Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Φίλης: Ο Αρχιεπ. Ιερώνυμος πιστεύω ότι δεν διαφωνεί για την αλλαγή του μαθήματος σε θρησκειολογικό!

Ἀρχιεπίσκοπος Ἱερώνυμος: Τοῦ ἀπένειμαν οἱ παπικοὶ τὸν «Χρυσοῦν Σταυρὸ Ἀρετῆς καὶ Εὐποιΐας»(!) καὶ «καθηκόντως» μίλησε περὶ "ἀδελφῆς" Ἐκκλησίας καὶ περὶ "κατανοησης"-συμβιβασμοῦ μὲ τοὺς αἱρετικούς, διότι "ἄν ὁ καθένας ζητάει τὸ δικό του δὲν θὰ ὑπάρχει ἀποτέλεσμα"!

Βέβαια ἀνέκαθεν οἱ πολιτικοὶ (καὶ ὅσοι ἱερωμένοι λειτουργοῦν ὡς πολιτικοί) ἄλλα ἔλεγαν καὶ ἄλλα ἐννοοῦσαν, ἄλλα ἔλεγαν καὶ ἄλλα ἔκαναν, ἔχουν δὲ πάρει διαζύγιο ἀπὸ τὴν ἀλήθεια καὶ τὴν πραγματικότητα. Ἐμεῖς ὅμως εἴμαστε ὑποχρεωμένοι κάθε φορά, νὰ ἐλέγχουμε τοὺς λόγους καὶ πράξεις τους (ἐκείνους τουλάχιστον ποὺ ἀφοροῦν θέματα Πίστεως) στηριζόμενοι  σ’ αὐτὰ ποὺ λέγουν κι ὄχι σ’ αὐτὰ ποὺ κρύβουν!
Ὁμιλοῦμε γιὰ τοὺς «πολιτικοὺς» ὑπουργὸ Παιδείας καὶ Ἀρχιεπίσκοπο Ἱερώνυμο. Ὁ πρῶτος, πέρα ἀπὸ τὴν ἀνέντιμη τοποθέτησή του καὶ διαστροφὴ τῶν περὶ τῆς γενοκτονίας  καὶ ἐθνοκάθαρσης τῶν Ποντίων, μᾶς πληροφόρησε ὅτι ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἀνήκει στοὺς φωτισμένους Ἱεράρχες, οἱ ὁποῖοι «πιστεύει», δὲν ἀντιδροῦν στὴν μετατροπὴ τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν, ἀπὸ ὁμολογιακὸ σὲ θρησκειολογικό.
Μὰ ὁ Ἀρχιεπίσκοπος, θὰ πεῖ κάποιος ἔχει ἐπίσημα καὶ ἔντονα ἀντιδράσει γιὰ τὸ θέμα τῶν Θρησκευτικῶν. Γιὰ νὰ δοῦμε, ὅμως, τί λέει ὁ κ. Φίλης καὶ τί λέει ὁ Ἀρχιεπίσκοπος. Μήπως συμφωνοῦν;
Στὸ βίντεο ποὺ ἀκολουθεῖ, ὁ κ. Φίλης δηλώνει ὅτι θέλει νὰ φύγουμε ἀπὸ τὴν λογικὴ τοῦ ὁμολογιακοῦ μαθήματος.
Δημοσ.: Παρὰ τὶς ἀντιδράσεις τῆς Ἐκκλησίας θὰ τὸ κάνετε αὐτὸ κ. Φίλη;
Φίλης: Πιστεύω ὅτι στὴν Ἐκκλησία ὑπάρχουν φωτισμένοι Ἱεράρχες, σ’ αὐτοὺς συγκαταλέγω καὶ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο, ποὺ ἀντιλαμβάνονται…
Δημοσ.: Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἀντιδρᾶ σ’ αὐτὸ καὶ ἔντονα…
Φίλης: Ὄχι, στὴν ἀπομάκρυνση ἀπὸ τὸν ὁμολογιακὸ χαρακτῆρα δὲν ἀντιδρᾶ, ἐγὼ πιστεύω, ἡ Ἐκκλησία…!
Ἄρα, λέγει ὁ κ. Φίλης, ποὺ πρόσφατα συζήτησε κατ’ ἰδίαν μὲ τὸν κ. Ἱερώνυμο, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος δὲν ἀντιδρᾶ στὴν μετατροπὴ τοῦ μαθήματος σὲ Θρησκειολογία. Σ’ αὐτὸ συμφωνεῖ!!!
