Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Το Ουκρανικό «απειλεί» με ΣΧΙΣΜΑ την Ορθόδοξη Εκκλησία

Τι θα κάνει ο Ιερώνυμος;


του Γιώργου Θεοχάρη

Ραγδαίες εξελίξεις στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το Ουκρανικό ζήτημα που έχει και πολιτικές προεκτάσεις με την έμμεση εμπλοκή ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη.


Την απόφαση για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας δεν θέλησε να την πάρει απευθείας το Οικουμενικό ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ που διατηρεί την δικαιοδοσία αυτή .
Ζητά συναίνεση από τις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες.
Η ευθύνη βεβαίως όλων θα είναι ιστορική. Το σχίσμα είναι πολύ κοντά. Το ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ Μόσχας εάν προχωρήσει αυτή η προοπτική προσανατολίζεται σε απόσχιση από το Οικουμενικό
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
Για το εν λόγω ζήτημα επικρατεί αναβρασμός και στο Κρεμλίνο όπου ο πρόεδρος Πούτιν έχει συνεχής διαβουλεύσεις με αρχηγούς κρατών και εκκλησιαστικών παραγόντων για το φλέγον αυτό ζήτημα .
Στο πλαίσιο αυτό την Αθήνα επισκέφθηκε προχθές πατριαρχική αντιπροσωπία αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη, Γαλλίας Εμμανουήλ και Σμύρνης Βαρθολομαίο. Η σύνθεση της αντιπροσωπίας είναι ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία το Φανάρι αντιμετωπίζει το ουκρανικό ζήτημα. Οι εκπρόσωποι του Φαναρίου συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους μητροπολίτες Νέας Σμύρνης Συμεών, Διδυμοτείχου Δαμασκηνό και Δημητριάδος Ιγνάτιο. Από την Αθήνα και το Φανάρι τηρούν απόλυτη σιγή για το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνάντησης.
Έκτακτη Ιεραρχία – «Πονοκέφαλος» για Ιερώνυμο
Στη σύγκληση έκτακτης Ιεραρχίας αναμένεται να προχωρήσει αρχές Ιουνίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ώστε η απόφαση να είναι όσο γίνεται συνεναιτική.
Πάντως έως τώρα το Φανάρι φαίνεται να «κερδίζει» την υποστήριξη των περισσότερων εκκλησιών για τη δημιουργία της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η αναγνώριση καθεστώτος αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας προϋποθέτει τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου Μόσχας , καθώς στη χώρα υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας.
Αντίθετα, η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου» θεωρείται σχισματική. Ως φαίνεται ο πολιτικός διχασμός μετά τον εμφύλιο στην Ουκρανία αποτυπώνεται και στην Εκκλησία, καθώς το «Πατριαρχείο Κιέβου» θεωρείται φιλοδυτικό.
Εξάλλου, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας υπογράμμισε ότι είναι αδύνατο να γίνει δεκτή η λήψη απόφασης από εκκλησιαστική εξουσία με βάση πρωτοβουλίες αντικανονικών κοινοτήτων (εννοεί το «Πατριαρχείο Κιέβου») ή κοσμικών αρχών. Μάλιστα, χαρακτήρισε ανοησία εξ απόψεως εκκλησιαστικής και κανονικής την αναγνώριση σε μια «σχισματική» Εκκλησία καθεστώτος Αυτοκεφάλου Εκκλησίας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.