Του Μανώλη Κείου

Βήμα βήμα συνεχίζεται η προσέγγιση Βατικανού Μόσχας. Η εκκλησιαστική διπλωματία των λειψάνων, την οποία επανειλημμένως έχει σχολιάσει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, αποτελεί την μέθοδο για να εδραιωθεί η καλή σχέση που έχει ως αφετηρία την συνάντηση Κύριλλου-Φραγκίσκου πέρυσι στην Αβάνα της Κούβας.

   Ο Πάπας Φραγκίσκος, λοιπόν, συναντήθηκε χθες με τον Ρωσό Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, Νο 2 του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την πρόσφατη μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Νικολάου σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.
   Τα λείψανα, προσκύνησαν τεράστια πλήθη Ορθοδόξων Ρώσων κατά τη διάρκεια της δίμηνης περιόδου παρουσίας τους στη χώρα.
   Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο οποίος υπήρξε τακτικός επισκέπτης στο Βατικανό τα τελευταία χρόνια, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού είπε ότι αυτός και ο πάπας συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ουκρανία, καθώς και τις κοινές προσπάθειες υποστήριξης των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Διευκρίνισε πάντως πως παρά την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ρώμης, προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για παπική επίσκεψη στη Ρωσία, ούτε για το αντίστροφο, δηλαδή πιθανή επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου στο Βατικανό.

    Κοινές προσπάθειες για την υποστήριξη των Χριστιανών στη Συρία
    Ερωτηθείς σχετικά ο Ορθόδοξος ηγέτης σημείωσε ότι η Εκκλησία του δημιούργησε μια ομάδα εργασίας με τους Ρ/Καθολικούς για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή, ιδίως για την καταγραφή των εκκλησιών, των μοναστηριών και των ιερών τόπων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Συμπλήρωσε ότι ελπίζει ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης της χώρας και των εκκλησιών, καθώς και η παροχή ασφαλών χώρων στους χριστιανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
  Μιλώντας για τη θρησκευτική ελευθερία στη Ρωσία, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων απάντησε στις ανησυχίες ορισμένων δημοσιογράφων υποστηρίζοντας πως «κατά την άποψή μου, δεν είναι βάσιμες». Συμπλήρωσε δε ότι στους Μάρτυρες του Ιεχωβά πρόσφατα απαγορευτηκαν οι δραστηριότητες, επειδή θεωρούνται «όχι ως Χριστιανική Εκκλησία, αλλά ως αίρεση».
   Τέλος, ο ισυζητήσεις περιήλθαν όπως αναμενόταν και γύρω από το ουκρανικό ζήτημα. Ο κ. Ιλαρίων σημείωσε ότι συζήτησε με τον Πάπα την κατάσταση στην Ουκρανία «όπου, κατά την άποψή μας, οι παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας είναι αρκετά ορατές και αρκετά ανοιχτές». Ανέφερε ειδικότερα τους νόμους που πρότεινε το ουκρανικό κοινοβούλιο για «διάκριση» κατά της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία κατηγορείται ότι είναι αντιπρόσωπος της Ρωσίας και αντιμετωπίζεται ως ξένη θρησκευτική οργάνωση.
Παρά την επιθυμία για συμφιλίωση που εξέφρασαν ο παπάς και ο πατριάρχης στην κοινή δήλωσή τους, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων λέει ότι είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ Ορθοδόξων και Ελλήνων καθολικών (ουνίτες) στην Ουκρανία. Προσθέτει ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι για κάθε θρησκευτική ομολογία «να απέχει από επιθετική ρητορική».
Πηγή