Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Τα λείψανα του Αγίου των ερωτευμένων βρίσκονται στη Μυτιλήνη!


Ο ρθόδοξες ντιστάσεις συνεχς μειώνονται.
προβολὴ καὶ θεοποίηση το γήϊνου ρωτα ἀπὸ τὴν
παπικὴ ἠθική, ταιριάζει περισσότερο στὸν σύγχρονο ἐκκοσμικευμένο Ἕλληνα, παρὰ οἱ ἀσκητικοὶ Ἅγιοι
τῆς Ὀρθοδοξίας. Νέα Τάξη, Οκουμενισμός,
κκοσμίκευση, Πανθρησκεία εναι δ. Ἀπόδειξη οἱ δυὸ "ὀρθόδοξοι"(;) ἱερεῖς τῆς φωτογραφίας. Καὶ κάποιοι ἀνόητοι, αὐτὴν τὴν φοβερὴ ἀλλοίωση τοῦ ὀρθοδόξου ἤθους, θὰ τὴν ἀποκαλέσουν ἁπλὰ "ἀσχήμια", καὶ θὰ συνεχίσουν νὰ μᾶς καλοῦν νὰ ἐπικοινωνοῦμε μὲ τοὺς ὑπεύθυνους αὐτῆς τῆς τραγωδίας "ἄχρι καιροῦ", τοὺς ἡγέτες τῆς Οἰκουμενιστικῆς Ἐκκλησίας τῶν πονηρευομένων!

Πλήθος κόσμου στην λιτανεία των ιερών λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη (Φώτο)

Πανηγυρικός είναι φέτος ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, με λιτανεία αλλά και συναυλία.

Ο Δήμος Λέσβου φιλοδοξεί να βάλει το νησί στο επίκεντρο του εορτασμού του δημοφιλέστερου αγίου παγκοσμίως, με όπλο το γεγονός ότι στον Ιερό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου της Μυτιλήνης (η γνωστή Φραγκοκλησιά στην οδό Ερμού) φιλοξενούνται λείψανα του αγίου προστάτη των ερωτευμένων, κατόπιν δωρεάς της Ελισάβετ Μπαρτζίλι το Μάρτιο του 1893.
Χθες Παρασκευή, στις 18:45, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων του αγίου Βαλεντίνου με τη συνοδεία της μπάντας του δήμου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Παντός Αιγαίου κ. Νικολάου, σε αγορά και προκυμαία Μυτιλήνης. 

Πλήθος κόσμου συνόδευε τα λείψανα το Άγιου ενώ έμειναν εντυπωσιασμένοι από την καθολική εκκλησία της Μυτιλήνης που φυλάσσονται τα λείψανα.
Στην λιτανεία και στον καθολικό ναό βρέθηκαν και πολλοί επώνυμοι όπως ο Δήμαρχος Λέσβου, ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού, δημοτικοί σύμβουλοι, δημοσιογράφοι κ.α
Για την κάλυψη των εκδηλώσεων έχουν προσκληθεί όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, προσδοκώντας τα πλάνα του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου από τη Μυτιλήνη να είναι μια πρώτης τάξεως προβολή για το νησί.
Η δημοτική αρχή καλεί όλους τους δημότες να δώσουν το παρών στο ξεκίνημα ενός καινούργιου θεσμού στην πόλη μας, που θα την αναδείξει, αλλά και θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες.
Στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής υπήρχε εδώ και καιρό η καθιέρωση του γλυκού της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου, καθιερώνεται πλέον ένα δημοφιλές τοπικό γλύκισμα, η «αλευριά» ή «συκαλευριά», ως το γλυκό της μέρας. Με επιστολή στα μέλη του από το χώρο της εστίασης, το Επιμελητήριο Λέσβου προτείνει να σερβίρουν το συγκεκριμένο γλυκό τις ημέρες των εκδηλώσεων, συμβάλλοντας στη δημιουργία γιορτινού κλίματος.

Σήμερα Σάββατο 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία και η κοπή της πίτας της ενορίας στον αύλειο χώρο του ναού παρουσία πολλών πολιτών της Λέσβου.

