Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ούτε ένας Ορθόδοξος Χριστιανός δεν βρέθηκε εκεί να διαμαρτυρηθεί για τα αίσχη που διέπραξε ο ψευδεπίσκοπος Βαρθολομαίος!


Όλα όσα έγιναν στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Λονδίνο

Πηγή: "agioritikovima"

Όλα όσα έγιναν στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Λονδίνο

Επίσημη ανακοίνωση εξεδόθη από το Φανάρι για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Λονδίνο και τις επαφές που είχε εκεί. Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
Ανταποκρινόμενος εις αδελφικήν πρόσκλησιν της Α. Χάριτος, του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας και Πριμάτου πάσης Αγγλίας κ. Justin Portal Welby, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος μετέβη την Κυριακήν, 1ην Νοεμβρίου, εις Λονδίνον προκειμένου να πραγματοποιήση επίσημον επίσκεψιν προς την ηγεσίαν της Αγγλικανικής Κοινωνίας (Anglican Communion), ανταποδίδων την πρώτην, μετά την εκλογήν και την ενθρόνισίν του ως νέου Αγγλικανού Πριμάτου, τιμητικήν επίσκεψιν της Α. Χάριτος προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, μεταξύ 13ης και 14ης Ιανουαρίου 2014.
Συνοδοί του Πατριάρχου κατά την επίσκεψιν ταύτην ήσαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Γρηγόριος, ο Πανιερ. Μητροπολίτης
Διοκλείας κ. Κάλλιστος, ο Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Θεόδωρος, ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος του Οικ. Θρόνου κ. Ιωάννης Χρυσαυγής, Καθηγητής, και ο Εντιμ. κ. Πέτρος Μπαζγκάρλο, εκ των Γραμματέων των Πατριαρχείων.
Εις τον διεθνή αερολιμένα του Heathrow τον Παναγιώτατον υπεδέχθησαν, πλην του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, αντιπροσωπεία της Αγγλικανικής Κοινωνίας εκ του Επισκόπου κ. Nigel Stock, Βοηθού παρά τω Αρχιεπισκόπω Καντουαρίας, και του Αιδεσιμολ. Δρ. Leslie Nathaniel, υπευθύνου διά τας Διαχριστιανικάς σχέσεις, ως και ο Εντιμ. κ. Türker Yılmaz, εκ προσώπου των διπλωματικών αρχών της Τουρκίας εις το Ηνωμένον Βασίλειον. Ο Πατριάρχης μετά της συνοδείας Του κατέλυσεν εν τω Ξενοδοχείω «Berkeley», υπαντηθείς εν αυτώ υπό του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου του Περθ κ. Roger Herft, των Θεοφιλ. Επισκόπων Κυανέων κ. Χρυσοστόμου και Τροπαίου κ. Αθανασίου, Βοηθών παρά τω Αρχιεπισκόπω Θυατείρων, και του Εξοχ. κ. Κωνσταντίνου Μπίκα, Πρέσβεως της Ελλάδος εν Λονδίνω.
Το εσπέρας, ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου της θεοσώστου Επαρχίας ταύτης κ. Γρηγορίου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Τροπαίου κ. Αθανασίου και του Αιδεσιμολ. Δρ. Leslie Nathaniel, επεσκέψατο εθιμοτυπικώς τον εν Λονδίνω Πρέσβυν της Τουρκίας Εξοχ. κ. Abdurrahman Bilgiç, και εν συνεχεία παρεκάθησεν εις δείπνον παρατεθέν υπό της Α. Εξοχότητος προς τιμήν Αυτού εν τη Πρεσβευτική Κατοικία, τη συμμετοχή εκλεκτών συνδαιτυμόνων, κατά την διάρκειαν του οποίου αντηλλάγησαν αι αρμόζουσαι τη περιστάσει προπόσεις και αναμνηστικά δώρα.
