Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

«Ο αντι-οικουμενισμός, Σεβασμιώτατε, είναι υστερία;»



Προς Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιο


 (Ανοικτή επιστολή)

Τοῦ Ν. ΣΑΚΑΛΑΚΗ
             Σεβασμιώτατε
Η Ι. Μητρόπολή σας (πρόσφατα) πραγματοποίησε μνημόσυνον προς ανάπαυση του Αιμιλιανού Τιμιάδου, Μητροπολίτου Σηλυβρίας.
Γνωρίζουμε το βιογραφικό του (οικουμενιστικό). Κινήθηκε στο κατηγοριακό πλαίσιο του οικουμενισμού, ως φορέας και διδάσκαλός του.
Ως αναλυτικά συγκροτημένη αντικειμενικότητα, θυμίζουμε δύο τομείς του εργαλειακού οικουμενισμού του.
- Διετέλεσε αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών εις την Γενεύη (1959 – 1984).
- «Εδίδαξε εις το Οικουμ. Ινστιτούτο του Bossey».
Έχω μελετήσει λεπτομερώς το βιβλίο του: «Η ΥΠΑΚΟΗ είναι δύναμις, όχι αδυναμία».
Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του, αναγράφεται: «ΕΚΔΟΣΙΣ ΤΗΣ Ι. Μ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ  ΑΙΓΙΟΝ». Ως λόγιος Μητροπολίτης, έδωσε έμφαση στην εννοιακή συγκρότηση του βιβλίου, στην θεματολογία του και στον σχεσιακό προσδιορισμό του με την Ορθοδοξία. Αυτό όμως επιλεκτικά, και όχι ως πλήρη (πνευματική) εμβάθυνση στην περί υπακοής θεολογία–εκκλησιολογία (διδασκαλία) της Γραφής και των Πατέρων.
Σε καμία σελίδα του βιβλίου δεν υπάρχει αναφορά στην υπαγόρευση του μέτρου της υπακοής, που δίνει η Εκκλησία, έναντι της αιρέσεως του οικουμενισμού.
Αντίθετα, το ευρετήριο των θεμάτων, στην λέξη «οικουμενισμός, συνθήματα», μας παραπέμπει στην σελίδα 125 του βιβλίου, όπου και διαβάζουμε: «Οξείς μερικοί, μεταδίδουν την απαισιοδοξία και τις εκκεντρικότητές τους σε πνευματικά τους παιδιά, ωσάν η Δευτέρα Παρουσία και η καταστροφή του κόσμου να είναι επί θύραις. Η έξαψις και υστερία φουντώνουν με συνθήματα αντι-οικουμενιστικά, ή με τα διαδιδόμενα οικουμενικά σχέδια, όπως η παγκοσμιοποίησις, κ.ά. Η κρίσις τους δεν λειτουργεί, καταντά αφελής, ανεύθυνη».
Με άλλα λόγια, Σεβασμιώτατε, στο βιβλίο του ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός, αποσπά τον οικουμενισμό από τις συντεταγμένες της αιρέσεως και τυποποιεί τον αντι-οικουμενισμό στα όρια της «έξαψης» και της «υστερίας», ως δυναμική ενεργοποίηση ανεύθυνης αφέλειας!

Το προλογικό σας σημείωμα στο βιβλίο, Σεβασμιώτατε, θέτει σε κίνηση πολλά ερωτήματα. Γράφετε:
«Το έργο αυτό με τίτλο «Η υπακοή είναι δύναμις, όχι αδυναμία», έργο του πολυγραφωτάτου σοφού δε και αγίου ανθρώπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ.κ. Αιμιλιανού, έρχεται να ρίψη φως στο πολυσήμαντο πρόβλημα της υπακοής. Καθώς ο Πανάγαθος Θεός ωδήγησε τα βήματά Του κοντά μας, εμείς προσωπικά και οι περί ημάς έχουμε την ευκαιρία να μαθητεύσουμε καθημερινά και να αντλούμε διδάγματα από την κατά Θεόν σοφίαν Του και την εκκλησιολογική του συγκρότηση. Τώρα όμως με την έκδοση της παρούσης εργασίας Του και άλλοι θα ωφεληθούν από τον καθάριο πατερικό λόγο Του» (Σελ. 12).
Ερωτήματα: Ο αντι-οικουμενισμός, Σεβασμιώτατε, είναι «έξαψη», «υστερία», «ανεύθυνη αφέλεια», «μη λειτουργικότητα της κρίσης», όπως ισχυρίζεται ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός; Ο οικουμενισμός είναι «εκκλησιολογική συγκρότηση» ή «καθάριος Πατερικός λόγος», όπως προλογίζετε;
ΝΙΚΟΣ Ε. ΣΑΚΑΛΑΚΗΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.