Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΑΜΠΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (π. Ἀθανάσιου Μυτιληναίου)


Ἡ ἀνάλυση τοῦ π. Ἀθανασίου, ἐπειδὴ κάποιοι ἐπιμένουν νὰ διδάσκουν τὰ περὶ "ἀναλαμπῆς τῆς Ὀρθοδοξίας". 


12:00 καὶ ἑξῆς:
«Πότε, ὅμως, θὰ ἔρθει αὐτὴ ἡ εἰρήνη, ποὺ οἱ λαοὶ δὲν θὰ κάνουν πόλεμο μεταξύ των;
Ὅταν πιστέψουν καὶ ὑποδεχθοῦν τὸν ἀρχηγὸ τῆς εἰρήνης.
Ἡ εἰρήνη, λοιπόν, εἶναι ἡ συνέπεια καὶ ὁ καρπὸς τῆς χριστιανικῆς Πίστεως· τῆς Πίστεως εἰς τὸ πρόσωπό  Του.
Ἔγινε ὅμως ἀποδεκτὴ αὐτὴ ἡ πίστις;
Μερικῶς ἔγινε ἀποδεκτή. Τί σημαίνει αὐτό; Σημαίνει ὅτι δὲν μπορεῖ νὰ ἔλθει ὁ καρπός, ἀπὸ τὴν παρουσία τοῦ ἀρχηγοῦ τῆς εἰρήνης, ἐπειδὴ δὲν ἐπίστευσαν οἱ ἄνθρωποι. Ὁ Ἡσαΐας τὸ λέγει αὐτό, γιὰ νὰ δείξει ὅτι, ἂν θὰ πίστευαν καὶ θὰ ἀπεδέχοντο, σίγουρα θὰ εἶχαν τὸν καρπὸν αὐτὸν τῆς καταπαύσεως τῶν πολέμων· ἐφ’ ὅσον, ὅμως, δὲν θὰ ἐγίνετο δεκτόν, ὤ τότε, ἀντίθετα, ὁ πόλεμος θὰ τρώει τοὺς ἀνθρώπους.
Καὶ μᾶς τὸ ἐβεβαίωσε ὁ Χριστὸς μὲ προφητεία δική του, ὅτι δὲν θὰ γίνει δεκτός, καὶ τότε θὰ ξεσπάσουν παγκόσμιοι πόλεμοι (Ματθ. 24, 7): «ἐγερθήσεται γὰρ ἔθνος ἐπὶ ἔθνος καὶ βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν». Παγκοσμίου διαστάσεως ὁ πόλεμος. Εἴδατε; Κοιτάξτε δὲ τὶς ἴδιες λέξεις, εἶναι ἐκπληκτικόν! Τί λέει ὁ Ἡσαΐας: «Ἔθνος ἐπ’ ἔθνος δὲν θὰ σηκώσει μαχαῖρι». Ὁ Χριστὸς λέγει «ἔθνος ἐπὶ ἔθνος θὰ ξεσηκωθοῦν γιὰ νὰ κάνουν πόλεμο».
Ἄρα, εἶναι ὁλοφάνερο πιά, ὅτι ἡ ὡραία εἰκόνα τῆς εἰρήνης, ποὺ μᾶς προαναγγέλει ὁ Ἡσαΐας, θὰ ἤρχετο μόνον, ἐὰν ἐγίνετο ὁ Χριστὸς δεκτὸς σὰν ὁ ἀρχηγὸς τῆς εἰρήνης.
Δυστυχῶς ἡ ἀνθρωπότητα ποτὲ δὲν θὰ γνωρίσει παγκόσμιον εἰρήνην, ὅπως τὴν διαγράφει ἐδῶ ὁ προφήτης, ἐπειδὴ δὲν ἀπεδέχθη, οὔτε θὰ ἀποδεχθεῖ προσέξτε, οὔτε θὰ ἀποδεχθεῖ, κατὰ τὶς Εὐαγγελικὲς προφητεῖες τοῦ Χριστοῦ τὸν Χριστόν· δὲν θὰ ἀποδεχθεῖ.
Αὐτὸ, λοιπόν, ποὺ διαβάσαμε (ὅτι θὰ ὑπάρχει αὐτὴ ἡ βαθειὰ εἰρήνη ἐπάνω στὴν γῆ), ἀναφέρεται στὸν καρπὸ ποὺ δὲν θὰ ἔλθει ποτέ.
Τὸ ὑπογραμμίζω: Αὐτὴ ἡ βαθειὰ εἰρήνη μεταφέρεται πλέον, εἰς τὴν οὐράνιον βασιλείαν τοῦ Θεοῦ. Ἐκεῖ ποὺ θὰ μαζευτοῦν, ὅσοι θὰ ἔχουν πιστέψει στὸν Χριστὸν σὰν τὸν ἀρχηγὸ τῆς εἰρήνης. Ἂν ἐπιμένουμε, ἐδῶ στὴ γῆ νὰ τὴν δοῦμε αὐτὴν τὴν εἰρήνη, τότε γινόμαστε κυνηγοὶ μιᾶς οὐτοπίας, ἢ φθάνουμε εἰς τὴν αἵρεση τῶν Χιλιαστῶν ποὺ περιμένουν μίαν παγκοσμίαν εἰρήνην! Πέφτουμε στὸν χῶρο τῆς αἱρέσεως.
Τὴν εἰρήνην, ἀγαπητοί μου, μόνο σὲ διαστάσεις προσωπικῆς ὑπάρξεως μπορεῖ νὰ τὴν συναντήσουμε, ἢ σὲ μικρὲς ὁμάδες χριστιανῶν. Γιατί; Γιατὶ ἡ σωτηρία σὲ τελευταία ἀνάλυση, εἶναι προσωπικὴ ὑπόθεση. Γι’ αύτὸ ὁ καθένας ἂς ἀγωνίζεται τὸν προσωπικό του ἀγώνα, καὶ τότε θὰ ἔχει τὴν εἰρήνη τοῦ ἀρχηγοῦ τῆς εἰρήνης!».

