Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

π. Φιλόθεος Ζερβάκος – οδηγίες για “ξεμάτιασμα” μικρών παιδιών


 Όταν υπάρχει Ιερεύς να τα σταυρώνη εκείνος και να λέγη την ευχήν της βασκανίας.

Όταν τα παιδιά τα μικρά συμβεί να πάθουν εκ βασκανίας, θα παίρνετε ολίγο βαμβάκι, θα το βουτάτε εις το κανδήλι πού έχετε εις τας εικόνας, θα αλείφετε το παιδί εις το μέτωπον και το πρόσωπον σταυροειδώς και θα λέγετε τα εξής τροπάρια:
 Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης,
Σταυρός η ώραιότης της Εκκλησίας, Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα, Σταυρός πιστών το στήριγμα, Σταυρός Αγγέλων η δόξα καί των δαιμόνων το τραύμα.
Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου... τω Σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς την αθανασίαν επήγασας ημίν Σωτήρ ημών Δόξα Σοι.
 Η μπορείτε και με ένα Σταυρό μικρό να τα σταυρώνετε και να λέγετε τα ανωτέρω τροπάρια. Όταν υπάρχει Ιερεύς να τα σταυρώνη εκείνος και να λέγη την ευχήν της βασκανίας.
Πηγή 

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/3/18, 11:35 μ.μ.

    Όταν δεν πρόκειται για μικρά παιδιά και δεν είναι δυνατό να βρεθεί αποτειχισμένος ιερέας, τότε τι πρέπει να κάνει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/3/18, 9:18 π.μ.

    Σταυρώνει και ο λαϊκός λέγοντας τις ευχές παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/3/18, 9:23 π.μ.

    Τα τροπάρια ήθελα να πω συγνωμη κι όχι τις ευχές. Όπως επίσης μπορεί να λέει καποιος και την προσευχή Κύριε Ιησού Χριστέ δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Τιμίου Προδρόμου, των Αγίων τάδε και τάδε που έχει ο καθένας προστάτες και επικαλειται καθημερινά, δυνάμει του Τιμίου Σταυρού και δι ευχών του πατρός τάδε δηλ. του πνευματικού του, ελέησον τον/την δουλο-η σου τάδε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.