Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΤΑ ...ΠΑΡΤΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ!

     «Π.Π.»: Ὁ οἰκουμενιστής καθηγητὴς Λαρεντζάκης, κατά τοὺς διοργανωτὲς ποὺ τὸν βράβευσαν, εἶναι ὁ «νέος τύπος θεολόγου, ένα πρότυπο εξόδου  της Ορθόδοξης Θεολογίας από πλέγματα υπεροψίας, αυτάρκειας και απομονωτισμού».
   Δηλαδή, οὔτε λίγο, οὔτε πολύ,  οἱ κληρικοὶ καὶ λαϊκοὶ Οἰκουμενιστὲς τιμοῦν -καὶ δὲν τὸ κρύβουν- τοὺς θεολόγους ποὺ πραγματοποίησαν τὴν ἔξοδο ἀπὸ τὴν ἁγιοπατερικὴ Παράδοση τῆς «στενῆς πύλης» τῆς Ἐκκλησίας ποὺ ὁδηγεῖ στὴν «ζωή», καὶ πορεύονται τὴν «εὐρύχωρη ὁδὸ» τῆς «ἐκκλησίας τῶν πονηρευομένων» ποὺ «ἀπάγει εἰς τὴν ἀπώλειαν» διὰ τῆς αἱρέσεως (Λουκ. 13, 24)!


ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι "Η φωνή της Ορθοδοξίας" αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ
τῆς Σοφία Καρεκλά

  Τον διεθνώς διακεκριμμένο “ακούραστο εργάτη της ιδέας της συμφιλίωσης των Εκκλησιών” ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Graz της Αυστρίας κ. Γρηγόριο Λαρεντζάκη ανακήρυξε χθες επίτιμο διδάκτορά του το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ.
     Κατά την πανηγυρική συνεδρίαση, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, όπου οι καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας τίμησαν τον κ. Λαρεντζάκη για το σύνολο της προσφοράς του στη θεολογία, το πρωτόκολλο των συγκεκριμένων τελετών “έσπασε” όχι μία, αλλά δύο φορές...
     
Ὁ κ. Παναγιώτης Σκαλτσῆς παίρνει ἐπαξίως τὸν τίτλο τοῦ στυλοβάτη τῶν Οἰκουμενιστῶν!
  Η τελετή αναγόρευσης του κ. Λαρεντζάκη ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον πρόεδρο του Τμ. Θεολογίας καθηγητή κ. Παναγιώτη Σκαλτσή. Ο κ. Σκαλτσής μίλησε συνοπτικά για τον έργο του κ. Λαρεντζάκη και την προσφορά του στη θεολογία. “Το Τμήμα, αναδεικνύοντας το πολυσήμαντο έργο του κ. Λαρεντζάκη, την προσφορά του στον διαχριστιανικό διάλογο, την άοκνη προσπάθειά του για καταλλαγή, τον αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα”, είπε χαρακτηριστικά.
 Στην προσφώνησή του, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου συνεχάρη την απόφαση του Τμήματος να
αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορά της τον κ. Λαρεντζάκη και πρόσθεσε ότι “η Θεολογική στρατεύθηκε από νωρίς με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα για οικουμενική συμφιλίωση”.
   Ο κ. Κωνσταντίνου μίλησε για τη Β΄ Ευρωπαϊκή Οικουμενική Συνέλευση το 1997 στο Graz, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 700 εκπρόσωποι των Εκκλησιών. “Ένα από τα πρόσωπα που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της Συνέλευσης εκείνης ήταν ο σήμερα τιμώμενος καθηγητής Λαρεντζάκης, ο οποίος όχι μόνον τότε εργάστηκε σκληρά για την επιτυχία της αλλά και συνεχίζει να εργάζεται με ιδιαίτερο ζήλο μελετώντας και γράφοντας, καθώς τα θέματα που συζητήθηκαν τότε διατηρούν στο ακέραιο την επικαιρότητά τους. Η αναζήτηση της ορατής ενότητας μεταξύ των Εκκλησιών, ο διάλογος με τις θρησκείες και τους πολιτισμούς και κυρίως τα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και υπέρβαση της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και των άλλων μορφών καταπίεσης όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν αλλά εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν ζητήματα ζωτικής σημασίας”, εξήγησε ο Κοσμήτορας.
 Η αναπληρώτρια πρύτανης του ΑΠΘ κ. Δέσποινα Κλαβανίδου, στον χαιρετισμό της, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που η πολυεπίπεδη και πολύχρονη σχέση του κ. Λαρεντζάκη με το ΑΠΘ επισφραγίζεται σήμερα με την αναγόρευσή του ως επίτιμο διδάκτορα του Τμ. Θεολογίας.
Στη συνέχεια, ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης πατήρ Στέφανος Τόλιος, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο, ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη όπου εξέφραζε τα συγχαρητήριά του προς τον τιμώμενο καθηγητή αλλά και στο Τμήμα Θεολογίας για αυτή την πρωτοβουλία.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΗ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
  Η καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας κ. Δήμητρα Κούκουρα, με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία του κ. Λαρεντζάκη. Μίλησε για τις σπουδές, το ξεκίνημά του και τη φοίτησή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ανέφερε, ακόμη, ότι ο κ. Λαρεντζάκης είναι ο πρώτος μη Ρωμαιοκαθολικός διδάκτορας της ρωμαιοκαθολικής θεολογίας. Έκανε λόγο για τα συνέδρια στα οποία συμμετείχε, τη διδακτική του προσφορά στο Πανεπιστήμιο του Graz, τις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει καθώς και τις διοικητικές θέσεις ευθύνης και δημιουργικών πρωτοβουλιών στις οποίες έχει υπηρετήσει.
  “Βασικοί στόχοι των δράσεων του κ. Λαρεντζάκη είναι δύο, η ορθόδοξη μαρτυρία και η γνωριμία των κατά τόπους ορθόδοξων πολιτισμών”, επεσήμανε η κ. Κούκουρα.

«ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΟΣ»
   Για το πολυσχιδές και πολυσήμαντο έργο του κ. Λαρεντζάκη μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Στυλιανός Τσομπανίδης. “Ο Λαρεντζάκης θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναγέννηση της θεολογίας ανακτώντας τον πατερικό τρόπο του σκέπτεσθαι. Καλλιεργεί το υλικό που προσφέρουν για διάλογο με τον κόσμο, για επαφή με την ιστορία και την κοινωνία και για τη θεμελίωση οικουμενικής νοοτροπίας και δράσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Ο κ. Τσομπανίδης επεσήμανε ότι ο κ. Λαρεντζάκης έζησε από κοντά όλα τα εποικοδομητικά γεγονότα που οδήγησαν στην άρση των αναθεμάτων το 1965. Του χάραξε ανεξίτηλες μνήμες η συνάντησή του στα φοιτητικά του χρόνια με τον κύριο πρωταγωνιστή της συμφιλίωσης και των διαλόγων Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, ανοίγοντας μπροστά στα μάτια του μια Ορθοδοξία που αγωνίστηκε και αγωνίζεται για να προωθήσει τη συμφιλίωση ως πράξη εκκλησιολογικά επιβεβλημένη.
   “Ο Λαρεντζάκης θα ενσαρκώσει έναν νέο τύπο θεολόγου, ένα πρότυπο εξόδου της Ορθόδοξης Θεολογίας από πλέγματα υπεροψίας, αυτάρκειας και απομονωτισμού. Η όλη του δράση θα συντελέσει στην προβολή της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη και στην ανανέωση του ενδιαφέροντος γι’ αυτήν στον οικουμενικό χώρο και θα συμβάλει στην αλληλογνωριμία και τον αλληλοπλουτισμό στις διαχριστιανικές σχέσεις. Γι’ αυτό και θα καταξιωθεί στις καρδιές όχι μόνο των ορθοδόξων αλλά και των ετεροδόξων αδελφών του, θα αναγνωριστεί η προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στην οικουμενική της ακτινοβολία και θα χαρακτηριστεί «φωνή της Ορθοδοξίας» και «γεφυροποιός»”, εξήγησε ο κ. Τσομπανίδης.
    Επίσης, ο κ. Λαρεντζάκης, με την πρωτοποριακή μελέτη του για τον άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, ανασκεύασε τα επιχειρήματα που εμφανίζουν τον μεγάλο αυτόν ιεράρχη και φλογερό υπέρμαχο της Ορθοδοξίας ως έναν εμπαθή και σφόδρα αντιδυτικό Μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Απέδειξε ότι ο Μάρκος ο Ευγενικός ήταν ένα άριστο υπόδειγμα, άξιο προς μίμηση, όχι κατά αλλά υπέρ του διαχριστιανικού διαλόγου εν αγάπη και αληθεία, εξήγησε ο κ. Τσομπανίδης. [σ.σ: Τολμοῦν μὲ βέβηλο καὶ ἀντι-ἐπιστημονικὸ τρόπο, νὰ διαστρέψουν τὴν πραγματικότητα, καὶ εἰς πεῖσμα τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας, νὰ παρουσιάσουν τὸν ἅγιο Μᾶρκο τὸν Εὐγενικό (ὁ ὁποῖος χαρακτηρίστηκε ἀπὸ τὸν ἅγιο Ἀθανάσιο τὸν Πάριο «Ἀντίπαπας» καὶ διέλυσε τὰ σχέδια περὶ ἑνώσεως μὲ τοὺς Παπικοὺς ὡς ἰστὸ ἀράχνης) ὡς συνήγορο τῶν μιαρῶν σχεδίων τους! Πλήρης ἐξαχρίωσης γιὰ ἀνθρώπους ἐπιστήμονες].

«ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΕΜΨΙΜΟΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΘΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ»
   Η ομιλία του τιμώμενου καθηγητή κ. Λαρεντζάκη είχε ως θέμα “η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Το μήνυμά της για τη σύγχρονη κρίση”, στην οποία έκανε λόγο για τον κανονισμό, την ονομασία και τη θεματολογία της Συνόδου καθώς και το μήνυμα που στέλνει για την αντιμετώπιση της κρίσης.
   Αναφερόμενος στον διασπειρώμενο φόβο ότι θα ζημιωθεί η Ορθοδοξία από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, εξήγησε ότι “η Εκκλησία μας είναι ζωντανός οργανισμός, είναι το σώμα του Χριστού που αυξάνει και μεγαλουργεί. Η Σύνοδος είναι ένα γεγονός πανορθοδόξου και παγκοσμίου σημασίας. Υπηρετεί τον διάλογο μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και θα ενισχύσει την τόσο αναγκαία ενότητά τους”.
   Σχετικά με την ονομασία της Συνόδου, ο κ. Λαρεντζάκης επεσήμανε ότι “το μέλλον είναι ανοιχτό για το αν θα αποδειχθεί οικουμενική. Το κύρος της Συνόδου είναι θέμα ουσίας των αποφάσεων και όχι του ονόματός της”, ενώ συμπλήρωσε ότι “δεν ωφελούν οι ατέρμονες συζητήσεις και μεμψιμοιρίες για να τρωθεί εκ των προτέρων η Σύνοδος”. [σ.σ: Ἡ Σύνοδος ἔχει «τρωθεῖ ἐκ τῶν προτέρων», ΟΧΙ ἀπὸ τοὺς πιστοὺς ποὺ διαπιστώνουν τὴν πονηρία τῶν διοργανωτῶν, ἀλλὰ ἀπὸ τὶς Προσυνοδικὲς κακόδοξες ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενιστῶν, καὶ ὡς πρὸς τὸ περιεχόμενο καὶ ὡς πρὸς τὶς μεθοδεύσεις διεξαγωγῆς της].
   Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι τα θέματα της Συνόδου δεν είναι επίκαιρα, υποστήριξε ότι “και μόνο το κείμενο για τη θέση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο θα άξιζε τη σύγκληση της Συνόδου”. Ακόμη, τόνισε ότι “η φωνή της Ορθοδοξίας πρέπει να ακουστεί ηχηρή και ενωμένη για να καταλάβουν όλοι ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο”. “Πόσους πνιγμούς, φόνους, εκμεταλλεύσεις φτωχών και αδυνάτων να ζήσουμε ακόμη για να πειστούμε ότι αυτό το κείμενο είναι επίκαιρο και απαραίτητο στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης”, αναρωτήθηκε ο κ. Λαρεντζάκης, προσθέτοντας ότι “το κείμενο αυτό θα είναι πυξίδα ζωής. Η κοινωνία ειρήνης και δικαιοσύνης δεν είναι ουτοπία”.
  Κλείνοντας, ο κ. Λαρεντζάκης δήλωσε με έμφαση ότι “χρειάζεται συνεργασία με τις άλλες Εκκλησίες, τις άλλες θρησκείες, με κάθε άνθρωπο που έχει καλή θέληση γιατί δεν μπορεί η Ορθοδοξία μόνη της να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να συνεργαστούμε με όλους. Όλα τα κείμενα της Συνόδου είναι σημαντικά και χρήσιμα και θα παρουσιάσουν μια Ορθοδοξία δυναμική”. [σ.σ.: Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία εἶναι ὁ Χριστός, κ. Λαρεντζάκη. Καὶ μπορεῖ νὰ λύσει κάθε πρόβλημα, ὅσων προσφεύγουν σ’ Αὐτόν. Ἐσεῖς προτιμήσατε τὴν συμφωνία μετὰ τῶν ἄλλων, γιὰ νὰ λύσετε τὰ προβλήματα τοῦ κόσμου. Ἀλλὰ ἡ ἀπὸ αἰώνια φωνὴ τοῦ Ἀποστόλου σᾶς ἔχει ἤδη καταδικάσει! Γιατί, «τίς δὲ κοινωνία φωτὶ πρὸς σκότος; 15 τίς δὲ συμφώνησις Χριστῷ πρὸς Βελίαλ; ἢ τίς μερὶς πιστῷ μετὰ ἀπίστου;» (2Κορ. 6,15)].
   
