Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Και προδίδουν και κοροϊδεύουν τον λαό του Θεού!

Η Μητρόπολη Λαγκαδά βουλιάζει στο σχίσμα, ανησυχητικά μηνύματα από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας


σ.σ. Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από το συλλείτουργο σχισματικών στην Όσσα Λαγκαδά. Θα παρουσιάσω την είδηση:
       όπως την παρουσίασαν οι σχισματικοί   και
       όπως την παρουσίασε η Μητρόπολη Λαγκαδά Λιτής και Ρεντίνης.


(Δελτίο Τύπου) Ιερά Αγρυπνία επί τη ευκαιρία της ενθυμήσεως του γεγονότος, της κατά θαυμαστό τρόπο ανευρέσεως και ανακομιδής των Χαριτοβρύτων και Σεπτών Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης

Επ’ ευκαιρία της ενθυμήσεως του γεγονότος, της κατά θαυμαστό τρόπο ανευρέσεως και ανακομιδής των Χαριτοβρύτων και Σεπτών Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης (12 Σεπτεμβρίου 2011) και της Ιεράς Μνήμης του εκ Βερτίσκου καταγομένου Αγίου Νεομάρτυρος Γαβριήλ του Ιβηρίτου, ο οποίος
εμαρτύρησε εις την περιοχή των Κυδωνίων της Μικράς Ασίας, ετελέσθη το εσπέρας της Τετάρτης 11 προς 12 Σεπτεμβρίου ε.έ., και μέσα σε κλίμα κατανύξεως, Ιερά Αγρυπνία με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων την πανέμορφη και ιστορική κωμόπολη της Όσσης, τόπος καταγωγής της Αγίας, η οποία και ευρίσκεται πλησίον της περιοχής του Βερτίσκου.
Του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, ο οποίος τελέσθηκε εις τον Ιερό Ναό της Κυράννης, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος στο τέλος ομίλησε επικαίρως... 
Εν συνεχεία, ...πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευσις των Σεπτών Λειψάνων της Αγίας και της Εικόνος του Οσίου Γαβριήλ με κατάληξη τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (πλησίον της Αγίας Τραπέζης του Ναού ευρέθησαν τα λείψανα το 2011), όπου και πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβαμιώτατου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ.κ. Χρυσοστόμου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζυτομύρ και Πολίσκι κ.κ. Βλαδιμήρου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συπροσευχόμενος, ο Οσσαίος στην καταγωγή, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος.


Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ
    σ.σ. Η αναφορά των σχισματικών είναι στα Ουκρανικά. Την παραθέτω στο τέλος αλλά με μία σύντομη περίληψη από την μετάφραση της google.

