Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η ευημερία παραλύει το νεύρο της πίστεως.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος:

Η ευημερία παραλύει το νεύρο της πίστεως





Μακαριστός Γέροντας π. Αθανάσιος Μυτιληναίος (1927 – 2006)
Απόσπασμα ομιλίας που εκφωνήθηκε στις 19/1 του 1986.

Όταν αγαπητοί μου ο Θεός ανάβει την φωτιά κανείς δεν μπορεί να την σβήσει. Ο ίδιος ο Χριστός είπε: Πυρ ήλθον βαλείν επί την γην και τί θέλω ει ήδη ανήφθη. Ήλθα να βάλω φωτιά στη γη και τί παραπάνω θέλω από το ότι η φωτιά αυτή άρχισε να πυρπολεί την γη. Την φωτιά λοιπόν που βάζει ο Θεός επάνω στη γη, και είναι η φωτιά της πίστεως και του Ευαγγελίου, κανείς δεν μπορεί να την σβήσει. Γι’ αυτό αγαπητοί και το μαρτύριο αν το θέλετε -και είναι παρατήρησις ιστορική- φουντώνει την πίστη. Δημιουργήστε μαρτύριο στην πίστη και θα ιδείτε να έχουμε περισσοτέρους και περισσοτέρους πιστούς.

Στις ημέρες μας το πράγμα διαφοροποιείται σε διαφορετικές περιοχές της γης. Αλλά στις ημέρες όμως τις παλιές της Εκκλησίας το μαρτύριο ήτο γενικευμένο και τότε μπορούσε η Εκκλησία να καυχάται, γιατί τότε έδωσε τους πολλούς αγίους πολίτας δια την Βασιλείαν των ουρανών.
Εκείνο που φαυλίζει, εκείνο που μαυρίζει, εκείνο που καταστρέφει την Εκκλησίαν του Χριστού κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον δεν είναι ο διωγμός και το μαρτύριον. Θα το πιστέψετε; Σας το έχω ξαναπεί. Είναι η ευημερία. Αυτή παραλύει παρακαλώ το νεύρο της πίστεως και αυτή είναι ο διώκτης που φοβάται η Εκκλησία. Είναι η ευημερία, όταν έχομε να τρώμε και να πίνομε καλά, τότε δεν σκεφτόμαστε να μαρτυρήσουμε. Όταν όμως γίνει διωγμός τότε σκεφτόμαστε να μαρτυρήσουμε.
Όχι δεν σκεφτόμαστε να μαρτυρήσουμε όταν έχομε ευημερία, ούτε στην Εκκλησία να πάμε, ούτε τον σταυρό μας να κάνουμε και ακόμη να είμεθα και χλευασταί της πίστεως. Αυτά κάνει η ευημερία. Δεν θέλει απόδειξη. Η εποχή μας είναι μία μεγάλη απόδειξη.
Και αν ο Θεός αγαπητοί επιτρέψει στον Ελλαδικό μας χώρο έναν διωγμό της Εκκλησίας -πολλές φορές σας το έχω πει αυτό, από χρόνια σας το λέγω αυτό- μην φοβόσαστε. Δεν υπάρχει κίνδυνος. Απλώς θα ήθελε ο Θεός να δοξάσει σε αυτόν τον χώρο την Εκκλησία Του. Μην φοβόσαστε.
Φοβηθείτε μόνο την ευδαιμονία.
***
Απομαγνητοφώνηση Φαίη για το ιστολόγιο ΑΒΕΡΩΦ
Πηγή arnion.gr Ομιλία νούμερο 37 από τις Πράξεις των Αποστόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.