Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Αν πεις τον Άνθιμο Θεσσαλονίκης Δαιμονισμένο...;

Πότε θὰ ἔπρεπε νὰ θιχτεῖ, καὶ νὰ καλέσει σὲ ἀπολογία, καὶ νὰ προχωρήσει σὲ τιμωρίες ὁ μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ἄνθιμος; Ἂν ἕνας ἱερέας ἀποκαλέσει δαιμονισμένο τὸν κ. Ἄνθιμο, ἢ ἂν ἀποκαλέσει δαιμονισμένο κάποιον συλλειτουργό του ἱερέα; Ἀσφαλῶς, μιμητὴς Ἐκείνου ποὺ «λοιδορούμενος οὐκ ἀντελοιδόρει» δὲν θὰ  ἐνδιέφεραν τὸν Μητροπολίτη οἱ ἔναντίον του λοιδορίες, ἀλλὰ οἱ ἐναντίον τῶν πνευματικῶν του παιδιῶν, καὶ δὴ τῶν ἱερέων του και συγκεκριμένα τοῦ π. Νικολάου Μανώλη, ποὺ «λοιδορήθηκε» ὡς δαιμονισμένος ἀπὸ Ἀρχιμανδρίτη τοῦ μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Λοιπόν, τί θὰ κάνει ὁ κ. Ἄνθιμος, θὰ καλέσει σὲ ἀπολογία τὸν ἐν λόγῳ Ἀρχιμανδρίτη;
Βεβαιότατα, θὰ καλέσει σὲ ἀπολογία καὶ θὰ τιμωρήσει παραδειγματικὰ κάποιον ἱερέα. Ἀπὸ τὴν ἀνάποδη ὅμως. Ὁ Ἀρχιμανδρίτης ἔδωσε τὸ στίγμα τοῦ κλίματος ποὺ ἐπικρατεῖ στοὺς περὶ τὸν κ. Ἄνθιμο ἱερεῖς· καὶ δείχνει ποιός θὰ τιμωρηθεῖ. Ἐκεῖνος, λοιπόν, ποὺ θὰ τιμωρήσει ὁ κ. Ἄνθιμος θὰ εἶναι ὄχι ὁ ἐν λόγῳ Ἀρχιμανδρίτης, ἀλλὰ ἐκεῖνος ποὺ κατονομάστηκε ἀπὸ τὸν Ἀρχιμανδρίτη του ὡς «δαιμονισμένος»!
Πηγή: "Κατάνυξις"
"Δαιμονισμένο" αποκαλεί τον π. Νικόλαο Μανώλη, Μητροπολιτικός Αρχιμανδρίτης

Αγαπητοί διαχειριστές της Κατάνυξης και αδελφοί χαίρετε εν Κυρίω
Θα ήθελα να σας μεταφέρω ένα γεγονός στο οποίο ήμουν παρούσα, μαζί με τον σύζυγό μου και έχει άμεση σχέση με το θέμα του πατρός Νικολάου Μανώλη και τη στάση ιερέων της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης απέναντί του και απέναντι στους ενορίτες που κατηγορούνται όπως μαθαίνουμε για οπαδισμό κλπ.