Την πρωίαν της επομένης, Δευτέρας, 2ας Νοεμβρίου, η Α. Θ. Παναγιότης μετέβη εις την επίσημον οικίαν του Αγγλικανού Πριμάτου, προϋπαντηθείσα τιμητικώς εν τη εισόδω του Lambeth Palace υπό της Α. Χάριτος μετά των συνεργατών Αυτής, και αμέσως επεσκέφθη τους χώρους της εκεί Βιβλιοθήκης, ένθα φυλάσσεται, μεταξύ άλλων, η ιστορική αλληλογραφία των Οικουμενικών Πατριαρχών μετά των επί κεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας του 17ου αιώνος, είτα δε κατηυθύνθη εις το Παρεκκλήσιον του Παλατίου, ένθα ετελέσθη σύντομος δέησις.
Η επίσημος υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου επραγματοποιήθη εν τη Αιθούση «Guard Room» του Παλατίου,παρουσία πλήθους επισκόπων της Αγγλικανικής Εκκλησίας, του ΡΚαθολικού Αρχιεπισκόπου Westminster Καρδιναλίου Σεβ. κ. Vincent Nichols, του Αποστολικού Νουντσίου εν τω Ηνωμένω Βασιλείω Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Antonio Mennini, των επί κεφαλής των εν Λονδίνω διπλωματικών αρχών της Ελλάδος και της Κύπρου, και λοιπών εκλεκτών προσκεκλημένων. Κατά την διάρκειαν του επισήμου γεύματος, τον υψηλόν επισκέπτην καλωσώρισε διά θερμών λόγων ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας, αναφερθείς εις τας παραδοσιακάς σχέσεις μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Αγγλικανικής Κοινωνίας και ευχηθείς τα δέοντα, επ’ ευκαιρία της 24ης επετείου της ενθρονίσεως του Παναγιωτάτου εις τον Αποστολικόν και Πατριαρχικόν Θρόνον της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, την 2αν Νοεμβρίου 1991. Ο Πατριάρχης, κατά την αντιφώνησίν Του, εξέφρασεν αφ’ ενός μεν την χαράν Του διά την επίσκεψιν ταύτην και τας ευχαριστίας Του διά την εξαίρετον δοχήν, ην επεφύλαξαν Αυτώ οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Αγγλίας, αφ’ ετέρου δε την ανάγκην της διαπροσωπικής επικοινωνίας μεταξύ των ανωτάτων εκκλησιαστικών αξιωματούχων, ήτις δέον να περιλαμβάνη και προσωπικάς συναντήσεις, προς προώθησιν του ιερού σκοπού της διαχριστιανικής καταλλαγής. Προς τούτοις, ο Παναγιώτατος, μετ’ εμφάσεως, επεσήμανε την σημασίαν της πιστότητος των Χριστιανικών Εκκλησιών προς την Πατερικήν Διδασκαλίαν της Αδιαιρέτου Εκκλησίας, ήτις, ως πολύτιμος θησαυρός και αναντικατάστατος παρακαταθήκη, οφείλει να κατευθύνη, εν είδει απλανούς πυξίδος, πάσας τας Χριστιανικάς Παραδόσεις αναφορικώς προς την μαρτυρίαν των εις τον σύγχρονον κόσμον.
Το απόγευμα της ιδίας, η Α. Θ. Παναγιότης μετέβη εις τους χώρους του εν Bayswater Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου της Επαρχίας Θυατείρων, ένθα εδέχθη εις ακρόασιν την Ελλογιμ. κ. Jeanne Knights, επί κεφαλής του Ιδρύματος «Charis», γνωστού διά την σύλληψιν και υλοποίησιν του προγράμματος «The Holy Gardens of Patmos» εις τον τομέα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Προ της αναχωρήσεώς Του εκ της Αρχιεπισκοπής, ο Παναγιώτατος παρεχώρησε συνέντευξιν προς το «Greek London Radio» και απηύθυνε πατρικόν χαιρετισμόν αγάπης και εκτιμήσεως προς σύνολον την Ομογένειαν του Ηνωμένου Βασιλείου, ποίμνιον της Επαρχίας ταύτης του Θρόνου.
