Γόρτυνος Ιερεμίας: Προσευχή
γι᾽ αυτούς που βρίσκονται στην πλάνη για να επιστρέψουν στην Εκκλησία
Διαστρεβλωτὴς τῆς Παραδόσεως καὶ τῶν Ἁγίων ὁ Γόρτυνος, μετὰ τὸ κακόδοξο ἑορταστικὸ κήρυγμά του κατὰ τῆς ἀποτειχίσεως ἀπὸ τοὺς Οἰκουμενιστές, διδάσκει ἄλλο τρόπο ἀντιμετωπίσεως τῶν Οἰκουμενιστῶν! Ἔτσι, τὴν Διακοπὴ κοινωνίας μὲ τοὺς Οἰκουμενιστὲς ποὺ ἐφάρμοζαν οἱ Ἅγιοι,
τὴν ἀντικαθιστᾶ -ὡς ἄλλοθι- μὲ τὴν προσευχή, ὡσὰν οἱ Ἅγιοι ποὺ διέκοπταν τὴν κοινωνία μὲ τοὺς αἱρετικούς,
νὰ μὴν προσηύχοντο ἐκ παραλλήλου γι’ αὐτούς!
Να προσευχόμαστε για αυτούς που βρίσκονται σε πλάνη και στην αίρεση ώστε να επιστρέψουν στην Εκκλησία ζητά από τους πιστούς ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας.
Διαβάστε το κήρυγμά του που διαβάστηκε σήμερα:
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
1. Πριν από λίγες μέρες, αδελφοί χριστιανοί, γιορτάσαμε την Βάπτιση του Χριστού μας, που την λέμε και γιορτή «των Φώτων», επειδή την ημέρα αυτή βαπτίζονταν οι Κατηχούμενοι. Και όπως ξέρετε το βάπτισμα το λέμε «Φώτισμα», γιατί με το
βάπτισμα παίρνουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, που εμφανίστηκε εν είδει πυρίνων γλωσσών. Γι᾽ αυτό και στο βάπτισμα ανάβουμε λαμπάδες. Επειδή, λοιπόν, γιορτάσαμε την γιορτή των Φώτων, γι᾽ αυτό και η σημερινή Κυριακή λέγεται «Κυριακή μετά τα Φώτα», ως μεθεόρτια της εορτής. Θα διαρκέσουν δε τα μεθεόρτια αυτά μέχρι το Σάββατο, λέγοντας το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε», και ας μας αξιώσει ο Θεός και του χρόνου και πολλά χρόνια, αδελφοί, να γιορτάσουμε πάλι την μεγάλη αυτή γιορτή.
2. Και τώρα θέλω από τους αγίους που θα τελέσουμε την μνήμη τους την εβδομάδα αυτή να σας πω λίγα ψυχοφελή λόγια και παρακαλώ να τα ακούσετε: Σήμερα, 8 του μηνός Ιανουαρίου, αδελφοί χριστιανοί, μεταξύ των άλλων αγίων γιορτάζουμε και τον όσιο Αγάθωνα. Γι᾽ αυτόν γράφει το Γεροντικό, ένα παλαιό σοφό βιβλίο, που έχει την διδαχή των αγίων Γερόντων, ότι πήγαν μερικοί να τον πειράξουν, για να τον δοκιμάσουν. Του είπαν, λοιπόν: «Ακούμε για σένα, Αγάθωνα, ότι είσαι πόρνος και υπερήφανος». Και αυτός απάντησε: «Ναί, είμαι»! Και πάλι αυτοί του είπαν: «Λένε για σένα ότι όλο φλυαρείς και καταλαλείς τους άλλους». Και αυτός πάλι απάντησε: «Ναί, αλήθεια είναι και αυτό»! Τέλος, οι πειράζοντές τον επισκέπτες του του είπαν: «Λένε για σένα ακόμη ότι είσαι και αιρετικός». Τότε ο όσιος Αγάθων, χριαστιανοί μου, απέκρουσε με δύναμη την κατηγορία αυτή και είπε: «Όχι, αιρετικός δεν είμαι»! Και αυτοί τον ρώτησαν: «Γιατί τις άλλες κατηγορίες τις δέχθηκες, αυτή δε την κατηγορία, ότι είσαι αιρετικός, δεν την δέχτηκες;». Και αυτός απάντησε: « Το να είμαι αιρετικός σημαίνει ότι χωρίστηκα από τον Θεό και γι᾽ αυτό δεν δέχομαι την ύβρη αυτή». Έτσι είναι, χριστιανοί μου! Η αίρεση μας χωρίζει από τον πραγματικό, τον σωστό Θεό, τον Θεό των Πατέρων μας και μας δίνει έναν άλλο ψεύτικο θεό, που δεν σώζει. Γι᾽ αυτό η προσευχή μας στο Χριστό και στην Παναγία μας να είναι να μας στερεώσουν στην ορθή πίστη, αυτή την πίστη που έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, αυτήν που παραλάβαμε ως προίκα ιερή και κληρονομιά από τους πατέρες μας.