 Ἀρχιμ. Ἀθανάσιου Μυτιληναίου

17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/3/18, 10:05 μ.μ.

    Μα ο άγιος Παΐσιος μας γράφει για αναλαμπή της Ορθοδοξίας,ότι θα πιστέψουν όλοι, τα λεωφορεία θα έχουν εικόνες της Παναγίας και του Χριστού κ. λπ. !Κάνει λάθος ο άγιος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/18, 1:26 π.μ.

      Αυτά τα πράγματα περί αναλαμπής έρχονται σε αντίθεση με την Αγία Γραφή. Την Καινή Διαθήκη και τους Πατέρες να διαβάζετε. Αυτά να πιστεύετε. Για να μην σας πλανήσει κανείς. Αποστασία έχουμε. Και η αποστασία θα φέρει τα χειρότερα, σύμφωνα με την Αγία Γραφή.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/3/18, 10:04 π.μ.

      Αδελφέ μου
      πράγματι έχουμε αποστασία πίστεως που δεν δικαιολογεί αναλαμπή.
      Αλλά αν πρόσεξες αναφέρονται και σε δυστυχία που θα έρθει και θα φέρει τον κόσμο σε μετάνοια. Πόσες φορές είπε ο Άγιος ΠΑΐσιος ότι θα πεινάσουμε θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, να καλλιεργούμε κανένα χωραφάκι για να επιβιώσουμε αλλά και ότι μετά από τον πόλεμο Ρώσων δυτικών θα μας δοθεί η Πόλη και ότι αυτό θα γίνει σύντομα, όσο εμεις ζούμε.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος27/3/18, 7:31 μ.μ.

