Του Μανώλη Κείου


Όλα τα μέσα επεξεργάζεται πια το τέρας του οικουμενισμού προκειμένου να εδραιώσει την δυναμική του μέσα στους κόλπους της Χριστιανοσύνης.
Το βασικό δίπολο έχει μεταφερθεί πιο…βόρια και αντί να μιλάμε πλέον μόνο για την κοινή γραμμή Φαναρίου-Βατικανού, τα πλοκάμια του Οικουμενισμού έχουν αγκαλιάσει ξεκάθαρα και την Μόσχα.

Πριν από μια εβδομάδα στην Βιέννη φιλοξενήθηκε ένα Ορθόδοξο-Ρ/Καθολικό συνέδριο, αφιερωμένο στη δεύτερη επέτειο από την ιστορική συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Αβάνα και αφιερωμένο επίσης στη σημερινή θέση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη συνολική αντίδραση Ρ/Καθολικών και Ορθοδόξων σχετικά με τις διώξεις των Χριστιανών στην περιοχή και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Η Ρ/Καθολική αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Καρδινάλιο Kurt Koch, και η Ορθόδοξη, τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Σε αυτή τη συνάντηση λοιπόν ο επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα αναφέρθηκε στην έννοια του “Οικουμενισμού των μαρτύρων”, υποστηρίζοντας πως αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι Χριστιανοί διώκονται, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους. «Η Εκκλησία είναι μία στους αγίους της», τόνισε στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα για το τι ορέγεται ο Οικουμενισμός.

Από την πλευρά του σε έκθεσή του ο Μητροπολίτης Ιλαρίων αναφέρθηκε στην κατάσταση των διωκόμενων Χριστιανών και την υλοποίηση κοινών έργων του Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών για να βοηθήσουν “τους αδελφούς στην πίστη” που υφίστανται διώξεις και κακουχίες λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Η ώθηση για ανθρωπιστική συνεργασία ορθόδοξων χριστιανών με ρ/καθολικούς στη Μέση Ανατολή καθορίστηκε από τη συνάντηση της Αβάνας, σημείωσε ο ιεράρχης, τονίζοντας ότι ο κύριος στόχος είναι η διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή.
Στην ομιλία του, ο καρδινάλιος Kurt Koch αποκάλεσε το αποτέλεσμα της κατάστασης των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή «ένα ανησυχητικό φαινόμενο». «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να φανταστούμε τη Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανική παρουσία», τόνισε. «Η Μέση Ανατολή είναι η γενέτειρα του Χριστιανισμού, αλλά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της χριστιανικής ενότητας». “Εάν δεν έχουν απομείνει Χριστιανοί στην περιοχή, αυτό θα οδηγήσει όχι μόνο σε τεράστιες απώλειες στον τομέα της θρησκείας και του πολιτισμού”, πιστεύει ο αξιωματούχος του Βατικανού, ο οποίος τόνισε πως η χριστιανική παρουσία είναι επίσης ανεκτίμητη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Κατά τη διάρκεια της δκής του ομιλίας, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων παρουσίασε κατάλογο στο συνέδριο με τις κατεστραμμένες χριστιανικές εκκλησίες.