Αυτός ο άγιος Αγάθων, αδελφοί χριστιανοί, τόση αγάπη είχε στους αρρώστους και ανήμπορους, ώστε έλεγε ότι θέλει να βρεί έναν βαρειά άρρωστο, για να του δώσει το δικό του υγιές σώμα και να πάρει αυτός το αρρωστημένο σώμα του! Αλλά μου αρέσει πολύ και το άλλο που είπε ο όσιος Αγάθων, που εορτάζουμε σήμερα. Σε κάποιον που ήθελε να γίνει καλόγερος και να πάει να ζήσει σε ένα Μοναστήρι, αυτός του είπε συμβουλεύοντάς τον: «Όλα τα χρόνια και τις μέρες που θα ζήσεις στο Μοναστήρι – του είπε –, να είναι σαν την πρώτη ημέρα που φιλοξενήθηκε σ᾽ αυτό». Πραγματικά, χριστιανοί μου! Την πρώτη ημέρα που πηγαίνουμε κάπου όλοι μας είμαστε ντροπαλοί και συνεσταλμένοι. Μετά όμως από μερικές μέρες και μήνες παίρνουμε πολύ θάρρος και φερόμαστε σαν αφεντικά στον χώρο που πήγαμε. «Παρρησία» λέγεται η αμαρτία αυτή στα πατερικά κείμενα. Γι᾽ αυτό, ας συμμορφωθούμε στον λόγο του οσίου Αγάθωνα, που γιορτάζουμε σήμερα, αυτόν τον λόγο που είπε σ᾽ αυτόν που ήθελε να κατοικήσει σε Μοναστήρι ως μοναχός. «Ως εν τη πρώτη ημέρα – του είπε – εν η εισήλθες κατοικήσαι μετ᾽ αυτών, ούτω φύλαξον την ξενιτείαν σου πάσας τας ημέρας της ζωής σου, ίνα μη παρρησιάση μετ᾽ αυτών»!
3. Σήμερα, ακόμη, αδελφοί, 8 Ιανουαρίου, εορτάζουμε τον άγιο Γεώργιο τον Χοζεβίτη, ο οποίος είπε αυτό το ωραίο: «Δεν μπορούμε – είπε – να ευαρεστήσουμε τον Θεό, παρά μόνο αν ειρηνεύσουμε με τον πλησίον μας»! Πολύ σπουδαίος ο λόγος αυτός για την πνευματική μας προκοπή. Ας προσπαθούμε, λοιπόν, να τα έχουμε καλά με όλους και αν λυπήσαμε κάποιον με λόγια ή με έργα, ας πάμε να ειρηνεύσουμε μαζί του, γιατί έτσι ευαρεστείται ο Θεός, όπως μας λέει ο άγιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης.
4. Αύριο, χριστιανοί μου, Δευτέρα, 9 του μηνός, εορτάζουμε τον όσιο Ευστράτιο της Μονής των Αγαύρων, ο οποίος προόδευσε πολύ στην αγάπη. Ακούστε πόσο προόδευσε: Μια μέρα έδωσε το πανωφόρι του σε ένα ζητιάνο και άλλη μέρα έδωσε το άλογό του σ᾽ ένα στρατιώτη, που είχε χάσει το υποζύγιό του. Μια άλλη φορά δώρησε το μοναδικό βόδι του μοναστηριού σε ένα χωρικό που είχε χάσει το δικό του. Άλλοτε που είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη και ο βασιλιάς του πρόσφερε χρήματα για ενίσχυση του μοναστηρίου του, αυτός, όταν επέστρεψε στο μοναστήρι, μοίρασε όλα αυτά τα χρήματα στους πτωχούς της περιοχής. Αλλά πιο σπουδαίο και γλυκό από την ζωή του αγίου, ως δείγμα της μεγάλης του αγάπης, είναι το εξής: Μια μέρα συναντήθηκε στον δρόμο με κάποιον που ήταν απελπισμένος για τις πολλές του αμαρτίες και είχε έλθει σε απόγνωση. Ο άγιος Ευστράτιος πήρε τότε το χέρι του, το έβαλε στον λαιμό του και του είπε: «Οι αμαρτίες σου, αδελφέ μου, από ᾽δω και πέρα θα βαρύνουν εμένα. Τις παίρνω εγώ στον λαιμό μου. Την ημέρα της Κρίσεως εγώ θα λογοδοτήσω για σένα. Εσύ από την μεριά σου θέλω να πετάξεις από πάνω σου την απογοήτευση και να αγαπάς και να ελπίζεις στον Θεό»!!!
