Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Απόγονοι των οπλαρχηγών μιλούν για την επαίσχυντη συμφωνία και περιμένουν τον ξεσηκωμό του κόσμου

«Θα τρίζουν τα κόκαλα των Μακεδονομάχων μας»


Ρεπορτάζ Βαγγέλης Στολάκης

    Οι κουρτίνες στον τέταρτο όροφο της οδού Αριστοτέλους 30, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», που ιδρύθηκε το 1923 από οπλαρχηγούς οι οποίοι πολέμησαν στον Μακεδονικό Αγώνα, είναι κλειστές. Το κλίμα, βαρύ και πένθιμο. Ο πρόεδρος και τα περισσότερα από τα 500 μέλη του συλλόγου σε όλη την Ελλάδα από τη στιγμή που άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα να «ξεπουλά» το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια δεν έχουν σταματήσει να φυσούν και να ξεφυσούν από τη στενοχώρια τους, ενώ ορισμένοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους!
   Καθισμένος στο γραφείο του, ο πρόεδρος Μιχάλης Παπανούσης, έχοντας πίσω του το ιστορικό λάβαρο του συλλόγου που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ευθύμιου Καούδη, βλέπει τις φωτογραφίες των προγόνων του, που έχυσαν το αίμα τους για τη γη της Μακεδονίας. Κοιτάζει στα μάτια τον παππού του, Μιχαήλ Παπανούση, και τον προπάππου του, Γεώργιο Νούση, που έδρασαν στη Δροσοπηγή της Φλώρινας την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. «Και οι δύο ήταν πολύ περήφανοι γι' αυτό που έκαναν» λέει στη «δημοκρατία». «Προχθές κηδέψαμε τη Μακεδονία μας. Θα ανοίξουν οι τάφοι των ηρώων μας, εκείνων που σκοτώθηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Παύλου Μελά, του Ιωνος Δραγούμη και όλων των άλλων Μακεδονομάχων» σχολιάζει ο κ. Παπανούσης. Εξηγεί ότι το τηλέφωνο από τη στιγμή του διαγγέλματος Τσίπρα δεν έχει σταματήσει να χτυπά. «Πρόκειται για μια ταπεινωτική ήττα. Είναι ένα τραγικό γεγονός η εκχώρηση του ονόματος. Παραδοθήκαμε» υπογραμμίζει και ζητά από ακαδημαϊκούς, ιεράρχες και αιρετούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες. «Πρέπει να μας οργανώσουν και να ξεχυθούμε στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Να πάμε στη Βουλή, στις Πρέσπες και όπου αλλού χρειαστεί και να απαιτήσουμε να μη γίνει αποδεκτή η συμφωνία» συμπληρώνει και καταλήγει ότι θα πρέπει όλος ο Ελληνισμός της Γης να ενωθεί και να διεκδικήσει να μην υπάρξουν νέες «χαμένες πατρίδες».
Με δάκρυα στα μάτια, το μέλος του συλλόγου Τζένη Τσαρδίλα κοιτάζει τα μετάλλια του παππού και του προπάππου της, που στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν προήδρευσαν της Επιτροπής Ευθύνης και Αγώνα στο Βέρμιο. Κοιτάζει με θλίψη τη φωτογραφία του παππού της Θεοχάρη Μπακύρτση στο πλευρό του Καπετάν Αγρα. «Οι πρόγονοί μου έδωσαν όλη τους την περιουσία για τον αγώνα» σχολιάζει στη «δημοκρατία». «Δεν είμαι καθόλου καλά. Πενθώ» αναφέρει. Εξομολογείται, μάλιστα, ότι η 94χρονη μητέρα της το βράδυ της Τρίτης δεν έκλεισε μάτι, έχοντας στο πλευρό της τη φωτογραφία του Μακεδονομάχου πατέρα της. «Μου ζήτησε να την πάω στην εκκλησία, γιατί αισθάνεται ότι είμαστε ανάξιοι και καταστρέψαμε ό,τι κέρδισαν οι πρόγονοί μας» τονίζει η κυρία Τσαρδίλα. Συμπληρώνει μάλιστα ότι η προγιαγιά της ήταν εκείνη που κατέβασε τον Καπετάν Αγρα και τον Αντώνη Μίγγα από την καρυδιά, στην οποία απαγχονίστηκαν από κομιτατζήδες.
