθρωπο με λίγα λόγια και συγκεκριμένα παραδείγματα.

ΜΟΣΧΑ: ''Σταματάμε την ευχαριστιακή κοινωνία όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μνημονεύσει τους σχισματικούς''

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία συνεδρίαζε στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου.
Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε διεξοδικά με την πρόσφατη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η Εκκλησία της Ρωσίας αποφάσισε, πως όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μνημονεύσει την σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας θα διακοπεί η ευχαριστιακή κοινωνία και η μνημόνευση από τα Δίπτυχα.

Να και η εφαρμογή των αποφάσεων της Κολυμπαρίου: Τι θα κάνουν ο Πειραιώς και οι "ευσεβείς"; Θα πούν απλώς ότι εμείς δεν θα το εφαρμόσουμε; --Οπότε θα έχουμε Μία Εκκλησία δύο ταχυτήτων;


Holy Eparchial Synod

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος συνῆλθε στήν τακτική συνεδρία αὐτῆς στή Νέα Ὑόρκη τήν 15η καί  16η Ὀκτωβρίου ἐ. ἒ. ὑπό τήν προεδρία τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς  κ. Ἐλπιδοφόρου καί:

1.    Ἀποφάσισε τήν ἀνασυγκρότηση τῶν Συνοδικῶν Ἐπιτροπῶν ὡς ἑξῆς:

α) Ἐπιτροπή Κανονικῶν Θεμάτων: πρόεδρος ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος.
β) Ἐπιτροπή Λειτουργικῶν Κειμένων: πρόεδρος ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος.
γ) Ἐπιτροπή Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς: πρόεδρος ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ἰερσέης κ. Εὐάγγελος.
δ) Ἐπιτροπή Ἱερῶν Μονῶν: πρόεδρος ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἀτλάντας κ. Ἀλέξιος.
ε) Ἐπιτροπή Διορθοδόξων Σχέσεων: πρόεδρος ὁ Σεβ.   Μητροπολίτης Πιττσβούργου κ. Σάββας.
στ) Ἐπιτροπή Οἰκουμενικοῦ Διαλόγου: πρόεδρος ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος.
ζ) Ἐπιτροπή Μερίμνης Κλήρου: πρόεδρος ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ντένβερ κ. Ἠσαΐας.
2.    Ἐξεδίκασε στό δεύτερο βαθμό καί ἀποφάσισε νά εἰσηγηθεῖ στό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο τήν καθαίρεση τριῶν κληρικῶν.
3.    Ἐξέτασε τίς αἰτήσεις τριῶν κληρικῶν γιά τήν σύναψη δευτέρου γάμου καί ἀποφάσισε νά εἰσηγηθεῖ σχετικά στό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο.

Δημήτριος Τσελεγγίδης: Γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει ένα μόρφωμα το οποίο ο ίδιος είχε καταδικάσει;


«Ο Βαρθολομαίος μπορεί να δώσει αυτοκεφαλία στη "Μακεδονική Εκκλησία" για να ενισχύσει το προφίλ του»

Από Φανή Χαρίση

Για «εκκλησιαστικό μόρφωμα» κάνει λόγο ο τέως καθηγητής Δογματικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ , κ. Δημήτρης Τσελεγγίδης σχολιάζοντας την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική μη κανονική Εκκλησία.
Ο κ. Τσελεγγίδης μιλώντας στο Sputnik αναφέρεται στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να αναγνωρίσει όχι μια σχισματική εκκλησία αλλά ένα εκκλησιαστικό μόρφωμα, που ο ίδιος είχε καταδικάσει πριν από χρόνια αλλά και ότι με την πράξη του αυτή εισπήδησε σε περιοχή που ανήκει στο Πατριαρχείο της Μόσχας το οποίο είναι όπως αναφέρει το αρμόδιο για να είχε ζητηθεί ο τόμος της αυτοκεφαλίας.

Αναμονή εν υπομονη, αλλά με εγρήγορση, αγώνα, εφαρμογή των Εντολών!