Ενώ στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία ερωτικού τραγουδιού με τη συμμετοχή του τραγουδοποιού Τάκη Σωτηρχέλη και των συγκροτημάτων «Υπόγεια Ρεύματα», «Τα Φώτα Απέναντι», όπως και των καλλιτεχνών Γιώργου Αδαμπατά, Μιχάλη Δήσσου, Βλαδίμηρου Σιαμέτη και Νίκης Κεραμέκη. Επίσης θα συμμετάσχουν η Χορωδία Δήμου Λέσβου και το Χορευτικό Δήμου Λέσβου.

Ας σημειωθεί ότι σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδόθηκε και σειρά γραμματοσήμων και ειδικοί συλλεκτικοί αναμνηστικοί φάκελοι με θέμα τον Άγιο Βαλεντίνο της Μυτιλήνης, που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.
ΦΩΤΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
O άγιος Παΐσιος διέκοψε το μνημόσυνο του Πατρ. Αθηναγόρα;

482215_527094877342496_1967378231_n.jpg
O άγιος Παίσιος διέκοψε το μνημόσυνο του Πατρ. Αθηναγόρα;
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ                                                     Περιστέρι 11-2-2015
   ΄΄Ο  ΠΡΟΦΗΤΗΣ  ΗΛΙΑΣ’’                                                                                    Προς
ΕΔΕΣΣΗΣ  43  Τ. Κ. 12137  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ                             Τον Σεβ. Μητρ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως
ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡ. ΠΡΩΤ. 613/1998                                                                         κ. Ιερεμία
Αριθ. Πρωτ. 506
                           

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Μέσω των Ιστολογίων ‘‘ΑΚΤΙΝΕΣ’’, ‘‘ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ’’, ‘‘ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ’’,  ‘‘Πατερική Παράδοση και Οικουμενισμός’’, ‘‘O Παιδαγωγός’’ και την εφημερίδα ΄‘ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ’’.