---
Νέα βόμβα Μίκη για μειοδοσία με απρόβλεπτες συνέπειες
Για πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την Ελλάδα και τον λαό μας κάνει λόγο ο Μίκης Θεοδωράκης, σε σχόλιό του για τη συμφωνία για το Σκοπιανό και δη τη «Βόρεια Μακεδονία». Με δήλωσή του μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα, ο διάσημος μουσικοσυνθέτης επιτίθεται στον πρωθυπουργό με σκληρές εκφράσεις.
«Ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Από την εποχή του ΕΑΜ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Ελληνες αριστεροί υποχώρησαν μπροστά σε δοκιμασίες, που τις περισσότερες φορές έφταναν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Σήμερα, για πρώτη φορά, κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται αριστεροί υποχωρούν υπερασπιζόμενοι το προσωπικό τους συμφέρον. Συμπαρασύροντας έτσι σε αυτόν τον κατήφορο την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
Και συμπλήρωσε: «Μετά από αυτό το μεγάλο “ΝΑΙ” του κ. Τσίπρα, εκείνο που πονάει πιο πολύ δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που ξανοίγονται μπροστά μας, αλλά προ παντός η μεγάλη ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα».
Εθνική ήττα από τις υποχωρήσεις για εθνότητα - γλώσσα
Σκληρή κριτική του πρ. προέδρου της Εταιρείας Μακ. Σπουδών Αθ. Καραθανάση
Εθνική ήττα χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Καραθανάσης (φωτό) τη διαφαινόμενη συμφωνία με το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων.
«Δεν ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, ό,τι έχουμε μάθει από το διάγγελμα κι από αυτά που έχουν γραφτεί στον Τύπο και περιμένουμε τη συζήτηση στη Βουλή, ωστόσο θεωρώ ότι συνιστούν εθνική ήττα από κάθε άποψη. Εχουμε υποχώρηση στο θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας. Για την ταυτότητα ξέρουμε ότι είναι δημιούργημα του Τίτο το 1945, ενώ η γλώσσα είναι δημιούργημα του γραφείου γιατί είναι ένα παρακλάδι της βουλγάρικης με λίγα σέρβικα και ελάχιστα στοιχεία ελληνικής. Με ποια ελαφρότητα αναγνωρίζουν ταυτότητα και γλώσσα; Παρακολουθώ το θέμα εδώ και 45 χρόνια και το ζητούμενο για εμένα είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες μας δεν εκφράζουν ενιαίο εθνικό λόγο» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Καραθανάσης.
Τις εξελίξεις παρακολουθεί και ο νυν πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλειος Ν. Πάππας, ο οποίος τονίζει ότι το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί ακόμα «και αν οι ηγεσίες των δύο χωρών καταλήξουν σε μία μεταξύ τους συμφωνία», ενώ υπενθυμίζει τα ψηφίσματα της Εταιρείας με τα οποία απέκλειε παντελώς την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό καθώς και την υποχώρηση της ελληνικής πλευράς για τη χρήση εκ μέρους της γειτονικής χώρας εθνικής ταυτότητας και γλώσσας που να χαρακτηρίζονται «μακεδονικές».
«Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, πιστή στο καθήκον της, υπερασπίζεται για δεκαετίες την Ιστορία της Μακεδονίας μας. Παρακολουθεί τις εξελίξεις και εκφράζει την ανησυχία της για όσα μέσω του Τύπου διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες. Παραμένει αταλάντευτη στα όσα προσφάτως διακήρυξε ως Εταιρεία στα δύο ψηφίσματά της περί μη παραχωρήσεως του ονόματος της Μακεδονίας. Θα τοποθετηθεί όμως επίσημα όταν λάβει γνώση των όρων της προεξαγγελθείσης συμφωνίας. Αλλωστε, το μακεδονικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με ευρύτερα γεωστρατηγικά και διπλωματικά συμφέροντα. Ως εκ τούτου, θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί ακόμη και αν οι ηγεσίες των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, καταλήξουν σε μία μεταξύ τους συμφωνία» τόνισε ο κ. Πάππας.
