Του Μάνου Χατζηγιάννη


Ένα νέο περιστατικό με μια άκρως σημαντική κίνηση σχισματικών της Ορθοδοξίας είχαμε τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.
Μετά το αίτημα των Σκοπιανών σχισματικών της αυτοαποκαλούμενης “μακεδονικής εκκλησίας” για να τους “αγκαλιάσει” το Βουλγαρικό Πατριαρχείο, αίτημα που έγινε καταρχήν αποδεκτό, είχαμε μια νέα προσπάθεια προσέγγισης και
μάλιστα πιο…δύσκολη και περίπλοκη!

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο επικεφαλής της μη αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (“Πατριαρχείο Κιέβου”) -UOC-KP ζητεί διάλογο με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο “Πατριάρχης” Φιλάρετος φέρεται να έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλο και στη Σύνοδο των Ρώσων Ορθοδόξων Επισκόπων (Ιεραρχία) οι εργασίες της οποίας είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.
Τα ρωσικά κανάλια ειδήσεων μάλιστα ανέφεραν ότι ο Φιλάρετος “ζήτησε συγχώρεση” από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Από την άλλη τα κανάλια που πρόσκεινται στο UOC-KP ανέφεραν ότι ο Φιλάρετος δεν ζήτησε να μετανοήσει, απλά επιδιώκει από τον Πατριάρχη Κύριλλο και την ρωσική Ιεραρχία να αναζητήσουν όλες τις δυνατότητες συμφιλίωσης και διαλόγου. Η επίσημη θέση των σχισματικών είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ότι ο σκοπός του διαλόγου δεν αποσκοπεί στη διοικητική υποβολή ή την ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι η Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει συστήσει μια επιτροπή διαλόγου υπό τον Μητροπολίτη Βολοκολάσμκ Ιλαρίωνα (Alfeyev), Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.
Το UOC-KP στην επόμενη συνεδρίασή του θα μελετήσει και θα εξετάσει την προθυμία του Πατριαρχείου Μόσχας να επαναλάβει το διάλογο.
Βέβαια αναλύοντας την κίνηση αυτή δημιουργούνται εύλογες απορίες…
Μέχρι πρότινος το “Πατριαρχείο Κιέβου” με την “ευλογία” των κυβερνητικών αξιωματούχων και την αμέριστη στήριξή τους πίεζε το Φανάρι για αναγνώριση της αυτοκεφαλίας.
Αμέτρητα ήταν τα “σουρτα-φερτα” Ουκρανών στην έδρα του Πατριαρχείου στην Πόλη ενώ το αίτημα βουλευτών της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να επιτύχουν την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας χρονολογείται πλέον από το 2016!
Από την πλευρά του το Φανάρι έχοντας παραπέμψει το ζήτημα σε αρμόδια επιτροπή προς συζήτηση και μελέτη δείχνει να κωλυσιεργεί.
Ήταν αυτός ο λόγος που οι σχισματικοί του Κιέβου ανέκρουσαν πρύμναν και στρέφονται απευθείας στον άμεσα ενδιαφερόμενο Ρώσο “συγγενή”;;
Οι κινήσεις πάντως των σχισματικών το τελευταίο διάστημα αφενός με τους Σκοπιανούς προς το Βουλγαρικό Πατριαρχείο και αφετέρου των Ουκρανών προς το Ρωσικό δίνουν την εντύπωση πως οι ισορροπίες εντός της Ορθοδοξίας αλλάζουν. Στο εκκλησιαστικό διπλωματικό πεδίο δεν πρέπει να παρακάμψει κανείς και την επιδείνωση της υγείας του Πατριάρχη Γεωργίας, ο οποίος μέχρι και τοποτηρητή εν ζωή όρισε. Το Πατριαρχείο Γεωργίας υπό την καθοδήγηση του κ. Ηλία έχει παίξει κομβικό ρόλο στην αντι-οικουμενιστική κίνηση και κοντράρει εν πολλοίς τα σχέδια του Φαναρίου.
Την ίδια στιγμή πάντς που όλα αυτά συμβαίνουν στους Ορθόδοξους κύκλους ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος γέρνει ολοένα και περισσότερο προς το Βατικανό κάτι που φάνηκε και κατά τους χθεσινούς εορτασμούς για τον Άγιο Ανδρέα στο Φανάρι όταν απευθυνόμενος προς την αντιπροσωπεία των Ρωμαιοκαθολικών τόνισε ότι : «Φαίνεται όμως ότι έφθασεν η ώρα να ασχοληθώμεν επιμελώς και με τα εμπόδια εις την αποκατάστασιν της πλήρους κοινωνίας των Εκκλησιών ημών, όχι διά να επιστρέψωμεν εις τας αγόνους αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, αλλά διά να αναλύσωμεν ομού τα ζητήματα αυτά και να οδηγηθώμεν εις λύσεις, αποδεκτάς εκατέρωθεν».
Πηγή