Ανοίγει το ζήτημα της ευθανασίας στην Ελλάδα
Αντικείμενο μελέτης ενόψει του σχεδίου του
νέου Ποινικού Κώδικα
Αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας ενόψει του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα, θα αποτελέσει το ζήτημα της ευθανασίας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβιβάστηκε, πριν από λίγες ημέρες, στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε ως απάντηση σε ερώτηση που είχε
καταθέσει ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής επισήμαινε ότι στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των ανιάτως πασχόντων και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με την ευθανασία. Ως εκ τούτου η εξέταση του θέματος της ευθανασίας γίνεται με βάση τις συναφείς συνταγματικές διατάξεις, της διατάξεις της Σύμβασης περί Βιοϊατρικής και τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
Στον Ποινικό Κώδικα ωστόσο γίνεται αναφορά στην ανθρωποκτονία με συναίνεση ή αλλιώς ανθρωποκτονία με οίκτο με συνέπεια να δημιουργείται σύγχυση στην ερμηνεία της διάταξης καθώς δεν είναι καθαρό αν μιλά για ευθανασία.
Ο κ. Αμυράς ανέφερε, στην ερώτησή του, πως δεν υπάρχουν σαφείς νομικές εκφάνσεις του «δικαιώματος» στο θάνατο και ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν θα υπάρξει νομοθεσία για την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Ο βουλευτής ζητούσε επίσης να ενημερωθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχετικός διάλογος της Πολιτείας με την Εκκλησία και αν υπάρχει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και χωρών-μελών της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού θεσμικού πλαισίου.
Στο έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 16 Οκτωβρίου, ο κ. Αμυράς ενημερώνεται ότι η συγκεκριμένη ερώτηση είχε σταλεί στον πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αντικείμενο τη σύνταξη νέου σχεδίου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής. «Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία», αναφέρει στο απαντητικό έγγραφο ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι «ο ερωτών βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση, με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του Έλληνα πολίτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.