      Την Αγία Γραφή να μελετάτε και τους Άγιους Πατέρες και οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με αυτά να μην το δέχεστε. Μόνο αυτά να πιστεύετε για να μην ξεφύγετε απο την Ορθοδοξία. Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της ΚΔ περιγράφεται πολύ καλά η Αποστασία των εσχάτων. Καμία, ούτε μία, λέξη για αναλαμπές. Προσέχετε. Αφήστε τα βιβλία που έγραψαν άλλοι για τον άγ. Παίσιο και πιάστε την Αγία Γραφή.

      Διαγραφή
  2. Δεν γνωρίζουμε αν συγκυριακά συνέπεσε χρονικά η δική μας ανάρτηση:

    "Τελικά, θα υπάρξει αναλαμπή της Ορθοδοξίας, βασιλιάς Ιωάννης κλπ, ή βαδίζουμε ολοταχώς προς τον Αντίχριστο; Απάντηση-κείμενο π.Μωυσή (εκ Πρεβέζης)"
    https://opaidagogos.blogspot.gr/2018/03/blog-post_26.html

    με την παρούσα δική σας ανάρτηση.

    Αν το βίντεο που παρουσιάζετε (ερμηνεία της Αποκάλυψης) κρίνετε ότι απαντάει σε όσα ερωτήματα θέτονται στην ανάρτηση μας,
    αλλά και στις προφητείες ένα σωρό Αγίων,
    τότε δεν υπάρχει θέμα, απολύτως σεβαστή η θέση σας (αν είναι και επίσημη θέση/άποψη σας ως ιστολόγιο). Καθένας μπορεί να έχει την άποψη του.


    Δεν νομίζουμε όμως ότι είναι σωστό να αποδίδουμε το αλάθητο σε απλούς πατέρες (κάτι που απ όσο γνωρίζουμε δεν συμβαίνει ούτε καν σε αγιοκαταταγμένους πατέρες αφού όταν υπάρχουν σημεία διαφωνιών μεταξύ τους, τότε η εκκλησία μας δέχεται τις απόψεις που συμφωνούν οι Άγιοι πατέρες).

    Κοντός ψαλμός αλληλούϊα λέει ο λαός, εδώ είμαστε, θα δούμε αν θα επαληθευθούν οι προφητείες του π.Παϊσίου ή αν έχει δίκιο τελικά ο π.Αθανάσιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/18, 7:36 μ.μ.

      Ο π. Αθανάσιος στηρίζει ό,τι λέει στους Πατέρες και στην Αγία Γραφή. Τι μας λέτε; Υπάρχει περίπτωση να επαληθευτεί κάτι άλλο; Συνέλθετε και μελετάτε με ταπείνωση την Γραφή και τους Πατέρες, για να μην πλανηθήτε. Αυτά να είναι η λυδία λίθος για κάθε άλλο δημοσίευμα και προφητεία. Και όχι, ο καθένας δεν μπορεί να έχει την άποψή του. Αν θέλουμε να λέγομαστε Ορθόδοξοι πρέπει να έχουμε την ίδια άποψη, αυτή των Πατέρων και της Αγίας Γραφής. Ομοψυχία, ομοφωνία. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος26/3/18, 11:25 μ.μ.

    Ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει ή όχι Αναλαμπή της Ορθοδοξίας εμείς ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε καθήκον να αγωνιζόμαστε για την Αναλαμπή της Ορθοδοξίας και την Νίκη της Εκκλησίας μας ενάντια στην Παναίρεση. Οι Αληθινοί Ορθόδοξοι όλων των Αιώνων με αυτό το πνεύμα πολεμούσαν τις Αιρέσεις και με Την Χάρι Του Θεού νίκησαν. Το εάν ή όχι και εμείς θα νικήσουμε εξαρτάται από το Θέλημα Του Κυρίου μας, εάν όμως αποδεχθούμε προκαταβολικά ότι θα επικρατήσουν οι Αιρετικοί μέχρι την Δευτέρα Παρουσία, τότε αποδυναμώνουμε την ίδια την προσπάθειά μας και τον Αγώνα Της Εκκλησίας. 'Αραγε διερωτόμαι ποιός είναι τόσο βέβαιος για να διδάσκει τί θα γίνει στο μέλλον ή τί θα πράξει ο Θεός με την Εκκλησία Του; Διαθέτει αληθινά το προφητικό χάρισμα ή ομιλεί στηριζόμενος στην λογική του; Και έχει το δικαίωμα για μία τέτοια πράξη; Ας αφήσουμε τα θέματα αυτά στο σχέδιο Του Κυρίου και εμείς ας κάνουμε το καθήκον μας φεύγοντας μακριά από τους φιλαιρετικούς και αγωνιζόμενοι με κάθε μέσον για την Ενότητα των Αληθινών Ορθοδόξων. Τουλάχιστον αν πράξουμε αυτό ότι και αν γίνει φεύγοντας από αυτό τον Κόσμο θα μπορούμε Απολογούμενοι Στον Κριτή μας να πούμε, ότι αγωνισθήκαμε και φύγαμε πάνω στο καθήκον που μας επιβάλει η Αγάπη μας για Εκείνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/18, 10:56 μ.μ.

      Στηριζόμενος στα σημεία των καιρών,κ. Διονύσιε,και όχι στην λογική .Τα σημεία που γράφουν οι Πατέρες και ο ίδιος ο Χριστός .Θα πληθυνθεί η γνώση των ανθρώπων(λέει ο Δανιήλ)!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος27/3/18, 8:38 π.μ.

    «Μὴ γὰρ ζήτει τὴν σαφήνειαν ἐν ταῖς προφητείαις, ἔνθα σκιαὶ καὶ αἱνίγματα, ὥσπερ ἐπὶ τῆς ἀστραπῆς οὐ ζητεῖς διηνεκὲς φῶς, ἀλλὰ ἀρκεῖ φανῆναι μόνον» Ἰ. Χρυσοστόμου, Εἰς τὸν Δανιήλ, Ὁμιλία Ζ΄, Ε΄, PG 56, 23 καὶ Ε.Π.Ε. 8 σελ. 642.
    Όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν δέχθηκαν καμία θεωρία πεί χιλιετούς Βασιλείας ή Αναλαμπής. Διότι για να γίνει αναλαμπή πρέπει κάτι να σβήσει. Η Βασιλεία του Θεού και της Εκκλησίας του όμως δεν σβήνει ποτέ ακόμα κι αν αποτελείται από δύο ή τρεις συναγμένους στο όνομά του. Για αυτό και οι Πατέρες πρόσθεσαν στο Σύμβολο της Πίστεως " οὖ τῆς Βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος" » Το φως της Εκκλησίας του Χριστού έλαμπε, λάμπει και θα λάμπει εις τους αιώνας. «Κἄν ποτε ἀκούσης λέγοντος ὅτι τέλος ἔχει ἡ Χριστοῦ βασιλεία, μίσησον τὴν αἵρεσιν» Κυρίλλου Ἱεροσολύμων Κατήχησις ΙΕ΄, ΚΖ΄, PG 33, 909.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/3/18, 9:51 π.μ.

    Προς τον 8:38 πμ
    Όσοι μιλάνε για αναλαμπή ανάμεσα σε αυτούς και ο Άγιος Παϊσιος, δεν εννοούν ότι πρώτα θα σβήσει η εκκλησία. Αλίμονο αν πρέσβευαν ότι θα χαθεί προηγουμένως η εκκλησία.

    Με τις προφητείες οι Άγιοι θέλουν και πάλι να δώσουν ελπίδα στον κόσμο για τα δεινά που θα χρειαστεί να περάσουμε, όπως έκανε και ο Άγιος Κοσμάς προς το σκλαβωμένο ελληνικό έθνος, για να έχουν καρτερία και να μην αλλαξοπιστίσουν.Δεν το κάνουν βέβαια με δόλο με σκοπιμότητα αλλά με θεία φώτιση.

