“Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρήκε συμμάχους με επιρροή στις ΗΠΑ” ισχυρίζεται ο Διευθυντής του Οργανισμού Κοινωνικών Επικοινωνιών, πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μπελάσκο συμπληρώνοντας πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης πάντα αναζητούσε συμμάχους με επιρροή, αλλά οι τρέχουσες πολιτικές του ενέργειες αποδυναμώνουν το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
     Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπελάσκο στο «1Kozak» ο πατρ. Βαρθολομαίος προσπαθεί από καιρό να βρει ισχυρούς συμμάχους για τον εαυτό του για να ενισχύσει την επιρροή στον ορθόδοξο κόσμο και οι ΗΠΑ έγιναν τέτοιος σύμμαχος γι ‘αυτόν.
    «Οι φιλοδοξίες του Βαρθολομαίου υπερέβησαν τη δικαιοδοσία του. Για πολύ καιρό, προσπάθησε να αναζητήσει συμμάχους με επιρροή και να ενισχύσει την επιρροή του στον ορθόδοξο κόσμο. Βρήκε τέτοιους συμμάχους στις ΗΠΑ στο πρόσωπο των υπαλλήλων των σχετικών τμημάτων, που τον χρησιμοποίησαν για να ασκήσουν πίεση στις ορθόδοξες χώρες. Πρώτον, στις χώρες της Βαλκανικής περιοχής – Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία. Δεύτερον, στη Ρωσία «εξήγησε ο ειδικός.
     Η δημιουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου είναι επίσης ένα ξεκαθαρό έργο των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών, το οποίο η Κωνσταντινούπολη πρέπει να νομιμοποιήσει, πρόσθεσε ο Belashko. Κατά τη γνώμη του, αυτό που συμβαίνει στη θρησκευτική ζωή της Ουκρανίας είναι επίσης το αποτέλεσμα μιας τέτοιας «συνεργασίας» μεταξύ Αμερικής και Φαναρίου.
     «Ο Βαρθολομαίος είναι πολιτικός. Και όλες οι ενέργειές του είναι καθαρά πολιτικές ενέργειες που έχουν πολιτικό υπόβαθρο και συνιστώσα διαφθοράς «, τόνισε ο πολιτικός αναλυτής.
     Επεσήμανε το γεγονός ότι η επέμβαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην αδιαίρετη εξουσία στον Ορθόδοξο κόσμο προκάλεσε μια πολύ σοβαρή παρεξήγηση στις Ορθόδοξες Εκκλησίες και κυρίως σε εκείνους που έχουν τη δική τους μακρά παράδοση.
     «Όλα τα πολιτικά του βήματα αποδυναμώνουν μακροπρόθεσμα το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Δεν αποκλείω ούτε την απομάκρυνση του Βαρθολομαίου από τη θέση του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης”, επανέλαβε ο Μπελάσκο και σημείωσε ότι “εάν μιλάμε για τη δημιουργία κάποιου είδους εξωεδαφικής δομής τότε είναι προφανώς καλύτερο να το κάνουμε αυτό στο Άγιο Όρος και όχι στην Κωνσταντινούπολη”.
     Νωρίτερα, ο ίδιος πολιτικός εμπειρογνώμονας επέστησε την προσοχή του κοινού στο γεγονός ότι το Φανάρι δεν ενδιαφέρθηκε για την προεκλογική εκστρατεία του Πόροσενκο και ότι η Κωνσταντινούπολη επιδίωξε τους δικούς της στόχους στην Ουκρανία.
     Στο μεταξύ ο Μητροπολίτης Επιφάνιος περιμένοντας μήπως και βρεθεί κάποια Αυτοκέφαλη Εκκλησία να τον αναγνωρίσει επιδιώκει και εκείνος ισχυρές συμμαχίες.
     Στις 15 Αυγούστου, ο επικεφαλής της νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, συναντήθηκε με τον πρώτο Αναπληρωτή Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ουκρανών Stefan Romaniv και τον Διευθυντή της Αντιπροσωπείας του UWC στην Ουκρανία Sergiy Kasyanchuk. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, τα μέρη συζήτησαν τη διεξαγωγή κοινών δραστηριοτήτων για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ουκρανών.
     Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ουκρανών είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση ουκρανικών κοινοτήτων στη Διασπορά που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των περισσότερων από 20 εκατομμυρίων Ουκρανών παγκοσμίως. Η UWC διαθέτει δίκτυο οργανώσεων και επαφών με Ουκρανούς σε περισσότερες από 60 χώρες.
      Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας πάντως κατηγοριοποίησε το Παγκόσμιο Συνέδριο Ουκρανών ως μια «ανεπιθύμητη οργάνωση» η οποία απαγορεύεται να συνεργαστεί στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαιτίας της φερόμενης «απειλής για τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης και της ασφάλειας».
     Κι ενώ ο Μητροπολίτης Επιφάνιος αναζητάει πολιτικοοικονομική στήριξη, ο προκαθήμενος της κανονικής εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Ονούφριος απολαμβάνει την στήριξη των υπολοίπων Ορθοδόξων Εκκλησιών και τελευταίο παράδειγμα η Θεία Λειτουργία για την γιορτή του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Παντελεήμονα σε κέντρο υγείας παιδιών κοντά στο χωριό Νεροπότοβο στην επαρχία Chernivtsi στις 9 Αυγούστου.
      Στο πλευρό του Ονούφριου βρέθηκε ο Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είχε θέσει θέμα να γίνει Πανορθόδοξη Σύνοδος για το ουκρανικό ζήτημα αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε από την Βουλγαρική Σύνοδο.
     Με αφορμή το συλλείτουργο ο κ.Ονούφριος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Γαβριήλ του Λόβετς, τον αδελφό μας από την Αγία Βουλγαρική Εκκλησία, για τη συμμετοχή του στους εορτασμούς μας και να μεταδώσω τις καλύτερες ευχές μας και τον αδελφικό μας χαιρετισμό στο προκαθήμενό του Πατριάρχη Νεόφυτο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
     Συνάντησε. Ο Γκάμπριελ έχει αποδείξει τον εαυτό του ως αφοσιωμένο φίλο στο Met. Onuphry και την κανονική ουκρανική εκκλησία. Πρόσφατα συγχαρητήρια με τον Met. Onuphry και αρκετούς ιεράρχες από όλο τον κόσμο για την ημέρα του ονόματος του ουκρανικού πρωτεύοντος τον Ιούνιο.
      «Εμείς στη Βουλγαρία προσευχόμαστε για τον Μακαριότατο Ονούφριο ο οποίος περπατά το μονοπάτι του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαντιμίρ, φωτίζοντας και φέρνοντας χάρη στον μεγάλο ουκρανικό λαό, οδηγώντας την Εκκλησία όπου υπάρχει χάρη», απάντησε ο Γαβριήλ.