Φανή Χαρίση
----
Αγώνας μέχρι τέλους! Διαδηλώσεις κάθε μέρα μπροστά στη Βουλή
Αμεση απάντηση στο κατάπτυστο, όπως το χαρακτηρίζει, διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δίνει η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, με δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Βορρά και Νότο, και συγκεκριμένα στις ακριτικές Πρέσπες και στην Αθήνα. Ετσι αύριο, από τις 10 το πρωί, ξεκινά μαραθώνια διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, ενώ υπάρχει ετοιμότητα για γενικό ξεσηκωμό στις Πρέσπες, όταν οριστικοποιηθεί η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, της Ελλάδας και των Σκοπίων.
Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Ελληνες σε ανένδοτο αγώνα για την αποτροπή του ξεπουλήματος της Μακεδονίας. Στη μαραθώνια διαδήλωση, στην πλατεία Συντάγματος, καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες.
Η διαδήλωση αυτή, σύμφωνα με την επιτροπή, «θα σηματοδοτήσει την έναρξη του ανένδοτου αγώνα για την πτώση της κυβέρνησης με κυριότερη απαίτηση τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Το βράδυ του Σαββάτου στις 8 θα παραστεί και θα μιλήσει εμβληματική προσωπικότητα που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας».
Ταυτόχρονα η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους κατοίκους του νομού Φλώρινας, των όμορων νομών αλλά και όλης της Μακεδονίας να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων.
«Ως τόπος συγκέντρωσης ορίζεται η κεντρική πλατεία του χωριού Λαιμός. Η ημέρα και η ώρα της συγκέντρωσης θα ανακοινωθούν όταν οριστικοποιηθεί η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών» υπογραμμίζεται σχετικά.
Η επιτροπή ζητά από τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί για δύο από τις ανεκτίμητες αξίες του, τη δημοκρατία και τη Μακεδονία. «Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Τον τελευταίο λόγο έχουν οι Ελληνες πολίτες. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική. Οι Eλληνες θα ανατρέψουμε τα προδοτικά σχέδια της κυβέρνησης. Εάν χρειαστεί, θα προβούμε σε κάθε συνταγματική ενέργεια για να ανατρέψουμε την ίδια την κυβέρνηση».
Ντόνια Κανιτσάκη
----
Πένθιμες καμπάνες από τον Αμβρόσιο στο Αίγιο!
Ενόχληση στους κόλπους της Εκκλησίας προκαλεί η συμφωνία της κυβέρνησης σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι καμπάνες των ναών στο Αίγιο θα χτυπάνε πένθιμα έως το Σάββατο.
«Ανακοινώθηκε, δυστυχώς, η “συμφωνία” για την ονομασία των Σκοπίων με την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”. Το γεγονός αυτό πλημμυρίζει με οργή και αγανάκτηση την ψυχή μας, φαντάζομαι δε ότι το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχή κάθε γνήσιου Ελληνα. Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορούν να κυριαρχήσουν στην ψυχή μας» υπογράμμισε ο κ. Αμβρόσιος.
Στη συνέχεια επισήμανε: «Εξ ονόματος, λοιπόν, όλων αυτών των Ελλήνων, των γνήσιων πατριωτών, που αντιδρούν στις αδικίες, στην ξένη κηδεμονία και την ξένη εκμετάλλευση, αποφασίσαμε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι καμπάνες των Ιερών Ναών της πόλεως του Αιγίου να χτυπούν πένθιμα, μόνο και μόνο για να εκφράσουμε δημοσίως ότι η ψυχή μας πενθεί για τη συντελούμενη εθνική προδοσία».
dimokratianews 14.06.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.