Του Άγγελου Ρούσσου

Ένας εκ των σημαντικότερων εκκλησιαστικών συγγραφέων, ο Τερτυλλιανός είχε πει ότι «το αίμα των μαρτύρων είναι ο σπόρος του Χριστιανισμού.» Παρά τις ανελέητες διώξεις από τις αρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η θρησκεία μας έχει επιζήσει και διαδοθεί ευρέως.
Το θαυμαστό γεγονός όμως είναι πως και στην εποχή που ζούμε των σύγχρονων διωγμών ο Χριστιανισμός καταφέρνει όχι μόνο να μένει ζωντανός αλλά και να επεκτείνεται σε χώρες και λαούς που δεν τον γνώριζαν καν, αφού ήταν προπύργια άλλων θρησκειών.
Πρόσφατα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mohabat News ανέφερε ότι η ισλαμική κυβέρνηση της χώρας ανησυχεί για τις επιπτώσεις της επέκτασης του χριστιανισμού στο Ιράν, ιδίως μεταξύ των νέων. Ο Αγιατολάχ Boroujerdi Alavi είπε ότι στην
Κουμ, ένα εκ των βασικών σιιτικών κάστρων, οι περιπτώσεις νέων που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό είναι πολλές χρησιμοποιώντας μάλιστα σπίτια σαν εκκλησίες. Επίσης, την ανησυχία του για την εξάπλωση του Χριστιανισμού μεταξύ των νέων της χώρας εξέφρασε και ο Αγιατολάχ Makarem Shirazi, ο οποίος πιστεύει ότι η αιτία του ευαγγελισμού των νεαρών μουσουλμάνων είναι η ξένη επιρροή.
Οι Χριστιανοί στο Ιράν είναι από τις θρησκευτικές μειονότητες που αναγνωρίζονται μεν από το Σύνταγμα της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή στην Ισλαμική Δημοκρατία υποκεινται σε περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τον υποτιθέμενο “θρησκευτικό προσηλυτισμό”, ενώ επίσης, τους απαγορεύεται να δημιουργήσουν εκκλησίες. Κάποιος ο οποίος αρνείται το Ισλαμ στο Ιράν και ασπάζεται τον Χριστιανισμό ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη και φυλάκιση. Η ιρανική κυβέρνηση δαπανά εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τις οργανώσεις που προωθούν το Ισλάμ στους νέους εντός και εκτός των συνόρων του Ιράν, μαζί με μια εκστρατεία για να περιορίσει την διάδοση της χριστιανικής θρησκείας.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν Hadi Gaemi αναφέρει πως η ιρανική κυβέρνηση συνεχίζει να διώκει νέες χριστιανούς. Όπως αναφέρθηκε από το Κέντρο στην έκθεσή του τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους τουλάχιστον 11 νέοι Χριστιανοί και ο πρώην επικεφαλής των Πεντηκοστιανών Ασσυρίων στο Ιράν έχουν καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης με τις κατηγορίες για δράση κατά της εθνικής ασφάλειας και για «χριστιανο- σιωνιστικά» κηρύγματα.
Παρά τα αντίμετρα από την κυβέρνηση, η ιεραποστολική ομάδα Ελάμ πιστεύει ότι η εξάπλωση του Χριστιανισμού στο Ιράν είναι πραγματικότητα και σήμερα υπάρχουν 360.000 πιστοί σε σύγκριση με 500 χριστιανούς το 1979.
Αλλά και στην Ινδία αυτή τη χρονιά υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο αριθμό Χριστιανών. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Kieren Ridge μίλησε για τη μείωση του αριθμού των οπαδών του Ινδουισμού και την αύξηση του αριθμού των Χριστιανών, ιδίως, στην πολιτεία καταγωγής του, το Αρουνάτσαλ Πραντές, όπου σύμφωνα με την επίσημη απογραφή, ο χριστιανικός πληθυσμός έχει αυξηθεί από 1% το 1971 σε περισσότερο από το 30% το 2011. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Μανιπούρ.
Και όλα αυτά ενώ τον περασμένο Αύγουστο οι Χριστιανοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την έγκριση νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η αλλαγή θρησκείας και οι παραβάτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με την οργάνωση «Διεθνής ανησυχία για τους Χριστιανούς» (International Christian Concern), τοπικοί εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι έχουν αξιολογήσει αυτό το νομοσχέδιο ως απειλή για τη θρησκευτική ελευθερία.
Και την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαφόρων παραβάσεων κατά των χριστιανών. Έτσι, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατεγράφησαν 410 περιπτώσεις παρενόχλησης των χριστιανών στην Ινδία, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση από ινδουιστές εξτρεμιστές, τη βεβήλωση των χριστιανικών κοιμητηρίων, μποϊκοτάζ, και άλλα…
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες δεν τιμωρήθηκαν. Η οργάνωση «Open Doors» έθεσε την Ινδία στην 15η θέση στον κατάλογο των χωρών όπου οι Χριστιανοί κινδυνεύουν περισσότερο. Σύμφωνα με τον Guardian, η Ινδία έχει βιώσει μια κλιμάκωση των επιθέσεων κατά χριστιανικών μειονοτήτων της το 2016 από ινδουιστές εθνικιστές.
Η πλέον επικίνδυνη χώρα αναφορικά με την κατάσταση των χριστιανών για αρκετά χρόνια, είναι η Βόρεια Κορέα. Παρόλα αυτά σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, σήμερα στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν 300 μέχρι 500 χιλιάδες Χριστιανοί (να αποκτήσει κανείς ακριβείς πληροφορίες είναι πολύ δύσκολο), ενώ πολλοί χριστιανοί προσπαθούν να κρύψουν την πίστη τους όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αποφύγουν να σταλούν σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας.
Η οργάνωση «Open Doors» υποστηρίζει ότι κατά το παρελθόν έτος, λόγω της πίστης τους στα στρατόπεδα εργασίας είχαν σταλθεί περίπου 70.000 Χριστιανοί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Forbes, το 2014 υπήρχαν περίπου 50 χιλιάδες. Η οργάνωση «Παγκόσμια Χριστιανική Αδελφότητα» κάνει αναφορές για βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις των Χριστιανών.

Πηγή