    Ο πατήρ Αθανάσιος αναφέρεται σε μια ιδανική κοινωνία όπου θα υπάρχει απόλυτη ειρήνη σε όλο τον κόσμο και ανάμεσα στους ανθρώπους.Αυτό είναι διαφορετικό ως στόχος από αυτός που χαρακτηρίζουν κάποιοι ως αναλαμπή δηλαδή νέα πρόσκαιρη διάδοση της ορθοδοξίας στον κόσμο για ευαγγελισμό και των υπόλοιπων λαών και είναι λογικό να μας διαβεβαιώνει ο πατήρ Αθανάσιος ότι η απόλυτη αυτή ειρήνη δεν θα συμβεί.
    Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία νομίζω.Κάθε πατέρας εστιάζει σε κάτι διαφορετικό. Άλλοι στα δεινά ή στις διώξεις που θα επιβάλει ο Αντίχριστος άλλοι στην προσωρινή ανάταση μετά την γενικευμένη θύελλα ενός πολέμου με πολλούς νεκρούς.
    Αν κάτι δεν κατάλαβα καλά διορθώστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/3/18, 12:25 μ.μ.

    Ποτέ δεν μιλαμε μετά βεβαιότητας για κάτι τέτοιο αλλά συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο 11.25. Αυτή είναι μια σωστή στάση αγώνα και γραμμής των Ορθοδοξων χριστιανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/3/18, 12:28 μ.μ.

    "ΜΙΑ «ΑΛΛΗ» ΑΠΟΨΗ" – [ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ «ΜΕΣΟΒΑΣΙΛΕΙΑΣ» Ή ΑΛΛΙΩΣ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΩΣ «ΑΝΑΛΑΜΠΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»
    https://www.facebook.com/notes/nickolas-zotos/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%AE-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%89%CF%83-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%89%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80/1750562848292738/
    Ζώτος Νικόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/3/18, 1:45 μ.μ.

    Η πλάνη της αναλαμπής είναι από τις μεγαλύτερες της εποχής μας μιας εποχής άκρος εσχατολογικής. Ας μην ξεχνάμε πως στον Κανόνα της Εκκλησίας μας δεν υπάρχει πουθενά αυτή... Ως εκ τούτου καλό είναι να βλέπουμε την πραγματικότητα και τα γεγονότα ως έχουν και να μην "παραμυθιαζόμαστε" με όνειρα θερινής νυχτός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/3/18, 4:00 μ.μ.

    "Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΑΜΠΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (π. Ἀθανάσιου Μυτιληναίου)"
    Μπορεί το Πατερική Παράδοση να μας υποδείξει που ο π.Αθανάσιος χαρακτηρίζει την αναλαμπή ΑΙΡΕΣΗ;
    Ο ένας πλάνη, ο άλλος αίρεση, έλεος δηλαδή. Τραβάτε τα λόγια του πατρός για να φτάσετε εκεί που εσείς θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΔΕΛΦΕ/-Η Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΤΗΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΛΛΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΑ. ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΠΟΥ ΑΡΙΘΜΕΙ 103 ΩΡΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΑ ΕΓΡΑΦΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΤΗΡ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΓΙΑΣ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/3/18, 4:58 π.μ.

      Ναι όμως κ. Ζώτο,γιατί στήν Αποκάλυψη μιλάει ο Ιωάννης για τον Βασιλέα Ιωάννη που θα ποιμάνει με σιδερένια ράβδο ;

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος5/11/18, 12:23 π.μ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ Π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΩΛΗ. ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΛΑΝΕΣ!

    https://www.youtube.com/watch?v=7Frd6p6b2sM

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.