Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Πρώην Ορθόδοξη η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ;

  

luther_conf.jpg
Ιστολόγιο ΚατάνυξιςΠρώην Ορθόδοξη η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ; Έτσι τουλάχιστον φαίνεται από το  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η Σχολή, σε συνεργασία με την Προτεσταντική και την Καθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και την Θεολογική Σχολή του Κιέλου, με θέμα “1517-2017: 500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ”. Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα, ποιου άλλου, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Το σκάνδαλο της υπόθεσης βρίσκεται στις στις προϋποθέσεις και τους σκοπούς του συνεδρίου όπως αυτοί προβάλλονται στην σχετική ανακοίνωση:
«[…]Οι ακαδημαϊκοί των τεσσάρων Θεολογικών Σχολών Γαλλίας, Γερμανίας και Ελλάδος, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, εργάσθηκαν με πνεύμα χριστιανικής αγάπης, ώστε το Συνέδριο να αποτελέσει συμβολή στη γνώση και κατανόηση της Ευρωπαϊκής μας αυτογνωσίας (που είναι το κοινό μας πολιτικό σπίτι) και της χριστιανικής μαρτυρίας στον κόσμο, κατά το παράδειγμα των Εκκλησιαστικών Αρχών εδώ και εκατό περίπου χρόνια, με πρωταγωνιστή του διαχριστιανικού διαλόγου το Οικουμενικό Πατριαρχείο[…]».
Κάποιοι θα θεωρήσουν τον χαρακτηρισμό πρώην Ορθόδοξη που αποδώσαμε στην Θεολογική Σχολή ως απαράδεκτο. Εμείς φρονούμε ότι η εν λόγω Σχολή ούτε Ορθόδοξη είναι, ούτε το Συνέδριο που διοργανώνει είναι επιστημονικό.  
Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ δεν είναι Ορθόδοξη αφού  δεν αποδέχεται την Ορθόδοξη Παράδοση ως την μόνη επιστημονική μέθοδο σωτηρίας και θέωσης του ανθρώπου. Βάζει την Ορθοδοξία μας, με «πνεύμα χριστιανικής αγάπης» και εν ονόματι «της Ευρωπαϊκής αυτογνωσίας και της χριστιανικής μαρτυρίας στον κόσμο, στο ίδιο τσουβάλι με τις αιρέσεις, πάντα «κατά το παράδειγμα των Εκκλησιαστικών Αρχών εδώ και εκατό περίπου χρόνια», μία εκ των οποίων είναι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η απόλυτη αναγνώριση των αιρέσεων ως Εκκλησιών, κατά το γράμμα και το πνεύμα των αποφάσεων του Κολυμπαρίου.
Επίσης, το Συνέδριο δεν είναι επιστημονικό γιατί σε ένα πραγματικά επιστημονικό Συνέδριο υπάρχει η πάλη των ιδεών  μέσα από την οποία λάμπει η επιστημονική αλήθεια. Αντίθετα, το εν λόγω συνέδριο είναι φιλενωτικό, οικουμενιστικό και αυστηρά προφυλαγμένο από τον επιστημονικό λόγο των πραγματικά Ορθόδοξων Θεολόγων. «Τίς δὲ κοινωνία φωτὶ πρὸς σκότος;»

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: “1517-2017: 500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ”

Στις 28-30 Μαρτίου 2017 διοργανώνεται Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “1517-2017: 500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ” από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με συνδιοργανωτές την Προτεσταντική Θεολογική Σχολή και την Καθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, όπως επίσης και τη Θεολογική Σχολή του Κιέλου, με την υποστήριξη του Γερμανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πάνω από σαράντα εισηγητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους και κληρικούς από τις τρεις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η μελέτη των πεντακοσίων χρόνων της Μεταρρύθμισης του Λουθήρου από το 1517 μέχρι σήμερα. Σε επτά ενότητες-συνεδρίες θα διερευνηθούν τα αίτια της Μεταρρύθμισης, οι πρωταγωνιστές της Μεταρρύθμισης, οι επαφές και ο διάλογος της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τη Μεταρρύθμιση, ο διμερής διάλογος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και Λουθηρανισμού των τελευταίων δεκαετιών, ενώ στις δύο τελευταίες συνεδρίες θα εξετασθεί η επίδραση της Μεταρρύθμισης στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και η σημασία της σήμερα μαζί με τις προοπτικές στο μέλλον.
Οι ακαδημαϊκοί των τεσσάρων Θεολογικών Σχολών Γαλλίας, Γερμανίας και Ελλάδος, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, εργάσθηκαν με πνεύμα χριστιανικής αγάπης, ώστε το Συνέδριο να αποτελέσει συμβολή στη γνώση και κατανόηση της Ευρωπαϊκής μας αυτογνωσίας (που είναι το κοινό μας πολιτικό σπίτι) και της χριστιανικής μαρτυρίας στον κόσμο, κατά το παράδειγμα των Εκκλησιαστικών Αρχών εδώ και εκατό περίπου χρόνια, με πρωταγωνιστή του διαχριστιανικού διαλόγου το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι συνεδρίες θα διεξαχθούν κατά το πρόγραμμα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Α.Π.Θ., Αμφιθέατρο Ι (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη).
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.