Σεβασμιώτατε ευλογείτε,
Διαβάσαμε σε Ιστολόγια, αλλά και στην εφημερίδα ‘‘ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ  ΤΥΠΟΣ’’, αρ. φύλ. 2056/6-2-2015, ότι σε εγκύκλιο κήρυγμά σας για τον Άγιο Γρηγόριο (25-1-2015), συμπεριλάβατε και την επιστολή την οποία είχε αποστείλει το 1969, στον μακαριστό Αρχ. Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, ιδρυτή της Πανελληνίου Ορθοδόξου Ενώσεως, ο αγιορείτης μοναχός Παΐσιος, που πρόσφατα η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον κατέταξε μεταξύ των αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Είπατε μεταξύ των άλλων για τη ζωή του αγίου Παϊσίου. «Ο άγιος Γέροντας πατήρ Παΐσιος,   λοιπόν, ήταν, λέγω, "σωστός", γιατί όλη του την ζωή την πέρασε με προσευχή και ασκητικά παλαίσματα, αλλά ήταν και ομολογητής και αγωνιστής της πίστεώς μας, όταν το καλούσαν οι περιστάσεις. Έτσι, όταν ο Πατριάρχης Αθηναγόρας έκανε τα προδοτικά του κινήματα προς την Δύση για συναντήσεις με τον Πάπα, αποβλέποντας στην ένωση μαζί του, ο πατήρ  Παΐσιος εξέφρασε την ανησυχία του ζωηρά, όπως το βλέπουμε σε μία του επιστολή στον μακαριστό πατέρα Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, τον γεννήτορα και πνευματικό πατέρα της εφημερίδος "Ορθόδοξος Τύπος". Την επιστολή αυτή ως προερχομένη από άγιο ασκητή την θεωρούμε ως πατερικό κείμενο. Επειδή είναι ένα ωραίο ομολογιακό κείμενο, μεταξύ των δύο άκρων, των φιλοενωτικών από την μια μεριά, και των αποτειχιστών από την άλλη (αυτών δηλαδή που λέγουν να παύσουμε ακαίρως το μνημόσυνο του Πατριάρχου), δεν θα ήθελα να το στερηθεί το ποίμνιο που διακονώ». Σημ. Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας.
Πράγματι, όπως εμφαίνεται από την ανωτέρω επιστολή του πατρός Παϊσίου στον μακαριστό Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, το έτος 1969 ο πατήρ Παΐσιος  ήταν πολύ διστακτικός στο θέμα της αποτειχίσεως, να παύσουν δηλαδή οι αγιορείτες να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Αθηναγόρα.
 Χρησιμοποιείτε Σεβασμιώτατε την ανωτέρω άποψη του πατρός Παϊσίου, ως επιχείρημά σας να μη παύσετε άκαιρα το μνημόσυνο του Πατριάρχου Βαρθολομαίου! Θέτουμε το ερώτημα. Ο πατήρ Παΐσιος κράτησε συνέχεια την ίδια θέση, ή μήπως διέκοψε το μνημόσυνο του Αθηναγόρα; Εάν το διέκοψε, τότε θα ακολουθήσετε το παράδειγμά του, αφού τιμή αγίου-μίμηση του αγίου; Ο πατήρ Παΐσιος διέκοψε το μνημόσυνο του Πατρ. Αθηναγόρα! Πώς αποδεικνύεται αυτό;
Παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα από το βιβλίο του + Ιερομονάχου ΙCΑΑΚ (πνευματικού τέκνου του πατρός Παϊσίου-ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ…Συνοδεία γέροντος Ισαάκ Καλύβη Αναστάσεως Καψάλα Καρυές ΄Αγιον ΄Ορος) «ΒΙΟC ΓΕΡΟΝΤΟC ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ»-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2004, σελ. 690-691).
 «Ιδιαιτέρως σεβόταν τον Οικουμενικό θρόνο. Αναγνώριζε την πανορθόδοξη αποστολή του και κατανοούσε την δύσκολη θέση που βρίσκεται. Προσευχόταν πολύ και τον υπερασπίστηκε δημόσια σε πολλές περιπτώσεις.
 Από το Στόμιο είδαμε τον Γέροντα σφοδρό πολέμιο των αιρέσεων. Στα θέματα της πίστεως ήταν ακριβής και ασυγκατάβατος.
Είχε μεγάλη ορθόδοξη ευαισθησία, γι’ αυτό δεν δεχόταν συμπροσευχές και κοινωνία με πρόσωπα μη ορθόδοξα. Τόνιζε: «Για να συμπροσευχηθούμε με κάποιον, πρέπει να συμφωνούμε στην πίστη», Διέκοπτε τις σχέσεις του ή απέφευγε να δη κληρικούς που συμμετείχαν σε κοινές προσευχές με ετεροδόξους. Τα «μυστήρια» των ετεροδόξων δεν τα αναγνώριζε και συμβούλευε οι προσερχόμενοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, να κατηχούνται καλά πριν βαπτισθούν.
Καταπολέμησε τον οικουμενισμό και μιλούσε για το μεγαλείο και την μοναδικότητα της Ορθοδοξίας, την πληροφορία του αρυόμενος από την εν καρδία του θεία χάρι. Ο βίος του αποδείκνυε την υπεροχή της Ορθοδοξίας.  
Για ένα διάστημα είχε διακόψει, μαζί με όλο σχεδόν το υπόλοιπο Άγιον ΄Ορος, το μνημόσυνο του πατριάρχου Αθηναγόρα για τα επικίνδυνα ανοίγματά του προς τους Ρωμαιοκαθολικούς. Αλλά το έκανε με πόνο: «Κάνω προσευχή», είπε σε κάποιον, «για να κόβη ο Θεός μέρες από μένα και να τις

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Προς την Διαρκή Ι. Σύνοδον κατά Μητροπ. Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου (Α)

Πρς
τ
ν Διαρκ ερν Σύνοδον
τς κκλησίας τς λλάδος
κατ
το
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου
κα γίου Βλασίου κ. εροθέου
π
το
Μαρίου . Πηλαβάκη, Διδάκτορος Βυζαντινς Φιλολογίας, κατοίκου Θεσσαλονίκης