Ακολούθως, η Α. Θ. Παναγιότης μετέβη εις τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν της του Θεού Σοφίας, ένθα, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Αγγλικανού Πριμάτου κ. Justin Welby και των επί κεφαλής των εν Λονδίνω διπλωματικών αρχών της Ελλάδος και της Κύπρου, προέστη της τελεσθείσης Δοξολογίας εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος. Κατά την ομιλίαν Του, ο Πατριάρχης τούτο μεν ανεφέρθη εν συντομία εις το επιτελεσθέν, από της ιδρύσεως, εν έτει 1922, της Ιεράς ταύτης Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου και μέχρι σήμερον, ποιμαντικόν και διακονικόν έργον οικοδομής και οργανώσεως της Ορθοδόξου παρουσίας εν τω Ηνωμένω Βασιλείω υπό των κατά καιρούς αρχιερατευσάντων αοιδίμων Ιεραρχών Γερμανού Στρηνοπούλου, Αθηναγόρων, του Καββάδα και του Κοκκινάκη, και Μεθοδίου Φούγια, τούτο δε εξέφρασε προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπον κ. Γρηγόριον την Πατριαρχικήν ευαρέσκειαν διά την πολυσχιδή πνευματικήν και ποιμαντικήν διακονίαν του. Εν τέλει, ο Παναγιώτατος απηύθυνε προς τον ιερόν κλήρον και το ευλαβές ποίμνιον της Αρχιεπισκοπής νουθετηρίους λόγους οικοδομής, επιδαψιλεύσας προς άπαντας την ευλογίαν της Μητρός Εκκλησίας.
Της Δοξολογίας περατωθείσης επηκολούθησε δείπνον προς τιμήν του Παναγιωτάτου εν τω Ξενοδοχείω «Μarriott», παρατεθέν υπό της ειρημένης Αρχιεπισκοπής και του Συνδέσμου των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων αυτής, εις το οποίον παρεκάθησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας, Ιεράρχαι εκ των εν τη Γηραιά Αλβιόνι δραστηριοποιουμένων λοιπών Ορθοδόξων παρουσιών, Ιεράρχαι εκ της εκεί Συροιακωβιτικής και της Αρμενικής Εκκλησίας, ο Αποστολικός Νούντσιος, ο Πρέσβυς της Ελλάδος εν Λονδίνω Εξοχ. κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Ευρυπίδης Ευρυβιάδης, οι εν τω Ηνωμένω Βασιλείω Πρέσβεις των Ορθοδόξων Χωρών της Ρωσσίας, της Λευκορωσσίας, της Γεωργίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας, εκπρόσωπος της Τουρκικής Πρεσβείας, κληρικοί της Ι. Αρχιεπισκοπής, Άρχοντες οφφικιάλιοι, εκπαιδευτικοί, Κοινοτάρχαι και εκπρόσωποι των φιλοπτώχων αδελφοτήτων. Προσφώνησιν προς τον πνευματικόν των ηγέτην απηύθυναν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Γρηγόριος και ο Εντιμ. κ. Μάριος Μηναίδης, Πρόεδρος του προαναφερθέντος Συνδέσμου, αμφότεροι αναφερθέντες εις το υπό του σεπτού Προκαθημένου της Εκκλησίας επιτελούμενον πνευματικόν και ευρύ οικουμενικόν έργον επί εν τέταρτον σχεδόν του αιώνος, του Παναγιωτάτου, κατά την αντιφώνησίν Του, εκφράσαντος προς άπαντας τους προσκεκλημένους την Πατριαρχικήν ευαρέσκειαν και τα συγχαρητήριά Του διά την συνδρομήν των εκλεκτών συνδαιτυμόνων εις το έργον της τοπικής Εκκλησίας και τονίσαντος, μεταξύ άλλων, την αγαθήν συγκυρίαν της συμπτώσεως της συνεστιάσεως ταύτης προς την προαναφερεθείσαν 24ην προσωπικήν επέτειόν Του. Ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας, απευθύνας σύντομον χαιρετισμόν, εξήρε και αύθις την σημασίαν της παρουσίας του Παναγιωτάτου εις την Μεγάλην Βρεταννίαν. Προ της ολοκληρώσεως του δείπνου, εις ο παρεκάθησαν περί τους εξακοσίους προσκεκλημένους, αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα, ενώ η Βυζαντινή Χορωδία της Ι. Αρχιεπισκοπής κατέκλεισε με τον πολυχρονισμόν της Α.Θ.Παναγιότητος.
