Πάνω από το 60% των Ρώσων δηλώνουν υπερήφανα Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ενώ μόλις και μετά βίας 1 στους 6 δηλώνει άθεος!

Αναλυτικότερα, τα δύο τρίτα των Ρώσων πολιτών (63%) χαρακτηρίζονται ως ορθόδοξοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Κέντρο Έρευνας της Ρωσικής Δημόσιας Γνώμης (VCIOM) την Τετάρτη.
Σύμφωνα με την κοινωνιολογική δημοσκόπηση, βαπτίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των ορθόδοξων χριστιανών (86%) και τα δύο τρίτα (66%) βαπτίστηκαν επειδή οι γονείς ή οι συγγενείς τους το είχαν αποφασίσει.
Η μελέτη, πάντως, δείχνει ότι το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να βαφτιστούν σε ενήλικη ηλικία. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσε κάτι τέτοιο είναι το υψηλότερο μεταξύ των νέων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών (59%).
Σύμφωνα με το VCIOM, 5% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζονται ως μουσουλμάνοι, 1% καθολικοί, το ίδιο ποσοστό προτεστάντες, και υπάρχει και ένα 6% των ερωτηθέντων που λένε ότι πιστεύουν, αλλά δεν ανήκουν σε καμία από τις ομολογίες. Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το 6% των ερωτηθέντων είναι αναποφάσιστο αν πιστεύουν στο Θεό ή είναι άθεοι.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 15% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζεται ως άθεοι. Το ποσοστό των άθεων μεταξύ των νέων ηλικίας 18-24 ετών είναι 37%.
«Αν αναλύσουμε τα αποτελέσματα της μελέτης, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αυξανόμενη τάση προς την κατεύθυνση του σχηματισμού μιας κρίσης πίστης γενικά και της Ορθοδοξίας ειδικότερα. Η Generation Z, η οποία καλείται επίσης η πρώτη πλήρως ψηφιακή γενιά, δηλώνει σημαντική αύξηση του ποσοστού των μη πιστών και σχεδόν τριπλάσια μείωση του ποσοστού των Ορθοδόξων Χριστιανών», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της VCIOM και συγκεκριμένα ο Kirill Rodin, διευθυντής της VCIOM.
«Η νέα γενιά έχει πολλές διαφορές από τους προκατόχους της, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια από τις σημαντικότερες είναι ότι αυτοί είναι άνθρωποι από μια νέα επικοινωνιακή πραγματικότητα, η οποία έχει νέους νόμους και μέσα επιρροής στη διαμόρφωση των ανθρώπινων προοπτικών στη ζωή. Η επιβράδυνση του εκσυγχρονισμού των παλαιών μορφών αλληλεπίδρασης με τους νέους μπορεί να αποτελέσει θανατηφόρο ορόσημο για τον εντοπισμό ενός νέου χώρου και ρόλου του θεσμού της πίστης στην κοινωνία », δήλωσε ο Ροντέν.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 26 Ιουλίου 2019. Εξετάζει 1.600 ερωτηθέντες ηλικίας 18 ετών και άνω.