Ἂς δοῦμε, λοιπόν, τί εἶπε προχθὲς ὁ Ἀρχιεπίσκοπος στὶς τελευταῖες του ἐπίσημες δηλώσεις κατὰ τὴν ἀπονομὴ τοῦ «Χρυσοῦ Σταυροῦ Ἀρετῆς καὶ Εὐποιΐας» ἀπὸ τὴν Λεόντειο Σχολή, ὅπως φαίνεται ἀπὸ τὸ ἑπόμενο ρεπορτὰζ ποὺ δημοσιεύουμε.
«Είναι επικίνδυνο να δημιουργείται το ερώτημα αν χρειάζονται τα θρησκευτικά στο σχολείο. Το να πούνε ότι τα θρησκευτικά δεν διδάσκονται όπως θα έπρεπε το καταλαβαίνω. Το να πούμε ότι και οι ιερείς και οι λαϊκοί που διδάσκουν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στην ύλη και στην προετοιμασία το πιστεύω και το συζητώ, αλλά το να ζητάμε να καταργηθούν τα θρησκευτικά, γιατί δε μας εκφράζουν ή γιατί δεν έχουν ενδιαφέρον, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο»!
Εἶναι σαφές, λοιπόν, σύμφωνα μὲ τὶς τευλευταῖες δηλώσεις τοῦ Ἀρχιεπισκόπου, πὼς «τὸ συζητᾶ» γιὰ τὴν ὕλη καὶ τὸν κατηχητικὸ τρόπο παροχῆς τοῦ μαθήματος ἀπὸ τοὺς καθηγητές, ἀλλὰ θεωρεῖ ἐπίκινδυνη καὶ ἀντιτίθεται ΜΟΝΟ στὴν ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του!
Μήπως, λοιπόν ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἔχει συμφωνήσει μὲ τὸν ὑπουργό, στὴν γραμμὴ τῶν θεολόγων τοῦ «Καιροῦ» περὶ τῆς κατάργησης τοῦ ὁμολογιακοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν; Καὶ γιατί ὄχι; Μήπως ὁ κ. Γιαγκάζογλου δὲν εἶναι, ἐκτὸς ἀπὸ ἐκφραστὴς καὶ μέλος τῆς ἰδεολογίας τοῦ «Καιροῦ», καὶ διευθυντὴς τοῦ περιοδικοῦ τῆς Ἐκκλησίας, ἐπιλεγμένος ἀπὸ τὸν κ. Ἱερώνυμο;
Ἀλλὰ ἀπὸ τὸ ρεπορτὰζ μαθαίνουμε καὶ κάποια ἄλλα πράγματα! Στὴν ὁμιλία του ὁ Ἀρχιεπίσκοπος στὸ ἀνῆκον στὴν Παπικὴ Ἐκκλησία Λεόντειο Λύκειο, καὶ παρόντων παπικῶν «ἀξιωματούχων», ἀλλὰ καὶ τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱερόθεου, εἶπε καὶ τὰ ἑξῆς:
1.   «Ο Δυτικός Διαφωτισμός έκανε ζημία στην Δυτική Κοινωνία και έβλαψε και την αδελφή Καθολική Εκκλησία σε πολλά πράγματα».
2.   «Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως φαίνεται ότι Ανατολική και Δυτική Εκκλησία ζούμε χωριστά. Πρέπει να παλέψουμε και να δούμε τις διαφορές μας με κατανόηση. Έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα στην Πολιτεία, στην Κοινωνία, διότι αν ο καθένας ζητάει το δικό του δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα.». Τί εἴπατε. Ἦταν δυνατὸν ἕνας Ἱεράρχης, βραβευόμενος ἀπὸ Παπικούς, νὰ μιλήσει γιὰ μετάνοια καὶ ἐπιστροφή τους στὴν Ἐκκλησία; Ἕνας Ὀρθόδοξος Ἱεράρχης, ἀσφαλῶς καὶ θὰ τὸ ἔκανε. Ἕνας Οἰκουμενιστής Ἀρχιεπίσκοπος, ὅμως, σὰν τὸν κ. Ἱερώνυμο, ποτέ!

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
"Το να ζητάμε να καταργηθούν τα θρησκευτικά είναι πολύ επικίνδυνο"
Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων της Λεοντείου Σχολής ανακηρύχθηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ειδική τελετή, όπου του απονεμήθηκε ο «Χρυσός Σταυρός Αρετής και Ευποιίας».