Την επομένην, Τρίτην, 3ην Νοεμβρίου, ο Παναγιώτατος έσχεν εν τοις χώροις του Lambeth Palace κατ’ ιδίαν συνομιλίαν μετά της Α. Χάριτος περί της εν εξελίξει ευρισκομένης προετοιμασίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας διά την σύγκλησιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και του ενδεχομένου της προσκλήσεως εις αυτήν παρατηρητών εκ των λοιπών Χριστιανικών Παραδόσεων, των διώξεων τας οποίας υφίστανται οι Χριστιανοί εν τη φλεγομένη Μέση Ανατολή και της μεταναστευτικής κρίσεως, ήτις όλως ιδιαιτέρως σήμερον μαστίζει την περιοχήν της Μεσογείου, ενημερωθείς παραλλήλως υπό του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας περί θεμάτων απτομένων της εκκλησιαστικής ζωής και της ποιμαντικής δράσεως της Αγγλικανικής Κοινωνίας εις τον σύγχρονον κόσμον.
Ο σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας ανεφέρθη ιδιαιτέρως εις την συμμετοχήν της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς τόσον κατά το προπαρασκευαστικόν στάδιον εν Φιλιππίναις περί τα τέλη Φεβρουαρίου τ.ε. και εν Παρισίοις κατ’ Ιούλιον ε.ε., όσον και κατά τας εργασίας της, υπό την αιγίδα του Εξοχ. κ. François Hollande, Προέδρου της Γαλλίας,συγκληθησομένης, κατά τον προσεχή Δεκέμβριον εν Παρισίοις, 21ης Διεθνούς Διασκέψεως («COP 21 Conference») των συμβαλλομένων μερών της Συμβάσεως - Πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) διά την κλιματικήν αλλαγήν,ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας από της πλευράς του εξεδήλωσε το ζωηρόν ενδιαφέρον του διά την επαναλειτουργίαν της περιπύστου Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης, υποσχεθείς την υποστήριξιν των σχετικών προσπαθειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Κατά την ιδιαιτέραν συνάντησιν ταύτην απεφασίσθη η από κοινού διοργάνωσις διεθνούς συνεδρίου περί της συγχρόνου δουλείας και της ανθρωπίνης σωματεμπορίας (Modern Slavery and Human Trafficking Conference) εν τη Πόλει κατά το προσεχές έτος (2016), με την υποστήριξιν της εν Η.Π.Α. Μη Κυβερνητικής Οργανώσεως «International Orthodox Christian Charities» (IOCC).
Εν συνεχεία, επηκολούθησεν εν τω Παλατίω και ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, αποτελουμένου υπό αξιωματούχων της Αγλικανικής Εκκλησίας, εκπροσώπων του Βρεταννικού Κοινοβουλίου και επιστημόνων, διάλεξις της Α. Θ. Παναγιότητος υπό τον τίτλον: «Τhe Ecological Crisis as Spiritual Challenge», μετ’ εμφάσεως εις τον πρωτοπόρον ρόλον τον οποίον καλούνται σήμερον αι Θρησκείαι να διαδραματίσουν διά την προστασίαν του βαναύσως πληττομένου υπό της ανθρωπίνης απληστίας περιβάλλοντος και την διαφύλαξιν της ακεραιότητος της φυσικής δημιουργίας, ως και διά την προώθησιν μιάς νέας κουλτούρας που θα προάγη την αλληλεγγύην μέσω της διεξαγωγής του διαθρησκειακού διαλόγου. Η εκδήλωσις αύτη, ήτις διεξήχθη υπό την συντονιστικήν ευθύνην του Αγγλικανού Επισκόπου Λονδίνου Rt Revd Richard Chartres, εσυνεχίσθη διά σχετικών ανακοινώσεων του Ιερολογ. κ. Ιωάννου Χρυσαυγή και του Αγγλικανού Επισκόπου του Salisbury Σεβ. κ. Nickolas Holtman και ωλοκληρώθη διά προσευχής εν τω προειρημένω Παρεκκλησίω υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, της υπερβάσεως της οικολογικής κρίσεως και της αντιμετωπίσεως του οσημέραι διογκουμένου μεταναστευτικού κύματος υπό των ισχυρών της γης εν πνεύματι αλληλεγγύης προς τους εμπεριστάτους και δοκιμαζομένους πρόσφυγας και μετανάστας. Προ της αναχωρήσεώς Του εκ του Παλατίου, ο Πατριάρχης έσχε συνάντησιν μετά των νεαρών μελών της νεοιδρυθείσης υπό της Α. Χάριτος και εν τοις κόλποις του Lambeth Palace εδρευούσης μοναστικής Κοινότητος του Chemin Neuf / St. Anselm, προς τα οποία απηύθυνε λόγους πατρικούς.
