Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Όλοι τα βλέπουν, αλλά συντελούν στην διαίρεση, μένοντας σε κοινωνία με τους διαιρούντες!


bidiniou 1

Στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας που ταλανίζει τον Ορθόδοξου κόσμο, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Stbasil.center ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ, του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ταραχώδη περίοδο που ζούμε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας, μιας νέας παγκόσμιας τάξης και ένα κέντρο ελέγχου σε ολόκληρο τον κόσμο.
''Σε κάθε χώρα βλέπουμε οι κοινωνίες να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς αλλαγές στο σύστημα αξιών. Η Ορθόδοξη Εκκλησία
είναι μέρος του κόσμου και δυστυχώς αυτό που συμβαίνει μας επηρεάζει αναπόφευκτα. Η γλώσσα της Ορθόδοξης Πίστης - που χρησιμοποιούμε και κατανοούμε απόλυτα - Βούλγαροι, Ρώσοι, Έλληνες, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Άραβες, Αμερικανοί, Γεωργιανοί και γενικά Ορθόδοξοι από όλα τα έθνη του κόσμου, οι Ευαγγελικές αρχές, εξυπηρετούν την ενότητά μας. Σήμερα, η γλώσσα αυτή αρχίζει να υφίσταται διεστραμμένες ερμηνείες, και αυτό ανατρέπει τη σχέση μας'' τόνισε ο Μητροπολίτης Βιδινίου.
Σε άλλο σημείο ο κ. Δανιήλ πρόσθεσε: «Πρόσφατα κάποια άτομα δήλωσαν επισήμως ότι αναγνώρισαν αδιαμφισβήτητα την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - το Πατριαρχείο της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Ουκρανίας, και επίσης το αναφαίρετο δικαίωμα ανεξάρτητης διαχείρισης εκκλησιαστικών υποθέσεων εντός της κανονικής της επικράτειας, δημοσιεύοντας σύνολο εγγράφων που επιβεβαιώνουν τα δικαιώματα αυτά''.
''Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε επιβεβαιώσει επανειλημμένα ότι αποδέχεται την απόφαση που εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας σχετικά με την καθαίρεση του Φιλάρετου Ντενισένκο. Ότι δηλαδή η απόφαση αυτή εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα του Πατριαρχείου Μόσχας και δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο. Η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αποκαταστήσει τον Φιλάρετο Ντενισένκο και τον Μακάριο Μάλετιτς, έγινε κατά παράβαση των Ιερών Κανόνων, και των στοιχειωδών αρχών της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης'' πρόσθεσε ο Ιεράρχης του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.
Ενώ πρόσθεσε ότι ''ο Κύριος μας είπε «ἔστω δὲ ὁ λόγος ὑμῶν ναὶ ναί, οὒ οὔ· τὸ δὲ περισσὸν τούτων ἐκ τοῦ πονηροῦ ἐστιν». (Ματ 5:37). Εδώ το «ναι» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου έγινε «όχι»''.
Επίσης ο Μητροπολίτης Βιδινίου μίλησε για την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να καταργήσει το έγγραφο που ίσχυε για περισσότερα από 330 χρόνια, όπου ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Διονύσιος το 1686, αποφάσισε η Μητρόπολη Κιέβου να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του Πατριαρχείο Μόσχας.
''Η απόφαση αυτή είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα στην κατανόηση της σχέσεως μεταξύ των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών'' τόνισε ο κ. Δανιήλ και στην συνέχεια πρόσθεσε: ''Θα λέγαμε ότι σήμερα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταργήσει μονομερώς αυτούς τους κανόνες, σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα, ισχυριζόμενος ότι έχει αυτό το δικαίωμα''.
Να αναφερθεί ότι ο Σεβασμιώτατος στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι «μια διαμάχη στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια διαμάχη μεταξύ δύο τοπικών εκκλησιών, αλλά αφορά ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία».
Ο Σεβασμιώτατος ερωτηθείς αν μπορούν οι πράξεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και η συγκεκριμένη «εκκλησιολογία» του λεγόμενου «ανατολικού παπισμού» να έχουν συνέπειες για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, τόνισε: ''Οι φιλοδοξίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όχι μόνο για την τιμή αλλά και για την αρχή στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι τυχαίες. Σήμερα ο Πατριάρχης για να επιτύχει τις φιλοδοξίες του, δεν δίστασε να εισβάλει σε ξένο έδαφος και να βοηθήσει την κυβέρνηση στην Ουκρανία να εκδιώξει τα δύο τρίτα των Ορθοδόξων Ουκρανών. Σας ερωτώ, ποιος γιατρός για να θεραπεύσει μια πληγή, κόβει τα δύο τρίτα ενός υγιούς οργανισμού, δίνοντας διάγνωση "άρρωστου" και αφήνοντας το ένα τρίτο, το οποίο ενώ έχει σοβαρή ασθένεια να διαγιγνώσκεται ως "υγιές";
Επίσης ο Μητροπολίτης Βιδινίου τόνισε πως αν δεν ληφθούν άμεσα αποφασιστικά μέτρα, δηλαδή, οι τοπικές εκκλησίες να είναι αποφασισμένες και να μην δεχθούν τις ενέργειες της Κωνσταντινούπολης ότι έχουν κανονική ισχύ (διατηρώντας έτσι την ενότητα και τη συνύπαρξη στην Ορθόδοξη Εκκλησία), υπάρχει κίνδυνος το δικαίωμα της διασυνοριακής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (το οποίο έπραξε έξυπνα σε μια προσπάθεια επίτευξης της νομιμότητας μέσω του αποκαλούμενου Τόμου) να ενεργήσει με χαλαρωτικό τρόπο στην κρίση, την συνείδηση, την βούλησή μας, την ποιμαντική υπευθυνότητα και έτσι χωρίς να γίνει αντιληπτό: "μηδὲ λάθωμεν τὴν ἐλευθερίαν κατὰ μικρὸν ἀπολέσαντες, ἢν ἡμῖν ἐδωρήσατο τῷ ἰδίῳ αἵματι ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, ὁ πάντων ἀνθρώπων ἐλευθερωτής" (8ος κανόνας της Γ' Οικουμενικής Συνόδου)''.
Σε άλλο σημείο ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας υπογραμμίζει πως θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες να εκφράσουν εδώ και τώρα, την αλήθεια σχετικά με τον αντικανονικό χαρακτήρα των πράξεων του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία.
''Αυτό, πιστεύω, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επίσης θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι δεν θέλω να σκεφτώ τις συνέπειες μιας άλλης εξέλιξης των πραγμάτων'' πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βιδινίου.
Ακόμη ο κ. Δανιήλ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ορισμένες τοπικές εκκλησίες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την διαφωνία τους, για τις ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τους τελευταίους μήνες.
''Η θέση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας μέχρι στιγμής υποστηρίζει την κανονικότητα, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Πριν από τα τελευταία δραματικά γεγονότα που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολές, στις οποίες αναγνωρίζει τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο, ως Προκαθήμενο της μοναδικής κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία'' ανέφερε ο Μητροπολίτης Βιδινίου.
Κλείνοντας ο κ. Δανιήλ πρόσθεσε ότι ''επιστολές εστάλησαν στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο, όπου η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την ανησυχία της για την παρέμβαση τους Κράτους στις υποθέσεις της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ιερά Σύνοδος δεν έχει ηθικό δικαίωμα να αλλάξει την αρχική της θέση. Ας προσευχηθούμε ότι ο Θεός βοηθά να υπερασπιστεί αυτή τη θέση!''
Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.