Από τις 11 έως 14 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία σχισματικών βρέθηκε στην κοινότητα Όσσα κοντά στην Θεσσαλονίκη κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Λακαδά Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη, αναφέρουν οι σχισματικοί. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον «αρχιεπίσκοπο» Ζυτομύρ και Πολίσκι, [Житомирського і Поліського] Βλαδίμηρο [Володимира]. Στην αντιπροσωπεία ήταν παρόντες επίσης και δύο «πρωτοπρεσβύτεροι».
Γράφουν ότι τον Σεπτέμβριο 11 και 12 τελέσθηκε Αγρυπνία και Θεία Λειτουργία στον Ναό. Αναφέρουν ότι εκτός από τους ιεράρχες του πατρ. Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε και ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος (Καραγκούνης) του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Αναφέρουν ότι αυτή η Θεία Λειτουργία είχε μεγάλη σημασία διότι με την συμμετοχή του ο επίσκοπος βεβαιώνει την ευχαριστιακή ενότητα και κατά συνέπεια την πραγματική αναγνώρισή τους από άλλη μια Τοπική Εκκλησία – το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής!
Εδώ αξίζει να ειπωθεί το εξής, το οποίο το επεσήμανε και η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων. Όπως θα δείτε και στην αναφορά της Μητροπόλεως, οι σχισματικοί δεν εμφανίστηκαν στον Αρχιερατικό Εσπερινό που χοροστάτησε ο Μοζαμβίκης Χρυσόστομος αλλά αμέσως μετά στην Θεία Λειτουργία. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο ο Μοζαμβίκης να μην γνώριζε και να τον παγίδευσαν. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που κακώς κάκιστα έμεινε και συμπροσευχήθηκε με τους σχισματικούς, την επομένη των ονομαστηρίων του πατρ. Βαρθολομαίου δεν παρέστη στην Θεία Λειτουργία να συλλειτουργήσει μαζί τους. Ίσως, αυτήν την φορά, για να αποφύγουν το ίδιο λάθος, οι Φαναριώτες και η Μητρ. Λαγκαδά διοργάνωσαν την Θεία Λειτουργία αμέσως μετά τον Εσπερινό. Αυτό είναι ένα σενάριο.
Το κείμενο των σχισματικών αναφέρει επίσης ότι από τις 12 έως 14 Σεπτεμβρίου η αντιπροσωπεία των σχισματικών είχε μία σειρά συναντήσεων με ιεράρχες της Εκκλησίας. Συναντήθηκαν με τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο, τον Λαγκαδά Ιωάννη, τον Ειρηνουπόλεως Δημήτριο [υπέρτιμος και έξαρχος Ανατολικής Τανζανίας και Σεϋχελλών]. Συζήτησαν θέματα για την κατάσταση της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» και τις προοπτικές για την ανάπτυξή της.
Ο Ειρηνουπόλεως Δημήτριος που αναφέρεται πιο πάνω, υπάγεται επίσης στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και κοιτώντας τα ονόματα διεπίστωσα ότι και ο Αξώμης Δανιήλ, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Αιθιοπίας, ανήκει στο ίδιο Πατριαρχείο. Θυμήθηκα το όνομά του διότι βρέθηκε 2 φορές σε συλλείτουργο στην Ζάκυνθο που μνημονεύθηκε ο σχισματικός Επιφάνιος (σε αυτήν την ανάρτηση «Το χρονικό μιας προδοσίας, οι ημερομηνίες μιλούν», τον αναφέρω λανθασμένως ως «Σαξώμης» -δεν ακουγόταν καλά στα βίντεο). Το ίδιο και ο Ζάμπιας Ιωάννης, υπέρτιμος και έξαρχος Μέσης Αφρικής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, βρέθηκε 2 φορές σε συλλείτουργο στην Ζάκυνθο που μνημονεύθηκε ο σχισματικός Επιφάνιος
Σε αυτό το σημείο θυμήθηκα ένα άρθρο στον Ορθόδοξο Τύπο προ ολίγων ημερών με τίτλο: Τὶς ὁ συγγραφεὺς τῆς ψευδοπραγματείας; Αναφέρεται σε ένα κείμενο ανωνύμων επισκόπων του Πατρ. Αλεξανδρείας το οποίο στήριζε τις αυθαιρεσίες του πατρ. Κωνστ/πόλεως στην Ουκρανία. Ενδεχομένως οι Ειρηνουπόλεως Δημήτριος, Αξώμης Δανιήλ, Ζάμπιας Ιωάννης και με ένα ερωτηματικό Μοζαμβίκης Χρυσόστομος να βρίσκονται πίσω από αυτό το ανώνυμο κείμενο.
Στη συνέχεια οι σχισματικοί αναφέρουν ότι την τελευταία ημέρα της επισκέψεώς τους, στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, βρέθηκαν σε ένα χωριό κοντά στην κωμόπολη Λαγκαδά όπου έλαβαν μέρος σε Θεία Λειτουργία σε ομώνυμο Ιερό Ναό. Οι σχισματικοί σε αυτό το σημείο αναφέρουν κάποιον ηγούμενο Κλαύδιο αλλά δεν μπορώ να βρω κάτι για αυτόν. Αναφέρουν πάντως ότι στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος (Πέντε Βρύσες Λαγκαδά Θεσσαλονίκης) π. Αμβρόσίος Πουτούκης. Ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Πουτούκης είναι ο ηγούμενος της εν λόγω Μονής.

Παρατίθεται το κείμενο στα ουκρανικά.
11–14 вересня 2019 року з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія делегація Православної Церкви України у складі архієпископа Житомирського і Поліського Володимира, протоієрея Валерія Семанца та протоієрея Василя Лила здійснила візит до Митрополії Лангади (Вселенський Патріархат), що знаходиться на території Грецької Республіки.
На запрошення Високопреосвященнійшого Іоана (Тасьяса), митрополита Лангади, Літії та Рендіни, представники Православної Церкви України взяли участь в урочистому богослужінні з нагоди храмового свята у селі Осса, поблизу Фессалонік.
11–12 вересня у храмі були відправлені Всенічне бдіння та Божественна літургія. У богослужінні, окрім ієрархів Константинопольського Патріархату, Елладської Православної Церкви та Православної Церкви України, взяв участь ієрарх Олександрійської Православної Церкви – єпископ Мозамбікський Хризостом (Карангуніс). Ця Божественна літургія має велике значення, адже участю у ній архієрея з Південної Африки було засвідчено євхаристійну єдність, а отже, і фактичне визнання Православної Церкви України ще однією Помісною Церквою – Патріархатом Олександрії та всієї Африки.
12–14 вересня відбулася низка зустрічей з церковними ієрарахами: митрополитом Фессалонікійським Анфимом (Руссасом), митрополитом Лангадійським Іоаном (Тасьясом) та митрополитом Іринопольським, іпертимом Східної Танзанії та Сейшел Димитрієм (Захаренгасом).
Сторони обговорили сучасний стан Православної Церкви України та перспективи її розвитку. Делегація помісної Української Православної Церкви висловила згаданим ієрархам слова вдячності за молитви і підтримку прагнень православних віруючих нашої Церкви.
В заключний день візиту, 14 вересня 2019 року, представники Православної Церкви України взяла участь у богослужінні з нагоди храмового свята на честь Воздвиження Чесного Животворчого Хреста Господнього у селищі поблизу міста Лангади (настоятель – протоієрей Клавдіос). У Літургії взяв участь намісник монастиря Святої Трійці (с. Пенте Врисіс) архімандрит Амвросій (Путукіс).

Φαίη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.