Το απόγευμα της ιδίας, επραγματοποιήθη οικουμενική συνάντησις εν τω Αββαείω του Westminster, παρουσία πολλών επισήμων και πιστών της Εκκλησίας της Αγγλίας, καθ’ ην τους ύμνους εξετέλεσεν η περίφημος και διεθνώς ανεγνωρισμένη Χορωδία του Αββαείου. Mετά την υποδοχήν των επί κεφαλής της Ορθοδόξου και της Αγγλικανικής Εκκλησίας υπό του Αιδεσιμολ. κ. John Hall, Υπευθύνου (Dean) του ιστορικού και μεγαλοπρεπούς τούτου Αγγλικανικού Ναού, παρεδόθη υπό των Πανιερ. Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου και Αρχιεπισκόπου του Περθ κ. Roger Herft, Συμπροέδρων της Μικτής Επιτροπής επί του Διεθνούς Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Αγγλικανικής Κοινωνίας, προς τους δύο Προκαθημένους η εις σχετικόν τόμον εκδοθείσα λίαν προσφάτως Κοινή Δήλωσις της ειρημένης Επιτροπής περί του θέματος «In the Image and Likeness of God: A Hope-Filled Anthropology». Ο Παναγιώτατος, μετά την προσλαλιάν του Αγγλικανού Πριμάτου, απηύθυνε προς τους συμμετασχόντας σχετικόν χαιρετισμόν με επικαίρους αναφοράς περί της μεταναστευτικής κρίσεως. Η συνάντησις αύτη επεσφραγίσθη διά της επισκέψεως των δύο Προκαθημένων εις το εν τω Αββαείω ευρισκόμενον Παρεκκλήσιον Εδουάρδου του Ομολογητού (St. Edward the Confessor), ένθα και ο τάφος αυτού.
Ακολούθως, παρετέθη προς τιμήν του Πατριάρχου επίσημον δείπνον υπό του Ιδρύματος «Nikaean Club» εν τω πλησίον κειμένω Συνεδριακώ Κέντρω «Queen Elizabeth II», παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων του ειρημένου διαχριστιανικού οργανισμού διά την προώθησιν των οικουμενικών σχέσεων της Αγγλικανικής Κοινωνίας μετά των λοιπών Χριστιανικών Εκκλησιών και Παραδόσεων. Κατά την διάρκειαν τούτου, τον υψηλόν επισκέπτην προσεφώνησεν ενθέρμως ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας, του Πατριάρχου αντιφωνήσαντος καταλλήλως και αναγνώσαντος ομιλίαν υπό τον τίτλον «Our Two Communions and Our Ecumenical Path», επικεντρωθείσαν εις την πορείαν του διμερούς μεταξύ των Ορθοδόξων και των Αγγλικανών επισήμου Θεολογικού Διαλόγου,και ιδίως εις το σκέλος του από του έτους 2007 και εντεύθεν εξεταζομένου υπό της αρμοδίας Διεθνούς Μικτής Επιτροπής θέματος της Ανθρωπολογίας. Μετά το πέρας της Πατριαρχικής ομιλίας, καθ’ ην επεσημάνθη, ωσαύτως, το ορόσημον των προγραμματιζομένων, εν έτει 2025, υπό του ειρημένου Ιδρύματος εορτασμών, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως δεκαεπτά αιώνων από της συγκλήσεως, εν Νικαία της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, και κατόπιν των επακολουθησασών σχετικών παρεμβάσεων υπό των προμνημονευθέντων Συμπροέδρων, το δείπνον ωλοκληρώθη διά σχετικού χαιρετισμού υπό του Προέδρου του Ιδρύματος Ελλογ. κ. Colin Menzies.
