Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Προβλήματα "τύπου Ουκρανίας" στο Μαυροβούνιο;


Μαυροβούνιο: Ψηφίστηκε ο νόμος για τις θρησκείες.
Ανάθεμα από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο.

Ένταση επικρατεί από χθες στο Μαυροβούνιο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Όπως μεταδίδει η σερβική Politika αλλά και το διεθνές πρακτορείο Bloomberg πραγματοποιήθηκαν αρκετές προσαγωγές και συλλήψεις.
Σύμφωνα με τον νόμο το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας (ιστορικές μονές και εκκλησίες) που υπάγονται σήμερα στη Μητρόπολη Μαυρουβουνίου και Παραθαλασσίας του Πατριαρχείου της Σερβίας περνούν στον έλεγχο τους κράτους.

Η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 παρά την αντίθεση της Ρωσίας, αγνόησε τις αντιρρήσεις της Μόσχας αλλά και της πρώην συμμάχου της Σερβίας, και υιοθέτησε το νόμο, ο οποίος απαιτεί από τις θρησκευτικές κοινότητες να αποδείξουν την κυριότητα στους ναούς και τις εκτάσεις που κατέχουν.
Περισσότερο από το 70% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Δεκαοκτώ βουλευτές της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης συνελήφθησαν στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου κατά την διάρκεια επεισοδίων που προκάλεσαν τη χθεσινή νύκτα προσπαθώντας να εμποδίσουν την υιοθέτηση νόμου.
Οι 18 βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου που υποστηρίζουν τις θέσεις της σερβικής εκκλησίας βρίσκονται στο αρχηγείο της αστυνομίας για ανάκριση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.




Του Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου  romfea.gr

Η επιχειρούμενη κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αυτή τη στιγμή έχει το Μαυροβούνιο έτοιμο για εμφύλιο πόλεμο.
Η αριστερών πεποιθήσεων κυβέρνηση σήμερα, 26.12.2019, είναι έτοιμη στην Βουλή προς ψήφιση νόμου με το οποίο περιέρχεται η περιουσία της εκκλησίας που αυτή κατείχε πριν το 1920, στο κράτος, ως εθνική κληρονομιά του Κράτους και με αυτό να περιλαμβάνει ακόμα και τα ιερά λείψανα.
Η μητρόπολη Μαυροβουνίου και οι επισκοπές της Σερβικής Εκκλησίας εντός του κράτους, αντιδρούν με τη συμπαράσταση της Σερβικής Εκκλησίας.
Το πρωί ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασίας Αμφιλόχιος άνοιξε την Λάρνακα του αγίου Πέτρου πρώτου Δούκα και επισκόπου Μαυροβουνίου και έριξε ανάθεμα στους πολιτικούς που θα τολμήσουν.
«Σήμερα χαιρετώ όλον τον λαό του Μαυροβουνίου εδώ, μπροστά στην λάρνακα του αγίου Πέτρου του Μαυροβουνίου στο Όνομα του Θεού, του Δίκαιου και Σωτήρα, οποίος σηκωθεί ενάντια στο όνομα του Θεού και την Εκκλησία Του, προκαλεί στον εαυτό του το ανάθεμα του Θεού, του αγίου Πέτρου και του αγίου Βασιλείου και δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα εμποδίσει τον λαό να επέμβει αν το κράτος προχωρήσει μονομερώς».
Πλέον έξω από τη Βουλή με χιλιάδες ανθρώπους κοντά του, ο μητροπολίτης περιμένει την είσοδο του στην Βουλή για διαβουλεύσεις διαμαρτυρόμενος για την επέμβαση του κράτους στην εκκλησία.
Εντός του κοινοβουλίου 17 βουλευτές της αντιπολίτευσης, μέσα σε θυελλώδη συνεδρία, απαίτησαν και πέτυχαν δίωρη αναβολή της συνεδριάσεως για να γίνει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο.
Η αντιπολίτευση διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης αν σε αυτήν έχει ληφθεί η θετική γνώμη της κανονικής εκκλησίας.
Η κυβέρνηση υποχώρησε και δέχθηκε συνάντηση και αυτή την στιγμή βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον μητροπολίτη και τους επισκόπους .
Έχει προηγηθεί πριν λίγες μέρες θεία λειτουργία για το θέμα με συγκέντρωση σε αυτήν 100.000 λαού. Ο κόσμος αυτός υπέγραψε εναντίον των προθέσεων της κυβερνήσεως.
Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υποστηρίζει την θρησκευτική δομή του Μiras Dedeic, καθηρημένου ιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ιταλία, που εμφανίζεται ως μητροπολίτης Μαυροβουνίου Μιχαήλ.
Αυτός παρουσιάζει την δομή του ως «Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να ζουν έναν πραγματικό πόλεμο και αντιπάλους την κανονική εκκλησία του Μαυροβουνίου και την κυβέρνηση της χώρας.
Η Σερβική Εκκλησιά σε σημερινή ανακοίνωση της λέει: «Όπως αναφέρθηκε ήδη στην επίσημη δήλωση της Ιεράς Συνέλευσης των Επισκόπων, επαναλαμβάνουμε τώρα ότι είμαστε εναντίον του νομοσχεδίου με το οποίο οι εκπρόσωποι των αρχών του Μαυροβουνίου θέλουν να πάρουν βίαια τις εκκλησίες και τα μοναστήρια και τις συναφείς ιδιοκτησίες από τη Μητροπολιτική και τις Επισκοπές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των οποίων οι διατάξεις θα καταργήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου στην ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνέπειες της υιοθέτησης ενός τέτοιου Νόμου, απευθύνουμε έκκληση στα μέλη του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου να ακούσουν τη φωνή των επισκόπων και των πιστών της Εκκλησίας μας, που εκφράστηκε με σαφήνεια σε δύο συνελεύσεις του πιστού λαού, και να μην ψηφίσουν υπέρ αυτού του νομοσχεδίου.
Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της πρότασης που έκανε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλάσσιας Αμφιλοχίας και έστειλε στην Νομοθετική Επιτροπή και το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου για να αποσύρει τον προτεινόμενο νόμο από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προετοιμασία ενός νέου που θα ανταποκρινόταν στα πρότυπα των σύγχρονων δημοκρατικών κρατών και θα ήταν αποδεκτό από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Ολοθύμως συμπαραστάθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να έχει στείλει επιστολή στις αρχές του Μαυροβουνίου, υποστηρίζοντας τις θέσεις της τοπικής εκκλησίας.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες, εν όψη της ψήφισης του νόμου ώστε να καταληφθούν από το κράτος, Αντίστοιχα οι πιστοί έχουν καταλάβει κεντρικούς δρόμους στο Βόρειο Μαυροβούνιο αποκλείοντας την κυκλοφορία και δημιουργώντας οδική παράλυση στο μικρό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Το Μαυροβούνιο δημιουργήθηκε ως κράτος από την εκκλησία. Οι πρώτοι Μονάρχες του ήταν ταυτόχρονα και επίσκοποι. Με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εφαρμόσει μια αριστερή κυβέρνηση και μάλιστα υποστηριζόμενη από εξωγενείς αντορθόδοξους παράγοντες, κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε ένα κράτος που υπάρχει βασισμένο στα θεμέλια της τοπικής εκκλησίας, με ότι αυτό σημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.