5. Αυτή την αγάπη την έδειχνε πολύ συχνά και ο άλλος άγιος που εορτάζουμε σήμερα πάλι, ο άγιος Αττικός, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Αυτός έδειχνε κατανόηση και μετριοπάθεια στους αιρετικούς και τους σχισματικούς και δεν τους περιφρονούσε. Και χάρη σε αυτήν την αρετή του πέτυχε να κάνει πολλούς αιρετικούς και σχισματικούς να επιστρέψουν στην Εκκλησία. Προσευχή λοιπόν και εμείς γι᾽ αυτούς που βρίσκονται στην πλάνη και την αίρεση να επιστρέψουν στην Εκκλησία και προσοχή στην συμπεριφορά μας προς αυτούς. Να είμαστε ταπεινοί και ευγενείς απέναντί τους.
6. Αυτή την ανοχή και την αγάπη σε όλους και προς τους παραστρατημένους αμαρτωλούς μας την διδάσκει, αδελφοί, και ο άγιος Βιτάλιος, που θα εορτάσουμε την Τετάρτη, στις 11 του μηνός. Αυτός μόναζε ψηλά στην Αλεξάνδρεια σε ένα κελλί και πονούσε η ψυχή του, γιατί άκουε ότι κάτω στην Αλεξάνδρεια νεαρές γυναίκες έκαναν ως επάγγελμα την αμαρτία και πωλούσαν το σώμα τους. Και από πόνο και πόθο για την σωτηρία αυτών των ψυχών άφησε το μοναχικό του κελλί, κατέβηκε κάτω στην Αλεξάνδρεια, έπιασε δουλειά και τα χρήματα που κέρδιζε κάθε μέρα τα κατέθετε κάθε βράδυ με σειρά σε μια από τις αμαρτωλές αυτές γυναίκες. Τις δίδασκε όλη την νύκτα, γονάτιζε εκεί μπροστά τους και προσευχόταν κλαίοντας γι᾽ αυτές και την άλλη μέρα, πριν ακόμη να χαράξει, ο ουρανός έβλεπε το ωραίο φαινόμενο, ο Βιτάλιος να βγάζει από το πορνείο την νεαρή γυναίκα και την βοηθούσε έπειτα για να παντρευτεί. Πολλοί τον παρεξηγούσαν γι᾽ αυτό που έκανε· ένας μάλιστα και τον χαστούκισε, αλλά ο Θεός τον ευλογούσε και έσωζε αμαρτωλές ψυχές και η Εκκλησία μας τον ανακήρυξε άγιο. Τον γιορτάζουμε στις 11 Ιανουαρίου, την προσεχή Τετάρτη. – Και ο άγιος Μαρκιανός, που θα γιορτάσουμε και αυτόν τώρα την Τρίτη, στις 10 του μηνός, εύρισκε πόρνες και τις έδινε χρήματα για να σταματήσουν την αμαρτία τους και άλλες τις πάντρευε και άλλες τις έκανε μοναχές.
7. Τέλος, αδελφοί χριστιανοί, μεθαύριο την Τρίτη πάλι, στις 10 του μηνός, θα γιορτάσουμε ένα μεγάλο πατέρα της Εκκλησίας μας, τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης, αδελφό του Μεγάλου Βασιλείου, τον οποίο η Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδος ονόμασε «πατέρα πατέρων»! Αυτός έλαβε μέρος στην Β´ Οικουμενική Σύνοδο και έγινε υπέρμαχος της Ορθόδοξης Πίστης κατά της αίρεσης των πνευματομάχων. Αυτός ήταν έγγαμος. Ο γάμος, χριστιανοί μου, δεν είναι αμαρτωλός, ούτε ξένος προς την παρθενική ζωή. Και αυτό το αποδεικνύει ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης στο έργο του «περί παρθενίας και χριστιανικής τελειότητος». Πρέπει δε να μας κάνει μεγάλη εντύπωση ότι ένα τέτοιο έργο περί παρθενίας το έγραψε έγγαμος πατέρας και μάλιστα το έγραψε κατά ανάθεση του Μεγάλου Βασιλείου.
Διά πρεσβειών των αγίων Σου Χριστέ ο Θεός ελέησον και σώσον ημάς. Αμήν.
Με πολλές ευχές,
†Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.