Μακαριώτατε Πρόεδρε κα Σεβασμιώτατοι Συνοδικο ρχιερες,
πολλ
τ τη Σας

Πληροφορηθες τι Αδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. ωάννης Κ. Διώτης πέστειλεν ες παντα τ μέλη τς ερς Συνόδου συγκλονιστικν κα μπεριστατωμένον πόμνημα (8-12-2014) δι τ ν Ναυπάκτ συνεχιζόμενα κρηκτικ κα ναταρακτικ κκλησιαστικ γεγονότα, ζήτησα κα λαβον ντίγραφον. μεινον ναυδος, κπληκτος κα κατάπληκτος.
Πράγματι, «τοιοτον φαινόμενον πρωτοφανος κκλησιολογικο κτροχιασμο οδέποτε παρετηρήθη ες τν χρον τς ν λλάδι κκλησίας», ς ποκαλύπτει κα καταγγέλλει π. ωάννης Διώτης. Τ κρος τς ερς Συνόδου πλήγη δυνηρς κα κκλησιαστικ Δικαιοσύνη κατερρακώθη, παιτιότητι το Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. εροθέου Βλάχου.
π. ωάννης Διώτης ρευν πισταμένως π τη τν τεταραγμένην κκλησιαστικν κατάστασιν τς Ναυπάκτου μ παγκοσμίους διαστάσεις δι τν λεκτρονικν κα ντύπων πικοινωνιακν μέσων κα γραψε τρία βιβλί δι τν κατάστασιν ατήν, ο τίτλοι τν ποίων εναι ο ξς: «ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ», «ΒΑΝΑΥΣΑ ΣΥΝΟΔΙΚΑ ΕΠΙΤΙΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΙΝ ΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ» κα « πομυθοποίησις νς πισκόπου – ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Ο ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ – Νά φύγ Δεσπότης τς Ναυπάκτου».
Κα τ δύο πρτα βιβλία το π. ωάννου εναι ντυπωσιακ π πόψεως ποκαλυπτικς ξίας. Τ τρίτον μως βιβλίον ατο «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Ο ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ» εναι συνταρακτικόν. πορία σων νέγνωσαν τ τρομερν κα πακαλυπτικν ατ βιβλίον - κεραυνς (600 σελίδων περίπου) ερίσκονται ν διττ πορί: Πς τολμ ν παραμέν κόμη ς Ποιμενάρχης τς κκλησίας πίσκοπος ερόθεος Βλάχος κα δν παρτήθη μέσως μετ τν κυκλοφορίαν το βιβλίου ατο, οκειοθελς, δι λόγους συνειδήσεως, ς εχεν δήριτον ποχρέωσιν, κα φο δν πέδειξε τν τοιαύτην πισκοπικν εαισθησίαν κα δν εχε τ στοιχειδες φιλότιμον κα τν παιτουμένην εσυνειδησίαν Ναυπάκτου κ. ερόθεος, διατί ερ Σύνοδος δν δρασεν, ατεπαγγέλτως, νώπιον τν πρωτοφανν, φρικιαστικν κα νατριχιαστικν ποκαλύψεων ες βάρος το φισταμένου Ατς Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. εροθέου Βλάχου δι ν κηρύξ κπτωτον κα ν καθαιρέσ τν σκανδαλοποιν τοτον ρχιερέα;;;  ταν γίν δημοσία παρουσίασις το βιβλίου τούτου το Αδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. ωάννου Κ. Διώτη, Δεσπότης κ. ερόθεος Βλάχος ξ ωαννίνων δν θ χ πο ν κρύψ τν κεφαλήν του π μεγάλην ντροπν κα δν θ δυνηθ ν παραμείν ς γέτης Μητροπόλεως τς ρθοδόξου κκλησίας.
Τ βιβλίον ατ το π. ωάννου, πρ τους κα πλέον, στάλη ες τν Μακαριώτατον ρχιεπίσκοπον κ. ερώνυμον κα ες λους τος Μητροπολίτας. Ες δ τς οκίας κα τ καταστήματα τς Ναυπάκτου διενεμήθη ντυπον κριτικς το ν λόγ βιβλίου μ τν τίτλον: «ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΕΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΝ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ». πιφανς Μητροπολίτης γραψεν ες τν π. ωάννην: «Θαυμάζω, π. ωάννη, πς βρκες ατ τ λικ δι τ βιβλίον ατό». λλος δ Μητροπολίτης, καθς κα πανεπιστημιακο Καθηγητα επον τι ατ τ βιβλίον εναι «διατριβή».
πως πισημαίνει π. ωάννης ες τ ν ρχ ναφερθέν πόμνημά του, ἐὰν δι’ οονδήποτε Πρεσβύτερον, Διάκονον, Μοναχν Μοναχν πρχεν ν δημοσίευμα μ