Την επαύριον, Τετάρτην, 4ην Νοεμβρίου, επραγματοποιήθη εν τω Lambeth Palace η αποχαιρετιστήριος συνάντησις μεταξύ των δύο Προκαθημένων, της μεν Α. Χάριτος εκφρασάσης τας θερμάς ευχαριστίας της υπ’ αυτήν Κοινωνίας διά την εξόχως τιμητικήν και λίαν επιστηρικτικήν διά την κατ’ αυτήν Εκκλησίαν, μετά την πάροδον οκταετίας, νέαν Πατριαρχικήν επίσκεψιν, του δε Πατριάρχου ευχαριστήσαντος και αύθις και εκφράσαντος την ελπίδα διά την περαιτέρω προώθησιν και σύσφιγξιν των σχέσεων μεταξύ των δύο Χριστιανικών Παραδόσεων. Ο Παναγιώτατος, μάλιστα, προσεκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπον Καντουαρίας επισήμως όπως κατά τας αρχάς του προσεχούς Ιουνίου (2016) συμπορευθούν εις προσκυνηματικήν ιεραποδημίαν εις Καππαδοκίαν και Νίκαιαν, της Α. Χάριτος ανταποκριθείσης ασμένως.
Την μεσημβρίαν της ιδίας, ο Παναγιώτατος μετέβη εις το εν τω Νοτιοδυτικώ Λονδίνω εδρεύον και περί τας Θεολογικάς και Παιδαγωγικάς σπουδάς ειδικευόμενον ΡΚαθολικόν Πανεπιστήμιον «St Mary’s University» του Twickenham, ένθα, παρουσία των ακαδημαικών αρχών, του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών αυτού, έδωκεν επίκαιρον διάλεξιν, αγγλιστί, περί του θέματος «Η θρησκεία εν Διαλόγω: Η σπουδαιότης και η ανάγκη του Διαλόγου εις τον Κόσμον μας» (Religion in Dialogue: The Importance and Imperative of Dialogue in our World), με επί μέρους αναφοράς αφ’ ενός μεν εις την σχέσιν της Ορθοδόξου Θεολογίας και και της θρησκευτικής ελευθερίας και τας πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Θρόνου διά την προώθησιν του διαχριστιανικού Διαλόγου, αφ’ ετέρου δε εις την προώθησιν του διαθρησκειακού διαλόγου και την συσχέτισίν του με την προστασίαν του φυσικού περιβάλλοντος.
Προ της αναγνώσεως της Πατριαρχικής ομιλίας, τον υψηλόν επισκέπτην προσεφώνησαν καταλλήλως ο ΡΚαθολικός Επίσκοπος Σεβ. κ. Richard του Arundel και του Brighton, Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ειρημένου Πανεπιστημίου, και ο Ελλογιμ. κ. Francis Campbell, Αντιπρύτανις αυτού. Την εκδήλωσιν ταύτην παρεκολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, ο Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου παρά τη Αγία Έδρα Εξοχ. κ. Nigel Baker, η Ευγεν. κ. Παρασκευή Τζεβελάκη, Α’ Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων παρά τη εν Λονδίνω Ελληνική Πρεσβεία, και ο Εντιμ. κ. Türker Yılmaz, εκ προσώπου του Τούρκου Πρέσβεως, ως και ο Δήμαρχος του Borough Εντιμ. κ. Martin Seymour.
