Του Μανώλη Κείου 

Την στιγμή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τους εκπροσώπους των μειονοτικών εκκλησιών και θρησκειών στην Τουρκία στέλνουν γραπτά μηνύματα στήριξης στο καθεστώς Ερντογάν υποστηρίζοντας πως στην γείτονα χώρα δεν καταγράφονται θρησκευτικές διακρίσεις, η τουρκική κυβέρνηση έχει απλώσει για τα καλά τα νύχια της στην Χάλκη.
Η τουρκική κυβέρνηση προέβη σε μια ανακοίνωση σύμφωνα με
την οποία είναι πιθανό να αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ του κράτους και των Ορθοδόξων χριστιανών του.
Ενώ λοιπόν η Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Χάλκη παραμένει κλειστή από το 1971, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει ισλαμικό κέντρο σπουδών στο ίδιο νησί!  Επιπλέον, τα κτίρια που θα στεγάζουν το Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών σχεδιάζεται να χτιστούν ακριβώς μπροστά από το κτήριο της Θεολογικής Σχολής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έναρξη λειτουργίας του κέντρου ισλαμικών σπουδών θα απέκλειε εντελώς τη δυνατότητα επανέναρξης της Θεολογικής Σχολής, ένα θέμα για το οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο εργάζεται για χρόνια, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς.
Υπενθυμίζεται πως μετά την διοργάνωση της Συνόδου στην Κρήτη το 2016 είχε διαρρεύσει από πηγές του Φαναρίου πως το επόμενο στοίχημα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα ήταν η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Αναμενόταν μάλιστα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε συνεργασία σύμφωνα με πληροφορίες με κύκλους από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι οποίοι κύκλοι μετά τη διοργάνωση και τη χρηματοδότηση της Συνόδου της Κρήτης θέλησαν να μπουν δυναμικά και στο μέτωπο του ανοίγματος της ιστορικής Σχολής. Φεύ όμως, ειδικά μετά από όσα διαδραματίστηκαν από τότε και συνεχίζουν να διαδραματίζονται στην Τουρκία.
Αυτό που προκαλεί έκδηλη ανησυχία είναι η προσπάθεια του Ερντογάν να εγκαταστήσει ολοένα και πιο έντονα μια «ασφαλή» ισλαμική εκπαίδευση.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη ούτως ή άλλως να προχωρήσει σε λύση για τη Θεολογική Σχολή, μιας και πολλάκις ο ίδιος ο Ερντογάν είχε συνδέσει το θέμα με το τζαμί στην Αθήνα ή με την κατάσταση στη Θράκη.
Πολλών δε μάλλον τώρα που έχει μετατραπεί και επισήμως σε σουλτάνο!
Οι ίδιοι αναλυτές υπενθυμίζουν μάλιστα και ένα περιστατικό που συνέβη το 2016 και αφορούσε εδαφικές διεκδικήσεις των τουρκικών αρχών.
Τότε έντονη ήταν η προσπάθεια των τουρκικών αρχών να επανακτήσουν ακίνητο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα οι τουρκικές αρχές προσέφυγαν στο δικαστήριο για να επιστρέψει τη γη, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε μεταφερθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Με την προσφυγή αυτή οι τουρκικές αρχές επιχειρούσαν να στερήσουν από το Φανάρι έκταση 40 στρεμμάτων γης στην Goksu και Umit Τεπέ, δίπλα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα μιας και σύμφωνα με τον Φουάτ Μπεκίρογκλου, επικεφαλής του Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Χάλκης, το πρώτο βήμα της Τουρκίας θα πρέπει να είναι η μεταφορά της έκτασης του πευκοδάσους του νησιού στο κράτος. Οι δασικές εκτάσεις ανήκαν στο παρελθόν στη Μονή Αγίου Γεωργίου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέχρι να κατασχεθούν από την κυβέρνηση του Ατατούρκ το 1920.
Η θεολογική σχολή ιδρύθηκε το 1844 με την άδεια του σουλτάνου Abdulmejid I και λειτούργησε μέχρι το 1971 όταν οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να την κλείσουν. Οι φήμες για την επανέναρξη της Σχολής κυκλοφορούν από το 2010. Το κτίριο ανακαινίστηκε πρόσφατα και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι θα ανοίξει ξανά, ίσως ακόμη και αυτό το φθινόπωρο, αν και οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί.
Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της Χάλκης δεν είναι ικανοποιημένοι από τα σχέδια. Το νησί έχει ήδη γεμίσει κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου λένε, οπότε δεν προσβλέπουν σε μεγάλη εισροή μουσουλμάνων φοιτητών.