Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Πνευματικά μηνύματα αγωνιστών του 1821

   Με την ευκαιρία της επετείου της εθνικής Παλιγγενεσίας, παραθέτουμε μερικά σπουδαιότα­τα μηνύματα, γραπτά ή προφορικά, των αγωνιστών του 1821, πού δείχνουν το βαθύτατο πνευματικό καί ιδεολογικό νόημα της ελληνικής επαναστάσεως, του ιερού αγώνα της απε­λευθερώσεως από τον Τουρκικό ζυγό.



Αποτέλεσμα εικόνας για αγωνιστες 1821



Ό Ασημάκης Ζαΐμης, την παραμονή της λήψεως αποφάσεως για την κήρυξη της Εθνεγερ­σίας, είπε στους συγκεντρωμένους στην Αγία Λαύρα: «Δεν μένει άλλο παρά ή άμεσος κήρυξις της Επαναστάσεως. Δεν μας χωρίζει πλέον καμμιά διαφωνία.'Ας άναπαυθώμεν απόψε καί αύριον εις την Έκκλησίαν, άφού μεταλάβωμεν των Άχραντων Μυστηρίων, ας προσευχηθώμεν όλοι,κατά την Δοξολογίαν εις τον αγιόν 'Αλέξιον καί την Παναγίαν, να μας βοηθήσουν εις τον άνισον αγώνα,εις τον όποιον αποδυόμεθα. Αύριον την αυτήν ώραν να συναντηθώμεν ενταύθα, δια να κανονίσωμεν τα του Αγώνος».





Ό Δημήτριος Υψηλάντης, όταν κατεβαίνει στην Ελλάδα για να αναλάβει την αρχηγία του Αγώνα, φθάνοντας στην 'Υδρα γράφει στίς 8-6-1821: «Ό Παντοδύναμος Θεός, ό Βασιλεύς του ουρανού καί της γης, ό διαφενδευτής των αδικούμενων καί Πατήρ των ορφανών, απεφάσισε να παύση τάς αδικίας καί ανομίας καί έσήκωσεν εις τα άρματα το Γένος των Χριστιανών».





Ό Γέρος του Μωρία, ό Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, έλεγε: «Ό Θεός υπέγραψε τη λευτεριά της Ελλάδος καί δεν θα πάρει πίσω την υπογραφή Του».





Ό θρυλικός πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης διηγούμενος το κατόρθωμα του στον ποιητή Αρ. Βαλαωρίτη του είπε: «0ι Τούρκοι ήταν τόσοι, ώστε εάν έπτυαν επάνω μας θα μας έπνιγαν αναμφιβόλως. 'Αλλ'ό παντοδύναμος Θεός δεν το έπέτρεφε καί μας έσωσε».





Ή Καπετάνισσα Μπουμπουλίνα είπε στους προκρίτους καί τους δημογέροντες: «'Εχασα τον συζυγόν μου. Εύλογητός ό Θεός! Ό πρεσβύτερος υιός μου έπεσε με τα όπλα ανά χείρας. Εύλογητός ό Θεός! Ο δεύτερος καί μόνος υιός μου, Ι4ετής την ήλικίαν, μάχεται μετά των Ελλήνων καί πιθανώς να εύρη ενδοξον θάνατον. Εύλογητός ό Θεός! Ύπό το σημείον του Σταυρού θα ρεύση επίσης το αίμα μου. Εύλογητός ό Θεός! 'Αλλά θα νικήσωμεν ή θα παύσωμεν μεν ζώντες, αλλά θα έχωμεν την παρήγορον ιδέαν, ότι εν τω κοσμώ δεν αφήσαμεν όπισθεν ημών δούλους τους 'Ελληνας».



Ό Μακρυγιάννης απευθύνει στον Θεό, στον Κύριο των Δυνάμεων, την

Ο Ιεροσολύμων για την Σύνοδο της Κρήτης και τον Οικουμενκσμό, που είναι «η συνάθροισις πασών των αιρέσεων και διαστροφών της Πίστεως»!

Του Ν. Χειλαδάκη

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


---480x330.jpg


Για το Ιστολόγιον Κατάνυξις


    Μου στάλθηκε από τα Ιεροσόλυμα το συγκλονιστικό διάγγελμα του φυλακισμένου υπό άθλιες συνθήκες, νόμιμου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίου, το οποίο βάζει τα πράγματα στην θέση τους και δείχνει το μεγάλο ιερατικό έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος του.

     Η επίσκεψη που του έγινε αυτές τις μέρες από τον Βαρθολομαίο, σίγουρα δεν μειώνει το ανοσιούργημα εναντίον του που έχει γίνει από τα οικουμενιστικά κυκλώματα του Φαναριού καθώς τίποτα δεν άλλαξε και εξακολουθεί να είναι κρατούμενος και άρρωστος χωρίς περίθαλψη.

Το συγκλονιστικό διάγγελμα:

«Σε αυτή την Εκκλησία έχουν θέση όλοι οι άνθρωποι», κι ασφαλώς (κατά τους Οικουμενιστες) όχι μόνο οι ορθόδοξοι!!!

 Προύσης Ελπιδοφόρος:

«Η επόμενη μέρα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι κοντά»


Σχόλιο Ιστολόγιον Κατάνυξις: Ο απλός κόσμος πρέπει να καταλάβει πως σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι ομιλίες και οι εισηγήσεις σε συνέδρια, προσδίδουν κύρος, φανερώνουν συμμαχίες και έχουν την ιστορική τους αξία για το μέλλον.
Κάποιοι λένε πως στο πρόσωπο του εισηγητή της παρακάτω είδησης, βλέπουν τον επόμενος Οικουμενικό Πατριάρχη, και στο πρόσωπο του οικοδεσπότη τον επόμενο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

"Εάν πρέπει κάποτε να χαίρη ο άνθρωπος..."

.

Εις τον Ευαγγελισμόν της Υπεραγίας Θεοτόκου


 Ἅγιος Νικολάου Καβάσιλα

    Εάν πρέπει κάποτε να χαίρη ο άνθρωπος και να σκιρτά και να ψάλλη με ευφροσύνη, εάν υπάρχη μιά περίοδος που απαιτεί να λεχθή ό,τι υπάρχει πιο μεγάλο και πιο λαμπρό και που κάνει τον άνθρωπο να ποθή να έχη όσο το δυνατόν ευρύτερη σχέση, ωραιότερη έκφραση και δυνατώτερο λόγο, για να υμνήση τα μεγαλεία της, δεν βλέπω ποια άλλη μπορεί να είναι αυτή, αν όχι η σημερινή γιορτή. Γιατί σαν σήμερα έφθασε στη γη Άγγελος από τον ουρανό αναγγέλλοντας την απαρχή όλων των καλών. Σήμερα ο

Αγιο Όρος: Δεκάδες Κελλιά διέκοψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην με το μνημόσυνο στον .


Πληροφορίες που καταφθάνουν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μιλούν για ένα Αγιο Όρος