Η τελετή επιτιμοποίησης του κ. Λαρεντζάκη ήταν το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Θεολογικού Λόγου και Τέχνης που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ. Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Προύσης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ελπιδοφόρος και ο επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
   Ο Γρηγόριος Λαρεντζάκης (Λουτράκι Χανίων–Κρήτης 1942) είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Graz, Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (1961–1965), Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Innsbruck (1969) και της Θεολογικής Σχοκής του ΑΠΘ (1983), Υφηγητής της Κλασσικής Φιλολογίας και της Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz.
   Κατά τα έτη 1970-2007 δίδαξε την Ορθόδοξη Θεολογία και τον ρόλο της στην οικουμενική κίνηση στις Ρωμαιοκαθολικές Σχολές των Αυστριακών Πανεπιστημίων Graz, Βιέννης και Linz, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey στη Γενεύη και στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Στη συνέχεια, 2007-2017, στην Ανωτάτη Παιδαγωγική και Θεολογική Σχολή της Βιέννης παρέδωσε θεολογικά μαθήματα στους υποψήφιους Ορθοδόξους δασκάλους των Θρησκευτικών ανεξαρτήτως εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στα σχολεία της Αυστρίας.
 Πραγματοποίησε πληθώρα μαθημάτων και διαλέξεων σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, συμμετείχε σε αφθονία επιστημονικών σεμιναρίων και διεθνών συνεδρίων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και υπήρξε ομιλιτής σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
    Διετέλεσε:
-Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικουμενικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Graz, Πρόεδρος του Διαχριστιανικού Συμβουλίου του Graz Αυστρίας, Αντιπρόεδρος του Οικουμενικού Ιδρύματος «Pro Oriente» της ίδιας πόλης,
-Μέλος της Επιτροπής Θεολογικών Σπουδών και της Κεντρικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC),
-Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής της Β’ Ευρωπαϊκής Οικουμενικής Συνελεύσεως των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CCEC), Graz Ιούνιος 1997,
-Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ι. Μ. Αυστρίας σε θεολογικές επιτροπές, διεθνείς και διεκκλησιαστικούς Οργανισμούς και διμερείς διαλόγους.
-Διοργανωτής επιστημονικών συνεδρίων και εκπαιδευτικών επισκέψεων για φοιτητές και καθηγητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και τα μέλη εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελλάδα, με στόχο τη γνωριμία και προβολή της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού πολιτισμού.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ
Άρχων Μέγας Πρωτονοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Χρυσός Σταυρός του Πατριαρχείου Ρουμανίας
Χρυσός Σταυρός των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου της Εκκλησίας Κρήτης
Χρυσός Σταυρός της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου
Χρυσός Σταυρός της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας
Χρυσό Παράσημο της πόλεως του Graz Αυστρίας
Μέγας Χρυσός Σταυρός του Ομοσπονδιακού Κράτους της Styria Österreich
Τιμητικό Παράσημο Επιστημών και Καλών Τεχνών Α΄ Τάξεως του Προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Καλών Τεχνών Αυστρίας
Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών και επιστημόνων του Graz
Επίτιμο Μέλος της Ελληνο-Αυστριακής Εταιρίας του Graz
Επίτιμο Μέλος του Foundation Pro Oriente
Επίτιμο Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Sibiu Ρουμανίας
Οικουμενικό Βραβείο Abt-Emmanuel-Heufelder-Preis
Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου Πάπα Ρώμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.