Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Δομέτιος και ο Άγιος Συμεών ο διά Χριστόν σαλός:


Άγιος Συμεών ο διά Χριστόν σαλός:

Του βρήκε τα λεφτά και του διόρθωσε τον χαρακτήρα!


Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Δομέτιος ο Πέρσης και οι δύο μαθητές του

(† 7 Αυγούστου)Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος δομετιος ο περσης
Αγίου Νικηδήμου Αγιορείτη

Αυτός ήταν στα χρόνια του Κωνσταντίνου του Μεγάλου, κατά το έτος 318. Καταγόταν από την Περσία. Αφού λοιπόν κατηχήθηκε α­πό ένα Χριστιανό, Άβαρο λεγόμενο, και διδάχθηκε την του Χριστού πίστη, εγκατέλειψε μαζί με την πατρική ασέβεια και κάθε άλλη των συγγενών του προσπάθεια. 
Και έτσι πήγε στην πόλη, που λέγεται Νίσιβι, που βρίσκεται στα σύνορα, που είναι ανάμεσα στα Ρωμαϊκά και Περσικά έθνη. Εκεί λοιπόν μπήκε ο Όσιος μέσα σε Μοναστήρι και, αφού βαπτίσθηκε, ντύθηκε το σχήμα των Μοναχών και χρησιμοποίησε κάθε αγώνα και άσκηση.
Επειδή όμως με συνέργεια του πονηρού δαί­μονα τον φθόνησαν οι εκεί Μοναχοί, γι’ αυτό αναχώρησε και πήγε στο Μοναστήρι των Αγίων Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου, στην πόλη, που λέγεται τού Θεοδοσίου και εμιμείτο την ενάρετη πολιτεία του Ηγουμένου και
Αρχιμανδρίτη Ουρβίλ, ο οποίος λέγεται, ότι για εξήν­τα χρόνια δεν έφαγε φαγητό μαγειρεμένο, ούτε πλάγιασε σε κλίνη, ούτε κάθισε. Με την γνώμη λοιπόν αυτού χειροτονήθηκε Διάκονος. Επειδή όμως επρόκειτο ο Ηγούμενος να τον προβιβάσει και στο αξίωμα του Πρεσβυτέρου, όταν το αντελήφθηκε αυτό ο Άγιος Δομέτιος, αναχώρησε. Και αφού ανέβηκε επάνω σε ένα βουνό, υπέμεινε ο αοίδιμος τον καύσωνα του θέρους και το κρύο του χειμώνα και τις άλλες κακοπάθειες που προξενούν οι αλλαγές των καιρών. Έπειτα μπή­κε μέσα σε ένα σπήλαιο κατασκευα­σμένο από τους ανθρώπους.
Αφού λοιπόν παρέμεινε εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα, αυτούς, που έρχονταν εκεί τους ευεργετούσε με θαύματα και θεραπείες, που έκαμνε με το όνομα του Κυρίου. Ενώ τους άπιστους και Έλληνες, επέστρεφε από την πλάνη των ειδώλων στην του Χριστού πίστη. Μαθαίνοντας αυτά ο παραβάτης Ιουλιανός, όταν πήγε στην Περσία, πρόσταξε να λιθοβολήσουν τον Άγιο. Πηγαί­νοντας λοιπόν εκεί εκείνοι, που επρόκειτο να τον λιθοβολήσουν, τον βρήκαν να ψάλλει μαζί με τους δύο του μαθητές την τρίτη ώρα. Τότε με το πλήθος των λίθων κατέχωσαν οι μιαροί τον του Χριστού αθλητή, μαζί και τους μαθητές του και έτσι έλαβαν και οι τρεις της αθλήσεως τους στεφάνους. Τελείται δε η Σύναξη και εορτή τους στον άγιο Ναό τους, που βρίσκεται πέρα στις Ιουστινιανές.
(Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, Συναξαριστής – Αύγουστος, εκδ. Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου, Νέα Σκήτη-Άγιον Όρος, σ. 220-221)
Πηγή

Άγιος Συμεών ο διά Χριστόν σαλός:

Του βρήκε τα λεφτά και του διόρθωσε τον χαρακτήρα!


~Είχαν κλέψει από κάποιον στην Έμεσα πεντακόσια νομίσματα και, ενώ τα αναζητούσε, συνάντησε τον αββά Συμεών [άγιος Συμεών ο διά Χριστόν σαλός].Θέλοντας να αλλάξει διάθεση, του λέει: «Μπορείς να κάνεις τίποτα, τρελέ, για να βρεθούν τα χρήματά μου;» Του απαντάει εκείνος: «Αν θέλεις, ναί». Λέει πάλι ο άλλος: «Κάνε, κι αν βρεθούν, θα σου δώσω δέκα». Του λέει ο Σαλός: «Αν κάνεις ό,τι σου πω, θα τα βρεις στο ντουλάπι σου αυτήν την νύχτα».
Διαβεβαίωσε με όρκους ότι θα κάνει ό,τι του πει, αρκεί μόνο να μη του πει τίποτε το παράλογο. Του λέει τότε ο όσιος: «Πήγαινε, τα χρήματά σου τα πήρε ο δούλος σου, που σε υπηρετεί στο τραπέζι. Να μου ορκιστείς όμως, ότι δεν θα δέρνεις ούτε αυτόν ούτε κανέναν άλλο μέσα στο σπίτι σου».Το είπε αυτό ο άγιος, γιατί έδερνε πολύ. Εκείνος νόμισε ότι του είπε να μη δείρει κανένα για τα νομίσματα. Ο αββάς όμως του είπε να μη δείρει ποτέ κανέναν. Έδωσε λοιπόν το λόγο του και έκανε φρικτούς όρκους, ότι δεν θα δέρνει κανέναν. Πήγε ύστερα και βρήκε το δούλο του και με το καλό του πήρε τα χρήματά του. Από τότε, όσες φορές πήγαινε να δείρει κάποιον, δεν μπορούσε και αμέσως πιανόταν το χέρι του.
Καταλάβαινε τότε κι έλεγε: «Αυτό το παθαίνω από το Σαλό». Πήγαινε λοιπόν και του έλεγε: «Λύσε, Σαλέ, τον όρκο». Εκείνος παρίστανε τον τρελό και έκανε ότι δεν καταλάβαινε τι του έλεγε.
Επειδή επέμενε να τον ενοχλεί, παρουσιάστηκε στον ύπνο του και του λέει: «Αν λύσω τον όρκο, θα λύσω και το πορτοφόλι σου και θα σκορπίσω όλα τα χρήματά σου. Δεν συμπεριφέρεσαι άσχημα με το να θέλεις να δέρνεις τους συνδούλους σου, οι οποίοι πηγαίνουν πριν από σένα στη μέλλουσα ζωή;». Όταν λοιπόν είδε αυτά, έπαψε να τον ενοχλεί.

Από το βιβλίο του Αγίου Λεοντίου Νεαπόλεως, «Ο Άγιος Συμεών ο διά Χριστόν σαλός». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις το «Περιβόλι της Παναγίας». Μετάφραση: Γ. Μπουδούρης, Π. Γιαχανατζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.