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου και Μήλου κ. Δωρόθεος,
Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος ήταν και βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Επίσκοπος των εν Αθήναις Ρωμαιοκαθολικών κ. Σεβαστιανός, του εκπροσώπου του Βατικανού στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμένος, Βουλευτές, εκπρόσωποι Κομμάτων, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, Μέλη του Τάγματος των Μαριανών Αδελφών, Απόφοιτοι των Λεοντείων Λυκείων.

Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινημένος τόνισε πως η Λεόντειος είναι ένας σταθμός για τη ζωή του. Στόχος του, άλλωστε, ήταν πάντα να προσφέρει στα παιδιά ό,τι μπορούσε με τον καλύτερο τρόπο. Αναφέρθηκε στη σχέση του με τους μαθητές, γιατί αυτό ήταν το κέντρο της ζωής του τότε, όπως είπε, και επεσήμανε πως πίστευε και πιστεύει ότι «τα παιδιά είναι το καλύτερο υλικό της κοινωνίας. Αρκεί να τα καταλάβουμε». Παρομοίασε τον ενθουσιασμό και τη δύναμη των παιδιών με τα γάργαρα νερά που κυλούν στα βουνά τονίζοντας πως «βλέπουμε τα παιδιά, άλλοτε μελαγχολικά, άλλοτε προβληματισμένα. Είναι από τον ενθουσιασμό που κρύβουν μέσα τους. Και αυτόν τον ενθουσιασμό δε μπορούμε να τον εμποδίσουμε, αλλά και να μπορούσαμε δε μας συμφέρει, διότι εκεί κρύβεται το αύριο το δικό μας. Σε αυτά τα παιδιά πρόκειται να παραδώσουμε την σκυτάλη. Επομένως δημιουργείται η υποχρέωση να φτιάξουμε κανάλια που θα πάρουν το ορμητικό νερό και θα το οδηγήσουν σε γόνιμα χωράφια, στην κοινωνία μας, για να φέρουν καρπούς».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, ότι κάποτε, σε αντίθεση με σήμερα, πολλοί άνθρωποι θυσιάζονταν για τους συνανθρώπους τους. Αναρωτήθηκε, ωστόσο, πώς είναι σήμερα τα σχολεία και τι γίνεται με την παιδεία λέγοντας πως «ο Δυτικός Διαφωτισμός έκανε ζημία στην Δυτική Κοινωνία και έβλαψε και την αδελφή Καθολική Εκκλησία σε πολλά πράγματα. Θα κυριεύσει ο Δυτικός ή ο Ορθόδοξος Διαφωτισμός; Είναι επικίνδυνο να δημιουργείται το ερώτημα αν χρειάζονται τα θρησκευτικά στο σχολείο. Το να πούνε ότι τα θρησκευτικά δεν διδάσκονται όπως θα έπρεπε το καταλαβαίνω. Το να πούμε ότι και οι ιερείς και οι λαϊκοί που διδάσκουν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στην ύλη και στην προετοιμασία το πιστεύω και το συζητώ, αλλά το να ζητάμε να καταργηθούν τα θρησκευτικά, γιατί δε μας εκφράζουν ή γιατί δεν έχουν ενδιαφέρον, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί έτσι δεν τους εκφράζει και η ιστορία και θέλουν να γράφεται με τρόπο που δε θα στενοχωριούνται οι γείτονες, οι οποιοιδήποτε γείτονες ή για πολλούς και οι παραδόσεις είναι πολυτέλεια και δεν χρειάζονται. Αυτά είναι σημεία που είναι επικίνδυνα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως φαίνεται ότι Ανατολική και Δυτική Εκκλησία ζούμε χωριστά. Πρέπει να παλέψουμε και να δούμε τις διαφορές μας με κατανόηση. Έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα στην Πολιτεία, στην Κοινωνία, διότι αν ο καθένας ζητάει το δικό του δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Τόνισε, επίσης, πως η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε και να αξιοποιήσουμε τα τάλαντα και τα χαρίσματά μας για το κοινό καλό.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε για τη Βιβλιοθήκη του Λεόντειου Λυκείου το έργο του "Χριστιανική Βοιωτία" και αντίγραφο του Ευαγγελίου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, που εξέδωσε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά.
Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Αρχιεπισκόπου, η Γενική Διευθύντρια της Σχολής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, αλλά και ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο οποίος είναι απόφοιτος της Σχολής και εχθές συνόδευε μουσικά την Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας:
Μάκης Αδαμόπουλος
φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.