Ακολούθως αι Πρυτανικαί Αρχαί του Πανεπιστημίου, το οποίον κατά το τρέχον ακαδημαικόν έτος συνεπλήρωσεν εκατόν εξήκοντα και πέντε έτη ακαδημαικής δράσεως, ετίμησαν τον σεπτόν Προκαθήμενον της Εκκλησίας διά της απονομής Αυτώ του Μεταλλίου της Τιμής «Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ», εις αναγνώρισιν της προσφοράς Του διά την προώθησιν του Οικουμενικού Διαλόγου εις τον Χριστιανικόν Κόσμον.
Επηκολούθησεν επίσημον γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου και ξενάγησις εις τους χώρους και την Βιβλιοθήκην του Πανεπιστημίου.
Εν συνεχεία ο Παναγιώτατος μετέβη εις την Πρεσβείαν της Ελλάδος εν Λονδίνω και επεσκέφθη τον Εξοχ. κ. Κωνσταντίνον Μπίκαν, Πρέσβυν, περιστοιχιζόμενον υπό των συνεργατών αυτού, προς τους οποίους απηύθυνε λόγους πατρικούς και ηυλόγησε το έργον αυτών.
Ακολούθως, η Α. Θ. Παναγιότης μετέβη οδικώς εις Οξφόρδην και επεσκέφθη, διά πρώτην φοράν, τον από του 1974 και μέχρι σήμερον λειτουργούντα εκεί Ι. Ναόν, ένθα συστεγάζονται αι Κοινότητες της Αγίας Τριάδος, της Ι. Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Εξαρχίας των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Πατριάρχης, απαντητικώς προς την προσφώνησιν του Πανιερ. Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου, ωμίλησεν, ελληνιστί και αγγλιστί, προς το πολυεθνικόν ποίμνιον της ενορίας ταύτης, εξάρας την πολυσχιδή επιστημονικήν και ποιμαντικήν δράσιν της Α. Πανιερότητος, διαπρεπούς Ορθοδόξου Θεολόγου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Ακαδημαικού, αναλώσαντος τας δυνάμεις του διά την στερέωσιν και την πνευματικήν προκοπήν της ελληνοφώνου, αγγλοφώνου και ρωσσοφώνου παροικίας της Οξφόρδης. Επηκολούθησε δε δεξίωσις εις τους παρακειμένους χώρους του Οίκου των Αγίων Γρηγορίου και Μακρίνης.
Ακολούθως, ο Παναγιώτατος μετέβη εις την έδραν του αρχαιοτέρου ανά την υφήλιον φοιτητικού Συνδέσμου «Oxford Union», και εξεφώνησε βαρυσήμαντον ομιλίαν ενώπιον πυκνοτάτου ακροατηρίου, αποτελουμένου εκ καθηγητών και φοιτητών του περιωνύμου Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επί του επικαίρου θέματος «Creation Care and Ecological Justice». Μετά την επίσημον φωτογραφίαν και την υπογραφήν εις το βιβλίον των επισκεπτών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εντιμ. κ. Charles Vaughan παρέθεσε δείπνον προς τιμήν του Πατριάρχου και της τιμίας Αυτού συνοδείας.
Η Α. Θ. Παναγιότης επέστρεψεν εις την Πόλιν το απόγευμα της Πέμπτης, 5ης Νοεμβρίου.
Ούτως ωλοκληρώθη αισίως και η δευτέρα, πρόσωπον προς πρόσωπον, συνάντησις της Α. Θ. Παναγιότητος μετά της Α. Χάριτος, του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας κ. Justin Portal Welby εντός διαστήματος δύο περίπου ετών από της αναρρήσεως του τελευταίου εις την περίοπτον θέσιν του επί κεφαλής της Αγγλικανικής Κοινωνίας, πιστοποιούσα τας αγαστάς σχέσεις μεταξύ των δύο κόσμων, ως άλλωστε τούτο εξεφράσθη ήδη και διά της κατά τον παρελθόντα Ιούνιον Κοινής Δηλώσεως των δύο Προκαθημένων σχετικώς προς την ανάληψιν πρωτοβουλιών υπό των εμπλεκομένων παραγόντων και θεσμών, προς αντιμετώπισιν των δραματικών συνεπειών εκ της κλιματικής αλλαγής, επ’αγαθώ της ανθρωπότητος και των επερχομένων γενεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.