Επιλέξαμε να το κοινοποιήσουμε  στο δικό σας ιστοχώρο γιατί γνωρίζουμε τον αγώνα σας δίπλα στον αγωνιστή παπα Νικόλα, αλλά και αλλού αν χρειαστεί,
πολύ ευχαρίστως να το κοινοποιήσουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Μένω στην Άνω Πόλη χρόνια, δεν είμαι ενορίτισσα του Προφήτη Ηλία, συνήθως εκκλησιαζόμαστε με την οικογένειά μου στον Άγιο Δημήτριο. Τα παρακάτω συνέβησαν σε άλλο ναό της Άνω Πόλης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρεθήκαμε εκτάκτως γιατί αργοπορήσαμε και σκεφτήκαμε να πάμε εκεί για να προλάβουν τα παιδιά να κοινωνήσουν.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, πήραμε αντίδωρο και προχωρήσαμε προς την έξοδο. Πριν βγούμε από την εκκλησία όμως, ακούσαμε φωνές πίσω μας και γυρίσαμε να δούμε τι συμβαίνει. Ο ιερέας απευθυνόμενος σε κάποιον φώναζε δυνατά, σαν να μάλωνε μαζί του. Πλησιάσαμε κοντά. Ήταν και άλλοι πιστοί εκεί γύρω του.
Στεκόταν στην Ωραία Πύλη και φώναζε, μιλούσε άσχημα για «τον παπα Νικόλα και για τους ενορίτες του Προφήτη Ηλία». Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Αρχιμανδρίτης αυτός έχει σημαντική θέση στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και καταλάβαμε ότι αυτό που έβγαλε προς τον συνάδελφό του π. Νικόλαο, είναι εν ολίγοις «το κλίμα» που επικρατεί εντός της Μητρόπολης για έναν παπά που όπως φαίνεται επειδή δεν πάει με τα νερά τους, θέλουν να τον εξαφανίσουν πάση θυσία. Ακόμα, έλεγε για τους ενορίτες προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Μα δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ενορίτες του Προφήτη Ηλία; Μπροστά μας τα έλεγε!
Τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε θα σας τους μεταφέρω και ζητώ συγνώμη από τους ανθρώπους που θα τα διαβάσουν από μένα. Ενορίτες του Προφήτη Ηλία είναι και πολλοί γνωστοί μας και συνάδελφοί μας. Ο ιερέας αυτός τους ονόμασε «φασίστες», «Φαρισαίους» φανατικούς και άλλους ακραίους χαρακτηρισμούς επαναλάμβανε φωνάζοντας. Και μάλιστα χαρακτηριστικά είπε ότι ο Χριστός δεν μιλούσε με τους Φαρισαίους, οπότε και ο Δεσπότης δεν έχει καμιά δουλειά να μιλήσει με τους ενορίτες. Έλεγε «καλά κάνει ο Δεσπότης και δεν τους δέχεται». Δεν είναι μόνο αυτά όμως. Λυπάμαι και ντρέπομαι και για τα παρακάτω που θα γράψω: Χαρακτήρισε τον παπα Νικόλα Μανώλη «δαιμονισμένο».
Λυπούμαστε για το κλίμα που συντηρείται εντός της Μητρόπολης. Ακούσαμε ομιλίες του π. Νικολάου στο διαδίκτυο. Έτσι είναι οι δαιμονισμένοι; Μάλλον λάθος άνθρωπο διώκουν και προς λάθος κατεύθυνση κινούνται. Στις αιρέσεις βρίσκονται τα δαιμόνια και με αυτό το σπουδαίο ζήτημα δεν ασχολούνται με τέτοια μανία. Γιατί; Οι ορθόδοξοι πιστοί είναι το πρόβλημα για μια Μητρόπολη;
Σας τα γράφω αυτά γιατί αποφασίσαμε με την οικογένειά μου να στηρίξουμε κι εμείς όσο μπορούμε τον αγώνα σας για να αποκατασταθεί η αλήθεια. Δεν είναι προσωπικό θέμα του παπα Νικόλα μόνο. Είναι θέμα της πίστης μας. Όλη αυτή τη μανία που έδειξε ο ιερέας εκείνη τη μέρα, καλό είναι να την βγάλει σύσσωμη η Μητρόπολη προς την παναίρεση του οικουμενισμού. Αυτό είναι όλο το θέμα, όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν. Ξεσκεπάστηκε μπροστά μας, έτσι απλά.
Όσοι ήμασταν εκεί αντιληφθήκαμε το μένος εναντίον ενός ιερέα και εναντίον ενοριτών! Από την συζήτηση (ο Θεός να την κάνει συζήτηση) που είχε με τον άνθρωπο απέναντί του, καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά μέσα στη Μητρόπολη, αφού βλέπουν τους ενορίτες και τον παπα Νικόλα σαν εχθρούς!
Ο ιερέας υποστήριζε ότι δεν υπάρχει οικουμενισμός και δεν γίνονται συμπροσευχές με τον πάπα. Λίγα είδαμε, πολλά καταλάβαμε. Δυστυχώς αυτά που έλεγε ο ιερέας εκεί, είναι πεποίθηση όλων μέσα στη Μητρόπολη. Ο Δεσπότης που ως κύριο έργο του πρέπει να είναι ο αντιαιρετικός αγώνας, δεν έχει αντιληφθεί τίποτα ο ίδιος και το περιβάλλον του για τα περί οικουμενισμού;
Αυτή η σκηνή κράτησε αρκετά, ίσως ένα τέταρτο. Είναι πάρα πολύ πικρή η γεύση που μας άφησε ο λόγος του ότι η μόνη λύση είναι τα δικαστήρια για να τιμωρηθούν αυτοί που βρίζουν και συκοφαντούν τον Δεσπότη. Τα δικαστήρια είναι η λύση λοιπόν για τα θέματα των χριστιανών; Δεν είναι η προσευχή;
Αυτά όλα προς ενημέρωσή σας και του πιστού λαού, για το κλίμα στη Μητρόπολη σχετικά με τον παπα Νικόλα Μανώλη, την ενορία του και τους επόμενους ενδεχομένως που θα τολμήσουν (!) να αντιταχθούν στη γραμμή της Μητρόπολης και θα θέλουν να ακολουθήσουν ως οφείλουν τη γραμμή του Χριστού.
«Σκανδαλισμός» είναι το λιγότερο που μπορεί να περιγράψει την κατάστασή μας. Ντροπή, λύπη, αγανάκτηση, αρνητική εντύπωση, αποστροφή... Αν οι της Μητρόπολης πιστεύουν ότι η μόνη λύση είναι τα δικαστήρια, τότε σε ποια λύση πρέπει να καταφύγουν όλοι οι ενορίτες που παρουσία πολλών χαρακτηρίστηκαν φασίστες, Φαρισαίοι, φανατικοί, χρυσαυγίτες και άλλα τέτοια προσβλητικά; Ή μήπως έχουν δικαίωμα να προσβάλλουν το ποίμνιο;
Ευχόμαστε ο Θεός να  φωτίσει τον Δεσπότη μας και τους ανθρώπους που έχει γύρω του γιατί είναι φοβερά προκατειλημμένοι, κάνουν κακό στην εικόνα της Μητρόπολης και σκανδαλίζουν τον πιστό λαό. Πού είναι η πραότητα, η αγάπη, η ειρήνη που οφείλουν όχι μόνο να κηρύττουν αλλά να δείχνουν και με τον βίο τους;
Καλή δύναμη στον αγώνα σας για του Χριστού την πίστη την αγία. Ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών.
Τα στοιχεία και η κατάθεσή μας είναι στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστεί σε περίπτωση που εσείς ή κάποιοι ενορίτες το αποφασίσετε να κινηθείτε δικαστικά.
Α. Γ.
Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.